Την γαρ σην μητραν.. Αρχαίο

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
Μπράβο Δαυίδ, ωραίο και το "γαστέρα" και σε παρόμοιες θέσεις, όπου πολλοί σηκώνουν τον ζω χωρίς λόγο, εσύ τον κρατάς χαμηλά, όπως ο Νυπλιώτης κι ο Παναγιωτίδης. Μη φοβάσαι να βυθίζεις τον δι.
Να ξέρετε ότι τα διαστήματα του δωρίου τετραχόρδου δηλαδή του πρώτου ήχου πυκνώνουν στην βάση του(6-9-15).
Έτσι όταν ο ήχος είναι στον πα πυκνώνουν στον πα (πα βου κυρίως ημιτόνιο) και στον κάτω κε ενώ όταν όταν πάει στον άνω κε με μετάθεση κατά το πεντάχορδο σύστημα του τροχού τότε πυκνώνουν στον κε και στον μέσο βου γιατί ο κε γίνεται πα κι ο βου γίνεται κε.
Έχεις καλά ακούσματα, καλή συνέχεια!

υγ να ξέρετε ότι αυτά δεν αφορούν μόνο τον πρώτο ήχο αλλά όλους τους ήχους, όλα είναι ένα ενιαίο σύστημα που λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο. Αν ένα μέλος χαρακτηρίζεται πρώτος, δεύτερος κλπ ήχος είναι επειδή απλά καταλήγει ή στέκεται σε αυτόν τον ήχο. Αυτή είναι η λογική, αν δεν πυκνώνετε τα διαστήματα σωστά (κυρίως στην κατάβαση) τότε δεν θα έχετε σταθερότητα και θα φαλτσάρετε, η επιλογή είναι δική σας. Ο Δαυίδ το έχει πιάσει και βελτιώνεται, καταλάβετε το όλοι. Οι θεωρίες όλες που λένε 10 8 12 είναι λάθος γιατί αυτά τα διαστήματα είναι μόνο σε ανωδική κίνηση όπου σηκώνεται ο βου λόγω μεταβολής κατά πεντάχορδο, τα σωστά είναι όπως τα περιγράφουν οι αρχαίοι.
 
Last edited:
Top