Συναυλία-αφιέρωμα στον Πέτρο Πελοποννήσιο

tb---

τσοπάνης
Γράφει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Πριν περίπου 3 χρόνια, μαζί με τον Nikos Paraoulakis και τον Nikos Papageorgiou (aka Aura duet) επισκεφτήκαμε την Πράγα προσκεκλημένοι από τον Marios Christou, για μια συναυλία-αφιέρωμα στον Πέτρο Πελοποννήσιο (περ. 1730-1778), γνωστό στην οθωμανική μουσική ως Petraki ή Tiryaki.
Για τον ψαλτικό κόσμο ο Πέτρος είναι η βάση του σύγχρονου εκκλησιαστικού ρεπερτορίου, η επιτομή του κλασικού συνθέτη. Η κοσμική πλευρά του είναι λιγότερο γνωστή, αν και στην εποχή του φαίνεται να ήταν εξίσου φημισμένος για την "εξωτερικό" του προφίλ, με οργανικά (peşrev και semai) και φωνητικά έργα, τουρκόφωνα (şarkı) και ελληνόφωνα (φαναριώτικα). Η σαρωτική του παρουσία στα ψαλτικά δρώμενα της εποχής, σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας θανάτου του (από λοιμό που μάστιζε τότε την Πόλη), οδήγησαν στον χαρακτηρισμό του ως "Μότσαρτ της Ανατολής".
Εδώ, σας παρουσιάζουμε ηχογράφηση της συναυλίας μας στην Πράγα, στην οποία ερμηνεύσαμε ένα δείγμα του πολύπλευρου έργου του Πέτρου, συμπεριλαμβανομένων και δύο ψαλτικών μελών: μίας καταβασίας κι ενός κρατήματος.

https://www.youtube.com/playlist?li...8x-sHkgF2h4pc9mcuiFqhekBRVtnjiPmrp6DviWj_J7wc
 
Top