[Ανακοίνωση] Σάμος - Η μουσική μας παράδοση

ΣΑΜΟΣ- Η μουσική μας παράδοση
Τραγούδια και σκοποί της Σάμου - Songs and melodies of Samos​
Ο ψηφιακός δίσκος "Σάμος - Η μουσική μας παράδοση" αποτελεί προϊόν σεβασμού και αγάπης για τη Σάμο, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό της. Οργανοπαίκτες και τραγουδιστές, Σαμιώτες και μη, παίζουν με μεράκι τους σκοπούς και τα τραγούδια της. Κριτήριο ήταν πάντα η απόδοση του τοπικού ύφους της σαμιώτικης μουσικής παράδοσης, όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Εφόδια ήταν η χρόνια προσωπική ενασχόληση και συμμετοχή στις τοπικές κομπανίες και τα πανηγύρια, η ενδελεχής επιτόπια έρευνα, η μελέτη των πηγών και η ποιότητα των μουσικών συνεργατών που συμμετέχουν.
Ο παρών δίσκος που περιλαμβάνει είκοσι έξι αυθεντικά σαμιώτικα τραγούδια και οργανικούς σκοπούς, έρχεται να αναπληρώσει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική δισκογραφία που αφορά τη μουσική παράδοση της Σάμου. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό χαρακτηριστικά σαμιώτικα τραγούδια και θαυμάσιοι οργανικοί σκοποί που παίζονται από κλασική σαμιώτικη κομπανία την οποία αποτελούν το βιολί, το κλαρίνο, το σαντούρι ή τσίμπαλο και η κιθάρα.
Επίσης, για πρώτη φορά παρουσιάζονται σαμιώτικα δίστιχα παινέματα του γάμου σε τέσσερις διαφορετικούς μουσικούς σκοπούς, έτσι όπως διαμορφώθηκαν μέσα από την προφορική παράδοση και το διαλογικό τραγούδι. Η παράδοση αυτή επέζησε μέχρι το πρώτο μισό του 20ου αιώνα κυρίως από τις γυναίκες στα χωριά που είχαν την ικανότητα να λένε αυτοσχέδια "τραγούδια" ή "ρίμες" (δεκαπεντασύλλαβα δίστιχα), κατάλληλα για την κάθε περίσταση του κύκλου της ζωής (γέννηση, βάπτιση, αρραβώνας, γάμος και θάνατος) και του κύκλου του χρόνου (θρησκευτικές γιορτές, πανηγύρια κ.ά). Στο γάμο, κατά το στόλισμα της νύφης και του γαμπρού στις οικίες τους, στο στόλισμα του κρεβατιού, καθώς και όταν ζύμωναν τις κουλούρες (είδος κεράσματος για τους καλεσμένους) υπήρχαν πάντα γυναίκες που τραγουδούσαν με τους νυφιάτικους σκοπούς τα "παινέματα" ή "τραγούδια", όπως τα έλεγαν. Σχεδόν πάντα αναπτυσσόταν διάλογος με δίστιχα μεταξύ των γυναικών.
Εξέχουσα θέση κατέχει επίσης, η σαμιώτικη τσαμπούνα που παιζόταν στα χωριά στους γάμους, στα κάλαντα κατά την περίοδο του Δωδεκαημέρου και της Απόκρεω, αλλά και σε κάθε άλλη περίσταση καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Με τον καιρό όμως η χρήση της περιορίστηκε. Τέλος, είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται στη σύγχρονη ελληνική δισκογραφία, σε σχέση πάντα με τη σαμιακή μουσική παράδοση, δύο όργανα που είχαν πολύ σημαντική παρουσία στις διασκεδάσεις των Σαμίων μέχρι τη δεκαετία του 60' περίπου, η λύρα και η αρμόνικα. Στα χωριά της Σάμου υπήρχαν τοπικοί μουσικοί οργανοπαίχτες που αναλάμβαναν διασκεδάσεις μικρότερης εμβέλειας. Στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιούσαν όποιο όργανο είχαν διαθέσιμο• συνήθως την τσαμπούνα, το σαντούρι, την αρμόνικα και πιο παλιά τη λύρα.
Περιλαμβάνονται επίσης, δύο σκοποί από τα γειτονικά νησιά της Σάμου, ο Κουρσάρικος (Φούρνοι) και ο Παλαιός Ικαριώτικος.
Το περιεκτικό ένθετο φυλλάδιο που συνοδεύει την έκδοση περιέχει φωτογραφικό υλικό και σημαντικές πληροφορίες για τη μουσική παράδοση της Σάμου.

Τραγουδούν: Μαριάνθη Λιουδάκη, Κώστας Παπαχριστοδούλου, Παναγιώτης Λάλεζας, Μιχάλης Ζάμπας, Γιάννης Νιάρχος, Αυγερινή Γάτση, Δημήτρης Ζαχαρίου, Χορωδία γυναικών: Μαρία Κοτσίρη, Ευγενία Κολιάτσου, Μαρία Πλουμή, Ευτυχία Μακρή, Χορωδία ανδρών: Δημήτρης Ζαχαρίου, Νώε Ζαφειρίδης, Κώστας Κοπανιτσάνος, Κλέαρχος Κορκόβελος.
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Δημήτρης Ζαχαρίου (βιολί, λύρα, αρμόνικα), Κώστας Κοπανιτσάνος (κλαρίνο), Κλέαρχος Κορκόβελος (τσίμπαλο), Νώε Ζαφειρίδης (κιθάρα), Μιχάλης Ζάμπας (λαούτο), Μαρία Πλουμή (λαούτο), Κώστας Μήτσιος (λαούτο), Παναγιώτης Πλαστήρας (κλαρίνο), Κώστας Παπαχριστοδούλου (τσαμπούνα), Θεολόγος Γρύλλης (τσαμπούνα).

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολύ αξιόλογους μουσικούς και τραγουδιστές, φίλους και συνεργάτες, Σαμιώτες και μη, που συμμετείχαν στην παρούσα έκδοση και ιδιαιτέρως το Νώε Ζαφειρίδη, τον Κώστα Κοπανιτσάνο και τον Μανώλη Καρπάθιο για την καθοριστική συμβολή τους. Επίσης, το Μιχάλη Πιπίνη εκ μέρους των εκδόσεων "Culture music" για την πολύ καλή συνεργασία μας. Τέλος, ευχαριστώ όλους τους Σαμιώτες και τις Σαμιώτισσες που συνέβαλαν στη συλλογή του μουσικολογικού υλικού και στους οποίους αφιερώνεται ο παρών δίσκος.​

Καλή ακρόαση
Δημήτρης Ζαχαρίου​
 

Attachments

  • Samos exofillo.jpg
    Samos exofillo.jpg
    2.2 MB · Views: 16
  • Samos Opisthofillo.jpg
    Samos Opisthofillo.jpg
    2.1 MB · Views: 29
Διατίθεται στην Αθήνα σε κεντρικά δισκοπωλεία (Ξυλούρης, Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, Music Corner) και σε άλλα επιλεγμένα καταστήματα, στη Θεσσαλονίκη (Studio 52) και στη Σάμο σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία.

http://www.youtube.com/watch?v=admxwSYCBKE
 
Top