Τι δηλώνει στα χρωματικά μέλη η εναλλαγή των φθορών, σκληρού και μαλακού χρώματος...

[Σημείωμα συντονιστή (ΧΨ)] Το μήνυμα αυτό μεταφέρθηκε από τη συζήτηση [Ερώτηση] Σε ποιά κλίμακα ψάλλονται οι στίχοι στο δεύτερο κανόνα των Θεοφανείων;

Αγάπητοί κ. συνάδελφοι και φίλοι θέλω να μου δείξει κάποιος ένα παλαιό Θεωρητικό που να αναφέρει ότι η φθορά του σκληρού χρώματος δηλώνει μόνο πορεία και δεν αλλοιώνει τα διαστήματα. Θεωρώ ότι το θεωρητικό του Σίμωνος έχει κάποιες ατέλειες ή και λάθη (ειδικά σ' αυτούς του ήχους) που πρέπει να επισημανθούν και να βελτιωθούν, αν θέλουμε να είμαστε σύμφωνοι με τα μέλη των παλαιών. Αυτό πιστεύω βοηθά και στην εξέλιξη της Μουσικής. Κάποιοι το θεωρούν αλάθητο (τύφλα να 'χει ο Πάπας:D) και προσπαθούν σαν άλλοι προκρούστηδες να "κόψουν" και να "ράψουν" τα μέλη σύμφωνα με αυτό, για να αποδείξουν την ορθότητά του. Επίσης, το θεωρητικό αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι άκρως επιστημονικό και μπορεί να αποτελέσει κάλλιστα τη βάση ώστε μαζί με τα παλαιά θεωρητικά και άλλα νεώτερα να καταλήξουμε σε ένα ενιαίο, πλήρως εφαρμόσιμο και κοινά αποδεκτό θεωρητικό. Θα επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες διότι... πέρασε η ώρα. Κι όπως λέει κι ο σοφός λαός "Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά"
Υ.Γ. Τα γέλια αφήστε τα για το πρωί...:D:D:D
 
Last edited by a moderator:

V_Zacharis

Παλαιό Μέλος
Μουσελίμης Χρήστος said:
Αγάπητοί κ. συνάδελφοι και φίλοι θέλω να μου δείξει κάποιος ένα παλαιό Θεωρητικό που να αναφέρει ότι η φθορά του σκληρού χρώματος δηλώνει μόνο πορεία και δεν αλλοιώνει τα διαστήματα.
Απ' όσο θυμάμαι εγώ από αυτά που έχω διαβάσει, δεν υπάρχει τέτοιο θεωρητικό ή θεωρητική διατύπωση. Ας με διορθώσει κάποιος αν έχει βρει κάτι άλλο.

Αυτό τι σημαίνει όμως; Αν το συναντούμε σαν φαινόμενο και απλά δεν βρίσκουμε θεωρητική διατύπωση, σημαίνει ότι δεν ισχύει; Και για τις καταχρηστικές φθορές μέχρι να βρεθεί το χειρόγραφο του Κατουνιάρη (μόλις πριν μερικά χρόνια) δεν υπήρχε διατύπωση θεωρητική, όμως υπήρχαν πολλές ενδείξεις στα μέλη. Η διατύπωση μπορεί να μην υπάρχει, μπορεί και να μην την βρούμε ποτέ σε παλαιά θεωρητικά, αλλά έχουμε πάρα πολλές ενδείξεις που μας δείχνουν αυτό ακριβώς για τις φθορές. Πορεία μελωδίας και όχι αλλαγή γένους.

Ένα αρχικό παράδειγμα για προβληματισμό. Με τον καιρό θα ακολουθήσουν κι άλλα.

View attachment Doxologia Iakobou.JPG

Σε τι χρόα θα ψάλλουμε την παραπάνω δοξολογία και γιατί; Η δοξολογία είναι του Ιακώβου σε Β' ήχο, από χειρόγραφο της παλαιάς γραφής (Ι.Μ.Παντελεήμονος 906), η εξήγηση του Γρηγορίου και η εξήγηση του Χουρμουζίου. (παρμένο από το επίμετρο του της κριτικής έκδοσης του θεωρητικού του Χρυσάνθου-έχει κι άλλα εκεί) Και θα εκτιμούσα τις απαντήσεις που δεν θα έλεγαν την μια σκληρή και την άλλη μαλακή...

Υ.Γ.
Επειδή τα υπόλοιπα είναι εκτός του παρόντος θέματος, απαντώ στο υστερόγραφο.
Θεωρώ ότι το θεωρητικό του Σίμωνος έχει κάποιες ατέλειες ή και λάθη (ειδικά σ' αυτούς του ήχους) που πρέπει να επισημανθούν και να βελτιωθούν, αν θέλουμε να είμαστε σύμφωνοι με τα μέλη των παλαιών.
Συμφωνώ κι εγώ ότι δεν υπάρχει τέλειο και αλάθητο θεωρητικό και όλα τα υπάρχοντα μπορούν να βελτιωθούν. Στο συγκεκριμένο θέμα (λειτουργία των χρωματικών φθορών) όμως δεν συμφωνώ.
Αυτό πιστεύω βοηθά και στην εξέλιξη της Μουσικής. Κάποιοι το θεωρούν αλάθητο (τύφλα να 'χει ο Πάπας
biggrin.gif
) και προσπαθούν σαν άλλοι προκρούστηδες να "κόψουν" και να "ράψουν" τα μέλη σύμφωνα με αυτό, για να αποδείξουν την ορθότητά του.
Αν κάποιοι το αντιμετωπίζουν έτσι (που κι εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν), κακό του κεφαλιού τους τότε...
Επίσης, το θεωρητικό αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι άκρως επιστημονικό και μπορεί να αποτελέσει κάλλιστα τη βάση ώστε μαζί με τα παλαιά θεωρητικά και άλλα νεώτερα να καταλήξουμε σε ένα ενιαίο, πλήρως εφαρμόσιμο και κοινά αποδεκτό θεωρητικό.
Συμφωνώ.
 
Last edited:

petrosgrc

Πέτρος Γαλάνης
Πάντως το γεγονός ότι το 95% των ψαλτών ψάλλουν το "Ότε εκ του ξύλου σε νεκρόν" σε μαλακό χρώμα κάτι δηλώνει νομίζω... Αφού το εν λόγω κομμάτι ψάλλεται έτσι, γιατί το "Βυθού ανεκάλυψε..." ή το "Τω την άβατον..." να λέγεται σε σκληρό χρώμα;
 

Hristakis

Παμπάλαιο φθορικό μέλος
Βασίλη η επισύναψη δεν λειτουργεί μάλλον επειδή έκανες απλά αντιγραφή...όταν μπορέσεις θα ήταν καλό να την ανεβάσεις...
 

V_Zacharis

Παλαιό Μέλος
Αν και σ' εμένα δούλευε, εν τούτοις την ξανανέβασα την εικόνα.

Πολύ σημαντικό για την συζήτηση πιστεύω ότι είναι και αυτό το μήνυμα του κ.Κωνσταντίνου.
 

Hristakis

Παμπάλαιο φθορικό μέλος
Βασίλη μπράβο πολύ ωραία η επισύναψη σου...ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του...
 
Top