"Τη υπερμάχω" Ιωάννου του Κλαδά

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
Χριστός Ανέστη! Αν και δεν είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα πολύ ενδιαφέρον, πλην όμως ελάχιστα διαδεδομένο, μάθημα, θεωρώντας ότι οι ακολουθίες των χαιρετισμών είναι ακόμη νωπές στην μνήμη μας και στην καρδιά μας. Πρόκειται για το μάθημα της Ακαθίστου "Τη υπερμάχω" Ιωάννου του Κλαδά. Το μουσικό κείμενο επισυνάπτεται σε τρεις μορφές:

  1. Από την χειρόγραφη Ανθολογία (1818) Αποστόλου Κώνστα του Χίου (χφ κωδ. αρ. 1 Ιεράς Μονής Πρέβελη στην Κρήτη - όπως αναδημοσιεύθηκε στην πρόσφατη έκδοση "Ο Ακάθιστος Ύμνος" του Ανδρέα Γιακουμάκη)
  2. Από την Μουσική Πανδέκτη (1850), τόμος Α (ίσως η μοναδική έντυπη έκδοση του μαθήματος)
  3. Από την Μουσική Πανδέκτη (1850), τόμος Α, με σημειωμένα ισοκρατήματα, τα σημεία αλλαγής των στίχων και τα σημεία έναρξης/λήξης των κρατημάτων.
Επισυνάπτεται (σε μορφή συνδέσμου, λόγω μεγέθους) και μία ηχογράφηση [mp3, 47MB] του συγκεκριμένου μαθήματος (διάρκειας περίπου 50 λεπτών) από την πρόσφατη αγρυπνία του Ακαθίστου Ύμνου στην ενορία μας (Άγιος Παντελεήμων Χαλέπας Χανίων) που είχε ανακοινωθεί εδώ. Ψάλλουν οι Μιχάλης Λαγουδάκης, Γιάννης Σκαλιδάκης, Γιώργος Μπουτσάκης, Τηλέμαχος Χαιρετάκης και ισοκρατούν οι Δημήτρης Σκαράκης, Άγγελος Καζινέρης, Νίκος Δρακάκης. Παρά τις όποιες ατέλειες και λάθη μας (λόγω απειρίας, ελλειπούς προετοιμασίας, κόπωσης, ...), θεώρησα καλό να συμπληρωθεί το μουσικό κείμενο και με κάποιο ηχητικό δείγμα για λόγους πληρότητας. Ας σημειωθεί ότι όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ακούσουν και ολόκληρη την αγρυπνία εδώ.

Κλείνω με την ευχή ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για περαιτέρω μελέτη της συγκεκριμένης σύνθεσης του Κλαδά. Προσωπικά, ένιωσα για άλλη μια φορά ότι υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί στην μουσική μας που αξίζει να τους "ξεσκονίζουμε" ενίοτε για να ωφελούμαστε μουσικά και πνευματικά.
 

Attachments

  • Τη Υπερμάχω - Ιωάννου Κλαδά - χφ Αποστόλου Κώνστα.pdf
    8.9 MB · Views: 439
  • Τη Υπερμάχω - Ιωάννου Κλαδά.pdf
    458.8 KB · Views: 322
  • Τη Υπερμάχω - Ιωάννου Κλαδά - σημειώσεις.pdf
    1 MB · Views: 253

jupiter

Member
Από την χειρόγραφη Ανθολογία (1818) Αποστόλου Κώνστα του Χίου (χφ κωδ. αρ. 1 Ιεράς Μονής Πρέβελη στην Κρήτη
Πώς θα μπορούσα να βρω αυτή την ανθολογία; Την έχει κανείς; Φαίνεται ενδιαφέρουσα.

Ευχαριστώ.
 
Top