Τα σχολικά βιβλία μουσικής της Ελλάδας

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
'Ολα πλέον υπάρχουν σε PDF στο δίκτυο!

Του δημοτικού:
http://pi-schools.sch.gr/dimotiko

Του γυμνασίου:
http://pi-schools.sch.gr/gymnasio

Ενδιαφέροντα (και) τα μουσικά βιβλία και ιδιαίτερα η ελάχιστη αναφορά στη Βυζαντινή και εν γένει Ελληνική παραδοσιακή μουσική από μια γρήγορη ματιά που έριξα. Με αδικαιολόγητα λάθη του τύπου π.χ. «του Χρύσανθου Προύσση». :( Κρίμα.

Εύχομαι να αλλάξουν τα πράγματα. Ελπίζω κάποια στιγμή να είμαστε (οι ψάλτες/μουσικοί/το φόρουμ δεν ξέρω πως) σε θέση να στείλουμε μια επίσημη διαμαρτυρία και προτάσεις αλλαγής.
 

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
Εύχομαι να αλλάξουν τα πράγματα. Ελπίζω κάποια στιγμή να είμαστε (οι ψάλτες/μουσικοί/το φόρουμ δεν ξέρω πως) σε θέση να στείλουμε μια επίσημη διαμαρτυρία και προτάσεις αλλαγής.
Η παιδεία στην Ελλάδα είναι ένας τομέας ο οποίος αλλάζει σε τέτοιο βαθμό ριζικότητας (όπως η ύλη) σχεδόν μετά από κάθε εκλογές, ακόμη κι αν αυτές αναδείξουν νικητή το ίδιο κόμμα (όποιο κι αν είναι αυτό) με τις προηγούμενες. Ακόμη και αν συνταχθεί από την κοινότητα μία πρόταση (σίγουρα υπάρχουν μέλη που μπορούν να το κάνουν), δε νομίζω ότι προλαβαίνουμε την "αλλαγή βάρδιας", χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι είναι απέλπιδα μία τέτοια προσπάθεια...
 
Last edited:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Το γεγονός οτι όλα αλλάζουν είναι καλό, τίποτα δεν είναι στατικό στον κόσμο. Αυτό δεν εμποδίζει να αυξηθεί και να βελτιωθεί η παρουσίαση της μουσικής μας στα παιδιά μας. Πού είναι τα βιβλία Ελληνικής μουσικής για παιδιά; Πού είναι τα παιδικά μουσικά παιχνίδια βασισμένα στην Ελληνική μουσική; Πού είναι τα παιδικά τραγούδια με Ελληνικά μουσικά διαστήματα;

Με την οργανωμένη και συνεχή διαμαρτυρία και προτάσεις στους αρμόδιους φορείς κάτι μπορεί να γίνει σε βάθος χρόνου. Όχι οτι θα μάθει κανείς Ψαλτική στο σχολείο, αλλά τουλάχιστον η αναφορά να γίνει πληρέστερη και αντιπροσωπευτική για τη σημασία του μουσικού μας πολιτισμού.
 
Παραθέτω αυτούσια την επισήμανση 3, σελ.127 του βιβλίου Α΄,Β΄,Γ΄Γυμνασίου "Ανθολόγιο Μουσικών Κειμένων":
"Ο συντάκτης των μουσικών κειμένων Γιάννης Αρβανίτης χάριν πληρότητος ορθογραφίας αρχικά είχε χρησιμοποιήσει 3 σημαδόφωνα της παλαιάς παρασημαντικής, τα οποία, κατόπιν αιτήματος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αφαίρεσε".
Όχι ότι τρέφω αυταπάτες για το αν θα μάθουν στο σχολείο βυζαντινή μουσική τα παιδιά, είτε έτσι είτε αλλιώς, αλλά μου κάνουν εντύπωση δύο πράγματα:
1.Τί τους πείραξαν τα παλαιά σημαδόφωνα και για ποιο λόγο αντέδρασαν οι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου;
2.Αφού τους πείραξαν τα παλιά σημαδόφωνα(το μικρό κακό), γιατί δεν τους πείραξε η (λάθος) παρασήμανση των έλξεων(μεγάλο κακό);
 

ioan

Μέλος
Ποια σημαδόφωνα? εδώ καταργείται το μάθημα της Ιστορίας για να μην μιλήσω για τα ανεκδιήγητα βιβλία των Θρησκευτικών..
 
Top