[Ανακοίνωση] Σκοπός της βυζαντινής υμνωδίας

Ψαλμωδήματα

Παλαιό Μέλος
Αγαπητά μέλη της ιεροψαλτικής μας κοινότητας,

H αγία Τεσσαρακοστή είναι μία μίμηση της ζωής του Χριστού. Μετά τη βάπτισή Του πήγε στην έρημο και εκεί «νηστεύσας ημέρας τεσσαράκοντα και νύκτας τεσσαράκοντα ύστερον επείνασεν» (Ματθ. 4,2). Ο Χριστός ήταν τέλειος άνθρωπος και μέσα Του δεν είχε την αμαρτητική φορά, αλλά χρειαζόταν να μας δώσει τύπο ζωής. Έπρεπε να έχουμε μία εικόνα ασκήσεως μπροστά μας, για να επιτύχουμε το σκοπό μας, που είναι η ένωσή μας με το Θεό.

Κατά την περίοδο αυτή δέχθηκε και τους πειρασμούς του διαβόλου και κατά τη διάρκεια των πειρασμών Του «άγγελοι διηκόνουν αυτώ» (Μάρκ. 1,13). Η περίοδος της νηστείας είναι μία πνευματική εκπαίδευση του Χριστιανού.

Εισερχόμενοι στην κατανυκτική αυτή περίοδο πρέπει να έχουμε κατά νου, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χρονική κι εκκλησιαστική περίοδο, πως "δει ψάλλειν εν ταις εκκλησίαις..."

Με βάση τις σκέψεις αυτές , κρίναμε σωστό να μας απευθύνει λόγο πατερικό και συμβουλευτικό, ως προς το σκοπό και τον τρόπο απόδοσης της Βυζαντινής και πατρώας εκκλησιαστικής μουσικής, ο υμνογράφος της του Χριστού Εκκλησίας, ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Αεράκης.

http://psalmodimata.blogspot.com/2012/02/blog-post_6813.html


Καλή και ευλογημένη Τεσσαρακοστή,
 
Top