Σύγχρονα προβλήματα ιεροψαλτών (αποχωρήσεις, παραιτήσεις, απολύσεις, προσλήψεις, ένας ψάλτης σε ναό, οικονομικά, εξασφάλιση-κατοχύρωση θέσης, διορισμο

petros

Παλαιό Μέλος
[Σημ. συντ.] Μεταφορά μηνυμάτων και δημιουργία νέου θέματος από εδώ.

Ψάχνω αναλόγιο για Κυριακές και αργίες, δεξιός ή αριστερός. Από το 1998 ως σήμερα έψελνα στον Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου Περιστερίου ως δεξιός ψάλτης. Ένα σύντομο μουσικό βιογραφικό μου θα βρείτε στη σελίδα του μουσικού εργαστηρίου Μελώδημα, στην καρτέλα "Προφίλ".

Έφυγες;:confused:
 
Last edited by a moderator:
Ψάχνω αναλόγιο για Κυριακές και αργίες, δεξιός ή αριστερός. Από το 1998 ως σήμερα έψελνα στον Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου Περιστερίου ως δεξιός ψάλτης. Ένα σύντομο μουσικό βιογραφικό μου θα βρείτε στη σελίδα του μουσικού εργαστηρίου Μελώδημα, στην καρτέλα "Προφίλ".

Στον αγαπητό Στέφανο εύχομαι να βρεθεί αναλόγιο τάχιστα και που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του .
Ίσως εγώ - λίγο περισσότερο από τους υπολοίπους - τον καταλαβαίνω πιο πολύ γιατί κατά διαβολική συγκυρία ( μόνο διαβολική μπορεί να ναι ! ) πριν κάποια έτη έμεινα και εγώ χωρίς αναλόγιο Χριστουγεννιάτικα .
Μάλιστα μου είχε κοινοποιηθεί και με πολύ άκομψο τρόπο .
Δεν πειράζει . Κύριος οίδε ...
 

Μ.Β.

Ματθαίος Βλάχος
Στον αγαπητό Στέφανο εύχομαι να βρεθεί αναλόγιο τάχιστα και που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του .
Ίσως εγώ - λίγο περισσότερο από τους υπολοίπους - τον καταλαβαίνω πιο πολύ γιατί κατά διαβολική συγκυρία ( μόνο διαβολική μπορεί να ναι ! ) πριν κάποια έτη έμεινα και εγώ χωρίς αναλόγιο Χριστουγεννιάτικα .
Μάλιστα μου είχε κοινοποιηθεί και με πολύ άκομψο τρόπο .
Όλοι έχουμε κι από κάτι να θυμόμαστε.
Και πού 'σ' ακόμα, που λέει κι ο σοφός λαός.

Νομίζω πάντως, η ουσία είναι σ' αυτό που λες...
Δεν πειράζει . Κύριος οίδε ...
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
sorry, αλλά πως μένει ένας ψάλτης χωρίς αναλόγιο; βράχνιασε;

Έχω ήδη εξηγήσει στο παρακάτω μήνυμα πως έχει η κατάσταση. Ο ναός στον οποίο έψελνα θα συνεχίσει με ένα ψάλτη, ακολουθώντας τον κανονισμό της μητροπόλεως.

http://analogion.com/forum/showthread.php?p=132613#post132613
 

IsoFAn

Φανάρας Γεώργιος
Μ εναν ψαλτη?
Τι σοι ναος ειναι αυτος?
Κ μεγαλη βδομαδα θα κανουν μαγικα?
 
Last edited:
sorry, αλλά πως μένει ένας ψάλτης χωρίς αναλόγιο; βράχνιασε;

sorry , αλλά εσύ από όλα τα παραπάνω αυτό κατάλαβες ;:D








Y.Γ ... βραχνιάζεις σε απολύουν και φεύγοντας σου δίνουν τα νοσήλια για τον Ωρυλά .....:mad::mad:
Μνήσθητι μου Κύριε .....:confused:
 
Last edited:
S

Sotres

Guest
Αυτό που λες γίνεται αγαπητέ Δομέστικε! Δυστυχώς κάποιοι δεν σκέφτονται ότι ο συγκεκριμένος κύριος που τους ψάλλει έχει οργανώσει τη ζωή του και με το χρηματικό ποσό που λαμβάνει από την εκκλησία. Αδιαφορία για τον συνάνθρωπο; η δουλειά μας να γίνει; δεν ξέρω τι να πω! Πάντως σε έναν ναό που διακονούσα πριν δύο χρόνια μία ημέρα ανακοίνωσαν στον αριστερό μου ότι τον διώχνουν και μάλιστα ΧΩΡΙΣ να του δίνουν χρόνο να ψάξει για κάποιο άλλο αναλόγιο! Ήταν περίοδος Χριστουγέννων. Αγαπητοί φίλοι δεν άντεξα. Εξέφρασα στον ιερέα τη στεναχώρια μου και δεν σταμάτησα εκεί. Του είπα ότι θα τον βοηθήσω μέχρι και τα Φώτα και στη συνέχεια του είπα: εκεί που ψάχνετε για αριστερό ψάλτη, ψάξτε και για δεξιό. Η εκκλησία δεν είναι ΙΔΙΩΤΙΚΗ επιχείρηση. Τώρα έλα, τώρα φύγε! Δεν ξέρω βάσει ποιας λογικής ένας ψάλτης μπορεί να αντέξει όλες τις ακολουθίες. Εάν ακολουθήσω και εγώ αυτή τη λογική τότε κάλλιστα μπορώ να πω ότι δεν χρειάζονται 3 και 4 και 5 ιερείς σε έναν ναό. Και ένας φτάνει! Είναι λογική αυτή;
Ίσως θα έπρεπε πέρα από τις ακροάσεις για τον έλεγχο των ιεροψαλτικών ικανοτήτων μας να γίνεται και ένας πιο ευγενικός έλεγχος της οικονομικής μας κατάσταση πριν απολυθούμε.
'Ισως και τα αρμόδια όργανα των ιεροψαλτικών κοινοτήτων να πάρουν κάποιες αποφάσεις. Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν έχουμε ψάλτες και από την άλλη αυτούς που έχουμε να τους διώχνουμε...
 

παναγιωτης1

Galanis.K.Panagiotis
.....Αν κατάλαβα καλά ...ο Άγιος Περιστερίου...εχει δώσει εντολή να μείνουν οι ναοί με έναν Ιεροψάλτη.....ο κάθε ενας;;;;

....δε ντρεπόμαστε λίγο...που πάμε;;;;;;

υπάρχει και μια ποιο οικονομική λυση.....

το play back....

και ακόμα μια ποιο οικονομική....να τους κλείσουμε τους ναούς και να ακούμε λειτουργία απο το ράδιο...

....ρε που πάμε......ρεεεεεεε....

καλά και ο λαμπαδάρος σου Στέφανε ... πως αντέδρασε;;;;.....
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Μ εναν ψαλτη?
Τι σοι ναος ειναι αυτος?
Κ μεγαλη βδομαδα θα κανουν μαγικα?

Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη σε πολλούς ναούς της μητροπόλεως. Τα μέλη του αριστερού είτε τα λέει ο δεξιός, είτε τα μοιράζονται οι παρευρισκόμενοι βοηθοί όπου υπάρχουν, είτε τα λέει κάποιος κληρικός. Ο μητροπολιτικός ναός είναι χωρίς αριστερό εδώ και περίπου δυο χρόνια. Το ίδιο και ο Ταξιάρχης ο νέος, ο ναός στον οποίο έψελνε ο Βασιλείου.


Κ γιατι δεν σταματησαν τον αριστερο?

Όπως γράφω και σε παλιότερο μήνυμα, "ο προϊστάμενος μου ζήτησε να επιλέξω ως παλαιότερος ποιος θα είναι ο ένας που θα παραμείνει και επέλεξα να αποχωρήσω μετά τα Θεοφάνεια, θεωρώντας ότι δε μπορώ να συνεχίσω υπό αυτές τις συνθήκες". Σε ένδειξη καλής θέλησης προς τον προϊστάμενο, ο οποίος εξάλλου ακολουθεί άνωθεν εντολές, θα διατηρήσω προσωρινά τη διαχείριση της ιστοσελίδας του ναού, μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης.
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Σε μας δεν ήταν τόσο τραγικά τα πράγματα όπως γράφουν άλλοι παραπάνω. Όλα έγιναν ήρεμα και διακριτικά. Τόσο διακριτικά που την Παρασκευή χαιρετηθήκαμε απλά όπως κάθε Κυριακή και χτες ο αριστερός μου έστειλε μήνυμα: "Τελικά θα έρθεις αύριο;" :D



καλά και ο λαμπαδάρος σου Στέφανε ... πως αντέδρασε;;;;.....

Με τον αριστερό έχουμε πολύ καλή συνεργασία και συνεννόηση και πάντα το συζητάμε πριν ενεργήσουμε.
- Όταν πριν 3-4 χρόνια είχε τεθεί παρόμοιο θέμα, ο αριστερός είχε δεχτεί να ψάλλει ενάμιση χρόνο χωρίς μισθό.
- Όταν πέρυσι στις αρχές του χρόνου τέθηκε ξανά το θέμα, είχαμε συμφωνήσει και οι δυο ότι δε μπορούμε να ψέλνουμε μόνοι μας και αρχίσαμε και οι δυο να ψάχνουμε για άλλη θέση. Βλέποντας ο προϊστάμενος ότι θα έμενε ο ναός χωρίς ψάλτη, μας υποσχέθηκε αύξηση και κατάφερε να μας κρατήσει, αν και η αύξηση δε δόθηκε ποτέ.
- Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο μειώθηκε το εγκεκριμένο κονδύλι για τους ψάλτες, συμφωνήσαμε μαζί και με τον προϊστάμενο να μοιράσουμε τις Κυριακές (μια φορά το μήνα ρεπό ο καθένας με αντίστοιχη μείωση μισθού).
- Τώρα όμως είναι φανερό ότι δεν υπάρχει πια περιθώριο βελτίωσης. Οπότε από την πρώτη στιγμή, όταν πήρα τον αριστερό να τον ενημερώσω για το θέμα, του είπα χωρίς δεύτερη σκέψη ότι εγώ όπως και να έχει θα σταματήσω και του άφησα ελεύθερο το πεδίο να αποφασίσει αν θα συνεχίσει αυτός ή όχι.
 

Μιχαήλ Τσαβαρής

Ιερός Καθεδρικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
Δεν μπορώ να καταλάβω ορισμένους Μητροπολίτες και Ιερείς. Πραγματικά δυσκολεύομαι! Για πιο λόγο να έχουν έτσι τους Ιεροψάλτες ? Μας διώχνουν , μας πληρώνουν(πολλούς απο εμάς) με ψίχουλα,μας αλλάζουν σαν τα πουκάμισα με καλύτερους και πολλές φορές με "καλύτερους" ψάλτες και έχουν και απαιτήσεις από πάνω. Γιατί έχει χάσει τόσο πολύ την αίγλη του ο Ιεροψάλτης την σήμερον ημέρα? Εμείς δεν έχουμε δώσει λεφτά για να τελειώσουμε σχολές? δεν έχουμε ιδρώσει για να βγάλουμε ένα χαρτί? Σεβασμός μηδέν.Για να βρεις Ιερέα να ενδιαφέρεται για τους Ιεροψάλτες του πρέπει να κάνεις αίτηση στον Δήμο. Ας βγει η κυβέρνηση να πει "Οι Ιερείς θα πληρωνόσαστε εξολοκλήρου απο τις Μητροπόλεις " Να δεις για ποτε βγάζουν τα λάβαρα της επανάστασης να βγουν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν!

υγ. Δεν έχω τίποτα με τον Κλήρο. Το αντίθετο μάλιστα είμαι και παπαδοπαίδι!
Απλά τα βλέπω και εδώ στο νησί και αρχίζω να "φορτώνω"
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Συγγνώμη, αλλά κάτι δεν πάει καλά. Εσείς γιατί δεχτήκατε να υπογράψετε; Εδώ φαίνεται οικειοθελής αποχώρηση σε συνεννόηση με τον ιερέα. Όχι απόλυση.


Κύριε Μακρή στην Ελλάδα οι απολύσεις, στην πλειονότητά τους, βαφτίζονται ως οικειοθελείς αποχωρήσεις ή αλλιώς «οικειοθελείς απολύσεις», φαινόμενο που έχει βιώσει η πλειοψηφία τουλάχιστον των «λαϊκών στρωμάτων».

Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο του κυρίου Σουλδάτου τα πράγματα ήταν αρκετά διαφορετικά, υπήρξε συζήτηση με τον προϊστάμενο, υπήρξε προσπάθεια και από τις δύο πλευρές για εξεύρεση λύσης.

Προσωπικά με χαροποίησε όχι μόνο η στάση του να παραιτηθεί και να δώσει τη θέση του στον Λαμπαδάριο, αλλά και το ότι συνεχίζει και έχει καλή σχέση με τον ιερέα, πρώην «εργοδότη» του. Άλλωστε πιστεύω πως τις περισσότερες φορές είναι στο χέρι του ψάλτη να εξομαλύνει τις καταστάσεις. Η συμπεριφορά μας αλλάζει την κοινωνία και όχι η κοινωνία εμάς. Εύχομαι ολόψυχα και είμαι σίγουρος πως θα βρεθεί σύντομα κάποιος ναός για το Στέφανο.
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Προσωπικά με χαροποίησε όχι μόνο η στάση του να παραιτηθεί και να δώσει τη θέση του στον Λαμπαδάριο, αλλά και το ότι συνεχίζει και έχει καλή σχέση με τον ιερέα, πρώην «εργοδότη» του.

14 χρόνια συνεργασίας δεν είναι και λίγα για να τα διαγράψεις σε μια μέρα. Και ειδικά όταν ψέλνεις σε γειτονιά με διώροφα σπιτάκια που όλοι γνωρίζονται, με τον καιρό νοιώθεις και εσύ μέλος της γειτονιάς.

Τι να πρωτοθυμηθώ;
- Τον προηγούμενο δεξιό που φεύγοντας πριν 13 χρόνια επέμεινε και έπεισε το συμβούλιο να με κάνουν δεξιό παρά την παιδική τότε φωνή μου, παρά τις έντονες μουσικές του διαφωνίες με το δάσκαλό μου και παρόλο που κάποιος φίλος του διεκδικούσε τη θέση;
- Την ηλικιωμένη που όταν με έβλεπε τον πρώτο χειμώνα στον πάνω ναό να ψέλνω με γάντια, κασκόλ και αερόθερμο πήγε και πλήρωσε μόνη της την εγκατάσταση του καλοριφέρ;
- Τον παλιό μακαρίτη βοηθό που ερχόταν μεθυσμένος, τα έψελνε όλα κάπου ανάμεσα σε κλιτό και 2ο ήχο και περηφανευόταν ότι βάζει τα γυαλιά στον Περιστέρη;
- Τον προηγούμενο προϊστάμενο που όχι μόνο μου κράτησε τη θέση όταν ήμουν φαντάρος δίνοντας μου και 33% αύξηση όταν επέστρεψα, αλλά μου έστελνε και χαρτζιλίκι στο στρατό;
- Τον τωρινό προϊστάμενο που όσες φορές έλεγα να φύγω, είτε όταν παλιότερα είχα καλύτερες προτάσεις είτε τα τελευταία χρόνια λόγω των γνωστών προβλημάτων, έκανε κάθε προσπάθεια να με μεταπείσει;
- Τον ηλικιωμένο πρώην συνδικαλιστή βοηθό που σε κάθε παρέμβαση του μητροπολίτη με δυσκολία τον κρατάω να μην πάει να κάνει γυαλιά καρφιά τη μητρόπολη για χάρη μου; (αυτή τη φορά δεν του είπα καν ότι δε θα πάω την επόμενη Κυριακή, μη με θεωρήσουν και ηθικό αυτουργό :))
- Τον ηλικιωμένο που εδώ και 14 χρόνια κάθεται δίπλα στο ψαλτήρι και όταν κάποτε είχαμε προβλήματα με τα μικρόφωνα πήγε και μου πήρε ένα καινούριο μικρόφωνο; (ήταν βέβαια γυαλιστερό ασημί σαν του Φλωρινιώτη)
- Τον πρώτο αριστερό που μου έκανε δωρεάν μαθήματα σολφέζ, ανοίγοντας μου νέους ορίζοντες στο χώρο της μουσικής;
- Τον τωρινό αριστερό που εδώ και χρόνια ψέλνουμε από ένα ψαλτήρι μετά τα απολυτίκια κάνοντας ο ένας ισοκράτημα στον άλλο ή ακόμα και ανταλλάσσοντας κομμάτια;

Οι αναμνήσεις μου από το ναό είναι πολλές και καλές, δεδομένου μάλιστα ότι ήταν και ο πρώτος ναός στον οποίο ανέλαβα ψάλτης. Λογικό δεν είναι επομένως να κρατάω καλές σχέσεις;
 
Last edited:

Nikos L.

Παλαιό Μέλος
Όταν μαθαίνω για "οικειοθελείς" αποχωρήσεις ή απολύσεις, τρελαίνομαι - ειδικά σε περιπτώσεις μη υπαιτιότητας του ψάλτη.
Κάτι τέτοια με κάνουν να αισθάνομαι ότι είμαστε αναλώσιμοι...
Ο Θεός να βάλει το χέρι του, αλλά να μην είμαστε και εμείς παράλογοι ως προς τις απαιτήσεις, καιρός που είναι. (για τις παράλογες απαιτήσεις, δεν αναφέρομαι στη συγκεκριμένη υπόθεση, το ξεκαθαρίζω).
 
Σήμερα το πρωί μου τηλεφώνησε συνάδελφος , ο οποίος σχεδόν κλαίγοντας μου είπε ότι του ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας με τον ναό που υπηρετούσε ως λαμπαδάριος μετά το πέρας της Πρωτοχρονιάτικης λειτουργίας , χωρίς άλλη προειδοποίηση .
Οι πρακτικές πλέον είναι γνωστές και οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν , για όποιον δεν το κατάλαβε ακόμη .
Η μητρόπολη δεν είναι η ίδια , είναι ....οικεία .
Το όνομα δεν μπορώ να το αναρτήσω ακόμα γιατί δεν έχω την σχετική άδεια .
 

Nikos L.

Παλαιό Μέλος
ακούει κανείς;;
γι αυτό το λόγο χρειάζονται επίσημα διοριστήρια απο τον οικείο Μητροπολίτη.
 
Last edited:
Top