Συγκαταβαση στη βυζαντινη μουσικη

C

chretienorthodox

Guest
Kυριε Διαχειριστη, Χριστος ανεστη,

Γνωριζω οτι το ψαλτολογιο Σας αργει την τρεχουσα εβδομαδα αλλα εφ οσον λογοκρινομαι, ετσι κι αλλοιως, θα δημοσιευσετε το μηνυμα μου - αν βεβαιως το εγκρινετε - οποτε νομιζετε.
Eρχομαι στο θεμα: Aρχιζω απο τη συγκαταβαση στα βυζαντινα διαστηματα και εννοω βεβαια τα διαστηματα της Πατριαρχικης Mουσικης Eπτροπης.
Oπως προκυπτει απο το προλογο του εργου της "Στοιχειωδης διδασκαλια της εκκλησιαστικης ημων μουσικης" ακουσε πολλους παραδοσιακους ψαλτες και προσδιωρισε τα βυζαντινα διαστηματα. Eννοειτε οτι τα διαστηματα αυτα ειναι μεσοι οροι των διαστηματων που ακουσε. Oυδεις γνωριζει τις αποκλισεις των διαστηματων που ακουσε απο τους μεσους ορους που μας παρεδωσε.
[Mια διορθωση: Tα διαστηματα που μας παρεδωσε, αυτοι οι πανεμορφοι αριθμοι (η Eπιτροπη τους ονομαζει πυθαγορειους), προφανως ειναι, κατα συγκαταβαση και κατα προσεγγιση, οι μεσοι οροι των διαστηματων που ακουσε.]
Eρχομαι στη σημερινη πραγματικοτητα και ερωτω: Ποια αποκλιση το πολυ, επιτρεπετε να εχουν τα διαστηματα ενος μελους, για να ονομαστει βυζαντινο;

Mε εκτιμηση και φιλια
Γιωργος Θεοδοσιου
 
Last edited:
C

chretienorthodox

Guest
Κυριε Διαχειριστη,

Επειδη ειχατε την καλωσυνη να δημοσιευσετε το μηνυμα μου για τη συγκαταβαση στη Βυζαντινη Μουσικη, στελνω το παρον σαν συμπληρωμα.
Καταρχην σας οφειλω μια εξηγηση γιατι εστειλα αυτο το μηνυμα στο ελληνοφωνο τμημα του ψαλτολογιου Σας, ενω στην εποχη μας lingua franca ειναι η αγγλικη. Για τον προφανη λογο οτι τα ελληνικα τα χειριζομαι με ανεση ενω τα αγγλικα με δυσκολια. Εαν το θεωρητε απαραιτητο μπορειτε - εσεις που χειριζεστε και τις δυο γλωσσες με ανεση - να ανοιξετε σχετικο θεμα στο αγγλοφωνο τμημα. Δεν απαιτω αναφορα στη πηγη του θεματος.
Ερχομαι στο θεμα. Υπαρχει εθιμο να εκφερει γνωμη πρωτος ο πιο ανιδεος. Εκφραζω λοιπον πρωτος γνωμη. Το μικροτερο διαστημα που μετρησε η Επιτροπη ειναι (81/80)^2 και ισουται με 43 cents. Ονομαζει το διαστημα αυτο κομμα κομματος διοτι ονομαζει κομμα το (81/80)=21,5 cents. Θεωρω ρεαλιστικο σαν οριο το μισο κομμα πανω-κατω σε ενα οποιοδηποτε διαστημα της Επιτροπης, για να ονομαστη Βυζαντινο. Δηλαδη περιπου 11 cents, με μεγαλη προσεγγιση το 5% του μειζονα τονου, (9/8)=204 cents. Βεβαια εχει σημασια αν οι κ.κ. ψαλτες θεωρουν ρεαλιστικο αυτο το οριο.

Με εκτιμηση και φιλια
Γιωργος Θεοδοσιου
 
Last edited:
Top