Συνέντευξη Αθ. Καραμάνη στον Λυκ. Αγγελόπουλο

V_Zacharis

Παλαιό Μέλος
Έτοιμη κι η συνέντευξη που είχα υποσχεθεί. Κατεβάστε την από εδώ.

Η συνέντευξη να υπενθυμίσω ότι είχε γίνει για τις ανάγκες της εκπομπής του κ.Λ.Αγγελόπουλου όπου και πρωτομεταδόθηκε (το 2002 νομίζω-δεν θυμάμαι και καλά όμως).

Τότε ο κ.Καραμάνης είχε κατέβει στην Αθήνα και πέρασε από την Αγ.Ειρήνη όπου ψάλλει ο κ.Αγγελόπουλος.

Στον εσπερινό του Σαββάτου, τυχαία πηγαίνοντας να πάρω κάποιο βιβλίο από το γραφείο του ναού τον είδα να κάθεται ανάμεσα στον κόσμο και βέβαια αμέσως του ζητήσαμε ν' ανέβει στο ψαλτήρι, όπου όμως δεν δέχτηκε (δεν ήθελε ο ίδιος-άλλωστε είμασταν ήδη στα απόστιχα) στον εσπερινό. Είπε χαρακτηριστικά, θα έρθω και αύριο.

Πράγματι την επομένη ήρθε και έψαλλε από την αρχή μέχρι το τέλος δεξιά. Μάλιστα θυμάμαι ότι ο κ.Αγγελόπουλος κατέβηκε από το μεσαίο στασίδι και έκατσε στο δικό μου (το του Α' δομεστίχου) παραχωρώντας το δικό του στον κ.Καραμάνη.

Μετά την λειτουργία έδωσε και αυτή την μίνι συνέντευξη. Εγώ απλά ηχογράφησα.
 
Last edited by a moderator:

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
κ. Ζάχαρη - αγαπητέ Βασίλη,

σας ευχαριστώ προσωπικά για αυτό το ντοκουμέντο που δεν γνώριζα. Είμαι τόσο συγκινημένος, όπως κάποιος που άκουσε έναν παππού του στον οποίο οφείλει πολλά, αλλά ποτέ του δεν γνώρισε, να μιλάει σε μια ηχογράφηση που ανακάλυψε χρόνια ύστερα από τον θάνατό του...

Βέβαια, σ' αυτό οφείλεται και το ύφος της συνέντευξης, που αποφεύγει τις οξύτητες που υπεννοήσε (προφανώς με δεδομένα) ο κ. Λιναρδάκης. Πρέπει να δεχτούμε ότι ο λόγος του είναι πολύ πιο ελκυστικός (και όσο προχωράει η συνέντευξη και φεύγει η αρχική αμηχανία, αποκτά όλο και πιο έντονο το χρώμα της ντοπιολαλιάς του). Και μου έκανε εντύπωση το πόσο ωραία, αλλά όχι απλώς κολακευτικά ως φιλοξενούμενος, μιλούσε για τον Αγγελόπουλο, που ανήκει ουσιαστικά στο...άλλο μουσικό ημισφαίριο.

Ως επίλογο σ' αυτό το απροσδόκητο άγγιγμα της θύμησης που μας προκαλέσατε, θέλω να επισυνάψω (σίγουρα εκτός τόπου, αλλά εντός χρόνου) ένα πονεμένο ψαλτοτράγουδο που τραγούδησε (υπάρχει στο www.ieropsaltis.com) και το οποίο όταν το έβαλα για πρώτη φορά να το ακούσει ο δάσκαλός μου και παλαιός μαθητής του, εκείνος έκρυψε το πρόσωπο στις παλάμες, έσκυψε μπροστά κι έκλαιγε με λυγμούς επί 5 λεπτά. Όχι τόσο, λέω εγώ, για το τραγούδι και την ερμηνεία, όσο για όλα όσα του θύμισαν από το παρελθόν και για το πολυπληθές γένος των πονεμένων ανθρώπων, στο οποίο κι ο ίδιος ο Καραμάνης πιστεύω ότι ανήκε.

ΥΓ συγνώμη για το ύφος, τέτοια ώρα δεν διαβάζουν πολλοί...
 

Attachments

  • Vasana_AKar.mp3
    4 MB · Views: 184

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
Μπορει καποιος να ανεβασει τη συνεντευξη του Αρχοντα διοτι το λινκ ειναι ακυρο πλεον. Ευχαριστω!
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής

Καί τό πρῶτο μήνυμα τοῦ Βασίλη παραπέμπει πλέον στό μήνυμα τοῦ Γιάννη γιά διευκόλυνση τῶν μελλοντικῶν ἀναγνωστῶν.


 
Top