Σύγκριση δωρεάν προγραμμάτων συγγραφής βυζαντινής μουσικής

dimitrios1949

Νέο μέλος
Αρκετά βολικό στο γράψιμο!Πανέξυπνη αντιστοιχία σημαδόφωνων με πλήκτρα, π.χ ολίγον είναι το "ο" τα κεντήματα το "κ" κλπ.

Εμένα μου παρουσίασε πρόβλημα στην αποθήκευση του μουσικού κειμένου,καθώς μετά την αποθήκευση δεν είχε σωθεί ολόκληρο το μουσικό κείμενο...

Έχει περιθώρια βελτίωσης αλλά ήδη ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές!
Κι'έγώ ἔχω πρόβλημα μέ τήν ἀποθήκευση.
Δέν ξέρω ἄν ἀποθηκεύει ἤ ποῦ ἀποθηκεύει τά μαθήματα πού γράφω.
Δημήτριος
 

Pappous43

Παλαιό Μέλος
Ἀπό ἄλλη συζήτησι
http://analogion.com/forum/showpost.php?p=193752&postcount=2
ἔγινε ἀναφορά/μνεία είς τήν παροῦσα σύγκρισιν.

Δέν εἶμαι εἰδικός εἰς τήν χρῆσιν τῶν προγραμμάτων συγγραφῆς,
ἀλλά ἐάν κάποιοι χρῆσται θέλουν κάτι περισσότερον ἀπό τήν συγγραφήν,
τότε ἴσως ἐνδιαφέρονται διά τήν κατωτέρω πληροφορίαν, δηλαδή πῶς μποροῦν
νά ἔχουν μπόνους δωρεάν ὀρθογραφικόν ἔλεγχον καί ἄκουσμα τῆς παραλλαγῆς κτλ.

Τά δωρεάν προγράμματα Πανδουρίς καί ΜΚ ("Μουσικά Κείμενα", σχετικῶς πρόσφατον πρόγραμμα) ἔχουν τήν ἐπι πλέον δυνατότητα νά ἐξάγουν ἴδιον (native) ἀρχεῖον .pan ἤ .mk ἀντιστοίχως, τό ὁποῖον έν συνεχείᾳ μέ 2-3 ταχέα κλίκ
είσάγεται είς τό δωρεάν πρόγραμμα παραλλαγῆς BZQ. Ἐκεῖ, μεταξύ ἄλλων, δύναται νά γίνῃ όρθογραφικός ἔλεγχος τῆς παρτιτούρας, καί ἄκουσμα τῆς παραλλαγῆς μέ ἀνθρωπίνην φωνήν καί μέ ἐκτέλεσιν πεταστῆς κτλ.

Περισσότερα είς τόν κατωτέρω σύνδεσμον.
 

ΔΑΜΩ

μέλος τροπικόν και μονοφωνικόν
Το πρόγραμμα συγγραφής «Μουσικά Κείμενα» (v. 4.12) του Δημητρίου Παπαδοπούλου από Κιλκίς, μακράν το καλύτερο.
 
Εγώ δουλεύω με το πανδουρις και είμαι πολύ ευχαριστημένος,γιατί είναι πολύ απλό και γρήγορο στην παραλλαγή αλλά και στο μέλος.
Θέλω να ευχαριστήσω, και να συγχαρώ τον κ. Μουστάκα για το εξαιρετικό πρόγραμμα που έχει φτιάξει.
Δεν είμαι ειδικός και δεν ξέρω αν γίνεται η περαιτέρω βελτίωση στο πρόγραμμα, αλλά νομίζω πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, όπως η στοίχιση, κλπ.
Τέλος τα προτερήματα που έχει το πανδουρίς από άλλα προγράμματα είναι πολύ περισσότερα, από τα μειονεκτήματα, που είναι ελάχιστα σχεδόν ανύπαρκτα.:)
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Δε γνωρίζω τα υπόλοιπα προγράμματα. Όταν παλιότερα έψαχνα για κάποιο πρόγραμμα, είχα επιλέξει το ΕΖ ως καλύτερο, τόσο για τη σχεδίαση των συμβόλων όσο και για τους αυτοματισμούς που περιελάμβανε. Η δουλειά που είχε κάνει ο π. Εφραίμ ήταν πολύ μπροστά από οτιδήποτε κυκλοφορούσε τότε.

Με δυσκόλευε όμως η θέση των συμβόλων στο πληκτρολόγιο, καθώς έχω συνηθίσει να γράφω με τυφλό σύστημα κοιτώντας μόνο το βιβλίο που αντιγράφω (και κάπου κάπου την οθόνη για επαλήθευση). Χρησιμοποιώντας το ΕΖ για 2-3 σελίδες με τυφλό σύστημα, είχε πονέσει το αριστερό μου χέρι, καθώς το ολίγον ήταν στο "1" του πληκτρολογίου και η απόστροφος στο Shift-1, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιώ μόνο το αριστερό μου χέρι και να τεντώνω συνεχώς τα δάκτυλα για να φτάσω από τη μεσαία γραμμή στο πάνω αριστερό άκρο.

Έτσι αποφάσισα να φτιάξω το πακέτο ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ (ΒΖ), ανακατανέμοντας τις θέσεις των συμβόλων στο πληκτρολόγιο, με σκοπό να μεταφέρω στο κέντρο του πληκτρολογίου τα πιο συχνά σύμβολα και να τοποθετήσω σε σχετικά πιο ευκολομνημόνευτες θέσεις όλα τα σύμβολα (με γνώμονα κυρίως το τυφλό σύστημα γραφής). Στην πορεία έκανα διάφορες βελτιώσεις και στους αυτοματισμούς, ώστε να γίνει ακόμα πιο εύκολη η χρήση του προγράμματος.

Φαντάζομαι ότι για κάποιον που προτιμά να γράφει με το ποντίκι, το ΒΖ δε θα τον βολέψει. Επίσης για κάποιον που γράφει πολύ σπάνια και κοιτά μονίμως το πληκτρολόγιο, ίσως να είναι προτιμότερο το ΕΖ. Για κάποιον όμως που γράφει με τυφλό σύστημα ή ακόμα και για κάποιον που γράφει με ενδιάμεσο τρόπο (κοιτώντας λίγο το πληκτρολόγιο), η απομνημόνευση των συνηθισμένων συμβόλων γίνεται σχετικά γρήγορα (στην αρχή πρέπει να έχει μελετήσει τις θέσεις και να έχει δίπλα τις εκτυπώσεις πληκτρολογίου) και η ταχύτητα γραφής είναι αρκετά γρήγορη.

Συνολικά δεν έχω γράψει πολλές σελίδες. Αν δεν κάνω λάθος, ο Μιχάλης Μαμάης έχει χρησιμοποιήσει το ΒΖ περισσότερο από μένα. Έχω πολλά χρόνια να γράψω κάποιο μουσικό κείμενο, καθώς πλέον δεν έχω χρόνο για κάτι τέτοιο. Κάποια στιγμή όμως που θέλησα να γράψω 4 σελίδες, συμβουλεύτηκα τις θέσεις των συμβόλων και θυμήθηκα πολύ γρήγορα το τυφλό σύστημα.

ΥΓ. Δυστυχώς οι μακροεντολές δε δουλεύουν σωστά σε Microsoft Office for Mac.

ΥΓ2. Δυστυχώς ο χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος για να προσφέρω βοήθεια σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί το ΒΖ. Όποιος χρειάζεται οποιαδήποτε βοήθεια, μπορεί να απευθύνεται στο φόρουμ, όπου έτσι και αλλιώς υπάρχουν μέλη που πλέον γνωρίζουν το ΒΖ καλύτερα από μένα.
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Επιβεβαιώνω, το ΒΖ εφόσον μάθεις τις θέσεις των συμβόλων στο πληκτρολόγιο (κάτι που άργησα κάπως να κάνω) είναι πολύ γρήγορο. Όσο το χρησιμοποιούσα, είχα φτάσει με το ΒΖ να γράφω μια σελίδα μονοκόμματη παρασημαντική σε μισό λεπτό.

Αυτή τη ταχύτητα, ούτε ο Μελωδός δε την έχει...

Εκεί που "μου τα χάλαγε" ήταν στη τοποθέτηση του ποιητικού κειμένου και σε τυχών μικροδιορθώσεις στη στοίχιση των χαρακτήρων, που απαιτούσαν λίγο χρόνο από μεριάς χρήστη.
 

kmironakis

π. Ευστάθιος
Με τη σειρά μου, έχω χρησιμοποιήσει τις γραμματοσειρές ΒΖ σε Open Office για προσωπική χρήση και είναι πάρα πολύ βολικές.

http://analogion.com/forum/showpost.php?p=223203&postcount=5

Το πρόβλημα της στοίχισης το έλυσα χρησιμοποιώντας το λογιστικό φύλλο (Excel) και μετά μεταφέρω τον πίνακα στον κειμενογράφο (Writer - Word).

Ευχαριστώ τον Στέφανο για τον κόπο του.

π. Ευστάθιος
 
Top