Συνθέσεις Αθανασίου Παναγιωτίδη (συλλογή χειρογράφων Μιχαήλ Παπασάββα)

Μιχάλης 7

Παλαιό Μέλος
Ανεβάζω και τις τελευταίες σελίδες του τετραδίου. Σκέφτηκα σκόπιμο να παραθέσω και την πρώτη σελίδα, από το ΕΠΙΤΟΜΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑΤΑΡΙΟΝ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ, με την υπογραφή του μεγάλου Δασκάλου, όπου, εκτὀς από την εξήγηση του + για τις αναπνοές, εξηγεί (αναλύει) και μία μουσική γραφή. Ο Παναγιωτίδης εκτελούσε τους ύμνους με τον αναλυτική τους μορφή, όπως δηλαδή ψέλνονταν πριν από την εφαρμογή της νέας μουσικής γραφής από τους 3 Δασκάλους. Οι αναλύσεις των διαφόρων θέσεων περιγράφονται λεπτομερώς στο βιβλίο του Δημητρίου Νεραντζή -ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΛΟΥΣ. Θεωρώ ότι πρέπει να αναφέρω (χωρίς να θεωρηθεί ... διαφήμιση) πως στα βιβλία του Νίκου Παπασάββα, οι ύμνοι ως επί το πλέιστον, είναι γραμμένοι με την αναλυτική τους μορφή. Εννοώ πως πολλές μουσικές θέσεις είναι γραμμένες όπως ακούγονται από τους εκτελούντας σύμφωνα με την παράδοση, κι όχι απλά όπως είναι γραμμένες στα περισσότερα μουσικά βιβλία.
-Απομένουν να αναρτηθούν τα μαθήματα που εκτελέστηκαν από τη χορωδία της οποίας παρέθεσα φωτογραφία.
 

Attachments

  • ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΝ, ΑΝΑΣΤΗΘΙ... (στίχος).pdf
    2.7 MB · Views: 87
  • ΚΑΘΕΙΛΕ ΔΥΝΑΣΤΑΣ,,, ΤΗΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΑΝ Γ ΄ ΗΧΟΣ.pdf
    2.3 MB · Views: 85
  • ΕΚ ΝΕΟΤΗΤΟΣ ΜΟΥ....pdf
    3.1 MB · Views: 110
  • Ανάλυση εκτέλεσης.pdf
    2.7 MB · Views: 142
Last edited:

Stavros78

Σταύρος Ζαχαρίου
Αγαπητέ Μιχάλη,

Σ' ευχαριστούμε για όσα ωραία μας έχεις προσφέρει. Δεν έτυχε να γνωρίσω τον αδελφό σου από κοντά, αλλά του είχα μιλήσει τηλεφωνικώς για να μου στείλει κάποια βιβλία. Κατά την προσωπική μου άποψη τα βιβλία του είναι εξαιρετικά, απλό στρωτό μέλος, και σίγουρα έχουν την σφραγίδα του Παναγιωτίδη. Έχω γράψει και σε άλλο μου μήνυμα στο forum για τα βιβλία αυτά και παρακινώ τους συναδέλφους ν' αγοράσουν κάποια.

Επίσης θα μπορούσες ν' ανεβάσεις κάποιες ηχογραφήσεις δικές σου & του αδελφού σου; Ευχαριστώ ξανά.
 

Μιχάλης 7

Παλαιό Μέλος
Με τις αναρτήσεις αυτές, ολοκλήρωσα τα όσα είχα μαθήματα Αθ. Παναγιωτἰδη. Αυτά τα τελευταία είναι αυτά που παρουσίασε η χορωδία, της οποίας ανήρτησα φωτογραφία, και στην οποία συμμετείχα. Είναι αντιγραφή (και αυτά) από τις παρτιτούρες. Για την ιστορία, αναφέρω ότι τις παρτιτούρες τις είχα υπό την ευθύνη μου, τις πήγαινα μετά τη πρόβα στο διαμέρισμα που έμενα, και τις έφερνα πάλι στην επόμενη πρόβα. Στην τελευταία πρόβα, αφού είχε δηλωθεί στον Παναγιωτίδη ότι δεν θα ανακοινωθεί το όνομα του από το ραδιόφωνο, δεν ήρθε στη πρόβα και η παρουσίαση της χορωδίας δεν θα γινόταν φυσικά αν δεν υπήρχαν οι παρτιτούρες. Βεβαίως δεν υπήρχαν ... κινητά για να επικοινωνήσω με τον Δάσκαλο (ούτε καν σταθερό τηλέφωνο είχα...). Όμως σκέφτηκα πως το σωστό ήταν να φύγω με τις παρτιτούρες, για να τις πάω στον Παναγιωτίδη. Προσπάθησα σιωπηλά και ... κρυφά ... να ξεγλυστρίσω, αλλά με πήρε το μάτι κἀποιου μέλους της χορωδίας (ήταν ο αριστερός ψάλτης της Υπαπαντής) και μου τίς πήρε από το χέρι! Νεαρός και άπειρος όπως ήμουνα δεν αντέδρασα. Ενημέρωσα βέβαια τον Παναγιωτίδη και τον ρώτησα αν θα συμμετείχα στη παρουσίαση της χορωδίας. Μου έδωσε την έγκριση και έτσι ... υπάρχω στη φωτογραφία. Ευτυχώς είχα αντιγράψει τα μαθήματα αυτά, τις μέρες που τα είχα στα χέρια μου, γιατί τις παρτιτούρες δεν τις ξανάδα μετά την εκδήλωση.
--Θα κοιτάξω να ανεβάσω και ηχογραφήσεις. Δικές μου δεν έχω καλές, δεν έχω τη δυνατότητα επεξεργασίας. Αν βρω κάποια που θεωρώ καλή θα την ανεβάσω. Όμως έχω του αδελφού μου, που είναι πολύ καλές και θα ανεβάσω. Ευχαριστώ.
 

Attachments

  • ΧΟΡΩΔΙΑ-Αλληλούϊα-΄Οτε οι ένδοξοι μαθηταί.pdf
    2.4 MB · Views: 83
  • ΧΟΡΩΔΙΑ-Τον ληστήν αυθημερόν.pdf
    2.6 MB · Views: 59
  • ΧΟΡΩΔΙΑ-Πάσα πνοή-Πάσα η κτίσις.pdf
    2.7 MB · Views: 72
  • ΧΟΡΩΔΙΑ-Εξηγόρασας ημάς.pdf
    2.5 MB · Views: 65
  • ΧΟΡΩΔΙΑ-Δύο και πονηρά εποίησε.pdf
    2.7 MB · Views: 72
  • ΧΟΡΩΔΙΑ-Ήδη βάπτεται κάλαμος.pdf
    2.6 MB · Views: 88
  • ΧΟΡΩΔΙΑ-Ήδη βάπτεται κάλαμος, συνέχεια.pdf
    2.6 MB · Views: 72
  • ΧΟΡΩΔΙΑ-Ήδη βάπτεται κάλαμος, τέλος.pdf
    3 MB · Views: 77
Last edited:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Μιχάλης 7;102356 said:
Όμως έχω του αδελφού μου, που είναι πολύ καλές και θα ανεβάσω. Ευχαριστώ.
!!! Ποιος πρέπει άραγε να ευχαριστήσει ποιον;
Αν είστε Θεσσαλονίκη, μπορώ να βοηθήσω εγώ στην επεξεργασία και στη σωστότερη δυνατή μεταφορά τους από το πρωτογενές μέσο (κασέτα ή καρούλι).
Εν τέλει ποιος χοράρχησε στην εκδήλωση;
 
Last edited:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Ξανανεβάζω το τετράδιο των μαθημάτων του Παναγιωτίδη σε συμπιεσμένο pdf όπως το συγκρότησα από τις αναρτήσεις του κ. Μιχάλη Παπασάββα. Ευχαριστούμε θερμά κ. Μιχάλη για όλον αυτόν τον πλούτο! Τα της συναυλίας θα τα αναρτήσω μόλις ολοκληρωθούν τα ανεβάσματα, εκτός κι αν έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
 

Attachments

  • Τετράδιο Μαθημάτων Αθ. Παναγιωτίδη.zip
    25 MB · Views: 391
Last edited:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Στην παραπάνω ανάρτηση προσέθεσα ένα bookmark (σελιδοδείχτη) και το ξανανέβασα. Εδώ επισυνάπτω και τα μουσικά κείμενα της συναυλίας που ανέβασε ο κ. Μιχάλης.
 

Attachments

  • ΧΟΡΩΔΙΑ - Ύμνοι Μ. Πέμπτης.pdf
    1.1 MB · Views: 231
Top