Τα κυριότερα λάθη στην απαγγελία του "Πάτερ ἡμῶν"

Συνάδελφε , ανάγνωση και γραφή γνωρίζεις . Διαβάζεις αυτά που γράφω και βγάζεις τα συμπεράσματά σου, όχι πως έχει σημασία δηλαδή. Κάτι άλλο δεν έχω, προς το παρόν, να προσθέσω .
Αν τώρα ο Συντονισμός νομίζει ότι δεν πάει καλά το πράγμα ξέρει τί να κάνει. Αν όχι , συνεχίζουμε .

Συνάδελφε , ανάγνωση και γραφή γνωρίζεις . Διαβάζεις αυτά που γράφω και βγάζεις τα συμπεράσματά σου, όχι πως έχει σημασία δηλαδή. Κάτι άλλο δεν έχω, προς το παρόν, να προσθέσω .
Αν τώρα ο Συντονισμός νομίζει ότι δεν πάει καλά το πράγμα ξέρει τί να κάνει. Αν όχι , συνεχίζουμε .
Σωστά. Γνωρίζοντας γραφή και ανάγνωση το συμπέρασμά μου (όχι πως έχει σημασία) είναι ότι η λέξη υποκρισία χρησιμοποιείται μόνο για να με πλήξει ηθικά, ενώ δεν υπάρχει κανένα ίχνος υποκρισίας, παρά μόνο μια (εκ διαμέτρου) διαφορετική αντιμετώπιση. Είμαι στο φόρουμ 18 χρόνια και από την πρώτη στιγμή -από τα πρώτα ποστ- αυτή ήταν η στάση μου απέναντι στα εκκλησιαστικά κείμενα.
Αλλά όπως λες, αν ο Συντονισμός νομίζει ότι δεν πάει καλά το πράγμα, ξέρει τί να κάνει. Αν όχι , συνεχίζουμε.

Last edited:
Σωστά. Γνωρίζοντας γραφή και ανάγνωση το συμπέρασμά μου (όχι πως έχει σημασία) είναι ότι η λέξη υποκρισία χρησιμοποιείται μόνο για να με πλήξει ηθικά, ενώ δεν υπάρχει κανένα ίχνος υποκρισίας, παρά μόνο μια (εκ διαμέτρου) διαφορετική αντιμετώπιση. Είμαι στο φόρουμ 18 χρόνια και από την πρώτη στιγμή -από τα πρώτα ποστ- αυτή ήταν η στάση μου απέναντι στα εκκλησιαστικά κείμενα.
Αλλά όπως λες, αν ο Συντονισμός νομίζει ότι δεν πάει καλά το πράγμα, ξέρει τί να κάνει. Αν όχι , συνεχίζουμε.
Πλήγμα επί προσώπου ποτέ .
Μόνον επί των λόγων, δεν μου φαγες δα και το ... αμπέλι του πατέρα μου.
Αν δεν μπορείς ή δεν θες να το διακρίνεις μετά από τόσα χρόνια στο φόρουμ κι εσύ κι εγώ, δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω .
Πάντα έτσι έγραφα κι έτσι γράφω εδώ μέσα, χωρίς να με νοιάζει κέρδος ή ζημία, συμπάθεια ή αντιπάθεια, like ή dislike, όλα μέσα και η μπάνκα στον αέρα. Το ξέρεις και το ξέρω και το ξέρουν ...
Άλλωστε βλέπεις πόση απήχηση έχουν τα γραφόμενά σου και πόση τα ... δικά μου, αλλά δεν δίνω ... πεντάρα ούτε περιμένω κάτι παραπάνω ... Δεν είναι η πρώτη φορά και σίγουρα ούτε η τελευταία ... μέχρι να με βαρεθεί ο Συντονισμός ....

τα ίδια παντελάκη μου, τα ίδια παντελή μου....

Δεν έχει να κάνει τόσο με την απαγγελία του "Πάτερ ημών" όσο με την επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται και την νοοτροπία που αυτή φανερώνει.
Συγγνώμη που επιμένω, αλλά ποια επιχειρηματολογία αναπτύσσεται; Ότι επισημαίνονται τα συνήθη λάθη και προτείνονται οι διορθώσεις τους;
Είναι η βασικότερη προσευχή του χριστιανού -η πρώτη ίσως προσευχή που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά- είναι μόλις 10 αράδες και τη δίδαξε ο ίδιος ο Χριστός. Και οι μισές φράσεις της είναι πλέον στερεότυπες φράσεις της Νεοελληνικής. Ποια είναι η «επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται» και «ποια νοοτροπία φανερώνει»;

Δεν καταλαβαίνω το λόγο που γεμίσαμε 3 σελίδες (και συνεχίζουμε...) συζητώντας τα αυτονόητα. Γίνεται κάτι λάθος στην απαγγελία της Κυριακής Προσευχής ή του Συμβόλου της Πίστεως ή κάποιου εκ των Ψαλμών ή...ή...ή; πρέπει να διορθωθεί. Τέλος. Σε οποιαδήποτε επιστήμη, τα λάθη οφείλουν να διορθώνονται, εδώ ένα παραπάνω καθώς η λαθος απαγγελία συχνά οδηγεί σε δογματικά σφάλματα• ας δούμε επί παραδείγματι τι γίνεται με την προσθήκη ενός ανώδυνου -ιο- στην φράση "ομοούσιον τω Πατρί". Αίρεση.
Εν προκειμένω, το "Ο έντις ουρανοίς" που ίσως λένε πολλοί, μπορεί να μην οδηγεί σε κάποια αίρεση, αλλά κατά την ταπεινή μου άποψη είναι δείγμα ασέβειας να ξέρεις ποιο είναι το σωστό και να μην το διορθώνεις, όταν μάλιστα έχεις βγάλει ένα σχολείο ή ένα πανεπιστήμιο.

Δεν καταλαβαίνω το λόγο που γεμίσαμε 3 σελίδες (και συνεχίζουμε...) συζητώντας τα αυτονόητα. Γίνεται κάτι λάθος στην απαγγελία της Κυριακής Προσευχής ή του Συμβόλου της Πίστεως ή κάποιου εκ των Ψαλμών ή...ή...ή; πρέπει να διορθωθεί. Τέλος. Σε οποιαδήποτε επιστήμη, τα λάθη οφείλουν να διορθώνονται, εδώ ένα παραπάνω καθώς η λαθος απαγγελία συχνά οδηγεί σε δογματικά σφάλματα• ας δούμε επί παραδείγματι τι γίνεται με την προσθήκη ενός ανώδυνου -ιο- στην φράση "ομοούσιον τω Πατρί". Αίρεση.
Εν προκειμένω, το "Ο έντις ουρανοίς" που ίσως λένε πολλοί, μπορεί να μην οδηγεί σε κάποια αίρεση, αλλά κατά την ταπεινή μου άποψη είναι δείγμα ασέβειας να ξέρεις ποιο είναι το σωστό και να μην το διορθώνεις, όταν μάλιστα έχεις βγάλει ένα σχολείο ή ένα πανεπιστήμιο.
Ὠρραία, κι ἄλλος ὑπέρμαχος. Πήγαινε νὰ διορθώσεις ἀτάκα κι ἐπὶ τόπου τὸν δήμαρχο ποὺ λέει κατ'ἐντολὴν τὸ Πάτερ ἡμῶν καὶ μετὰ συζητοῦμε ...

Μὲ τὴν ἐτσιθελικὴ αὐθεντία ἔχω πρόβλημα.
Ἀπὸ ποῦ ἀντλεῖται κάτι τέτοιο στὰ μηνύματα τοῦ θέματος; δηλαδὴ ἂν κάποιος λέει ὅτι 1+1=3,8 καὶ κάποιος ἄλλος πεῖ ὅτι αὐτὸ εἶναι ἀντικειμενικὰ λάθος τὸ κάνει μὲ ἐτσιθελικὴ αὐθεντία; οὐδὲ μία διαφωνία περὶ τῆς ὑποκρισίας τῶν ἐκκλησιαστικῶν, ἐδῶ ποῦ κολλᾶνε; καὶ μάλιστα σὲ σημεῖο ποὺ ὅπως προαναφέρθηκε δὲν θὰ ἔπρεπε νὰ τὸ συζητᾶμε;! σὲ ἕνα φόρουμ ποὺ ἀναλύονται μικροδιαστήματα ποὺ μετὰ βίας ἀκούγονται καὶ ἀπὸ ἔμπειρα αὐτιά, δὲν θὰ ἔπρεπε νὰ συζητᾶμε ἂν ἡ Κυριακὴ προσευχὴ τείνει νὰ προφέρεται greeklish;

Συγχώρεσέ με, μᾶλλον δὲν ἔχω καταλάβει τίποτα.

Ἀπὸ ποῦ ἀντλεῖται κάτι τέτοιο στὰ μηνύματα τοῦ θέματος; δηλαδὴ ἂν κάποιος λέει ὅτι 1+1=3,8 καὶ κάποιος ἄλλος πεῖ ὅτι αὐτὸ εἶναι ἀντικειμενικὰ λάθος τὸ κάνει μὲ ἐτσιθελικὴ αὐθεντία; οὐδὲ μία διαφωνία περὶ τῆς ὑποκρισίας τῶν ἐκκλησιαστικῶν, ἐδῶ ποῦ κολλᾶνε; καὶ μάλιστα σὲ σημεῖο ποὺ ὅπως προαναφέρθηκε δὲν θὰ ἔπρεπε νὰ τὸ συζητᾶμε;! σὲ ἕνα φόρουμ ποὺ ἀναλύονται μικροδιαστήματα ποὺ μετὰ βίας ἀκούγονται καὶ ἀπὸ ἔμπειρα αὐτιά, δὲν θὰ ἔπρεπε νὰ συζητᾶμε ἂν ἡ Κυριακὴ προσευχὴ τείνει νὰ προφέρεται greeklish;

Δεν πειράζει, σχωρεμενος να σαι, στην εκκλησία ούτως ή άλλως τίποτε δεν καταλαβαίνουμε ... γενικώς

Ναι όντως συζητούμε για μικροδιαστηματα και προσπαθούμε να τα εφαρμόσουμε.
Το ποστ για τα λάθη στο Πάτερ ημών απευθύνεται, σύμφωνα με τον συντάκτη, σε επισκέπτες του αναλογίου λ.χ. πολιτικούς.
Εσύ στην ενορία σου πόσους πολιτικούς διορθωσες ή επιμορφωσες ως προς το θέμα είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά την ακολουθία; Υποτίθεται ότι έχουμε την ευθύνη του αναλογίου.
Εγώ προσωπικά δεν διόρθωσα κανένα, αφού όταν το έκανα μια φορά στα νιάτα μου, στον καφέ μετά την ακολουθία έφαγα τέτοια ψυχρολουσία (ο εφημέριος σφύριζε αδιάφορα φυσικά ) που τράβηξα ένα σιωπηλό (και λιγο φωναχτο σιχτιρι) και δεν ξανασχοληθηκα ούτε πρόκειται . .

Το ποστ για τα λάθη στο Πάτερ ημών απευθύνεται, σύμφωνα με τον συντάκτη, σε επισκέπτες του αναλογίου λ.χ. πολιτικούς.
Επειδή είναι η δεύτερη ή τρίτη φορά που λες αυτή την ανακρίβεια και πάνω σε αυτήν χτίζεις επιχειρηματολογία (και ύφος), πρέπει να σε διορθώσω. Μπορεί να υπάρχει χάσμα απόψεων, αλλά νομίζω ότι δεν διαφωνείς με την ακρίβεια και το δίκαιο.
Ο «συντάκτης» δεν μίλησε πουθενά για επισκέπτες του αναλογίου (ούτε θα μπορούσε μια σελίδα για το ευρύ κοινό να απευθύνεται στο αναλόγιο). Αν μιλούσε για το αναλόγιο, θα είχε μόνο 2, το πολύ 3, από τα 10 λάθη που αναφέρονται.
Για μαθητές του σχολείου λέει (κυρίως· δηλαδή, όχι μόνο).

Last edited:
πηγή: https://web.facebook.com/lexicologycenter/

ΣΗΜ Η ανάρτηση της σελίδας δεν απευθύνεται σε ιερείς και ψάλτες, οπότε τα λάθη που εμφανίζονται είναι κυρίως αυτά που κάνουν μαθητές (ενίοτε όμως και πολιτικοί) κατά την απαγγελία του Πάτερ ημών. Το σημαντικότερο, κατ' εμέ, είναι το θέμα της συνίζησης στο ἁγιασθήτω.

Ένας ιδιώτης γράφει ένα άρθρο για τη γραμματική του πάτερ ημών και κατηγορείται για συγκάλυψη των υπολοίπων προβλημάτων της εκκλησίας. Θα μπορούσαν τα προβλήματα αυτά να συζητώνται στα δικά τους νήματα αντί κάθε ανάρτηση φιλολογικού περιεχομένου να γίνεται αφορμή για επανάληψη των ίδιων τοποθετήσεων.

Ένας ιδιώτης γράφει ένα άρθρο για τη γραμματική του πάτερ ημών
Μακάρι να μην το εννοείτε με τη αρχαία σημασία «αδαής, ανεκπαίδευτος» (πβ. μεσν. κείμενο: καὶ ἤρξαντο οἱ μικροὶ μοναχοὶ διδάσκειν αὐτὸν τὴν ὑπηρεσίαν τῶν ἀδελφῶν, καὶ ἔλεγον αὐτῷ· Ποίησον τοῦτο, ἰδιῶτα, καὶ ποίησον ἐκεῖνο, σαλὲ γέρων).

(για να το ελαφρύνουμε λίγο :) )

Ένας ιδιώτης γράφει ένα άρθρο για τη γραμματική του πάτερ ημών και κατηγορείται για συγκάλυψη των υπολοίπων προβλημάτων της εκκλησίας. Θα μπορούσαν τα προβλήματα αυτά να συζητώνται στα δικά τους νήματα αντί κάθε ανάρτηση φιλολογικού περιεχομένου να γίνεται αφορμή για επανάληψη των ίδιων τοποθετήσεων.
Και όχι μόνο . Τον κατηγόρησα για την τρύπα του ... όζοντος και την εν γένει ... κλιματική κρίση .
Μπαίνει λοιπόν συνάδελφός τις στο παρόν thread που κουβεντιαζουμε με τον ... συνήθη τρόπο του φόρουμ και μας κάνει κανονιστικη παρατήρηση. Μάλιστα .

Ο δε "ιδιώτης" Γιωργος Μ. αν δεν τον γνωρίζεις είναι παλαιό μέλος του φόρουμ με μεγάλη συνεισφορά στην κοινότητα και επαγγελματίας ευρυμαθης φιλολογος από τους λίγους . Και ψάλτης .
Κάθε ανάρτησή του έχει βάρος, γι αυτό όταν διαφωνώ και δεν την αφήνω ασχολίαστη, άμα γουστάρω .

Απλά και κατανοητά .

Ενα μικρο σχολιο.

Αν γινονται (που γινονται) τοσα λαθη στην αναγνωση της γνωστοτερης προσευχης, ας φανταστουμε ποσα λαθη και διαιωνιση τους εχουν γινει στη μουσικη.

"Μα τα λαθη αυτα τα κανουν κυριως ατομα μη εχοντα σχεση με την εκκλησια", θα διαμαρτυρηθει καποιος.
Ναι, αλλα προκειται για μια προσευχη που την ξερει απ εξω ο καθε ενας, ασχετως πεποιθησεων. Τα λαθη σε αυτην φανερωνουν οτι και πραγματα που ακουμε συνεχεια και συχνοτατα υποκεινται σε μια κατασταση "χαλασμενου τηλεφωνου", παρολο που εδω το κειμενο ειναι γραπτο επι αιωνες, χιλιετιες.

Ας φανταστουμε τωρα το πώς έψαλλε καποιος εναν ηχο πχ το 1300 και πόσο (διαστηματικα) μπορει να εχει αλλαξει μεχρι σημερα.
Και ας μην ξεχναμε οτι η ψαλτικη δεν ειναι μονο το πατριαρχειο και το Ορος. Και στην Πελοποννησο εψαλλαν και στην Αθηνα και στην Ηπειρο και παντου. Ποσα πραγματα αλλαξαν μουσικα μεσω της ιδια διαδικασιας, ειδικα στα διαστηματα που δεν υπαρχουν ηγχογραφημενα...

Back