Συμεωνίδης Χάρης

Αηδόνης

Παλαιό Μέλος
Ο πάντα σταράτος και ντόμπρος domesticus! Θα σ' τα πει όπως μόνο εκείνος ξέρει! 1+1=2! Μόνο μην διαφωνήσεις μαζί του γιατί "την πάτησες"! Θα σε "καθαρίσει" σαν πατάτα!
Και ιδιαίτερα μην του πεις για Αγγελόπουλο! Μαύρο φίδι που σε έφαγε!


Φίλε και συνάδελφε domesticus, πολύ σωστά τα γραφόμενά σου. Ξεκάθαρες κουβέντες. Δεν γνωρίζω τον Συμεωνίδη, αλλά αισθάνομαι ακριβώς αυτά που έγραψες...


Κάναμε και ένα αστειάκι! Μην μας παρεξηγήσεις!




Α.
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Αηδόνης;100737 said:
Ο πάντα σταράτος και ντόμπρος domesticus! Θα σ' τα πει όπως μόνο εκείνος ξέρει! 1+1=2! Μόνο μην διαφωνήσεις μαζί του γιατί "την πάτησες"! Θα σε "καθαρίσει" σαν πατάτα!
Και ιδιαίτερα μην του πεις για Αγγελόπουλο! Μαύρο φίδι που σε έφαγε!


Φίλε και συνάδελφε domesticus, πολύ σωστά τα γραφόμενά σου. Ξεκάθαρες κουβέντες. Δεν γνωρίζω τον Συμεωνίδη, αλλά αισθάνομαι ακριβώς αυτά που έγραψες...


Κάναμε και ένα αστειάκι! Μην μας παρεξηγήσεις!




Α.

Κανένα πρόβλημα.

Όντως, τα δικά μου αστεία συνήθως χρειάζονται μετά αιμοστατικούς επιδέσμους, εφεδρικές φιάλες αίματος και μεγάλες καταθέσεις σε Τράπεζα Αίματος.:cool:
 

tb---

τσοπάνης
Λίγο προβληματικός ο ήχος. Είναι στο τέλος της αγρυπνίας κατά την διανομή του αντίδωρου.
Ι.Ν. Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου. Παρ όλη την κούραση και τις παρεμβολές, το ψάλει όμορφα και δεν το παρατάει. Ας έχει καλή δύναμη και υγεία~

Το κείμενο υπάρχει στον ακόλουθο σύνδεσμο
http://analogion.com/forum/showpost.php?p=111169&postcount=2

~
 

Attachments

  • Συμεωνίδης Χάρης - Αναστάσεως Ημέρα, Χρυσάφου του Νέου.mp3
    7.8 MB · Views: 42
Last edited by a moderator:

haris1963

παλαιότατο μέλος
Το κείμενο υπάρχει στον ακόλουθο σύνδεσμο
http://analogion.com/forum/showpost.php?p=111169&postcount=2

~

Νεκτάριε, σ' ευχαριστώ για την ανάρτηση (τι μου θύμισες!) και τις ευχές σου (και ανταποδίδω).
Ωστόσο όντως, λόγω ώρας, κούρασης και παρεμβολών (εκείνη η γυναίκα προσπαθούσε συνέχεια να μας σταματήσει, για να μας πει για τον ...παππού της τον ψάλτη :D), η εκτέλεση δεν είναι τέλεια.
Πάντως το κείμενο από το οποίο ψάλλαμε το μάθημα, δεν είναι αυτό που παραπέμπεις αλλά από το Ταμείον Ανθολογίας του Χουρμουζίου του 1824
 

tb---

τσοπάνης
..., η εκτέλεση δεν είναι τέλεια.
Πάντως το κείμενο από το οποίο ψάλλαμε το μάθημα, δεν είναι αυτό που παραπέμπεις αλλά από το Ταμείον Ανθολογίας του Χουρμουζίου του 1824

Οι αναρτήσεις μου τις περισσότερες φορές δεν έχουν σκοπό την "εκτελεστική τελειότητα" (ωχ κάτι μου θυμίζει αυτή η έκφραση:cool:) , αλλά να δείξουν και άλλες πλευρές της ψαλτικής τέχνης. Και επειδή συνήθως είμαι στο εκκλησίασμα και όχι στο αναλόγιο, βλέπω τα πράγματα από μια άλλη οπτική.

Το ότι βάζεις στο τέλος αυτό το μάθημα, κάτι δείχνει, και για τον καθένα προκύπτουν διαφορετικές σκέψεις.

Ευχαριστώ για την σωστή υπόδειξη του κειμένου ~
 
T

Tzanakos_B

Guest
Αγαπητοί φίλοι,

Επειδή κανείς δεν ανεβάζει τίποτε δικό του Μεγαλοβδομαδιάτικο, και καθώς είμαι γνωστός για το θάρρος (θράσος?) μου, ανεβάζω τρία ωραιότατα μαθήματα. Βέβαια το ένα ανέβηκε κι από Φιρφιρή οπότε ή αγνοήστε το, ή αν το κατεβάσετε παρακαλώ μην σκεφτείτε να αρχίσετε τις συγκρίσεις. :eek:

Πάντως εμείς 2:00 βγήκαμε κι είπα κι ένα Αργό Χριστός Ανέστη, κι ένα χορταστικό "Ο Άγγελος εβόα..." του Στανίτσα στο "Εξαιρέτως". Είχαμε και 20 λεπτά Θεία Κοινωνία (200 κάτι άτομα παρακαλώ!!)

Αγαπητε Χαρη Συμεωνιδη , πριν λίγο άκουσα τρία μαθήματα σε ερμηνεία δική σου. Το Δύναμις του Αβαγιανού , Τήν γαρ σην μήτραν... το αρχαίον και Ο άγγελος εβόα.. [ του Στανιτσα όπως γράφεις ] . Αρχίζοντας από το τελευταίο , δεν είναι του Στανιτσα , το έχω ηχογραφημένο από τον ΠΡΙΓΓΟ , και το κετεγραψα σε χειρόγραφο . η διαφορά είναι μόνο στη φράση ...εν τη εγέρσει του τόκου σου που ο Στανίτσας χτυπάει άνω ΓΑ ` Εχω ακούσει , παλιά ότι η αρχική σύνθεση ανήκει στον Νηλέα Καμαράδο. 2. Την γαρ σην μήτραν... το αποδιδεις πολύ καλα , κυρίως χρονικά . 3 Το δύναμις του Αβαγιανού , μαλλον ακολουθείς το χειρόγραφο του Στανίτσα... Μάλλον πρέπει να τονίζεται περισσότερο το ... αθάνατος σε διατονική κλίμακα εκ του ΓΑ .` 4 Εχεις ωραία καθαρή φωνή . είσαι μεσόφωνος , ό ,τι καλύτερο για Ψαλτη , έχεις ανοιχτή άρθρωση , δεν μπορώ να προσδιορίσω το ύφος σου.... πάντως είσαι γενικά ένας πολύ καλός ψάλτης ,!! Είμαι πολύ μεγάλος στην ηλικία και [ 45 ] χρόνια στο Αναλόγιο με πολλά Ακούσματα , κυρίως από τους ανεπανάληπτους Μεγάλους και αν μη τι άλλο έχω καλλιεργήσει πολύ το αυτί μου... Θα ήθελα κι εσύ να μου γράψεις τη γνώμη σου για μένα , πιστεύω ότι με έχεις ακούσει... Καλή δύναμη. ΒΑΣ. ΤΖΑΝΑΚΟΣ.
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
δεν μπορώ να προσδιορίσω το ύφος σου.... πάντως είσαι γενικά ένας πολύ καλός ψάλτης !!
Είναι δύσκολο να το προσδιορίσετε, γιατί έχει πολλά στρώματα επιδράσεων, γόνιμα κατασταλαγμένων σε κάτι προσωπικό, κατά τη γνώμη μου. Μια σχετική συζήτηση από το παρελθόν, που μπορεί να σας βοηθήσει, ανασύρω εδώ (είναι πριν από 3 χρόνια, αλλά, με μικρές διαφορές, το ίδιο θα έγραφα και σήμερα):

Αν γινόμουν ποτέ βιογράφος του Χάρη Συμεωνίδη (το συζητάμε αυτό:D), στο κεφάλαιο "Πηγές και Επιδράσεις" θα χώριζα τρεις ενότητες με χρονολογική σειρά, κατά την εκτίμησή μου (αν και μπορεί να πέφτω έξω στη σειρά, αλλά μόνο εκεί):
1. παραδοσιακό τραγούδι
2. Στανίτσας
3. Άγιο Όρος​

Φίλε μου, ἡ σωστὴ σειρὰ εἶναι: 3-2-1, ἐνῶ προηγεῖται μιὰ 10ετία καριέρας στὴ κλασικὴ κιθάρα καὶ ἕπεται ἕνα:
4. Ἰάκωβος Ναυπλιώτης.



.... δεν μίλησα για επιδράσεις ακαδημαϊκά, μίλησα γι' αυτό που βλέπω, ή μάλλον ακούω στις υπάρχουσες αναρτήσεις και δη στην τελευταία. Βλέπω ένα εκφραστικό υπόστρωμα με πολλή ευελιξία ή μάλλλον ευαισθησία στη φωνή, οφειλόμενο (λέω εγώ) στο τραγούδι, μετά όλο αυτό εκκλησιαστικοποιήθηκε με την επίδραση του Στανίτσα, ο οποίος μια χαρά έδεσε, αφού (τυχαίο; κάθε άλλο), είχε παρόμοια συστατικά ύφους, και όλο αυτό το δυναμικό αμάλγαμα "ὀψέ ἀπεσεμνύνθη" με την επίδραση των αγρυπνιών και των πατέρων, που ακόμα κι αν άρχισαν πρώτοι, σωρευτικά όμως με τα χρόνια άσκησαν και ασκούν ακόμα την επίδρασή τους.
Σε όλο αυτό το σχήμα, αλλά κυρίως στο ψάλσιμο που ακούω με τα φτωχά μου τα αυτιά, εγώ δεν βλέπω πουθενά το βαρύ, κλειστό και συνάμα ηγεμονικό του Ιακώβου (δεν εννοώ στην επιλογή των μελών, την απλότητα των γραμμών κλπ, εννοώ στο ύφος), θα έλεγα δε ότι στο ψάλσιμό σου δεν υπάρχει ηγεμονικό στοιχείο ενώ το ευαίσθητο υπερτερεί κατά πολύ (καλώς κατ΄ εμέ): είσαι "ιδιοϋφής" και δεν χρειάζεσαι το χρίσμα του "Ιακώβου" για να είσαι ποιοτικός. Κι αν έκατσα να κάνω αυτές τις σκέψεις, είναι μόνο και μόνο γιατί όταν κάτι μου αρέσει προσπαθώ να το αποκωδικοποιήσω, για να δω αν μπορώ να το μιμηθώ.
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Ένα εξαιρετικό κράμα που βάπτιζει τα παραδοσιακά στοιχεία στη σύγχρονη αισθητική.
Ομολογώ ότι, αν και είσαι κι εσύ φιλόλογος, το είπες πολύ πιο περιεκτικά από μένα. :D:D
(Εγώ είμαι της "ερεσχελικής σχολής". :wink: )
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
Αγαπητε Χαρη Συμεωνιδη , πριν λίγο άκουσα τρία μαθήματα σε ερμηνεία δική σου. ...Θα ήθελα κι εσύ να μου γράψεις τη γνώμη σου για μένα , πιστεύω ότι με έχεις ακούσει... Καλή δύναμη. ΒΑΣ. ΤΖΑΝΑΚΟΣ.

Αγαπητέ κ. Βασίλειε Τζανάκο,
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και τις εύστοχες παρατηρήσεις σας. Ωστόσο, είναι αρχή μου, να μην σχολιάζω γραπτώς το ψάλσιμο συναδέλφων (παρά μόνον εφ' όσον αισθάνομαι ότι προκαλούν με την ερμηνεία τους). Για τους παραδοσιακούς ψάλτες (όπως κι εσείς), έχω να πω ότι μου αρέσουν όλοι και προσπαθώ σε όλους να απομονώσω και να ωφεληθώ, όσο γίνεται, από τα θετικά στοιχεία τους!

Όπως όμως είδατε, το φόρουμ έχει ειδικούς (και διαφόρων σχολών μάλιστα :D) στον τομέα αυτό. Εμένα πάντως δε μου πήραν πολλά :)p) για τη διαφήμιση! :D
 
Last edited:

haris1963

παλαιότατο μέλος
Ἀπό τὸν κώδικα ΕΒΕ ΜΠΤ 704 τῶν μεταγραφῶν τοῦ Χουρμουζίου, ἡ πανέμορφη δοξολογία αυτὴ εἶναι ἔνα "μισοθαμμένο διαμαντάκι", τὸ ὁποῖο ἐλπίζω μὲ τὴ δουλειὰ μου αὐτὴ νά περάσῃ λίγο-λίγο στὸ σύγχρονο ρεπερτόριο τῶν ἱεροψαλτῶν (τῶν μελῶν τοῦ φόρουμ ἀρχικά).

Δουλεύει κυρίως στό σκληρὸ χρῶμα (στὸν πλάγιο τοῦ Β') χρησιμοποιῶντας ὅμως μᾶλλον κάπως μαλακώτερα διαστήματα, ὅπως αὐτή σὲ Β' ἦχο τοῦ Ἰακώβου Πρωτοψάλτου. Ἐδῶ βρίσκεται καὶ τὸ δακτυλογραφημένο ἀπὸ ἐμένα στὸν Μελωδὸ, κείμενο τῆς δοξολογίας αὐτῆς, γιὰ νὰ τὸ ψάλουν αὔριο, ὅσοι συνάδελφοι βάζουν άργὴ δοξολογία καὶ στὸν ἦχο τῆς Κυριακῆς.

Κατά παράκλησιν συναδέλφων την ανέβασα και το σωλήνα, μετά κειμένου (από το χ/φ του Χουρμουζίου, κωδ. ΜΠΤ-704). Προτιμήστε προβολή πλήρους οθόνης, γιατί οι χαρακτήρες του χ/φ του Χουρμουζίου, είναι μικροί.

 
Last edited by a moderator:

haris1963

παλαιότατο μέλος
Στον κατανυκτικό εσπερινό της περασμένης Κυριακής (β' νηστειών), είχα τη χαρά να φιλοξενήσω στο αναλόγιό μου στον Ι.Ν. Αγ. Ελευθερίου οδού Αχαρνών τους φίλους συναδέλφους Δημ. Κατρακούλη (α' ψάλτη Αγ. Μαρίνης Θησείου) και Σπ. Φανερωμένο (β'ψάλτη Αγ. Γλυκερίας Γαλατσίου). Στο ιδιόμελο προτίμησαν να ισοκρατήσουν και είπα να γράψω στο ιπάδιον, από το οποίο ψάλαμε τα κείμενα, από την παρτιτούρα που είχε ανεβάσει ο επίσης φίλος και συνάδελφος Ι. Τσούνης εδώ.
Καλή ακρόαση!
 

Attachments

  • 2015-03-08 Xalinous Iakwvou XarSymeonidis.mp3
    10.9 MB · Views: 66

ΠΛΗΘΩΝ ΜΒ

Παλαιόν Μέλος
Για να φεύγει ο φόβος, οτι με την αναχώρηση των μεγάλων μας ψαλτών, δεν υπάρχει συνέχεια στην ψαλτική τέχνη. Υπάρχει (Θεία) Πρόνοια για όλα... Οι αποδείξεις είναι μπροστά στα μάτια (αυτιά) μας ! Χριστός Ανέστη !
 
Top