Σώμα Χριστού Γρηγορίου

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
Το Κοινωνικό ''Σώμα Χριστού'' του Γρηγορίου Πρωτοψάλτου σε ήχο τρίτο. Μία πολύ όμορφη κατ' εμέ σύνθεση, στην οποία τόλμησα να προσθέσω τα ισοκρατήματα και κάποιες αναπνοές για τις ανάγκες μίας χορωδιακής παλαιότερης παρουσίας.
 

Attachments

  • document.pdf
    232.6 KB · Views: 340

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
Το ίδιο Κοινωνικό πάλι από τον Γρηγόριο σε ήχο τέταρτο, κατάλληλο για την Κυριακή της Σαμαρείτιδος.

Πραγματικά είναι άξιο θαυμασμού το πόσο άνετα και χαλαρά συνέθεταν εκείνη την εποχή παπαδικό μέλος. Το πως προετοιμάζεται η κάθε μουσική φράση και συνδέεται με την προηγούμενη, ενώ η ίδια γίνεται η βάση της επόμενης. Σήμερα περίτεχνη σύνθεση θεωρείται αν έχει ψηλές θέσεις και πολλά δίγοργα και τρίγοργα... Αν όλοι μας δεν διαβάζαμε απλώς τις κλασικές συνθέσεις, αλλά τις μελετούσαμε, πιστεύω θα ήμασταν πολύ διαφορετικοί σε πολλές αντιλήψεις μας που έχουν επικρατήσει εδώ και κάποιες δεκαετίες. Για μένα δεν έχει να κάνει με κανένα είδους παλαιολατρείας και ρομαντισμού που πολλές φορές μας διακατέχει όλους μας και στα κείμενα και στους ερμηνευτές, εγώ πιστεύω ότι όλοι μας (τωρινοί και παλαιότεροι) έχουμε κάτι να προσφέρουμε. Το θέμα είναι αυτό που ψάλλεις και ο τρόπος που το ψάλλεις να κάνει τον κόσμο να κλείνει τα μάτια και όχι να τα γουρλώνει θαυμάζοντας την φωνητική ευστροφία και έκταση του καλλιτέχνη...

Υ.Γ. 1 Μία ερώτηση: Υπάρχει το Κοινωνικό αυτό στον ίδιο ήχο από άλλον κλασικό συνθέτη; Διότι Ταμείον και Πρωγάκης μόνο αυτή την σύνθεση έχουν και ο γράφων έχει δυστυχώς μικρή βιβλιοθήκη :eek:.

Υ.Γ. 2 Sorry για την ως άνω πολυλογία, αλλά είναι ο οίστρος της μελέτης, καθώς και η αναπόφευκτη σύγκριση με το σήμερα... :(
 

Attachments

  • Σώμα Χριστού Γρηγορίου Άγια.pdf
    229.5 KB · Views: 225

MTheodorakis

Παλαιό Μέλος


Ὑπάρχουν δύο κοινωνικὰ «Σῶμα Χριστοῦ...» αγια τοῦ παλαιοῦ Χρυσάφου στὴν ιδιόχειρη ἐξήγηση τῆς παλαιᾶς παπαδικῆς ἀπὸ τὸν Χουρμούζιο χφ. Ε.Β.Ε./ Μ.Π.Τ. 705 φφ. 192v-193v.
 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
Αναλυτική γραφή σε άγια υπό Ζηνοβίου Αρχιμ(ανδρίτου) Προυσ(αέως), προσφορά από τη σελίδα του Δημήτρη Λέκκα εδώ.


Υγ Κοιτάξτε και την Πανδέκτη, το Ταμείον Ανθολογίας του Κων/νου, αλλά και τα Άπαντα Μπερεκέτου.
 
Last edited:

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Πράγματι στο Ταμείον Ανθολογίας του Κων/νου, υπάρχει το "Σώμα Χριστού" σε ήχο δ΄άγια του ιδίου Κ.Π. Στα άπαντα του Μπερεκέτου, (που κυκλοφόρησε ο Χ.Καρακατσάνης) υπάρχει μόνο ένα σε ήχο α΄ (εκ του Κε).
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Και τα δύο αγαπητέ σύνωμε...:):wink:

χμμ... διόρθωση: Και τα τρία αγαπητέ σύνωμε :D:D:D

«σύνωμε» ???
Ὑπάρχει αὐτό; Ἄς ποῦν οἱ φιλόλογοι.
Συνωμότης... θυμίζει...

ΥΓ. Χρῆστο, πλάκα κάνω!


 
Last edited:
Top