Τα "συναξάρια" των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδος (Τα Υπομνήματα με τα μικρά γράμματα μετά τους στίχους)

billion

Active member
Αγαπητοί (συλ)λειτουργοί και διάκονοι του αναλογίου,

Ένα πολύ αδικημένο στοιχείο (από τα πολλά) των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος είναι αυτές οι εορτολογικές διηγήσεις τρόπον τινά των λατρευτικών συνάξεων της Μεγάλης Εβδομάδος (τα υπομνήματα με τα μικρά γράμματα στα συναξάρια μετά τους στίχους).

Δυστυχώς είναι καταδικασμένα στην αφάνεια, την άγνοια και το σκοτάδι.

Εντούτοις, μία απλή ανάγνωσή τους, θεωρώ ότι μόνο όφελος μπορεί να προσδώσει στον αναγνώστη και στους ακροατές.

Δεν θα ήθελα να χαραμίσω το χρόνο κανενός για το πως και το γιατί έχουν περιέλθει σε αχρηστία. Δεν θέλω να είναι αυτό το θέμα.

Το μόνο που θα ήθελα να μοιραστώ με όλους σας είναι το να δώσουμε μια ευκαιρία για ανάγνωση σε αυτά τα κείμενα (ειδικά σε αυτό της ακολουθίας των Παθών που είναι συγκλονιστικό). Πιστεύω ότι θα πάμε πολύ "κουρδισμένοι" στις Αγίες Τράπεζες και τα αναλόγια!

Και επίσης, θα ήθελα να μάθω αν γνωρίζουμε τυχόν περισσότερες πληροφορίες για αυτά τα κείμενα (περίοδος συγγραφής, ποιος είναι ο ποιητής, αν έχουν εκδοθεί βιβλία με σχόλια ή ομιλίες με βάση αυτά) ή ενδεχομένως αν υπάρχουν και αυτούσιες μεταφράσεις ολόκληρων των κειμένων στη νεοελληνική (χωρίς γλωσσάριο).

Ευχαριστώ, εύχομαι καλή δύναμη και καλό υπόλοιπο στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή!
 

MTheodorakis

Παλαιό Μέλος
Τὰ μεταγενέστερα συναξάρια τοῦ τριῳδίου καὶ πεντηκοσταρίου Νικηφόρου Καλλίστου τοῦ Ξανθοπούλου (+1330) ἀπουσιάζουν ἀπὸ τὰ παλαιὰ τυπικά, ἀλλὰ συμφωνῶ μὲ τὴν ἀνάγνωσή τους:

«Συναξάριον. Κύριε εὐλόγησον» (χφ. Paris. gr. 249 τριῴδιο ιε’ αἰ. φφ. 23v, 169v). - «Δι’ εὐχῶν...». «Μηνὶ τῷ αὐτῷ ιη’ μνήμη...».

«Συναξάριον...Πάτερ εὐλόγησον» (χφφ. ἀνθολόγια Σινὰ 645 ιδ’ αἰ. φφ. 44r, 94v, 646 ιδ’ αἰ. φφ. 31r, 61v). - «Δι’ εὐχῶν...». «Μηνὶ τῷ αὐτῷ ιη’ μνήμη...».

Στὶς ἀναγνώσεις καθόμαστε καὶ οἱ ψάλτες καὶ ξεκουραζόμαστε.
 
Top