[Ψάχνω] Συναυλία (ή μέρος της) που δόθηκε στο Βατικανό το 1989

Status
Not open for further replies.

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Προς τους "φιλοβασιλικούς" του φόρουμ (και είναι πολλοί τελικά): μήπως υπάρχει σε κάποια μορφή αρχείου (ηχητικό, βίντεο κ.λπ.) η περίφημη συναυλία (ή μέρος της) που δόθηκε στο Βατικανό, καθώς λέγεται, μπροστά σε 60.000 κόσμο;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 

Firfiris

Κωστόπουλος Ευθύμιος
...όπως και τη συναυλία ενώπιον του Ποντίφηκα στο Βατικανό...

Ήθελα να σας ρωτήσω αν το θεωρείτε τιμή αυτό.

Ευχαριστώ,
Κ.Ε.
 

GPA

Νέο μέλος
Ήθελα να σας ρωτήσω αν το θεωρείτε τιμή αυτό.

Ευχαριστώ,
Κ.Ε.

Να απολογηθώ, κατ' αρχήν, για την καθυστερημένη απάντηση. Ως προς την ερώτησή σας, που την θεωρώ ως καλοπροαίρετη και εκφράζοντας αποκλειστικά και μόνον τη δική μου άποψη, θα ήθελα να σας βεβαιώσω, πως ναι, το γεγονός αυτό το θεωρώ εξαιρετική τιμή. Εξαιρετική τιμή, γιατί μία τόσο υψηλά ιστάμενη κεφαλή της χριστιανικής εκκλησιαστικής ιεραρχίας, υποκλίθηκε στο μεγαλείο και στην κατανυκτικότητα της εκκλησιαστικής μας μουσικής τέχνης. Εξαιρετική τιμή, γιατί ένα τεράστιο πλήθος χριστιανών (θα συμφωνείτε φαντάζομαι πως ομιλούμε για αδελφούς χριστιανούς και όχι για εχθρούς), ξέφυγε από τη δική του "πεπατημένη" της ευρωπαικής εκκλησιαστικής υμνολογίας των πεντάφωνων χορωδιών που ερμηνεύουν σε συγκεκριμένο μοτίβο, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή τεράστιων εκκλησιαστικών οργάνων και αφοσιώθηκε σε ένα πρωτόγνωρο γι' αυτό μουσικό άκουσμα, επιβλητικής μουσικής ερμηνείας, με αυτοκρατορικό μεγαλείο. Καλώς ή κακώς αγαπητέ φίλε, ο πάπας, ηγείται επί αιώνων, του μεγαλυτέρου όγκου των απανταχού χριστιανών. Το γεγονός αυτό, δεν τον καθιστά ούτε εχθρό ούτε μίασμα και το ίδιο βέβαια συμβαίνει με τα εκατοντάδες εκατομμύρια καθολικούς ανά τον κόσμο. Ομιλούμε για χριστιανούς αδελφούς μας, αν εμείς οι ίδιοι θέλομε να αποκαλούμεθα χριστιανοί. Και αυτούς πρέπει να τους προσεγγίσομε όχι με μίσος ή απέχθεια, αλλά με επιχειρήματα, δείγματα και παραδείγματα. Αν αυτοί μας ανοίγουν το σπίτι τους, εμείς πρέπει να τους επισκεφθούμε και μάλιστα με τα καλύτερα δώρα μας. Ετσι πιστεύω εγώ και υπό αυτή τη έννοια το θεωρώ εξαιρετική τιμή το συγκεκριμένο γεγονός. Θα ήθελα δε στο σημείο αυτό, να σας θυμίσω την προτροπή του αρχιστρατήγου των αμερικανικών επαναστατικών δυνάμεων G. Washington (μετέπειτα πρώτου Προέδρου των ΗΠΑ), κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επαναστάσεως, προς τα στρατεύματά του: Πολεμήστε, έως ότου ο Γεώργιος (ο τρίτος, βασιλεύς τότε της Αγγλίας), μας καλέσει στο παλάτι του για τσάι.
 

Firfiris

Κωστόπουλος Ευθύμιος
...που την θεωρώ ως καλοπροαίρετη...

Είναι.

...γιατί μία τόσο υψηλά ιστάμενη κεφαλή της χριστιανικής εκκλησιαστικής ιεραρχίας...

ΠΟΙΑΣ;;;;; Πρόσεξε τι γράφεις γιατί είσαι εκτός τόπου και χρόνου...

...Καλώς ή κακώς αγαπητέ φίλε, ο πάπας, ηγείται επί αιώνων, του μεγαλυτέρου όγκου των απανταχού χριστιανών...

Δε μας λες και το όνομά σου να ξέρουμε ποιος τα γράφει αυτά;

Πρόσεχε ΤΙ γράφεις γιατί θα βρεθείς προ εκπλήξεως κάποτε...
 

V_Zacharis

Παλαιό Μέλος
Ρε συ Ευθύμη συμπάθα με κιόλας, αλλά μην το κάνουμε θέμα. Ο Πάπας καλώς ή κακώς είναι ένας επίσημος. Τώρα αρχηγός εκκλησίας ή μη, είναι κάποιος επίσημος και το να ψάλλεις μπροστά του δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.

Είναι κάτι που το αναφέρεις σ' ένα βιογραφικό.

Προσωπικά εγώ δεν θα το μετρούσα και τόοοοοσο, από ότι το να έψαλα σε μια Αγιορείτικη αγρυπνία π.χ. αλλά τώρα να το κάνουμε και θέμα; Δεν αξίζει...

Υ.Γ.
Συμπάθα με αδερφέ, πιστεύω να καταλαβαίνεις τι γράφω...
 

Firfiris

Κωστόπουλος Ευθύμιος
Προσωπικά εγώ δεν θα το μετρούσα και τόοοοοσο, από ότι το να έψαλα σε μια Αγιορείτικη αγρυπνία π.χ...

π.χ. του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Φιλοθέου τον Αύγουστο...;

...αλλά τώρα να το κάνουμε και θέμα; Δεν αξίζει...

Δεν ξέρω αν στην ψαλτική το τέλειο λαρύγγι αξίζει περισσότερο από το ορθόδοξο φρόνημα...

Συμπάθα με αδερφέ, πιστεύω να καταλαβαίνεις τι γράφω...

Και συ...
 

V_Zacharis

Παλαιό Μέλος
π.χ. του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Φιλοθέου τον Αύγουστο...;
Και όχι μόνο.
Δεν ξέρω αν στην ψαλτική το τέλειο λαρύγγι αξίζει περισσότερο από το ορθόδοξο φρόνημα...
Επειδή το ορθόδοξο φρόνημα δεν είναι κάτι το οποίο "χαλάει" ή μολύνεται αν ψάλλεις (απλά και μόνο) μπροστά στον Πάπα γι αυτό σου λέω... Το κάνουμε θέμα και δεν αξίζει. (και δεν είναι και θέμα του Ψαλτολογίου)
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Κι εγώ συμφωνώ! Και ο Στανίτσας εκλήθη κι έψαλλε στον πάπα. Είναι τιμή να σε ξεχωρίζουν και να σε προσκαλούν για κάτι τέτοιο. Είναι αναγνώριση της καλλιτεχνικής σου αξίας. Άλλο το θέμα του ότι είμαστε ετερόδοξοι. Δεν ασπάστηκαν οι άνθρωποι τον παπισμό! Εκπροσώπησαν την εκκλησιαστική μας μουσική. Η παραδοσιακότητα και η αντιπροσωπευτικότητα της εκτέλεσης του καθενός των προαναφερθέντων είναι φυσικά άλλο θέμα...
 

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
(και δεν είναι και θέμα του Ψαλτολογίου)

Όντως η συζήτηση αρχίζει να βγαίνει εκτός θέματος.

Ας σταματήσει εδώ.

Ευχαριστώ για τη συνεργασία.
 
P

PANROUST

Guest
Προς τους "φιλοβασιλικούς" του φόρουμ (και είναι πολλοί τελικά): μήπως υπάρχει σε κάποια μορφή αρχείου (ηχητικό, βίντεο κ.λπ.) η περίφημη συναυλία (ή μέρος της) που δόθηκε στο Βατικανό, καθώς λέγεται, μπροστά σε 60.000 κόσμο;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Φωτογραφία πάντως υπάρχει και θα την ανεβάσω...
 

aposto

Παλαιό Μέλος
Aγαπητε φιλε Γιωργο Μ.υπαρχει οντως η συγκεκριμενη συναυλια σε βιντεο ομως οπως με πληροφορησε ο Ζαχαριας Κοντοφρυδης που συμμετειχε στην χορωδια τοτε δεν δοθηκε ποτε αυτο το υλικο στους δικους μας απο την Ιταλικη Τηλεοραση,ομως ειδα πολλες φωτο στο σπιτι του Ζαχαρια απο την συγκεκριμενη συναυλια κ οντως ειχε πολυ λαο τα χει ο Ζαχος στα αλμπουμ στο αρχειο του
 
P

PANROUST

Guest
Φωτογραφία πάντως υπάρχει και θα την ανεβάσω...
Να τονίσω για όσους δεν ξέρουν,ότι δεν ήταν μία απλή συναυλία όπου δόθηκε από την χορωδία του κ.Θ.Βασιλικού μόνο,αλλά ήταν ένα θρησκευτικό μουσικό φεστιβάλ όπου πήραν μέρος όλα τα θρησκευτικά δόγματα.
Και στο τέλος του φεστιβάλ,ο πάπας θέλησε να φωτογραφηθεί,μόνο με την χορωδία του κ.Βασιλικού και με καμία άλλα χορωδία γιατί είχε μαγευτεί τόσο πολύ με αυτό το άκουσμα όπου ανέφερε στο χιλιάδες ακροατήριο,ότι ''η μουσική αυτή μας ανεβάζει από επίγεια στα ουράνια...'' (κάπως έτσι,ας μας τα πει κάποιος όπου τα ξέρει καλύτερα).
 

Attachments

  • papas-psaltes.jpg
    papas-psaltes.jpg
    3.1 MB · Views: 112
Last edited:

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Να τονίσω για όσους δεν ξέρουν,ότι δεν ήταν μία απλή συναυλία όπου δόθηκε από την χορωδία του κ.Θ.Βασιλικού μόνο,αλλά ήταν ένα θρησκευτικό μουσικό φεστιβάλ όπου πήραν μέρος όλα τα θρησκευτικά δόγματα.
Έχω δηλώσει ότι ορισμένα πράγματα ισχύουν ανεξάρτητα από χορωδίες και σχολές. Και επειδή έχω κατηγορηθεί για μονομέρεια, το δικό μου σχόλιο πάνω σ' αυτό, εφόσον το φεστιβάλ προωθούσε έναν συγκρητισμό πάνω σε θέματα πίστης, είναι ακριβώς ίδιο με αυτό το μήνυμα, όπου σχολιάζω τη συμμετοχή χορωδίας της γνωστής σχολής σε διεθνές φεστιβάλ "μυστικιστικής μουσικής" (!), όπου ο χαρακτήρας συγκρητισμού ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

Αυτό φυσικά δεν έχει να κάνει με την άπταιστη χορωδία του Θεόδωρου Βασιλικού, που οι εκτελέσεις της άφησαν εποχή και είναι στην κυριολεξία άφθαστες, όπως το Ανέβη ο Ιησούς, όπου δεν δίστασα να αποδώσω τα εύσημα στο Θεόδωρο Βασιλικό, παρά την κριτική που του έχω ασκήσει για άλλα θέματα στο παρελθόν. Ο επαγγελματισμός στην κατάρτιση του χορού και ο τέλειος "σπαθί" ήχος σε μέλος και ισοκράτημα είναι πράγματα που σήμερα λείπουν χαρακτηριστικά από κάθε χορωδία. Τις αιτίες καλό θα ήταν να τις ψάξουν οι αρμόδιοι, ως μία βασική θεωρώ προσωπικά τον κακώς εννοούμενο ακαδημαϊσμό που έχει εισχωρήσει τελευταία στη θεωρία και πράξη της μουσικής μας, ανεξάρτητα από μουσικές σχολές. Φοβάται δηλ. κάποιος να πει ή να κάνει κάτι, μήπως πέσει πάνω του ο πέλεκυς του "αντιπαραδοσιακού" κι έτσι λείπει αυτό το ζωντανό ψάλσιμο που ακούγαμε από τους παλιούς καλούς ψάλτες και τις παλιές καλές χορωδίες. Αντ' αυτού, τείνει να επικρατήσει ένα άχρωμο άκουσμα από όσους έχουν γνώση και διάθεση να ψάλουν σωστά, ενώ όσοι δεν "καίγονται" το ρίχνουν στον αμανέ... Και βέβαια υπάρχει και η τρίτη περίπτωση των "νιαουρισμάτων" της γνωστής σχολής, που προσπαθεί κι αυτή σιγά σιγά να απεμπλακεί από τις κακές συνήθεις, φιλότιμη η προσπάθεια και τη διακρίνουμε, δε λέω, αλλά θέλει χρόνο... Έτσι τ' αυτιά μας είναι καταδικασμένα να ακροβατούν ανάμεσα στο ψόφιο και το σκυλάδικο ή... γατίσιο ψάλσιμο! Οι εξαιρέσεις, ευτυχώς, πάντα υπάρχουν και τιμούν τους φορείς τους! Και αυτές είναι προς το παρόν η ελπίδα για κάτι καλύτερο.
 
Last edited:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής

Μετέφερα ἀπό ἀλλοῦ κάποια μηνύματα/σχόλια σχετικά μέ αὐτή τή συναυλία.

...το δικό μου σχόλιο πάνω σ' αυτό, εφόσον το φεστιβάλ προωθούσε έναν συγκρητισμό πάνω σε θέματα πίστης, είναι ακριβώς ίδιο με αυτό το μήνυμα, όπου σχολιάζω τη συμμετοχή χορωδίας της γνωστής σχολής σε διεθνές φεστιβάλ "μυστικιστικής μουσικής" (!), όπου ο χαρακτήρας συγκρητισμού ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.
Δέν γνωρίζω ἄν ἐπρόκειτο γιά κάτι τέτοιο, πάντως νά δοθεῖ σημασία σέ προηγούμενο συντονιστικό μήνυμα παρακαλῶ!

Τό θέμα εἶναι νά ἀναρτηθοῦν ἠχητικά.

Ἀπό σύντομη ἔρευνα στό δίκτυο βρῆκα αὐτά:
http://theovasilikos.com/index_gr.htm
1989:
Ῥώμη. Μετὰ ἀπὸ πρόσκληση τοῦ Βατικανοῦ δόθηκε μία «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ" ἀπὸ τὴν χορωδία στὴν πλατεῖα τοῦ Ἁγίου Πέτρου - Βατικανὸ - παρουσία τοῦ Πάπα Ἰωάννου - Παύλου τοῦ Β΄ - δεκάδων καρδιναλίων - καὶ τουλάχιστον 60.000 θεατῶν - ἀκροατῶν - μὲ τὴν παρουσία τῆς Ἰταλικῆς τηλεοράσεως RAI-2 σὲ ζωντανὴ μετάδοση.
http://theovasilikos.com/discography/cd2.php?lang=gr&id=088

cd_088.jpg


 
P

PANROUST

Guest
60μελη χορωδια...με 20 ατομα οπου βλεπουμε στην φωτογραφια πιο επανω,κατι δεν κολλαει εδω...
 
P

PANROUST

Guest
Επειδή έμαθα...
1ον.Δεν ήταν θρησκευτικό μουσικό φεστιβάλ αλλά ''πανθρησκευτική προσευχή'' υπέρ της ειρήνης του πλανήτη.
2ον.Στην χορωδία αυτή του .κ.Βασιλικού έλαβαν μέρος 20 άτομα όπως βλέπετε στην φωτογραφία όπου ανέβασα πιο πάνω (μνμ 12).Όπως βλέπουμε τον πάπα,αριστερά του είναι ο κ.Θεολόγος Ερσωτέλος,πίσω του είναι ο κ.Πέτρος Πάτρας ,δεξιά του ο κ.Θ.Βασιλικός και ο κ.Ανδρέας Αναστασιάδης και πίσω από τον κ.Βασιλικό είναι ο κ.Ζαχαρίας Κοντοφρύδης.Οι άλλοι...(βοήθεια).
3ον.Το cd (εξώφυλλο) όπου ανέβασε ο π.Μάξιμος (μνμ 15),μεν είναι από εκείνη την ημέρα αλλά το εξώφυλλο είναι ''μούφα".Δεν είναι 60μελης αλλά 20μελης και δεν είναι 13η Συμφωνία...
και 4ον.Όλο αυτό το συμβάν έλαβε μέρος μέσα στην εκκλησία του Αγ.Φραντζίσκου και φυσικά δεν χώραγαν όλοι και οι 60.000 θεατές μέσα στην εκκλησία...
 

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
Επειδή έμαθα...
1ον.Δεν ήταν θρησκευτικό μουσικό φεστιβάλ αλλά ''πανθρησκευτική προσευχή'' υπέρ της ειρήνης του πλανήτη.
2ον.Στην χορωδία αυτή του .κ.Βασιλικού έλαβαν μέρος 20 άτομα όπως βλέπετε στην φωτογραφία όπου ανέβασα πιο πάνω (μνμ 12).Όπως βλέπουμε τον πάπα,αριστερά του είναι ο κ.Θεολόγος Ερσωτέλος,πίσω του είναι ο κ.Πέτρος Πάτρας ,δεξιά του ο κ.Θ.Βασιλικός και ο κ.Ανδρέας Αναστασιάδης και πίσω από τον κ.Βασιλικό είναι ο κ.Ζαχαρίας Κοντοφρύδης.Οι άλλοι...(βοήθεια).
3ον.Το cd (εξώφυλλο) όπου ανέβασε ο π.Μάξιμος (μνμ 15),μεν είναι από εκείνη την ημέρα αλλά το εξώφυλλο είναι ''μούφα".Δεν είναι 60μελης αλλά 20μελης και δεν είναι 13η Συμφωνία...
και 4ον.Όλο αυτό το συμβάν έλαβε μέρος μέσα στην εκκλησία του Αγ.Φραντζίσκου και φυσικά δεν χώραγαν όλοι και οι 60.000 θεατές μέσα στην εκκλησία...

Να κανω καποιες σκεψεις;
1.Δεν νονιζω και δεν μπορω να φανταστω τον κο Βασιλικο,να παρουσιαζεται σε ξενο κοσμο μονο με 20 ατομα. Τουλαχιστον το ισοκρατημα για να ακουστει,δε θα αποδιδοταν τουλαχιστον απο πεντε ατομα;
Και τα υπολοιπα 15 ατομα,το μελος;
Για να ακουστεις που;
Σε μια εκκλησια τεραστιων διαστασεων; Δεν νομιζω...
Συμπερασμα μονο απο μια photo δεν βγαινει..:wink:
2.Συμφωνια την ονομαζει ισως ο κος Βασιλικος,για να ''περασει'' στο αρχειο του,αλλο ενα εργο.
 

aposto

Παλαιό Μέλος
1:Η συναυλια αυτη εγινε στην πλατεια του Αγιου Πετρου εχω δει κ φωτογραφιες στο σπιτι του Ζαχαρια του Κοντοφρυδη κ οχι μεσα σε ναο.
2:Το cd που κυκλοφορει ειναι γραμμενο σε στουντιο κ οχι απο την συναυλια.
3:Η συναυλια υπαρχει στο αρχειο της Ιταλικης τηλεορασης κ ραδιοφωνιας η οποια λογω πνευματικων δικαιωματων δεν δοθηκε ουτε κ στον ιδιο τον Θεοδωρο Βασιλικο.
Αυτα ειναι τα στοιχεια που εχω εγω με βαση το τι ειδα κ τι μου ειπε ο Ζαχαριας στο σπιτι του!!

Οσο για τα πιο πανω σχολιο δεν θελω να αναφερω κατι!!!!
 
Last edited:
Status
Not open for further replies.
Top