Π10. Αναστάσεως ημέρα Συνδέσμου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως (;) 1948

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Βλέποντας την τιμητική εκδήλωση του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως προς τους κκ Παπαμανωλάκη, Ανεστίδη, Παπαχαραλάμπους, Ξενόπουλο, Σκούτα και στον αείμνηστο πρώτο χοράρχη του Συλλόγου Γεώργιο Τσαούση, το μάτι μου έπεσε σε ένα μουσικό κείμενο στην παρουσίαση για τον κ. Θεοχάρη Ανεστίδη. Ήταν το Δοξαστικό «Αναστάσεως ημέρα», επιγραφόμενο ως «χορωδίας», ενώ από κάτω έφερε ημερομηνία 18-5-948. Εικάζω πως με τον όρο «χορωδία» νοείται ο Σύνδεσμος Μουσικοφίλων, χωρίς να είμαι 100% σίγουρος. Μετά τη σελίδα του τίτλου, ακολουθούσε η 1η σελίδα του μέλους. Ενώ η δεύτερη δεν υπήρχε στην παρουσίαση, παρατήρησα ότι φαίνεται στη σελίδα του τίτλου, καθώς ήταν στο ίδιο φύλλο, όμως με αχνά γράμματα, αφού ήταν στην άλλη όψη του. Απομόνωσα τις εικόνες και αντέστρεψα την σελίδα του τίτλου ώστε να είναι κατανοητή η συνέχεια του μέλους. Επισυνάπτω το αποτέλεσμα. Ακόμη, δακτυλογράφησα το μέλος με το πρόγραμμα «Μουσικά Κείμενα» και το επισυνάπτω σε pdf. Τήρησα τις ορθογραφικές ιδιαιτερότητες του πρωτοτύπου. Οι μόνες διορθώσεις που ενέταξα ήταν τα μαρτυρικά κάποιων φθόγγων όταν δεν ανταποκρίνονταν στον ήχο, η απαλοιφή της επαναλήψεως κάποιων φθορών ενώ δεν είχε αλλάξει ο ήχος και τα συγκεκριμένα δύο σημεία:
  • Στην τελευταία γραμμή της 1ης σελίδας του χφ μπαίνει στον 1ο φθόγγο η συλλαβή «σω». Πιστεύω πως πρόκειται για λάθος αντιγραφής λόγω αλλαγής της σειράς, καθώς δύσκολα αλλάζει η συλλαβή στον τελευταίο φθόγγο ενός διγόργου (άλλη μια φορά το 'χω ξαναδεί σε τελείως διαφορετική περίπτωση).
  • Στην τελευταία γραμμή της 2ης σελίδας του χειρογράφου ο 1ος φθόγγος είναι απόστροφος. Αν και μοιάζει να έχει από κάτω απλή, έχει εκεί κοντά πολλές παρόμοιες μουτζούρες. Το μέλος δεν κάθεται με απλή. Θα έπρεπε να έχει και η προηγούμενη υπορροή, που βέβαια δε φαίνεται καθαρά αν έχει κάτι, αλλά νομίζω πως χωρίς απλές είναι σωστότερο.
 

Attachments

  • 1.png
    1.png
    233.1 KB · Views: 117
  • 2.png
    2.png
    419.5 KB · Views: 139
  • 3.png
    3.png
    233.7 KB · Views: 106
  • Αναστάσεως ημέρα χορωδίας (original).pdf
    63.7 KB · Views: 417
Last edited:
Top