Π11. Ἄγγελοι σκιρτήσατε... (ήχος πλ. α΄) αρχαίος κοινωνικός ύμνος της Αναστάσεως (Τυπικό Αναστάσεως Ιεροσολύμων)

Χριστός Ανέστη αδελφοί!Ψάχνω τον καλοφωνικό ειρμό Άγγελοι σκιρτήσατε,που από ότι γνωρίζω,αν και δεν είμαι σίγουρος,ότι ψαλλόταν σαν κοινωνικό στον ναό της Αναστάσεως.Κάπου το είχα το κείμενο και μάλλον το έδωσα κάπου και δεν το βρίσκω.Όποιος μπορεί ας το ανεβάσει.Ευχαριστώ!
 

Attachments

  • Aggeloi skirthsate.wma
    3.8 MB · Views: 381
Last edited:

dkalpakidis

Dimitrios Kalpakidis
Χριστός Ανέστη αδελφοί!Ψάχνω τον καλοφωνικό ειρμό Άγγελοι σκιρτήσατε,που από ότι γνωρίζω,αν και δεν είμαι σίγουρος,ότι ψαλλόταν σαν κοινωνικό στον ναό της Αναστάσεως.Κάπου το είχα το κείμενο και μάλλον το έδωσα κάπου και δεν το βρίσκω.Όποιος μπορεί ας το ανεβάσει.Ευχαριστώ!
Δεν νομίζω να είναι καλοφωνικός ειρμός.
Υπάρχει μελοποιημένο στο Πεντηκοστάριο του π. Κωνσταντίνου Παπαγιάννη.
Υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα.
Πές μας και ποιοι ψάλλουν.
 
Last edited:

Laosynaktis

Παλαιό Μέλος
Το "Άγγελοι σκιρτήσατε" είναι στιχηρό και βρίσκεται σε μερικά παλαιά στιχηράρια*, άλλοτε σε μορφή απλή, κανονικού στιχηρού, άλλοτε με λιγότερο ή περισσότερο καλλωπισμένη, μελισματικότερη σε κάποια ή αρκετά σημεία, μορφή, πάντα όμως με σαφή σύνδεση προς το αρχικό απλό στιχηραρικό μέλος (η ροπή προς το μελισματικότερο παρουσιάζεται ήδη σε αρκετά παλαιά εποχή, πρό του 12ου αι). Χρησιμοποιούνταν σε μερικά μέρη ως Δοξαστικό των Αίνων την ημέρα της Αναστάσεως. Στο Τυπικό των Ιεροσολύμων χρησιμοποιούνταν όντως ως Κοινωνικό, αλλά νομίζω μόνο την ημέρα της Αναστάσεως.
Επομένως και η μελοποίηση στο ηχητικό είναι στη σωστή μορφή.

Μια αρκετά καλλωπισμένη (την περισσότερο καλλωπισμένη που έχω δεί) παλαιά μορφή του, σε σύντομη εξήγησή μου (10 λεπτά) ψάλλαμε με την χορωδία "Αγιοπολίτης" στην Βενετία τον περασμένο Δεκέμβριο (δεν έχω ηχογράφηση μέχρι στιγμής).

(* τα στιχηρά της Λαμπρής δεν περιλαμβάνονταν συνήθως στα παλαιά στιχηράρια. Το τμήμα τους με το Πεντηκοστάριο άρχιζε συνήθως με την Κυριακή του Θωμά)
 

Emmanouil Giannopoulos

Emmanouil Giannopoulos
Ορίστε η μελοποίηση του π. Κωνσταντίνου, από παλαιότερη παρτιτούρα. Η ηχογράφησή του που ανεβάσατε είναι από παλαιότερη εκδήλωση στο ΑΠΘ, στην οποία μαζί με φοιτητές μου παρουσιάσαμε σχετικά άγνωστα αναστάσιμα μέλη. Την είχα ανεβάσει κάπου εδώ στο Ψαλτολόγιον αν θυμάμαι καλά.
 

Attachments

  • Άγγελοι σκιρτήσατε.tif
    167.2 KB · Views: 585

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
... Την είχα ανεβάσει κάπου εδώ στο Ψαλτολόγιον αν θυμάμαι καλά.
Δέν βρέθηκε. Ἀντιθέτως τήν ἐπισύναψε ὁ Δ. Σκρέκας στό θέμα: Τυπικόν ναού Αναστάσεως Ιεροσολύμων, ἀπό τήν ἱστοσελίδα σας (Καλλιτεχνικές δραστηριότητες > β) η συναυλία στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Φοιτητικής Εβδομάδος 2001, στο πρόγραμμα της οποίας, μεταξύ των άλλων υμνογραφημάτων, εψάλλησαν ύμνοι από το αρχαίο τυπικό των Ιεροσολύμων του Ι΄- ΙΒ΄ αιώνα, οι οποίοι είχαν περιπέσει σε αχρησία τους τελευταίους αιώνες > πρόγραμμα).

 

Emmanouil Giannopoulos

Emmanouil Giannopoulos
Είναι μια προσπάθεια. Έχει κάποια λάθη όμως το μουσικό αλλά και το ποιητικό κείμενο. Και λίγο περίεργο να χρησιμοποιείται κόκκινο χρώμα για κλάσματα, απλές, ψηφιστά.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Ἀφαίρεσα ἀπό τόν τίτλο «μέλος π. Κωνστ. Παπαγιάννη» καθόσον ἔχει γενικευθεῖ.
Ἀπό Νικ. Γιάννου
ἐδῶ.
Αὐτό χρήζει ἑρμηνείας καί προφανῶς ἔχει σχέση μέ αὐτά πού ἔχει γράψει ὁ κ. Ἀρβανίτης, ὅπως κι ἐδῶ
Ένα ακόμα στιχηρό του Πάσχα που καταγράφεται (σε ΠΒ και ΜΒσημ) καμιά φορά είναι το "Αγγελοι σκιρτήσατε", σε απλούστερη και σε μελισματικότερη μορφή. Τη δέυτερη την εξήγησα κάποια στιγμή και την παρουσιάσα με τον "Αγιοπολίτη", νομ'ιζω στη Βενετία. Αυτό το στιχηρό, όπως και άλλες φορές έχει αναφερθεί, χρησιμοποιήθηκε και ως Κοινωνικό.

Τό κείμενο ἀπό ΤΑ:

Ἄγγελοι, σκιρτήσατε, ἀγαλλιᾶσθε, γηγενεῖς, καὶ πανηγυρίσατε χαρμονικῶς, ὅτι Χριστὸς ἀνέστη κράτος καθελών Θανάτου καὶ κόσμον ἀφθαρτήσας, ὤφθη τε μυροφόροις, τριήμερος ἀνέστη, ὡς ἐκ παστοῦ νυμφίος· ὅθεν κροτοῦντες χεῖρας, ἐν ὕμνοις εἴπωμεν γηθοσύνως· «πάσχα Κυρίου πάσχα, πάσχα τῶν πιστῶν ἡ λύτρωσις καὶ λύπης ἡ ἀφαίρεσις καὶ κόσμου ἡ τερπνότης· πάσχα καινόν, πάσχα τερπνόν, πάσχα τῆς τριάδος τιμὴ καὶ θεία δόξα· Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ Θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος».
 
Top