Την γαρ σην μήτραν, συντμηθέν εντέχνως βάσει του αρχαίου υπο Θεοδ. Γεωργιάδου.

Αηδόνης

Παλαιό Μέλος
Πρόσφατα αγόρασα ένα αξιόλογο βιβλίο, που λόγω του μεγέθους του δεν το είχα προσέξει στα Βιβλιοπωλεία τόσα χρόνια.

"Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΣΤΟ ΑΚΛΙΝΕΣ ΤΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ"


Συγγραφέας είναι ο Δημήτριος Βερύκιος. Η εργασία του είναι καταπληκτική και επιστημονικότατη. Το πόνημα περιέχει τρία Μέρη: Στο Α' μέρος ο συγγραφέας, χρησιμοποιώντας ευρεία σχετική βιβλιογραφία εκθέτει προβληματισμούς σχετικούς με την ψαλτική τέχνη, την μέχρι σήμερα πορεία της και το μέλλον της, το Β' μέρος τιτλοφορείται "Μελοποιήματα" και περιέχει ένα σεβαστό αριθμό αξιόλογων παραδοσιακών "μαθημάτων" του Θεοδοσίου Γεργιάδου, ενώ στο Γ' μέρος (Παράρτημα) περιέχεται εκτενής Βιβλιογραφία, άλλα έργα του ιδίου και μία εγκύκλιος του Θεοδοσίου Γεωργιάδου προς την Εκκλησία, η οποία επιλέγεται ως εξής: "Eπί τούτοις ευελπιστών ότι, το παρόν υπόμνημά μου θέλει τύχει ευμενούς υποδοχής και θα ληφθή σοβαρά υπ' όψιν τόσον υπό του Σεπτού ημών Ποιμενάρχου Αρχιεπισκόπου κ. Σπυρίδωνος, όσον και υφ' υμών, ευχαριστών Υμάς εκ των προτέρων. Διατελώ μετά βαθυτάτου σεβασμού, ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ Β. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, τέως Καθηγητής της Πατριαρχικής Μουσικής Σχολής Κωνσταντινουπόλεως, νυν του Ωδείου "Μουσικόν Λύκειον Αθηνών". Εν Αθήναις τη 23 Αυγούστου 1953".


Παραθέτω μία φωτογραφία και μία σύνθεση του συγκεκριμένου Διδασκάλου, που περιέχεται στο πόνημα του Δ.Β., όχι για λόγους διαφήμησης, αλλά για να φανεί το μέγα μέγεθος του συνθέτου. Θαυμάστε με ποιον αριστοτεχνικό τρόπο επέτυχε σύντμηση του γνωστού κλασικού παλαιού μαθήματος "Την γαρ σην μήτραν":
 

Attachments

  • (2).jpg
    145.1 KB · Views: 274
  • Την γαρ σην μήτραν, έντεχνη σύντμηση Θεοδ. Γεωργιάδου (1)..jpg
    173 KB · Views: 485
  • Θεοδόσιος Γεωργιάδης-φωτό..doc
    320.5 KB · Views: 286

filomousos

Παλαιό Μέλος
Είναι εφικτό να αναρτηθεί και ο πίνακας περιεχομένων ;

Υ.Γ. Η προηγούμενη σύντμηση του Θ. Γεωργιάδη υπάρχει και στις σελ. 129-131 της Λειτουργίας του Αλ. Κεχαγιόπουλου εδώ
 
Last edited:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Πολλές ευχαριστίες για τη γνωστοποίηση αυτού του πονήματος για το Γεωργιάδη!
Το συγκεκριμένο μέλος χαίρει κάποιας σχετικά ευρείας διαδόσεως. Πλην της Θ. Λειτουργίας του Αλ. Κεχαγιοπούλου που αναφέρθηκε ήδη, συμπεριλαμβάνεται στις Θ. Λειτουργίες του Χαριλάου Ταλιαδώρου και του Αστερίου Δεβρελή από τις πρώτες εκδόσεις τους κ.ε. (1964 και 1974 αντίστοιχα).
 
Top