Τακτοποίηση μουσικών κειμένων

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
#1
Ο ακάματος βοηθός συντονιστής μας Νεκτάριος Μαμαλούγκος έχει ήδη αρχίσει την τακτοποίηση των μουσικών κειμένων αρχίζοντας από τον Ιανουάριο π.χ. δείτε

Εορτές Μηναίου > Ιανουάριος

Θα ήταν ευχής έργον να βοηθήσουμε όσοι μπορούμε στο έργο αυτό σεβόμενοι την αρίθμηση των τίτλων θεμάτων όταν ανοίγουμε νέα θέματα. Δεν χρειάζεται να γράφετε εσείς πολυτονικούς τίτλους, αυτούς τους κανονίζει ο Νεκτάριος εκ των υστέρων. Γνωρίζω οτι οι πολυτονικοί τίτλοι ίσως δυσκολεύουν την αναζήτηση μέσω μηχανών αναζήτησης αλλά εφόσον είναι καλά ταξινομημένα κατά μήνα και ημερομηνία η λειτουργία αυτόματης αναζήτησης δεν χρειάζεται και τόσο. Εάν είναι αυτό πρόβλημα θα σκεφτούμε λύσεις.

Επίσης θα ήταν ίσως καλό στο μέλλον αν και υπάρχουν ήδη αρκετά δοξαστάρια διαθέσιμα για όποιον ενδιαφέρεται, να ξεχωριστούν τα μέλη ανά εορτή και να αναρτηθούν αποσπασματικά (με αναφορά στην πηγή πάντοτε) ώστε να μην χρειάζεται το ψάξιμο και ηλεκτρονικό ξεφύλλισμα και επιλογή σελίδων από τον καθένα που απλά ψάχνει μουσικά κείμενα για μια εορτή. Το ιδανικό δηλαδή θα ήταν για μια εορτή να πηγαίνω στο θέμα και να βρίσκω έτοιμα τα κείμενα από

Μουσική Κυψέλη
Βιολάκη
Κηλτζανίδη
Φιλανθίδη
Βουδούρη
σκαναρισμένα ή και πληκτρολογημένα όταν υπάρχουν
κτλ.

Θα ήταν πιστεύω πολύ χρήσιμο να είχαμε ένα τέτοιο υπερ-πλήρες ηλεκτρονικό διαδικτυακό δοξαστάριο στο μέλλον. Γένοιτο!
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
#2
Αγαπητοί, ο Νεκτάριος ήδη ολοκλήρωσε την τακτοποίηση των μουσικών κειμένων των εορτών του Μηναίου και σχεδόν έχει τελειώσει και τα υπόλοιπα του Δοξασταρίου. Εν τω μεταξύ, με πρότασή του, τακτοποίησα την ενότητα του Δοξασταρίου ώστε να είναι πιό εύκολη η περιήγηση. Μήνες, Τριώδιο, Μεγάλη Εβδομάδα και Πεντηκοστάριο είναι πλέον σε μία εύχρηστη λίστα στην ενότητα

Μουσικά κείμενα > Εορτολόγιον - Δοξαστάριον

με τα θέματα ταξινομημένα με τη σειρά μέσα στην κάθε υποενότητα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ: Όλοι να σεβαστούμε τον κόπο της ταξινόμησης και διατήρησης του υλικού αυτού

(α) κοιτάζοντας μήπως ήδη υπάχουν αυτά που ψάχνουμε στο ανάλογο μέρος ώστε να αποφεύγουμε επαναλήψεις

(β) ανεβάζοντας νέα κείμενα στην ενότητα που ταιριάζουν (εκτός από περιπτώσεις που εσκεμμένα πρέπει να τα βάλουμε αλλού).

Ευχαριστώ το Νεκτάριο για τον κόπο και όλους που ανεβάζουν χρήσιμο μουσικό υλικό.
 

Γιώργος Μ.

Παλαιόν μέλος
#3
Πολύ επιστημονική δουλειά και με κωδικούς - όπως κάνουν οι βιβλιοθηκονόμοι. Ευχαριστούμε πολύ, Νεκτάριε.
 

Fraristos ioannis

Παλαιό Μέλος
#4
Θα ήθελα να προτείνω κάτι στους υπευθύνους του πολύ καλού ιστολογίου μας, πιστεύω πολύ πρακτικό:
Να κωδικοποιηθούν τα μουσικά κείμενα διαφόρων συγγραφέων με βάση τον ήχο και του είδος του μουσικού κειμένου π.χ ΉΧΟΣ Α΄: Αναβαθμοί, Δοξαστικά, Δοξολογίες, Τρισάγια κλπ. Τώρα νομίζω ότι πολλά κείμενα βρίσκονται σκόρπια σε διάφορα μέρη ίσως και άσχετα μεταξύ τους. Νομίζω ότι αυτή η πρόταση, αν πραγματοποιηθεί θα εξυπηρετήσει΄πολλούς.
Ευχαριστώ.
 

Αηδόνης

Παλαιό Μέλος
#5
Αυτά αγαπητέ Ιωάννη, δεν μιλώ εξ ονόματος των συντονιστών αυτήν την στιγμή -το τονίζω αυτό, απαιτούν πολύ κόπο και μόχθο και το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλύτερο από ότι είναι τώρα. Τι σχέση έχει π.χ. ένα Δοξαστικό αγίου σε β' ήχο με την "Τιμιωτέρα" του β' ήχου; Αυτό που πρέπει να εφαρμόζεται, σε μεγάλο βαθμό εφαρμόζεται. Και λέω σε μεγάλο βαθμό, διότι έχω παρατηρήσει κάποια "κενά" στην οργάνωση του Ψαλτολογίου, τα οποία όμως εξαιρετικά δύσκολα μπορούν να καλυφθούν λόγω του όγκου των αρχείων. Και πρέπει οι άνθρωποι να μην κάνουν τίποτε άλλο κάθε μέρα, από το να ξημεροβραδιάζονται στο Ψαλτολόγιο (Και για να συνίσταται η υπάρχουσα τάξη εδώ στο φόρουμ -που ομολογουμένως είναι αξιοθαύμαστη-, σίγουρα δεν κοιμούνται πολλές ώρες, φαντάσου...). Φιλικά πάντα, Α.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
#6
Ο Νεκτάριος τακτοποίησε πρόσφατα και τις καταβασίες (μουσικά κείμενα) του ενιαυτού. Θερμές ευχαριστίες.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
#7
Ευχαριστώ πολύ τους συντονιστές για όλα που κάνουν και ιδιαίτερα τον π. Μάξιμο τελευταία για την συνεχιζόμενη τακτοποίηση των μουσικών κειμένων κάνοντας την πρόσβαση και αναζήτηση ευκολότερη για όλους μας.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#8

Κάτι πού παρατήρησα ὅτι ἔλλειπε ἦταν ἡ τακτοποίηση τῶν μουσικῶν κειμένων/χειρογράφων τοῦ μακαριστοῦ Ἄρχοντος Θρ. Στανίτσα.
Ὑπῆρχε γενικό θέμα μέ παλαιά πρωτοβουλία τοῦ Σταύρου Μανιάτη [ἐδῶ] καί ἕνα ἄλλο μικρότερο [ἐδῶ]. Δέν ὑπῆρχε ὅμως ὑποενότητα, ὥστε νά μποροῦν αὐτά νά διαχωριστοῦν καί νά τακτοποιηθοῦν (ὑπῆρχε καί αἴτημα ἀπό τόν Νικόλαο πού διάβασα), ὅπως ὑπάρχει γιά ἄλλους (Βουτσινᾶ, Παναγιωτίδη, Ἰωαννίδη κ. ἄ.).
Ὁ Διαχειριστής ἀμέσως δημιούργησε ὑποενότητα [ἐδῶ] καί ξεχώρισα τά περισσότερα. Ἡ ἐργασία θά συνεχιστεῖ.
Ἡ καλή συνεργασία μέ τόν βοηθό συντονιστή Δημ. Παπαγιαννούλη στήν ἑνότητα τῶν ἠχογραφήσεων τοῦ μακαριστοῦ συνετέλεσε ὥστε ὁ Διαχειριστής νά τοῦ ἀναθέσει συντονιστικά καθήκοντα καί σ᾿ αὐτή τή νέα ὑποενότητα τήν ὁποία εὐελπιστοῦμε νά στηρίξετε καί νά αὐξήσετε.


 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
#9
Τακτοποίησα την ενότητα Μουσικά κείμενα > Όρθρος > Πολυέλεοι και Εκλογές όσο μου επέτρεπε ο χρόνος. Όποιος ενδιαφέρεται, δείτε παρακαλώ τί υπάρχει και τί λείπει να τα ανεβάσουμε ώστε να δημιουργηθεί πληρέστατη ανθολογία των κλασσικών τουλάχιστον πολυελέων από όλα τα γνωστά κλασσικά βιβλία και όσα από τα χειρόγραφα έχουμε. Μεγάλο μέρος των εντύπων πολυελέων έχει ανέβει ήδη φαντάζομαι. Ευχαριστώ.
 
Top