Ριζίτικα

Αντωνης Μιχελουδακης

παλαιόν στρουθίον μονάζον
Ανεβάζω απο χθεσινή πρόβα της χορωδίας και ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής΄΄Παυλος Βλαστος΄΄ένα ριζίτικο για το οποίο θα σας δώσω πληροφορίες αργότερα.Αυτό που θέλω να σας παρακαλέσω είναι να γράψετε την γνώμη σας με ειλικρίνεια κάτι που θα με βοηθούσε αφάνταστα.Ευχαριστώ
 

Attachments

  • Ριζίτικο.mp3
    2.7 MB · Views: 78

Αντωνης Μιχελουδακης

παλαιόν στρουθίον μονάζον
Παρότι δεν μου κάνατε την χάρη που σας ζήτησα στο πιό πάνω μνμ μου ,ακούστε και αυτό από την ίδια πρόβα και δείτε και μέρη ηρωικα Επαναλαμβάνω η κριτική είναι ευπρόσδεκτη και κυρίως τσάμπα.Αντε....
 

Attachments

  • Αδάρετε.mp3
    1.5 MB · Views: 55
Αγαπητέ Κ.Μιχελουδάκη ,πρώτα απ΄όλα συγχαρητήρια που ανεβάζετε τέτοια αρχαία μαθήματα με το μεθυστικό άρωμα της λεβεντογέννας Κρήτης! καί κατα δεύτερον ,μπράβο στην χορωδία που μπορεί και αποδίδει αυτά τα <<μυρίπνοα άνθη>> .Η μελωδία είναι σφραγίδα της Κρήτης ,προσθέτοντας όμως αυτή τη συνεχιτική οριζόντια γραμμή (ισοκράτημα) μου φαίνεται ότι το άκουσμά του θα μας οδηγήσει σε ψαλτοτράγουδο . Βέβαια με το ισοκράτημα δεν εχει αλλοιωθεί η αρχαία μελωδία απλά έχει γίνει κάποιος εμπλουτισμός ,θα λέγαμε, σύμφωνα με το αισθητήριο όργανο του χοράρχη και συνοδευόμενο πάντα με την μουσική φαντασία του. Επειδή λοιπόν ζήτησες τη γνώμη μας , εγώ θα το προτιμούσα χωρίς ισοκράτημα και με κάποια εισαγωγή πιο κοντά στη μελωδία του τραγουδιού ,αυτή αγαπητέ μου, μου φαίνεται λίγο ,συγνώμη για την έκφραση , σκυλέ.
΄Ερωσθε και ευδαιμονείτε
 

Αντωνης Μιχελουδακης

παλαιόν στρουθίον μονάζον
Ο Παραπάνω σχολιασμός που έκανα ,είναι για το πρώτο τραγούδι.

Ευχαριστώ πολύ φίλε Νικόλαε.Χτύπησες φλέβα στην κριτική σου .Και γω προβληματίζομαι κυρίως για το ισοκράτημα.Για να δούμε όμως τι θα πούν και άλλοι φίλοι
 

Μ.Β.

Ματθαίος Βλάχος
Αντωνης Μιχελουδακης;30578 said:
Ανεβάζω απο χθεσινή πρόβα της χορωδίας και ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής΄΄Παυλος Βλαστος΄΄ένα ριζίτικο για το οποίο θα σας δώσω πληροφορίες αργότερα.Αυτό που θέλω να σας παρακαλέσω είναι να γράψετε την γνώμη σας με ειλικρίνεια κάτι που θα με βοηθούσε αφάνταστα.Ευχαριστώ

Κύριε Μιχελουδάκη, με τις ελάχιστες γνώσεις μου, η πανάρχαιη αυτή μελωδία πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες της στους Δωριείς, όπως και ο ήχος της [έξω πρώτος - (δώριος)] που στην προκειμένη περίπτωση πλαγιάζει. Επίσης δωρικοί πιστεύεται πως είναι και οι δακτυλικοί ρυθμοί [ίση θέση με άρση],ιδίως ο δακτυλικός τετράσημος που συναντάμε στα αρχαία ψαλτικά μέλη πχ. Φως Ιλαρόν , στο τάλαντο, σε αρχαία πολεμικά κελεύσματα κλπ.
Στις πιο πολλές εκτελέσεις της ριζίτικης αυτής μελωδίας παρατηρούμε αυτόν το ρυθμό, όχι όμως και εδώ που πλεονάζει ένα μετρο στην αρχή κάθε στίχου και στη γέφυρά τους. Θα μπορούσατε να το δοκιμάσετε σε καθαρό δακτ. 4σημο.
Επίσης,καθαρά αισθητικά θα το προτιμούσα κι εγώ χωρίς ισοκράτημα, μιας και η μελωδία δείχνει από μόνη της ξεκάθαρα τη σχέση πέμπτης μεταξύ έξω και πλαγιάζ. πρώτου. Επίσης, έτσι πιστεύω θα ήταν και πιο λιτό-δωρικό.
Με εκτίμηση
Ματθαίος​
 
Last edited:

Bασίλης

Παλαιό Μέλος
Πρώτο: Ωραία η εισαγωγή... και μεγαλύτερη δε βλάπτει χρησιμοποιώντας στοιχεία της μελωδικής γραμμής που θα ακολουθήσει η φώνη... (δεν είμαστε στην εκκλησία άλλωστε......) Που θα παρουσιαστούν αυτά; Το ακροατήριο παίζει ρόλο για το πόσο δωρικά/λιτά/απλά θα είναι.... Ψάλτες είναι αυτοί που ψάλλουν; Επισής ωραία θα ήταν να επαιζαν τα όργανα μετά από κάθε στροφή.... Το ισοκράτημα είναι ωραίο και θα μπορούσε και το όργανα να ισοκρατούσε πιο δυνατά.... Αλλά οι ισοκράτες δεν ακούγονται δεμένοι.... λείπουν πρόβες;;; Ωραίος αυτός στο 00.41.....

Δεύτερο: Ωραία φραζαρισματα και κυρίως υπάρχει ευκρίνεια στα λόγια!! Μπράβο!
Είναι σκληρό και στεγνό!! Εμένα μ'αρέσει γιατί αυτό είναι χαρακτηριστικό της δωρικής ερμηνείας... αλλά το ακροατήριο..... ίσως να ζοριστεί! ισοκράτημα ίσως ή περισσότερα όργανα να βοηθούσαν.... Το γεγονός ότι 'γεμίζέτε' με τη νότα το χρόνο ( και δεν τα κόβετε απότομα τα τειεώματα) είναι ωραίο δίνει αρχοντιά και άνεση. Η στεγνότης όμως παραμένει και το έχω ακούσει πάνω από 30 φορές μέχρι τώρα......

Μη ξεχνάτε δεν έχω ιδέα από ριζίτικα....
 

Βασίλης Κιαμηλίδης

Βασίλης Κιαμηλίδης
Παρότι δεν μου κάνατε την χάρη που σας ζήτησα στο πιό πάνω μνμ μου ,ακούστε και αυτό από την ίδια πρόβα και δείτε και μέρη ηρωικα Επαναλαμβάνω η κριτική είναι ευπρόσδεκτη και κυρίως τσάμπα.Αντε....
Κύριε Αντώνη, εμένα μου άρεσαν πάρα πολύ και τα δύο κομμάτια.
Το ισοκράτημα το βλέπω και σαν ανάγκη συμμετοχής του ακροατή στην Μελωδία, Εγώ τουλάχιστον όταν μου αρέσει κάποια μελωδία νοιώθω την ανάγκη να ''σίγοντάρω'' σιγομουρμουρίζοντας και ισοκρατόντας.
Σχετικά με τον χαρακτηρισμό από τον Φίλο τον κ. Νικόλαο Ξάφη ως ''σκυλέ'', εγώ θα το χαρακτήριζα μάλλον ως ''μερακλαντάν''.
"Άστρα μη με μαλώνετε που τραγουδώ τη νύχτα". Λεβεντογέννα Κρήτη!! και Κρητικοί. Να είστε καλά όλοι σας, να ζήσετε!!!!
Καλό βράδυ σε όλους.
Βασίλης Κιαμηλίδης.
 
Σχετικά με τον χαρακτηρισμό από τον Φίλο τον κ. Νικόλαο Ξάφη ως ''σκυλέ'', εγώ θα το χαρακτήριζα μάλλον ως ''μερακλαντάν''.
....................................................................
Dear Bill
Για να παίξει ''μερακλαντάν'' πρέπει τη νύχτα να την κάνει
μέρα (μερα-κλαντάν) και η πένα του να μη <<σκαλώνει>> εξ και το σκυλέ:D:D:D
 

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
Αγαπητέ Αντώνη, για το δεύτερο τραγούδι που μας έδωσες δεν έχω τίποτε να προσθέσω, είναι κατ' εμέ άρτιο σε όλους τους τομείς. Θερμά συγχαρητήρια. Τύφλα νάχει ο "Σπύνος" της Αμερικής (ξέρεις εσύ. Βρε ακόμη και που το γράφω στο ψυχρό πληκτρολόγιο γελάω) :D:D:D:D.
Όσον αφορά στο πρώτο, αν και τα ριζίτικα δεν μου αρέσουν σαν είδος γενικά, λόγω μίας "βάρβαρης" λεβεντιάς που εκφράζουν για την προσωπική μου αισθητική, εντούτοις εδώ υπάρχουν χαρακτηριστηκά που το ομορφαίνουν πάρα πολύ.
Πρώτο, είναι η εισαγωγή η οποία χρειαζόταν κάποια επέκταση ακόμη για να βάλει τον ακροατή "στο νόημα" ακόμη περισσότερο. Γενικά στις εισαγωγές και τα ταξίμια θα σου πρότεινα να μην τσιγγουνεύεσαι ποτέ, αρέσουν και όχι άδικα, πάντα βέβαια με μέτρο.
Το ισοκράτημα δεν με χάλασε καθόλου, αν και ομολογουμένως η παράδοση των ριζίτικων απ' όσο ξέρω δεν το προβλέπει, αν έχεις στοιχεία που να το αναιρούν αυτό ως πιο έμπειρος, θα με ενδιέφεραν πολύ. Για τα δικά μου πάντως αυτιά το ίσο το γέμιζε όμορφα.
Πρόσεξε τον πρώτο σου τραγουδιστή να είναι πιο ακριβείς στα πατήματά του. Το χρώμα της φωνής του ταιριάζει με το ύφος πάντως, οπότε το casting που έκανες ήταν λίαν εύστοχο. Ο δεύτερος τραγουδιστής έχει πολύ Μουντάκη στην φωνή του! Που τον πέτυχες; Πολύ μου άρεσε!
Ο χορός θέλει λίγο δουλειά στο "δέσιμο" ακόμη. Το τελίωμά σας επίσης είναι πολύ όμορφο έτσι που σβήνει.
Πέραν των παραπάνω, η εκτέλεση αυτή ήταν από τα πιο έντεχνα ριζίτικα που έχω ακούσει σε ζωντανή ηχογράφηση. Νάσαι καλά και πάντα τέτοιες δουλειές να κάνεις.

Που και πότε θα τα πείτε αυτά να έρθουμε να σας ακούσουμε;
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Φίλε Αντώνη, τώρα είδα τα ωραία τραγούδια σας. Δυστυχώς δεν έχω γνώσεις από ριζίτικα και κάθε γνώμη μου θα ήταν επισφαλής, σε ευχαριστώ όμως που μοιράζεσαι μαζί μας τη δουλειά σας.
 

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
Αγαπητε Αντωνη
Αν και δεν ειμαι ειδικος θα ελεγα τα εξης :
Για τα δυο κοματια που ανεβασες , αρκετα καλη προσπαθεια . ΜΠΡΑΒΟ .
Ομως θα προτιμουσα να τα ελεγες ''εντεχνα ριζιτικα'' και οχι απλως ''ριζιτικα'' . Γιατι ως ''ριζιτικα'' , θα τα προτιμουσα στην εκτελεση πιο ''αγρια'' . Τωρα εχουν
''μαλακωσει'' (εχει φυγει η ''αγριαδα'') , εχουν μπει γυναικειες φωνες και λοιπα καλλωπιστικα και γνωμη μου οτι ετσι χανουν την ριζιτικη αυθεντικοτητα τους .
Προσωπικα εμενα μου δεινουν την αισθηση , οτι τα τραγουδατε ψαλτα . Υπαρχει και κεινο το ισοκρατημα στο πρωτο κοματι .
Νομιζω ενα γνησιο ριζιτικο , πρεπει να εχει αλλο ακουσμα απο αυτο που η χορωδια κανει (το οποιο βεβαια ως εντεχνο ειναι πολυ ωραιο και επαναλαμβανω ΜΠΡΑΒΟ) .
 

Αντωνης Μιχελουδακης

παλαιόν στρουθίον μονάζον
Σας ευχαριστώ όλους για τις επικοδομητικές σκέψεις σας.Επειδή πιστεύω δεν έχει τελειώσει ακόμα η συζήτηση, σας δίνω μερικές πληροφορίες για τα τραγούδια με σκοπό να προβληματιστόύμε κι άλλο.Λοιπόν και τα δύο τραγούδια είναι μουσικές καταγραφές του Παύλου Βλαστού(1832-1926).Οπως αντιλαμβάνεσθε μιλάμε για την αρχαιότερη επιστημονική καταγραφή της Κρητικης μουσικής.Η χορωδία τα διαβάζει απο τα χειρόγραφα και τα τραγουδάει.Βέβαια οι μονοφωνάρηδες σε κάποια σημεία κάνουν τα δικά τους τα οποία αλλού είναι ανεκτά και αλλού όχι(το επισημάνατε και σεις)Το πρώτο άσμα -και εδώ είναι το ενδιαφέρον -είναι το τραγούδι της τάβλας το οποίο σήμερα λέγεται αρκετά διαφορετικά απο αυτό που έχει καταγράψει ο Βλαστός.Πολύ προβληματίζομαι πάνω σε αυτό.Το δεύτερο ούτε που το είχα ξανακούσει και έμεινα έκπληκτος απο την ομορφιά του και σκέφτηκα γιατί άραγε χάθηκε αυτή η παράδοση;(οι κρητικοί με καταλαβαίνουν)Τα γραφομενά σας μου τριγυρνάνε στο μυαλό και πολύ με ωφελούν γι αυτό συνεχίστε ,ειδικά και μετά τις τελευταίες πληροφορίες.
 
Last edited:

Αντωνης Μιχελουδακης

παλαιόν στρουθίον μονάζον
Λοιπόν φίλοι μου όσον αφορά το ισοκράτημα εκφράστηκαν δύο απόψεις μια υπέρ και μιά κατά.Πάντως και γω συμφωνώ ότι χρειάζεται διάκριση στην χρήση του ανάλογα με το ακροατήριο όπως αναφέρει ο αγαπητός Βασίλης.Από την άλλη πολύ χρήσιμα και τα περί αυθορμητισμού του κυρίου Κιαμηλίδη .Ο κύρ Βαγγέλης εκφράσθηκε όπως θα εκφράζότανε οι περισσότεροι κρητικοί.Για τον Φίλο μου τον κ.Ξάφη αναφέρθηκα πιό πάνω.Ο φίλος ο Ματθαίος εξ'εφρασε πολύ σωστές απόψεις περί του ρυθμού.ενώ ο Φίλος ο Χρήστος πολύ σωστά επεσήμανε ότι χειαζόμαστε δουλειά στο δέσιμο και οτι οι πέρδικες έκαναν στην άκρη τον Σπίνο....χα χα.Επίσης ευχαριστώ τον φίλο Γιώργο για την ευγενειά του.Με βοηθήσατε πολύ και για αυτό σας αφιερώνω από την ίδια πρόβα, με σκοπό την εμφανισή μας στις 22 του Μάρτη στο λύκειο Ελλην'ιδων Ρεθύμνου,ένα άσμα του ίδιου του Βλαστού.Καλη ακρόαση
 

Attachments

  • Βάστα λεβέντη.mp3
    1.9 MB · Views: 26

MISTIS

Παλαιό Μέλος
σας αφιερώνω από την ίδια πρόβα, με σκοπό την εμφανισή μας στις 22 του Μάρτη στο λύκειο Ελλην'ιδων Ρεθύμνου,ένα άσμα του ίδιου του Βλαστού.Καλη ακρόαση

Μπράβο Αντώνη.Παρόλο που δεν ασχολούμαι με τα τραγούδια, τα ριζίτικα τα λέτε πολύ ωραία-δεν θέλω να πω ότι τα άλλα δεν τα λέτε καλά.
Και καλά είναι Αντώνη να μας πεις και κάτι παραπάνω περί των ριζίτικων τραγουδιών (Ιστορικά).
Όποτε ευκαιρήσεις.
Σ' ευχαριστούμε.
 

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
Και καλά είναι Αντώνη να μας πεις και κάτι παραπάνω περί των ριζίτικων τραγουδιών (Ιστορικά).
Όποτε ευκαιρήσεις.
Σ' ευχαριστούμε.
Μια και ο Κωνσταντίνος έβαλε το φυτίλι, να ανάψω μία σπίθα με την βοήθεια της διαδυκτιακής εγκυκλοπαίδειας όπου μπορεί κάποιος να βρει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτό το είδος τραγουδιών.
 
Top