Τριώδιο - Πεντηκοστάριο Χουρμουζίου χαρτοφύλακος

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
#1

Diogenes

Νέο μέλος
#2
Αξιότιμε κ. Λευκόπουλε,
Σας ευχαριστούμε πολύ για την δημιουργία και το μοίρασμα αυτού του πολύτιμου pdf !

Παρατήρησα ότι δυστυχώς δεν έχουν ανεβεί στην ιστοσελίδα της Περγάμου οι σελίδες 176 έως 179 του χειρογράφου, οπότε λείπουν και από αυτό το pdf.
Επίσης, η ανάλυση των εικόνων είναι τόσο χαμηλή, ώστε σχεδόν δεν μπορούμε να διαβάσουμε το χειρόγραφο.
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
#3
...Σας ευχαριστούμε πολύ για την δημιουργία και το μοίρασμα αυτού του πολύτιμου pdf !
Να τονίσω με την ευκαιρία, που κακώς το παρέλειψα προηγουμένως, ότι το κατέβασμα των εικόνων (επίπονη εργασία) έγινε από τον κ. Ανδρέα Καλογιάννη. Εγώ απλώς έφτιαξα το PDF.
...Παρατήρησα ότι δυστυχώς δεν έχουν ανεβεί στην ιστοσελίδα της Περγάμου οι σελίδες 176 έως 179 του χειρογράφου, οπότε λείπουν και από αυτό το pdf.
Γράφει εκεί ότι οι σελίδες είναι λευκές.
... η ανάλυση των εικόνων είναι τόσο χαμηλή, ώστε σχεδόν δεν μπορούμε να διαβάσουμε το χειρόγραφο.
Το αν διαβάζονται είναι κάπως υποκειμένικό, αλλά έκανες σύγκριση με τις εικόνες από την "Πέργαμο και είδες ότι εκείνες διαβάζονται; Εάν ναι, να δούμε εάν μπορεί να βελτιωθεί το αποτέλεσμα. Εάν πάλι όχι ....
 

Diogenes

Νέο μέλος
#4
Να τονίσω με την ευκαιρία, που κακώς το παρέλειψα προηγουμένως, ότι το κατέβασμα των εικόνων (επίπονη εργασία) έγινε από τον κ. Ανδρέα Καλογιάννη.
Θερμές ευχαριστίες στον κ. Ανδρέα Καλογιάννη για τον κόπο του!!!!
Εγώ απλώς έφτιαξα το PDF.
Επίσης και σε εσάς!!!!
Γράφει εκεί ότι οι σελίδες είναι λευκές.
Συγγνώμη, δεν το πρόσεξα!
Το αν διαβάζονται είναι κάπως υποκειμένικό, αλλά έκανες σύγκριση με τις εικόνες από την "Πέργαμο και είδες ότι εκείνες διαβάζονται; Εάν ναι, να δούμε εάν μπορεί να βελτιωθεί το αποτέλεσμα. Εάν πάλι όχι ....
Έκανα σύγκριση. Όλες οι εικόνες στην "Πέργαμο" έχουν την χαμηλή ανάλυση των 1536x1024 pixel. Φαίνεται ότι θα γίνονταν τα αρχεία της "Περγάμου" πολύ μεγαλύτερα εάν θα είχαν μία μεγαλύτερη ανάλυση. Οπότε είναι θέμα χωρητικότητας του server τους. Δεν νομίζω ότι εμείς στο φόρουμ μπορούμε να κάνουμε κάτι. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ρωτάμε τους πιο έμπειρους στην ανάγνωση των χφφ στα δυσανάγνωστα σημεία του εν λόγω Τριωδίου-Πεντηκοσταρίου.
Απλώς το έγραψα διότι, τα κόκκινα γράμματα είναι δυσανάγνωστα. Άλλες ιστοσελίδες, όπως π.χ. η γνωστή http://old.stsl.ru/manuscripts/sobranie-rukopisnykh-knig-protoiereya-d-v-razumovskogo/125 παρέχει τις εικόνες σε πολύ καλύτερη ανάλυση των 4288×2848 pixel. Βλπ. π.χ. την πρώτη εικόνα: http://old.stsl.ru/files/manuscripts/new/379/379-125/379-125-0007.jpg
Συγγνώμη για την πολυλογία μου.
 
Last edited:

monopati

Απλό μέλος
#6
Στην "Πέργαμο" κάθε εικόνα έχει ένα απευθείας σύνδεσμο.
Για παράδειγμα, ο σύνδεσμος για την πρώτη σελίδα του χειρογράφου που αναφέρεστε είναι:
https://pergamos.lib.uoa.gr/uoa/dl/frontend/file/lib/default/data/115655/webFile

Υπάρχει επίσης η μικρογραφία του:
https://pergamos.lib.uoa.gr/uoa/dl/frontend/file/lib/default/data/115655/thumbFile

Υπάρχει (?) τέλος και η υψηλής ανάλυση (hq high quality) εικόνα στο:
https://pergamos.lib.uoa.gr/uoa/dl/frontend/file/lib/default/data/115655/hqFile

Η πρόσβαση όμως στον τελευταίο σύνδεσμο δεν είναι εφικτή με το εξής μήνυμα:
message"Not authorized: Read 755365."

Και τίθενται τα αμείλικτα ερωτήματα: Ποιος είναι τέλος πάντων "authorized" και τι είναι αυτό το "755365";
 
#7
Πέργαμος\Βοήθεια\Συχνές ερωτήσεις\Γενικά για την Πέργαμο:

«Η πρόσβαση είναι ανοιχτή σε όλα τα είδη υλικού;
Δεν ισχύουν κοινές πολιτικές πρόσβασης για κάθε τεκμήριο/ ψηφιακό αντικείμενο, που διατίθεται μέσω του ΙΑ Πέργαμος. Είναι απαραίτητο οι επισκέπτες να συμβουλεύονται το πεδίο «Δικαιώματα πρόσβασης» της κάθε εγγραφής.
Το υλικό της Περγάμου, διατίθεται κατά κύριο λόγο ελεύθερα στο ευρύ κοινό, δεδομένου ότι η «Πέργαμος» υιοθετεί πολιτικές ανοικτής πρόσβασης. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, αν δεν αναφέρεται ρητά κάτι διαφορετικό, η πρόσβαση στο υλικό (ψηφιακό ή μη) που περιέχεται στην στην Πέργαμο και η οποιαδήποτε χρήση του (πχ. εκτύπωση, αποθήκευση, αντιγραφή, κλπ.) επιτρέπεται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και ιδιωτικούς, αλλά όχι για εμπορικούς σκοπούς.
Επιπλέον, οποιαδήποτε χρήση του υλικού θα πρέπει να συνοδεύεται με αναφορά στην μόνιμη ηλεκτρονική του διεύθυνση στην Πέργαμο, καθώς και στον/στην δημιουργό του πρωτοτύπου.
Γιατί δεν έχω πρόσβαση σε κάποιο τεκμήριο της Περγάμου;
Μπορεί το υλικό να υπόκειται σε περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας, να είναι διαθέσιμο ΜΟΝΟ εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ, ή να υπόκειται σε χρονικό περιορισμό πρόσβασης με συγκεκριμένη ημερομηνία αποδέσμευσης.»

Προφανώς το υλικό υψηλής ανάλυσης και χωρίς το ενοχλητικό watermark προόρισται μόνον για τα εξουσιοδοτημένα μέλη...
 
Top