[Ερώτηση] Σύντομο Kύριε εκέκραξα και τροπάρια β΄ ήχου

free_life

Νέο μέλος
Καλημέρα σε όλους και καλή Σαρακοστή...Ηθελα να σας ρωτήσω οταν θελουμε να ψάλουμε Κύριε εκέκραξα σύντομο σε δεύτερο ήχο( όχι το ειρμολογικό του δευτέρου που είναισε πλ.β) το λέμε από το αναστασιματάριο στο σύντομο του πλ.β.....Μετά τι Θου Κύριε θα πω αφού δεν ταιριάζει με αυτό που έχει στον β ήχο?
Και κάτι ακόμα....Το τροπάριο "Αγγελος μεν το χαίρε" λέγεται σε β καθαρό?
Γιατί έχω ακούσει και στους δυο ήχους....Ευχαριστώ για την κατανόηση.....είμαι νέος ακόμα...
 
E

emakris

Guest
Θα απαντήσω με το τελείως προφανές: Όταν λες σύντομο ειρμολογικό κεκραγάριο (που σημαίνει ότι επιδιώκεις τη συντομία), είναι μάλλον βέβαιο ότι θα παραλείψεις τη στιχολογία! Ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι μάλλον πρωτότυπος...
 
Last edited:

Λεωνίδας

Λεωνίδας Γαρουφαλῆς
Τό ἀναστασιματάριο Πέτρου Ἐφεσίου ἔχει σχετικά σύντομο κεκραγάριο στόν δεύτερο ἦχο.
Ἡ στιχολογία ὅμως, πῶς θά βγεῖ σύντομη;
 

ΓΙΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παλαιό Μέλος
Θα απαντήσω με το τελείως προφανές: Όταν λες σύντομο ειρμολογικό κεκραγάριο (που σημαίνει ότι επιδιώκεις τη συντομία), είναι μάλλον βέβαιο ότι θα παραλείψεις τη στιχολογία! Ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι μάλλον πρωτότυπος...

Υπάρχει όμως το εξής ενδεχόμενο: Να ψάλλει κανείς σε μοναστηριακό Ναό όπως ο ... υπάρχων:D στο καθολικό της Ι. Μ. Ασωμάτων Πετράκη που η στιχολογία δεν παραλείπεται, ή να έχει ιερέα που δεν βιάζεται και συνηθίζει όταν ιερουργεί να ψάλλεται η στιχολογία....
Τότε ψάλλουμε το κανονικό κεκραγάριο με σύντομη χρονική αγωγή, τη στιχολογία ακόμη πιο σύντομα και αλλάζουμε βάση συνήθως τον Βου ως Πα για τα κατανυκτικά στιχηρά, ή ακόμα καλύτερα το κεκραγάριο σε χαμηλή βάση αν δεν θέλουμε να αλλάξουμε βάση.
Με την ευκαιρία να θυμίσω τα αργοσύντομα κεκραγάρια του Σίμου Αβαγιανού.
Δεν με συμφέρει βέβαια η υπόμνηση γιατί θα ζητήσετε να σκανάρω το βιβλίο:(... μελλοντικά ... ίσως:wink:...
 
E

emakris

Guest
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα που θέτετε, κ. Γιάννου, μέσω των κεκραγαρίων του Αβαγιανού. Όντως, το στιχηραρικό είδος μπορεί να "συντμηθεί" εις τρόπον ώστε να προσεγγίζει το σύντομο ειρμολογικό όσον αφορά τη σχέση συλλαβής και χρόνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα απόστιχα του α΄ ήχου στο Αναστασιματάριο του Πέτρου (έκδοση Εφεσίου). Και πάλιν όμως παραμένει στιχηραρικό, αφού δεν αλλάζουν οι δεσπόζοντες φθόγγοι και οι χαρακτηριστικές καταληκτικές γραμμές.
Σίγουρα, αυτή είναι η ιδανική λύση (επιλέγοντας παράλληλα σχετικά γοργή χρονική αγωγή) όταν επιδιώκει κανείς απλώς συντομία, χωρίς να περάσει σε άλλο είδος μέλους.

ΥΓ Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για τα κεκραγάρια. Πολύ όμορφα.
 
Last edited:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
[Σημ. συντ.] Με την ευκαιρία αυτού του θέματος, αργοσύντομα κεκραγάρια παρατέθηκαν από τον Κων. Λάμπρου εδώ. Και μένα μου δίνεται η ευκαιρία να τονίσω, κάτι πού τέθηκε προ ημερών προς όλους τους συντονιστές (γενικούς και ειδικούς), ότι σκοπός του Ψαλτολογίου είναι να βοηθάμε με προθυμία και κατανόηση νέους ψάλτες και οποιονδήποτε ρωτάει, που δεν έχει τις γνώσεις των περισσοτέρων.
 

free_life

Νέο μέλος
Σας ευχαριστώ πολύ...Είδα και αυτά του Αβαγιανού και έιναι ωραία...Και πάλι ευχαριστώ για την κατανόηση.
 
Top