Τιμιωτέρα αργή ειρμολογική Δανιήλ Πρωτοψάλτου, ήχος α', εξήγηση Φωτόπουλου Κων/νου.

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής

Συγχαρητήρια στόν Κώστα!

http://www.sholeionpsaltikis.gr/ind...=54:tmima-palaiografias-eksigiseis&Itemid=100

Στη σύγχρονη ψαλτική πρακτική, σπανίως ψάλλεται η «τιμιωτέρα» σε αργό ειρμολογικό μέλος, παρά το γεγονός ότι η ψαλμώδησή της δίνει μεγαλοπρεπές και πανηγυρικό τόνο κατά τη διάρκεια της ακολουθίας. Ωστόσο, σε όλες τις τυπωμένες κλασικές ανθολογίες του 19ου αιώνα, που χρησιμοποιούμε κατά κόρον και στις μέρες μας, υπάρχουν δημοσιευμένες οι αργές «τιμιωτέρες» και στους οκτώ ήχους, σε σύνθεση Πέτρου Λαμπαδαρίου. Η εξήγηση της αργής «τιμιωτέρας» του Δανιήλ σε πρώτο ήχο, που σας παρουσιάζουμε, βασίστηκε στον κώδικα ΕΒΕ 1865, γραμμένο στα τέλη του 18ου αιώνα.
................
Επίσης σε αυτήν την «τιμιωτέρα» υπάρχει και μια μικρή ευχάριστη έκπληξη καθώς, από όσο γνωρίζουμε, για πρώτη φορά παρουσιάζεται μελοποιημένος σε αργό ειρμολογικό μέλος ο πρώτος στίχος της: «Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον».
Με αυτό το καινούριο μέλος που σας παραδίδουμε προστίθεται άλλο ένα λιθαράκι στην έρευνα της πατριαρχικής παραδόσεως μιας εποχής, από τις ακμαιότερες στην ιστορία της εκκλησιαστικής μας μουσικής.
 

Attachments

  • Neo.jpg
    Neo.jpg
    272.4 KB · Views: 114
Last edited:

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
Αφού συγχαρώ τον αγαπητό Κώστα για το έργο του, να γράψω ότι ακόμη με εκπλήσσει πόσα στοιχεία παλαιών παραδόσεων συναντούμε στη λειτουργική πράξη των Σλάβων Ορθοδόξων (αν και εκ πρώτης όψεως λόγω της αλλοίωσης που έχουν υποστεί μας φαίνονται δικές τους καινοτομίες). Στη Σερβική λαϊκή ψαλτική οι στίχοι της τιμιωτέρας δεν απαγγέλλονται αλλά ψάλλονται, με ελαφρώς πιο σύντομη χρονική αγωγή. Το ίδιο ισχύει και για στίχους αντιφώνων, στιχηρών κλπ.
 
Top