Στιχηρά των αίνων: σύντομα ή αργά;

#22
Ἔχω ἀκούσει ὅτι καί ὁ Σπ.Περιστέρης ἐνίοτε στόν πλάγιο τοῦ πρώτου ἔψαλλε σύντομα τούς αἴνους (ἐκ τοῦ Κε), ἴσως ὅταν ὑπῆρχε πίεση χρόνου.
Οταν ελεγε τους αινους απο ΚΕ,ελεγε και το πασα πνοη εκ του ΚΕ;;;;Το συντομο δηλ;;;;Οταν λεμε του γ ηχου τα συντομα,πρεπει να εχουμε πει το συντομο πασαπνοαριο, οπως τη Μ. Παρασκευη;;Τι θα λεγατε;
 
#23
1. Όταν έλεγε τους αίνους από ΚΕ, έλεγε και το πάσα πνοή εκ του ΚΕ;;;; Το σύντομο δηλ;;;;
2. Όταν λέμε του γ ήχου τα σύντομα, πρέπει να έχουμε πει το σύντομο πασαπνοαριο, όπως τη Μ. Παρασκευή;;Τι θα λέγατε;
Για το πρώτο ερώτημά σας, αν και δεν έχω ακούσει τον αείμνηστο Μουσικολόγο, ερευνητή & Πρωτοψάλτη Σπ. Περιστέρη, πώς ακριβώς έψαλλε τους συγκεκριμένους ύμνους, σε σύντομο μέλος, θεωρώ, όμως προφανές, ότι όλα "πήγαιναν κουστούμι"! Δηλαδή, σύντομο στιχηραρικό μέλος, "το Πάσα πνοή" εκ του ΚΕ, όμοια, σύντομα και τα τροπάρια των Αίνων, εκ του ΚΕ!
2. Με το ίδιο σκεπτικό, θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να ψάλλονται οι Αίνοι, κάθε Κυριακή κι όχι μόνο, όπως σωστά αναφέρετε, τη Μ. Παρασκευή.
Στην πράξη, βέβαια, δεν εφαρμόζουμε τον παραπάνω κανόνα σε κανένα ήχο, εκτός κι αν βιαζόμαστε, παρά ψάλλουμε, στους ήχους: γ', δ', βαρύ & πλ. του δ', αργοσύντομα "το Πάσα πνοή" και σύντομα τα τροπάρια, ενώ στους υπόλοιπους, όλα αργοσύντομα!
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
#24
... Με το ίδιο σκεπτικό, θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να ψάλλονται οι Αίνοι, κάθε Κυριακή κι όχι μόνο, όπως σωστά αναφέρετε, τη Μ. Παρασκευή.
Στην πράξη, βέβαια, δεν εφαρμόζουμε τον παραπάνω κανόνα σε κανένα ήχο,...
....Και καλά κάνουμε, γιατί αυτό που κάνουμε είναι ότι ακολουθούμε την πρακτική που παραλάβαμε (=παράδοση). Η εξήγησή της είναι άλλο θέμα. Όταν όμως βγάζουμε ένα συμπέρασμα (=θεωρία) από μια πρακτική που παρατηρούμε, π.χ.
Όταν λέμε του γ ήχου τα σύντομα, πρέπει να έχουμε πει το σύντομο πασαπνοαριο, όπως τη Μ. Παρασκευή
και συναντήσουμε κάπου αντίθετη πρακτική π.χ.
στους ήχους: γ', δ', βαρύ & πλ. του δ', αργοσύντομα "το Πάσα πνοή" και σύντομα τα τροπάρια, ενώ στους υπόλοιπους, όλα αργοσύντομα!...
τότε δεν αλλάζουμε την πρακτική, αλλά αλλάζουμε την θεωρία, ψάχνουμε δηλαδή να αναλύσουμε και να εξηγήσουμε τους λόγους που αυτό συμβαίνει. Κατά τεκμήριο όμως, σωστό είναι αυτό που συμβαίνει. Ενδέχεται βέβαια μετά από την έρευνα σε βάθος να ανακαλύψουμε και κάποιες λάθος πρακτικές. Αυτό όμως νομίζω ότι θα είναι η εξαίρεση.
 
Top