ilias nektarios
Παλιο-μέλος... και μισό!
Σύμφωνα με την εμπειρία μου, αυτό σημαίνει το εξής:
Υπάρχει ένα βασικό συμπέρασμα, ανάμεσα σε πολλά άλλα. Για τους περισσότερους ο τεχνητός ισοκράτης είναι το σπουδαιότερο δείγμα εκκοσμίκευσης. Ταυτόχρονα όμως, η εξάπλωσή του είναι όλο και μεγαλύτερη. Ήδη στους μεγάλους ναούς των αστικών κέντρων τον χρησιμοποιούν περίπου 1 στους 3 και το ποσοστό αυτό συνεχώς μεγαλώνει. (Ενδεικτικά σε ναούς του τόπου μου για τους οποίους έχω γνώση, πολλοί που πέρσι δεν είχαν ισοκράτη εφέτος έχουν).
Τι σημαίνει όταν μια πρακτική εξαπλώνεται πολύ στον ψαλτικό κόσμο και, την ίδια στιγμή, η ψαλτική κοινότητα την αποδοκιμάζει; Ότι μπορεί στο μέλλον να γίνει αιτία διχασμού.
.
Ο ψάλτης(ο νεότερος κυρίως) χρησιμοποιώντας ισοκράτη αισθάνεται μια είδους ''ασφάλεια''. Οπότε, δε δίνει πολύ σημασία στη μελέτη των μαθημάτων, δίνει στο άκουσμα του ίσου, να του αρέσει να το ακούει, δηλ... Το οποίο φυσικά, αντί να σε βοηθά, όμως, σε μπερδεύει περισσότερο. (Ιδίως οι ψηφιακοί)
Είναι δηλ. σαν το κινητό, πλέον. Δεν κάνεις τίποτα, χωρίς αυτό....
Σαν αποτέλεσμα πια, μοιραία, ο ψάλτης θα χάσει την επικοινωνία με το αντικείμενο για το οποίο καλείται να υπηρετήσει και αυτό θα είναι καταστροφικό για τον κλάδο....
Έτσι,, παίρνοντας μεγάλες διαστάσεις η κατάσταση, αυτό μπορεί να σημαίνει σιγά σιγά να λιγοστεύουν οι ψάλτες με σωστή γνώση στην ψαλτική....
Λέτε;;;;