Σουρλαντζής Δημήτριος

T

Tzanakos_B

Guest
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Αγαπητε συναδελφε ,ακουσα πριν λιγα λεπτα τον αειμνηστο Δημ. Σουρλαντζη να ψαλλει την Δοξολογια του Π. Λαμπ. σε ηχο Δ` Λεγετο. Ηταν οπως γραφεις το 2004 σε ηλικια 85 ετων !!!! Η βασις ειναι εναν τονο επανω δηλ. κανει τον ΚΕ [ ΛΑ ] ΔΙ ΣΟΛ ] και ειναι σταθεροτατος μεχρι το τελος. Πολυ καλος και ο αριστερος , λιγο πιεζεται στις υψηλες θεσεις . Την ιδια Δοξολογια την εχω ακουσει και ηχογραφησει που την ψαλλει ο Ανεπαναληπτος Πριγγος, προφανως σε μικροτερη ηλικια μαλλον εδω στην Ελλαδα , οταν ειχε παραιτηθει απο τον Πατρ. Ναο. Ακουσα και το Τριαδι σε Ηχο Δ` ΄'' Αγια '' . καλο, εναλλαγες ηχων, βασις κανονικη. Συμπερασμα δικο μου με αυτα τα δυο που ακουσα εντοσ του ναου. Πολυ ανετος , χρονος αριστος , φωνη πεντακαθαρη , εχει κατι το παδικο η φωνη του ιδιως στα ψηλα , ανοιχτη αρθρωση . Ενας ψαλτης πολυ εμπειρος και Ξεχωριστος !!! Βεβαια ο Μεγαλος Πριγγος εχει αλλο υφος Ναυπλιωτικο και στη συγκεκριμενη Δοξολογια Τα διαστηματα του αξεπεραστα !!! Εχω ακουσει οτι ο Πριγγος επιανε δυο κλιμακες εκ του ΝΗ [ ΝΤΟ ] , ΔΙς δαπασων. πιστευω οτι και ο Σουρλαντζης θα μπορουσε να κανει το ιδιο !!! Β. ΤΖ.
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Την ιδια Δοξολογια την εχω ακουσει και ηχογραφησει που την ψαλλει ο Ανεπαναληπτος Πριγγος, προφανως σε μικροτερη ηλικια μαλλον εδω στην Ελλαδα , οταν ειχε παραιτηθει απο τον Πατρ. Ναο.
Αναφέρεστε στην ηχογράφησή του στη Χρυσοσπηλιώτισσα ή σε κάποια άλλη;
 
T

Tzanakos_B

Guest
Αναφέρεστε στην ηχογράφησή του στη Χρυσοσπηλιώτισσα ή σε κάποια άλλη;

Αγαπητε Γιαννη ισως ειναι αυτη που εψαλλε στη Χρυσοσπηλαιωτισσα. Παντως την εχω ηχογραφησει οπως και αλλες δυο πολυ καθαρες. του Ιακωβου σε ηχο β` και σε ηχο Πλ.του Δ` τις οποιες ακουω πολυ συχνα και με εντυπωσιαζει το υφος του , ο χρονος , η Μεγαλοπρεπεια του !!! Εχω ηχογραφησει και αλλη μια του Ιακωβου σε ηχο Βαρυ διατονικο πενταφωνη που την ψαλλει ο Στανιτσας , μαλλον στν Κρητη . θεωρω την εν λογω Δοξολογια δυσκολη , εδω φαινεται η μαεστρια του Μεγαλου Στανιτσα !!!!. Β. ΤΖΑΝ.
 
Ο αείμνηστος άρχων είχε ένα πολύ μεγάλο προσόν στην φωνή του πέραν των υπολοίπων.....Ήταν μία φωνή εκ φύσεως σωστή, ορθά τοποθετημένη και ''πατούσε'' επίσης σωστά σε κάθε φθόγγο και σε κάθε διαστημα. Δεν χρειάστηκε ποτέ καμία άλλη καλλιέργεια της ούτε ιδιαίτερη προσπάθεια για να γίνεια αυτό που ήταν....αποτελεί κλασικό παράδειγμα αυτού που οι Ιταλοί λένε για τα φωνητικά ταλέντα: ''naturale''!!!!
 

Klaus Vlastos

Infant Member
Last edited by a moderator:

Diogenes

Νέο μέλος

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!

Επίσης δεν λειτουργούν στην ιστοσελίδα τα εξής link:

Ηχογραφήσεις / Recordings
The following rare recordings are published for the first time ever thanks to the kind offer of Basilios Psilacos, a student of the late teacher. They were done in 1964 by Sourlantzis for the benefit of his students.
Στιχηρά / Stichera [html]
Καθίσματα / Kathismata [html]
Εξαποστειλάρια / Exaposteilaria [html]
Κοντάκια / Kontakia [html]
Απολυτίκια / Apolytikia [html]
Περισσότερα / More [html]
Δείτε στο Ψαλτολόγιον, το φόρουμ του Αναλογίου.
See Psaltologion, the forum of Analogion.

Όπου είναι κόκκινα τα γράμματα τα link δεν λειτουργούν.

Επίσης δεν φαίνεται η φωτογραφία του ΆΜτΜτΧΕ.
 
Last edited:

Υάκινθος B

Well-known member
Το Σουρλατζή τον είχα δάσκαλο για μια διετία στη Θεσσαλονίκη και έψαλα και αρκετές φορές μαζί του . Βέβαια τότε ήταν γύρω στα 75 και οι βάσεις του αν και τσιμπημένες δεν ήταν υπερβολικά ψηλές. Πλούσιο φωνητικό ταλέντο, εξαιρετικός άνθρωπος, εξαιρετικός δάσκαλος, χωρατατζής που όμως οι Θεσσαλονικιοί ψάλτες τον είχαν στο περιθώριο ,δεν ξέρω για πιο λόγο φαντάζομαι όμως πως σαν παλιός, ντόμπρος αρβανίτης που ήταν έλεγε τα πράγματα με το όνομα τους και προφανώς αυτό δεν αρέσει στους πολλούς. Τον εκτιμούσαν όμως όλοι και τον παραδέχονταν ως βαθύ γνώστη της θεωρίας της Β.Μ. Ήταν επίσης σπουδαίος ερμηνευτής των δημοτικών τραγουδιών- κρίμα που δεν άφησε ηχογραφήσεις με δημοτικά- και είχε πραγματικά μανία με τη μουσική.
Η δημοτική πήρε τους λαρυγγισμούς από την εκκλησιαστική ή αντίθετα?
Σήμερα που έχουμε καταργήσει του λαρυγγισμούς ψάλλουμε ή άδουμε δυτικόμορφα?
Η εκκλησιαστική μουσική είναι απλή χωρίς ιδιαίτερους λαρυγγισμούς και στολίδια. Νομίζω πως κανόνας είναι η ψαλτική του πατριαρχείου όπου το χαρακτηριστικό είναι η απλότητα. Ο Ταλιαδώρος έλεγε πάντοτε, αν και ο ίδιος κάποτε ξέφευγε , " να ψάλετε απλά γιατί εκεί υπάρχει η ουσία " . Οι "μεγάλοι" ψάλτες πολλές φορές χρησιμοποιούσαν λαρυγγισμούς δημοτικών τραγουδιών διότι στα πανηγύρια ήθελαν να ευχαριστήσουν τους ακροατές τους . Το να ψάλλεις απλά γνωρίζοντας πως εκτελείς τα ποιοτικά σημεία δεν είναι δυτικός τρόπος του ψάλλειν.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής

Diogenes

Νέο μέλος
Νόμιζα ότι θα μπορούσατε να αλλάξετε μέσα στην ίδια την ιστοσελίδα "https://analogion.com/site/html/Sourlantzis.html" τους νεκρούς συνδέσμους προσθέτοντας "site/html".
Επίσης πιο ωραία θα ήταν εάν φαινόταν ήδη στην ανωτέρω ιστοσελίδα η φωτογραφία του Σουρλαντζή σε μικρογραφία προτού κάνει κανείς κλικ απάνω.
 
Last edited:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Νόμιζα ότι θα μπορούσατε να αλλάξετε μέσα στην ίδια την ιστοσελίδα "https://analogion.com/site/html/Sourlantzis.html" τους νεκρούς συνδέσμους προσθέτοντας "site/html".
Αὐτό δέν μπορῶ νά τό κάνω ἐγώ, ἀλλά ὁ Διαχειριστής. Θά τό δεῖ.
 

Diogenes

Νέο μέλος
Στο βιογραφικό του μακαριστού Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου Δημητρίου Σουρλαντζή το οποίο υπάρχει στην ιστοσελίδα https://www.ieropsaltis.com/psalt_Sourlantzis.htm αναφέρεται κάποιος Κωνσταντινουπολίτης ψάλτης με το όνομα Δημήτριος Στρατηλάτης, «ο οποίος είχε χρηματίσει και δομέστικος της Μ.τ.Χ.Ε.».

Δυστυχώς υπάρχει μόνο μία αναφορά στο διαδίκτυο για το εν λόγω άτομο, την οποία μπορεί κανείς να βρει εδώ:
https://ecclesia-nigrita.gr/parousiasinaou/m-istoria/m-arxeio-proswpikou .

Ίσως μπορεί κανείς από αυτήν την ιστοσελίδα να ερευνήσει καλύτερα για αυτό το άγνωστο ως τώρα άτομο.
 
Last edited:
Top