Τα Εικονογραφημένα Χειρόγραφα της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα

ixadin

Ηχάδιν
Αν και πλέον έχει παρέλθει, να έχουμε υπόψιν μας την παρακάτω έκδοση.

Ο πνευματικός και πολιτιστικός πλούτος του Αγίου Όρους, διακεκριμένο τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, θα βρεθεί στο επίκεντρο της παρουσίασης της λαμπρής δίτομης έκδοσης της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα «Εικονογραφημένα Χειρόγραφα της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα» τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στις 19:30 στο Βιβλιοπωλείο της Αγιορείτικης Εστίας(Μέγαρο Νεδέλκου-Εγνατίας 109).

Τα μοναδικά εικονογραφημένα χειρόγραφα από τη Βιβλιοθήκη της Μονής Σταυρονικήτα από Κώδικες του 10ου έως και 17ου αιώνος, περιλαμβάνονται σε ένα μνημειώδες έργο που ξεκίνησε από τους εξαίρετους επιστήμονες Στέλιο Παπαδόπουλο και Γιώργο Γαλάβαρη και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, από τη Χρυσάνθη Μαυροπούλου Τσιούμη, ομότιμη καθηγήτρια του Α.Π.Θ.

Η έκδοση ολοκληρώθηκε σε δύο τόμους. Ο πρώτος περιλαμβάνει εισαγωγικά κείμενα, έναν εκτενή πρόλογο που αναφέρεται στα εικονογραφημένα χειρόγραφα από πλευράς τεχνικής και ιστορίας της Μονής και ειδικά τεχνοκριτικά λήμματα για τριάντα τέσσερις Κώδικες.

Ο δεύτερος παρουσιάζει σε φωτογραφική αναπαράσταση το σύνολο των εικονογραφήσεων κατά χρονολογική σειρά, καθώς και ένα μέρος πληροφορίας (κώδικας, σελίδα, χρονολόγηση), ή και μεταγενέστερη διακόσμηση.

Στην παρουσίαση της Έκδοσης θα παραστούν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτης Τύχων, ο οποίος και θα προλογίσει ενώ την έκδοση θα παρουσιάσουν οι:

. Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Βασίλειος, Προηγούμενος Ιεράς Μονής Ιβήρων

. Η κ. Χρυσάνθη Τσιούμη, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.

. Ο κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

. Ο κ. Παναγιώτης Υφαντής, Λέκτορας Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Συντονιστής: ο κ. Ανέστης Κεσελόπουλος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Τὰ ἐξώφυλλα.
 

Attachments

  • Stavroniketa1 exofullo.jpg
    165.5 KB · Views: 39
  • Stavroniketa 2 exofullo.jpg
    171.9 KB · Views: 17
Top