Το Μέγα Ίσον σε γραφή του Πέτρου και σε εξήγηση Χουρμουζίου στην νέα μέθοδο

Nikolaos Giannoukakis

Παλαιό Μέλος
Αγαπητοί,

Περιεργάζοντας τον ιστότοπο του DIGMA (http://digma.mmb.org.gr) βρήκα κάτι που ίσως να μήν έχει μελετηθεί. Εάν κάποιοι φίλοι του Φόρουμ (μουσικολόγοι και μη) ήδη το έχουν εξετάσει το θέμα, ζητώ συγγνώμη που σας απασχολώ.

Εάν όχι, βρήκα το Μέγα Ίσον σε εξήγηση του Πέτρου Πελλοπονησίου το οποίο υποθέτω (βάσει της περιγραφής στην εισαγωγή) αντιγράφηκε απο τον Πέτρο τον Βυζάντιο ο οποίος το παρέδωσε στον Νηλέα Καμαράδο (συνειμμένο πδφ). Δεύτερον, βρήκα το Μέγα Ίσον σε εξήγηση του Χουρμουζίου στην Νέα Μέθοδο. Και τα δύο στο (http://digma.mmb.org.gr/ChurchMusic.aspx?eid=2025). Τα κείμενα πδφ τα έφτιαξα με τις εικόνες στην σειρά απο τον ιστότοπο.....

Έαν πρόκειται για το ίδιο μέλος (πιστεύω πως ναι), τότε δια μέσου της συγκριτικής μελέτης, αποκτάμε περισσότερες διοράσεις στο θέμα της εξήγησης.

Το κείμενο του Χουρμουζίου, στην κατοχή του Νηλέα είναι κατατοπιστικό ως προς την εξήγηση όσο προς την εκτέλεση.

Ευχαριστώ για την αγάπη σας.

ΝΓ
 

Attachments

  • Mega Ison Exhghsh Petrou.pdf
    12.6 MB · Views: 380
  • Mega Ison Exhghsh Xourmouziou eis nea grafh.pdf
    11.8 MB · Views: 343
Επίσης σπουδαίες αναλύσεις για το Μέγα Ίσον μας δίνει η κ. Μαρία Αλεξάνδρου επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ στην διδακτορικής της διατριβή.
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Επίσης σπουδαίες αναλύσεις για το Μέγα Ίσον μας δίνει η κ. Μαρία Αλεξάνδρου επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ στην διδακτορικής της διατριβή.
Σχετικό άρθρο της, αλλά στα γερμανικά.
https://cimagl.saxo.ku.dk/download/66/66Alexandru3-23.pdf
(από το: Cahiers de l’Institut Du Moyen-Âge Grec et Latin 66 (1996): 3–23.)
 
Σχετική δημοσίευση του Oliver Gerlach (στα αγγλικά):
Γίνεται αναφορά στη μονογραφία της δρ. Μαρίας Αλεξάνδρου “Koukouzeles’ Mega Ison — Ansätze Einer Kritischen Edition.” "Το Μέγα Ίσον του Κουκουζέλη-Προσεγγίσεις μιας κριτικής έκδοσης"
και στην ουσία πρόκειται για απάντηση και κριτική του Oliver Gerlach επί της μεταγραφής του Luca Ricossa σε ευρωπαϊκή σημειογραφία, που επισυνάπτεται με τα δικά του σχόλια στη δεύτερη σελίδα:
 

Attachments

  • ison.pdf
    518.2 KB · Views: 57
Top