Τρίτομον Δοξαστάριον Γεωργίου Χατζηθεοδώρου, Άρχοντος Μαΐστορος της Μ.τ.Χ.Ε.

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
#1
Δοξαστάριον Ιεράς Μονής Παναγίας Έβρου
υπό Γεωργίου Χατζηθεοδώρου


…. Το παρόν Δοξαστάριο, μελοποιήθηκε κατόπιν επιθυμίας της οσιολογιωτάτης Καθηγουμένης Μακρίνας μοναχής και των μοναζουσών αδελφών της Ιεράς Μονής Παναγίας του Έβρου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του εξαίρετου και άρτια συγκροτημένου χορού της Ιεράς Μονής. Περιεχει Δοξαστικά εορτών – επισήμων και μη – του ενιαυτού. …. Εκτείνεται σε περισσότερες από 595 πυκνογραφημένες σελίδες είναι πόνημα του άρχοντος μαϊστορος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Γεωργίου Χατζηθεοδώρου, θεράποντος επί πολλές δεκαετίες της καθ’ ημάς παραδοσιακής μουσικής (εκκλησιαστικής κατά βάσιν, αλλά και δημώδους), και της ευρύτερης…
Εμμανουήλ Στ. ΓιαννόπουλοςΕπικ. Καθηγητής τμήματος Μουσικών Σπουδών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Πληροφορίες για την προμήθεια του έργου: Ιωάννης Σκαλιδάκης τηλ. 6980883291
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
#2
Σϋμφωνα με πληροφορίες, το βιβλίο περιέχει και ανέκδοτα δοξαστικά του Γεωργίου Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος .
Επισυνάπτεται δείγμα γραφής.
 

Attachments

Βασίλης Κιαμηλίδης

Βασίλης Κιαμηλίδης
#10
Σε συνέχεια του ανωτέρου δίτομου Δοξασταρίου, ο κ. Γεώργιος Ι. Χατζηθεοδώρου Ἄρχων Μαίστωρ Μ.Χ.Ε. ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ εξέδωσε και το
ΔΟΞΑΣΤΑΡΙΟΝ ΤΡΙΩΔΙΟΥ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΑΡΙΟΥ
Αποτελείται από 194 σελίδες.
Το βιβλίο προλογίζει ο ελλογιμότατος καθηγητής κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης με την γνωστή
μουσικολογική του δεινότητα και την οξυγράφο πέννα του.
Επισυνάπτεται pdf με την προμετωπίδα, στοιχεία του Συγγραφέως και του εκδοτικού Οίκου
Πίνακα περιεχομένων
Εισαγωγικό σημείωμα του Ἄρχοντος Κυρ. Γεωργίου Χατζηθεοδώρου και τον
Πρόλογο του Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνῶν,
Ελλογιμοτάτου Καθηγητού κ. Αχιλλέα Χαλδαιάκη
 

Attachments

#11
Άλλο ένα κόσμημα προστίθεται στη νεότερη βιβλιογραφία της Βυζαντινής Μουσικής.
Πρόκειται για το νέο βιβλίο του Άρχοντος Μαΐστορος της Μ.τ.Ε Γεωργίου Χατζηθεοδώρου, Δοξαστάριο Τριωδίου και Πεντηκοσταρίου που έρχεται να συμπληρώσει το προ ολίγων μηνών εκδοθέν δίτομο Δοξαστάριο του Ενιαυτού. Χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον κλασικές θέσεις στου νέου στιχηραρίου, επεξεργασμένες με βάση την πολύχρονη εμπειρία του Δασκάλου στο αναλόγιο. Άπαντα τα δοξαστικά είναι μελοποιημένα κατά το πατριαρχικόν ύφος της Μ.Τ.Χ.Ε αλλά και τη Καλυμνιακή παράδοση την οποία άκουγε από την παιδική του ηλικία ο κ. Χατζηθεοδώρου και αργότερα κατέγραψε.
Ο Δάσκαλος φρόντισε μέσα από τη γραφή του να αποδοθεί το νόημα του ποιητικού κειμένου, τόσο το κατανυκτικόν του Τριωδίου, όσο και το χαρμόσυνον του Πεντηκοσταρίου.
Στο βιβλίο αυτό περιέχονται όλα τα δοξαστικά των Κυριακών του Τριωδίου (και του Σαββάτου των κεκοιμημένων, του Ακαθίστου και του Λαζάρου) και του Πεντηκοσταρίου (και της Τετάρτης της Μεσοπεντηκοστής, της Πέμπτης της Αναλήψεως και της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος) και τα Ένδεκα Εωθινά Δοξαστικά.
Στο παράρτημα υπάρχουν και τα μουσικά της εορτής του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω.
Πολλές ευχαριστίες στον Άρχοντα κ. Χατζηθεοδώρου, να είναι καλά και να δει το φως της δημοσιότητας όλο το τεράστιο ανέκδοτο έργο του. Πολλές ευχαριστίες επίσης και στον κ. Σπύρο Παπασούλη για την χορηγία της έκδοσης χάρη στην οποία μπορούμε και έχουμε αυτό το εργο στα χέρια μας. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε ψάλτη και ένα πραγματικό στολίδι για κάθε βιβλιοθήκη (να μην μείνει όμως εκεί).
 

Attachments

Top