Τυπικόν για αρχαρίους

skoum_k

Μέλος
Επειδή πολλοί ψάλτες αλλά και νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με την βυζαντινή μουσική δεν γνωρίζουν στοιχειώδεις κανόνες του Τυπικού των ακολουθιών, προτείνω να ξεκινήσουμε ένα νέο θέμα που να επεξεργαστεί τις στοιχειώδεις γνώσεις τυπικού και τάξης των ακολουθιών που πρέπει να έχει κανείς πριν να ανεβεί στο αναλόγιο, αλλά και στοιχεία από το άγραφο Τυπικό της Εκκλησίας μας.
Μάλιστα σαν αρχή παραπέμπω σε ένα αρχείο με τίτλο: "Τα Καθιερωμένα Μαθήματα από το Άγραφο Τυπικό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας" που βρήκα στον ιστότοπο της Πατμιάδος Εκκλησιαστικής Σχολής και αφορά τις στοιχειώδεις γνώσεις περί των ήχων των διαφόρων ύμνων κατά την Θεία Λειτουργία.
http://patmias.powweb.com/leitourgiki_teletourgiki.html
 

Attachments

  • typiko.pdf
    3.4 MB · Views: 546
Last edited by a moderator:

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
Το βασικό ξεκίνημα για κάποιον αρχάριο ώστε να κατανοήσει την δομή των Ιερών Ακολουθιών, είναι η μελέτη της προθεωρίας του ΤΜΕ, το οποίο υπάρχει εδώ. Μετά από αυτό πάμε στις ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Φυσικά, υπάρχουν και σημεία που η λεγόμενη "άγραφη παράδοση" διαφωνεί με το ΤΜΕ (όπως π.χ. ο ήχος της δοξολογίας τις Κυριακές).
 
Last edited:

skoum_k

Μέλος
Αγαπητέ συνομιλητή κ. Tsak 77 συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση σου σχετικά με το ότι βασικό ξεκίνημα για κάποιον αρχάριο ώστε να κατανοήσει την δομή των Ιερών Ακολουθιών, είναι η μελέτη της προθεωρίας του ΤΜΕ.
Ξεκίνησα αυτό το θέμα με βασικό στόχο, εφόσον βέβαια υπάρχει ενδιαφέρον από άλλα μέλη της ηλεκτρονικής μας κοινότητας, ας μου επιτραπεί η έκφραση, να καταγραφούν από όλους μας και κυρίως από τους παλαιότερους και εμπειρότερους οι βασικοί κανόνες ανά περίπτωση, οι απόψεις, οι διαφωνίες κ.λ.π.
Επίσης πίστεύω ότι θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τον τρόπο που χειρίζονται την τάξη των ακολουθιών οι διάφοροι ψάλτες και αναγνώστες ανά την Ελλάδα και τον κόσμο.
Δεν ξέρω πως μπορεί να ξεκινήσει κάτι τέτοιο και αν έχει τελικά ενδιαφέρον.
Το "άγραφο τυπικό" επίσης είναι μια μορφή τυπικού που μεταφέρεται ανά τους αιώνες όπως η παράδοση της Εκκλησίας μας.
Όσο αφορά την επιλογή του ήχου της δοξολογίας των Κυριακών, στην περιοχή μου επικρατεί η άποψη ότι η δοξολογία ψέλνεται στον ήχο του δοξαστικού των Αίνων.
Αυτές είναι μερικές σκέψεις μου... και όσοι "πιστοί" προσέλθετε ...
 
Top