Συνθέσεις στην Εκκλησιαστική Σλαβονική

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
Αγαπητά μέλη,
ανοίγω αυτό το θέμα ώστε να καταχωρήσω διάφορες συνθέσεις μου στην Εκκλησιαστική Σλαβονική γλώσσα.
Κατ΄αρχάς να ενημερώσω ότι η Εκκλησιαστική Σλαβονική είναι η λειτουργική γλώσσα όλων των Ορθοδόξων Σλάβων αδελφών μας, "καθαρόαιμη" θυγατέρα (λόγω των αγίων Κυρίλλου, Μεθοδίου και των μαθητών τους) της ελληνικής. Η γλώσσα αυτή χρησιμοποιείται μεν στη λατρεία δεν είναι όμως μια "ζωντανή" γλώσσα, και όπως έχω γράψει και στο παρελθόν ο κάθε λαός την προφέρει όπως τη σύγχρονή του γλώσσα.
Τα τελευταία 7 χρόνια ταξίδεψα αρκετά λόγω δουλειάς (και ταξειδεύω ακόμη! :) στα Βαλκάνια και συναναστράφηκα τους εκεί αδελφούς μας και είδα ιδίοις όμμασι την πρόοδο της ψαλτικής και της Ορθόδοξης πνευματικότητος εκεί. Κατ' αίτηση λοιπόν αδελφών από αυτές τις χώρες ετόνισα μουσικώς ύμνους που δεν υπάρχουν στα εν χρήσει υπ' αυτών ψαλτικά βιβλία, κυρίως προσόμοια εορτών. Σιγά σιγά τα καθαρογράφω (με το απίθανο πρόγραμμα "Μελωδός") και θα τα ανεβάζω εδώ ώστε να γίνουν περισσότερο προσβάσιμα.
Δεδομένου ότι οι χρήστες των ύμνων είναι σχεδόν αποκλειστικά από Βουλγαρία οι ύμνοι έχουν μελοποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη την προφορά της Εκκλησιαστικής Σλαβονικής στη συγκεκριμένη χώρα και τις "αρχές" των εκεί ψαλτών και μελοποιών 19ου/20ου αι.
Όποιος ωφεληθεί από τα μέλη αυτά ας πει ένα "Κύριε ελέησον" για τον γράφοντα.
 

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
Τα 2 Εξαποστειλάρια, το Θεοτοκίον και δοξαστικό αίνων Αποτομής Τ. Προδρόμου στην Εκκλησιαστική Σλαβονική (Βουλγαρική προφορά).

Καίτοι ΔΕΝ είναι υπέρ της μελοποιΐας ύμνων που ήδη υπάρχουν (εν προκειμένω το δοξαστικό των αίνων) υπήρχαν λόγοι "υπακοής" στον Γέροντα που ζήτησε να το καταγράψω το δοξαστικό όπως το είχα ψάλλει από το Μηναίο.

Θερμές ευχαριστίες για τις υποδείξεις των στους Δημ. Καλπακίδη (σειρούλααααα! :)) και Μάρκελλο Πιράρ.
 

Attachments

  • Usjeknovanije.str.1.png
    387.9 KB · Views: 70
  • Usjeknovanije.str.2.png
    89.1 KB · Views: 13
  • Usjeknovanije.str.3.png
    80 KB · Views: 12
  • Usjeknovanije.str.4.png
    53.7 KB · Views: 12

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
Θερμές ευχαριστίες για τις υποδείξεις των στους Δημ. Καλπακίδη (σειρούλααααα! ) και Μάρκελλο Πιράρ.

Το "Σε υμνούμεν" ετονίσθη κατά την παράδοση των Σλαβοφώνων εκκλησιών (και δη της Σερβικής) να ψάλλονται τρις οι φάσεις "και δεόμεθά σου" "ο Θεός" (οι Σέρβοι μάλιστα χτυπάνε και καμπανάκι από το ιερό σε κάθε "και δεόμεθά σου" άπαξ στο 1ο, δις στο 2ο, τρις στο 3ο στο οποίο ανταποκρίνεται και ο μέγας κώδων του ναού ισάριθμες φορές εις ένδειξη του τελουμένου καθαγιασμού των Δώρων- σίγουρα Δυτική συνήθεια αλλά όχι και έγκλημα καθοσιώσεως)
 

Attachments

  • 2 glas.pdf
    416.8 KB · Views: 21

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
Για πανηγυρίζοντα Ναό του Αγ. Θεοδώρου σε κωμόπολη της Ροδόπης
 

Attachments

  • todorovden utrina.rar
    370.6 KB · Views: 13

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Πολύ ωραίες και καλαίσθητες οι μελοποιήσεις σου Παναγιώτη! Μου άρεσε ο απλός κλασσικός τρόπος γραφής. Το ΓΑ ισοκράτημα σε κάποιες καταλήξεις Β' ήχου είναι ευρωπαϊζον αλλά χάνεται μπροστά στη γενική ποιότητα του υπόλοιπου έργου. Να είσαι καλά να γράφεις και να προσφέρεις τέτοια.
 

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
Καθίσματα, εξαποστειλάριον και στιχηρά των αίνων εκ της Ακολουθίας του εν αγίοις Πατρός ημών και ισαποστόλου ΚΛΗΜΕΝΤΟΣ αρχιεπισκόπου Αχρίδος και φωτιστού των Βουλγάρων, τονισθέντα κατά την Βουλγαρικήν προφοράν της σλαβονικής και συμφώνως τη παραδόσει των παλαιών Βουλγάρων μουσικοδιδασκάλων και ψαλλέντα εν Φιλιππουπόλει, Βελίκο Τέρνοβο και αλλαχού! :)

Η κάρα του Αγίου Κλήμεντος φυλάσσεται σε μονή της μητρ. Βεροίας.

Είναι ενδιαφέρον πόσο οι παλαιές ακολουθίες στην σλαβονική τηρούν κάπως το μέτρο των προσομοίων ενώ οι σύγχρονες κάπου... ατύχησαν.:(

Ευχαριστώ και όσους βοήθησαν με τις διορθώσεις! Ο άγιος ας πρεσβεύει υπέρ ημών και των λοιπών Βαλκανίων Ορθοδόξων και της προόδου της ψαλτικής! :)
 

Attachments

  • Sv_Kliment_utrina.pdf
    441.4 KB · Views: 20

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
Παναγιωτη
Για να μην σου γραφω καθε φορα (ηδη εγραψα δυο) Thanks σε ολα αυτα που ανεβασες και θα ανεβασεις , σου λεω πολυ απλα : ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ . Εξαιρετικη
δουλεια (και η συνθεση και το γραψιμο) . Να εισαι καλα και παντα τετοια .
 
Top