Πως κάνουμε αναζήτηση στο forum

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Με αφορμή το λάθος που έκανα εδώ, ήθελα να επισημάνω μια δυσκολία που αντιμετωπίζω όταν θέλω να ψάξω για κάτι στο «Ψαλτολόγιον». Το σύστημα θεωρεί την λέξη (ή τις λέξεις) διαφορετικές ακόμη κι αν η μία έχει τόνο ενώ η άλλη όχι, ή όπως στο προηγούμενο παράδειγμα αν η μια είναι γραμμένη στο πολυτονικό κι η άλλη όχι. Αντίθετα στην αναζήτηση π.χ. μέσω google, η αναζήτηση για μια λέξη, επιστρέφει ως αποτέλεσμα, στα ελληνικά, και όσες λέξεις είναι έστω και σε διαφορετική μορφή (π.χ. άλλη πτώση στα ουσιαστικά, άλλος τύπος ή χρόνος στα ρήματα κοκ.). Υπάρχει δυνατότητα να γίνει κάτι παρόμοιο κι εδώ;
Επίσης αν η αναζήτηση γίνει σε τίτλους και μηνύματα, τότε συνήθως τα αποτελέσματα είναι πολλά και δεν υπάρχει (;) η δυνατότητα να πάει κανείς κατευθείαν στο μήνυμα που εμφανίζει την συγκεκριμένη λέξη, μέσα σ' ένα θέμα. Κι αν το θέμα έχει πολλές σελίδες, είναι πρακτικά αδύνατο να ψάξει κανείς μια-μια τις σελίδες για να βρει αυτό που θέλει.
Μήπως μπορούν να προταθούν τρόποι να γίνεται σωστότερη αναζήτηση ώστε ν' αποφεύγονται οι επαναλήψεις στα θέματα;

ΥΓ. Κι επειδή πάλι ...σκόνταψα στο ψάξιμο, έψαχνα για την λέξη [Ανέμη] και δεν μπορούσε να την εντοπίσει με εισαγωγικά (δηλ. ως «Ανέμη»)
 
Last edited:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
...στην αναζήτηση π.χ. μέσω google, η αναζήτηση για μια λέξη, επιστρέφει ως αποτέλεσμα, στα ελληνικά, και όσες λέξεις είναι έστω και σε διαφορετική μορφή (π.χ. άλλη πτώση στα ουσιαστικά, άλλος τύπος ή χρόνος στα ρήματα κοκ.). Υπάρχει δυνατότητα να γίνει κάτι παρόμοιο κι εδώ;

Η αναζήτηση μέσω του λογισμικού του φόρουμ είναι υποτυπώδης. Μπορείτε πάντοτε να ψάχνετε το φόρουμ μέσω του Google χρησιμοποιώντας το διευκρινιστικό site:analogion.com στο κουτί αναζήτησης. Ίσως αυτό αποδειχθεί πιό χρήσιμο.

Επίσης αν η αναζήτηση γίνει σε τίτλους και μηνύματα, τότε συνήθως τα αποτελέσματα είναι πολλά και δεν υπάρχει (;) η δυνατότητα να πάει κανείς κατευθείαν στο μήνυμα που εμφανίζει την συγκεκριμένη λέξη, μέσα σ' ένα θέμα. Κι αν το θέμα έχει πολλές σελίδες, είναι πρακτικά αδύνατο να ψάξει κανείς μια-μια τις σελίδες για να βρει αυτό που θέλει.

Ναί, είναι κουραστικό αυτό. Πρέπει να πηγαίνεις στο κάθε θέμα και να κάνεις κατόπιν αναζήτηση μέσα στο θέμα μόνο.

Μήπως μπορούν να προταθούν τρόποι να γίνεται σωστότερη αναζήτηση ώστε ν' αποφεύγονται οι επαναλήψεις στα θέματα;

Δυστυχώς δεν έχω άμεση λύση. Μην σας απογοητεύει όμως και να ανοίξουν μερικά διπλά θέματα, δεν χάθηκε ο κόσμος. Τα βρίσκουμε εκ των υστέρων και τα συγχωνεύουμε.

ΥΓ. Κι επειδή πάλι ...σκόνταψα στο ψάξιμο, έψαχνα για την λέξη [Ανέμη] και δεν μπορούσε να την εντοπίσει με εισαγωγικά (δηλ. ως «Ανέμη»)

Ίσως άλλα μέλη έχουν να προτείνουν και άλλες βελτιώσεις.
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Διάφορα tips & tricks, εξαιρετικά απλές κινήσεις δηλαδή για την καλύτερη πλοήγηση στο δαιδαλώδη αυτό χώρο.

Ας πάμε να δούμε μερικά παραδείγματα:

---------------------------
Όταν ψάχνουμε να βρούμε κάτι το οποίο απαρτίζεται από δύο λέξεις και πάνω, τότε πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα σε εισαγωγικά. Έτσι αν ψάχνω κάτι σχετικό για τον Σίμωνα Καρά, γράφω:
Code:
"Σίμων Καράς"
Δυστυχώς όμως αυτή η μηχανή αναζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα δεν μας δίνει πολλές δυνατότητες. Δηλαδή δε μπορεί να ψάξει για οποιαδήποτε άλλη πτώση των ίδιων λέξεων παρά μόνο για τις συγκεκριμένες. Άλλες φορές πάλι παίρνουμε αποτελέσματα αλλά βρίσκονται μέσα σε ένα θέμα πολλών σελίδων.
Το πρόβλημα αυτό το λύνει σε σημαντικό βαθμό η μηχανή αναζήτησης google.
Αν πάμε στο google.com και γράψουμε τις ίδιες λέξεις κλειδιά με παραπάνω, που να συνοδεύονται όμως από τη σελίδα που ψάχνουμε τότε λαμβάνουμε ασυγκρίτως περισσότερα αποτελέσματα. Δηλαδή γράφουμε:
Code:
"Σίμων Καράς" site:analogion.com
Στις συνημμένες φωτογραφίες βλέπουμε πως στην πρώτη περίπτωση λαμβάνουμε μόνο 9 αποτελέσματα ενώ στη δεύτερη 119! Κάποια αποτελέσματα είναι βέβαια και από την κεντρική σελιδα, ωστόσο η διαφορά είναι ασύγκριτη.
 

Attachments

  • search01.jpg
    search01.jpg
    148.1 KB · Views: 9
  • search02.jpg
    search02.jpg
    67.1 KB · Views: 7
Last edited by a moderator:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Το πρόβλημα αυτό το λύνει σε σημαντικό βαθμό η μηχανή αναζήτησης google.
Ἦταν ἁπλό, ὅπως τό ἔχω ὑποδείξει παλαιότερα, μέσω τοῦ
http://analogion.com/index-gr.html
Ἀλλά τώρα δέν λειτουργεῖ.

Ἡ λύση τώρα ὄντως εἶναι ἡ προσθήκη site:analogion.com

Ἐπίσης νά διευκρινιστοῦν:

Αναζήτηση Ετικέτας

Εξελιγμένη Αναζήτηση

[σχετικό]

 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Η αναζήτηση ετικέτας έχει συζητηθεί και εδώ.
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Ορισμένα κόλπα για καλύτερη αναζήτηση με την μηχανή της Google, από εδώ.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την google αναζήτηση

1) η google δεν διαχωρίζει πεζά με κεφαλαία: όλα τα γράμματα είναι ίδια.

2) υπάρχει διαχωρισμός πεζών κεφαλαίων στις εντολές που δίνουμε κατα την αναζήτησή μας (πχ υπάρχει το OR: αν το γράψουμε Or, δεν θα το πάρει σαν εντολή, αλλά σαν λέξη! Θα τα δούμε παρακάτω)

3) φροντίστε να δώσετε όσο το δυνατόν πιο εύστοχες λέξεις κλειδιά και όσο το δυνατόν λιγότερες!

4) μαντέψτε, πως θα μπορούσε κάποιος να γράψει κάποιος κάτι, και επιλέξτε έτσι σωστά τις λέξεις κλειδιά, πχ: (άρθρο) Πως να χάσετε κιλά (λάθος αναζήτηση) χάνω κιλά, (σωστή αναζήτηση) χάσετε κιλά.

Δηλαδή σκεφτείτε πως όλοι οι συγγραφείς στα άρθρα τους, απευθύνονται σε πλήθος αναγνωστών, άρα θα συντάξουν αναγκαστικά έτσι τα άρθρα τους, άρα μην επιλέξετε τη λέξη "χάνω" αλλά "χάσετε".

5) από μόνη της η google προσπαθεί να συμπεριλάβει αποτελέσματα με όλες τις λέξεις που δώσατε

6) η google παίρνει υπόψιν της τη σειρά που βάζετε τις λέξεις κλειδιά (πχ θα βγάλει λίγο ή πολύ διαφοροποιημένα αποτελέσματα για το "εύρεση εργασίας θεσσαλονίκη" από το "θεσσαλονίκη εύρεση εργασίας")

7) παραβλέπει κατά μεγάλο ποσοστό άρθρα(τι, το, κλπ), αντωνυμίες(με, σε, τον, κλπ) και τέτοιες μικρές λέξεις

8) πολλές από τις παρακάτω εντολές που θα δούμε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά




Βασικές εντολές google αναζήτησης

Στην αναζήτησή σας, απλά προσθέστε στις λέξεις κλειδιά που γράφετε, κάποια από τα παρακάτω:

1) +
το βάζουμε πριν από μία λέξη κλειδι στην αναζήτησή μας, για να αναγκάσουμε να μας εμφανίσει αποτελέσματα που περιέχουν υποχρεωτικά αυτή τη λέξη, πχ:
εύρεση εργασίας +θεσσαλονίκη

2) -
το βάζουμε για να μην εμφανίσει αποτελέσματα που να περιέχουν αυτή τη λέξη:
εύρεση εργασίας -αθήνα

3) OR
προσοχή, με κεφαλαία! Μας βγάζει αποτελέσματα που περιέχουν ή τη μία λέξη, ή την άλλη, πχ: εργασία OR δουλειά

4) " "
τα διπλά εισαγωγικά, τα βάζουμε σε ένα κείμενο και μας βγάζει η google αποτελέσματα από σελίδες που έχουν το ίδιο ακριβώς κείμενο, πχ:
"δεν μου άρεσε το φαγητό"

5) ~
το βάζουμε πριν από μία λέξη κλειδί και μας εμφανίζει αποτελέσματα που έχουν και συνώνυμα της λέξης αυτής: εύρεση ~δουλειάς
(θα μας βγάλει σελίδες που έχουν: εύρεση δουλειάς, εύρεση εργασίας, εύρεση απασχόλησης, κλπ)

6) *
ο χαρακτήρας μπαλαντέρ, σημαίνει οποιαδήποτε λέξη: εύρεση * θεσσαλονίκη

7) ..
ψάχνει για εύρος, πχ: "18..36 ετών" θα βρεί σελίδες με αποτελέσματα όπως: κοπέλα 22 ετών ζητάει... , άντρας 34 ετών εργάζεται... κλπ

Προχωρημένες εντολές google αναζήτησης

1) filetype:
βρίσκει αποτελέσματα με συγκεκριμένο τύπο αρχείου, πχ filetype: pdf

2) site:
βρίσκει αποτελέσματα μόνο από συγκεκριμένη ιστοσελίδα,
πχ: απίστευτα site:coolweb.gr (θα βρει όλα τα σχετικά με τα απίστευτα, μόνο στο site coolweb.gr)

3) link:
πχ: link:http://coolweb.gr θα εμφανίσει όλα τα αποτελέσματα από σελίδες που έχουν αυτό το link στο περιεχόμενό τους

4) info:
εμφανίζει κάποιες πληροφορίες για τη σελίδα που δώσαμε. Συνήθως τίτλο της σελίδας και περιγραφή.

5) define:
εμφανίζει τον ορισμό από τη λέξη που δώσαμε, πχ define:culture

6) weather:
εμφανίζει πληροφορίες για τον καιρό για μία συγκεκριμένη πόλη, πχ weather:αθήνα (θερμοκρασία αυτή τη στιγμή, κλπ κλπ)

7) movie:
εμφανίζει όλες τις ταινίες που έχουν σχέση με αυτή που δώσαμε

Να προσθέσω και τη δυνατότητα αναζήτησης αποτελεσμάτων της τελευταίας ημέρας, εβδομάδας, μήνα χρονιάς, με την σύνθετη αναζήτηση.
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
----------μικροδιαδικαστικά----------

Όταν άνοιγα αυτό το θέμα με τίτλο τη μετάφραση που δίνει το google στο tips and tricks,"Συμβουλές και κόλπα" νομίζω, κάτι τέτοιο, σίγουρα δε με κάλυπτε πλήρως, ωστόσο είχα κατά νου να δημιουργηθεί ένα θέμα γενικότερο χωρίς στενά όρια, στο οποίο θα μπορούσαμε να γράφουμε κάθε φορά που μαθαίναμε κάποια τεχνικά κολπάκια, μικροπράγματα δηλαδή τα οποία όμως μας βοηθούν σημαντικά στην πλοήγηση αλλά όχι μόνο σε αυτή, χωρίς αυστηρή δέσμευση συγκεκριμένου θέματος δηλαδή.
Ως απάντηση σε ένα γενικότερο θέμα μπορούν να γραφτούν περισσότερα. Δε μπορείς για παράδειγμα να ανοίξεις νέο θέμα για να γράψεις πως για ολόκληρη οθόνη (full screen) πατάμε το πλήκτρο F11. Πολλά μέλη το ξέρουν και θα το βρουν άχρηστο ή μπορεί να "καταχωνιαστεί" κ.ο.κ. Ενώ ως απάντηση μπορεί άνετα να σταθεί και να βοηθήσει κάποιον που απλά σε μια ελεύθερη στιγμή κάθεται και διαβάζει κάποια μηνύματα, χωρίς να πρέπει να ανατρέχει κάθε φορά σε συγκεκριμένο θέμα.
Σίγουρα χρειάζεται και είναι άκρως απαραίτητο στοιχείο η κατηγοριοποίηση των θεμάτων, αλλά όχι παντού και πάντα.
Να γράψω ένα παράδειγμα;
Ας παρομοιάσουμε το Ψαλτολόγιον με ένα υπέρ κατάστημα της Times Square στη Νέα Υόρκη. Κόσμος πάει κι έρχεται, πολύ μεγάλη πελατεία, όλα είναι τέλεια οργανωμένα, όλοι οι υπεύθυνοι από τον ιδιοκτήτη μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Ας σκεφτούμε τι θα γινόταν αν τοποθετούσαν ξαφνικά τεμπέλες για... οδοντογλυφίδες, σπίρτα, μπατονέτες κ.ο.κ. Θα ήταν πράγματι βοηθητικό για τους πελάτες ή μήπως το αντίθετο; Εντάξει δεν υπάρχει θέμα, απλά τώρα έχει διαφοροποιηθεί αρκετά ο σκοπός της δημιουργίας αυτής της ανάρτησης και επίσης δημιουργούνται πιο στενά πλαίσια για να κινηθεί κανείς, όχι τόσο ευχάριστο αίσθημα.

----------μικροδιαδικαστικά----------

Εν πάση περιπτώσει,
αναζήτησης συνέχεια....

Εκτός από το google, άλλως τρόπος είναι και το Αρχείο.
Ας πούμε ότι μας απασχολεί ένα θέμα σχετικά με την έλξη στον ΓΑ.
Πάμε λοιπόν στην αναζήτηση του ψαλτολογίου, πατάμε "έλξη στον ΓΑ" και λαμβάνουμε δύο αποτελέσματα.
Το δεύτερο βλέπουμε στις συνημμένες φωτογραφίες έχει μόλις 4 απαντήσεις έτσι είναι εύκολο να βρούμε αυτό που ψάχνουμε.
Στο πρώτο όμως υπάρχουν πάρα πολλές απαντήσεις και θέλουμε πάρα πολύ χρόνο για να ψάξουμε ένα ένα τα μηνύματα.
Έτσι αφού ανοίξουμε το πρώτο θέμα και δούμε την κατηγορία στην οποία ανήκει, πάμε κάτω κάτω, στο τέρμα της σελίδας, πατάμε το πλήκτρο Ctrl στο πληκτρολόγιο και ενώ το έχουμε πατημένο κάνουμε με το ποντίκι κλικ επάνω στη λέξη Αρχείο, όπως μας δείχνει η εικόνα. Με αυτό πετυχαίνουμε να ανοίξουμε το σύνδεσμο σε νέο παράθυρο.
Στη νέα σελίδα που άνοιξε σε νέο παράθυρο, αντί να ψάχνουμε έναν έναν τους συνδέσμους, πατάμε το πλήκτρο Ctrl και ενώ το έχουμε πατημένο πατάμε και το πλήκτρο F. Ανοίγει τότε ένας χώρος στο κάτω μέρος στον οποίο γράφουμε κάτι σχετικό με αυτό που ψάχνουμε. Αμέσως βρίσκουμε τη ζητούμενη λέξη και τους σχετικούς συνδέσμους που μας ενδιαφέρουν όπως δείχνει η εικόνα.
Από τη νέα σελίδα πάλι με την ίδια διαδικασία το Ctrl και F δηλαδή, γράφουμε τη λέξη που αναζητάμε και αμέσως εμφανίζεται το μέρος της σελίδας στο οποίο αναγράφεται η ζητούμενη λέξη. Εκεί αφού συγκρατήσουμε των αποστολέα και την ημερομηνία του μηνύματος, όπως δείχνουν τα βελάκια, πηγαίνουμε πάνω (εικόνα 6) και κάνουμε κλικ για να δούμε το θέμα στην κανονική σελίδα του Ψαλτολογίου αν το επιθυμούμε ή αν χρειάζεται λόγω συνημμένων αρχείων κ.τ.λ.
 

Attachments

  • AnazitisiArxeio01.jpg
    AnazitisiArxeio01.jpg
    266.7 KB · Views: 6
  • AnazitisiArxeio02.jpg
    AnazitisiArxeio02.jpg
    256.7 KB · Views: 5
  • AnazitisiArxeio03.jpg
    AnazitisiArxeio03.jpg
    62.6 KB · Views: 6
  • AnazitisiArxeio04.jpg
    AnazitisiArxeio04.jpg
    163 KB · Views: 6
  • AnazitisiArxeio05.jpg
    AnazitisiArxeio05.jpg
    115.6 KB · Views: 6
  • AnazitisiArxeio06.jpg
    AnazitisiArxeio06.jpg
    85.1 KB · Views: 5

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
----------μικροδιαδικαστικά----------

Όταν άνοιγα αυτό το θέμα με τίτλο τη μετάφραση που δίνει το google στο tips and tricks,"Συμβουλές και κόλπα" νομίζω, κάτι τέτοιο, σίγουρα δε με κάλυπτε πλήρως, ωστόσο είχα κατά νου να δημιουργηθεί ένα θέμα γενικότερο χωρίς στενά όρια, στο οποίο θα μπορούσαμε να γράφουμε κάθε φορά που μαθαίναμε κάποια τεχνικά κολπάκια, μικροπράγματα δηλαδή τα οποία όμως μας βοηθούν σημαντικά στην πλοήγηση αλλά όχι μόνο σε αυτή, χωρίς αυστηρή δέσμευση συγκεκριμένου θέματος δηλαδή.
Ως απάντηση σε ένα γενικότερο θέμα μπορούν να γραφτούν περισσότερα. Δε μπορείς για παράδειγμα να ανοίξεις νέο θέμα για να γράψεις πως για ολόκληρη οθόνη (full screen) πατάμε το πλήκτρο F11. Πολλά μέλη το ξέρουν και θα το βρουν άχρηστο ή μπορεί να "καταχωνιαστεί" κ.ο.κ. Ενώ ως απάντηση μπορεί άνετα να σταθεί και να βοηθήσει κάποιον που απλά σε μια ελεύθερη στιγμή κάθεται και διαβάζει κάποια μηνύματα, χωρίς να πρέπει να ανατρέχει κάθε φορά σε συγκεκριμένο θέμα.
Σίγουρα χρειάζεται και είναι άκρως απαραίτητο στοιχείο η κατηγοριοποίηση των θεμάτων, αλλά όχι παντού και πάντα.
Να γράψω ένα παράδειγμα;
Ας παρομοιάσουμε το Ψαλτολόγιον με ένα υπέρ κατάστημα της Times Square στη Νέα Υόρκη. Κόσμος πάει κι έρχεται, πολύ μεγάλη πελατεία, όλα είναι τέλεια οργανωμένα, όλοι οι υπεύθυνοι από τον ιδιοκτήτη μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Ας σκεφτούμε τι θα γινόταν αν τοποθετούσαν ξαφνικά τεμπέλες για... οδοντογλυφίδες, σπίρτα, μπατονέτες κ.ο.κ. Θα ήταν πράγματι βοηθητικό για τους πελάτες ή μήπως το αντίθετο; Εντάξει δεν υπάρχει θέμα, απλά τώρα έχει διαφοροποιηθεί αρκετά ο σκοπός της δημιουργίας αυτής της ανάρτησης και επίσης δημιουργούνται πιο στενά πλαίσια για να κινηθεί κανείς, όχι τόσο ευχάριστο αίσθημα.

----------μικροδιαδικαστικά----------
Ἀπάσχολησε τήν συντονιστική ὁμάδα τό θέμα καί καταλήξαμε στόν διαχωρισμό.

Καί βέβαια δέν ἔχουν θέση ἐδῶ γενικότερες ὁδηγίες χρήσεως ὑπολογιστῶν ἤ διαδικτύου, παρά μόνον τά ἀπαραίτητα γιά τό Ψαλτολόγιον.

 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
....Όταν ψάχνουμε να βρούμε κάτι το οποίο απαρτίζεται από δύο λέξεις και πάνω, τότε πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα σε εισαγωγικά. Έτσι αν ψάχνω κάτι σχετικό για τον Σίμωνα Καρά, γράφω: "Σίμων Καράς"....
Να παρατηρήσω ότι η αναζήτηση με εισαγωγικά έχει τον περιορισμό ότι βρίσκει μόνον ότι βρίσκεται μέσα στα εισαγωγικά, ακριβώς με τον τρόπο που αυτό είναι γραμμένο. Δηλαδή αποκλείει παραμφερείς λέξεις, μη ορθογραφημένες ή σε άλλη πτώση. Έτσι η πιο πάνω αναζήτηση, "Σίμων Καράς", θα βρει όλες τις αναφορές σε "Σίμων Καράς" αλλά όχι σε "Σίμωνα Καρά" ή "Σίμων Καρράς" ή "Σ.Καράς" κοκ.
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Τώρα, που για μια εβδομάδα περίπου, λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας, σταματά η δυνατότητα ανάρτησης νέων γραπτών μηνυμάτων εδώ στην κοινότητα του Ψαλτολογίου, θεωρείται δεδομένο πιστεύω, πως θα αυξηθεί η αναζήτηση στα αμέτρητα θέματα της κοινότητας. Βοηθός για αυτή την αναζήτηση όπως έχει αναφερθεί ήδη είναι η μηχανή αναζήτησης Google, την οποία μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε ποικιλοτρόπως.
Ένας τρόπος που έχει ήδη αναφερθεί είναι να δημιουργήσουμε εμείς στη σελίδα μας, στην προκειμένη περίπτωση αυτήν εδώ, μία μηχανή αναζήτησης αποκλειστικά για το Ψαλτολόγιον η οποία μπορεί να εμφανίζει μέχρι και προτεινόμενες λέξεις όπως για παράδειγμα συμβαίνει εδώ με το γράμμα άλφα. Στη δεξιά πλευρά αυτής της σελίδας υπάρχει αυτός ο χώρος όπως δείχνουν οι δύο ακόλουθες εικόνες.





Αυτή η μηχανή που δείχνει αρκετά ικανοποιητική με τους εξαγόμενους συνδέσμους. Βέβαια, αυτό είναι κάτι παλιό. Τώρα γράφω αυτό το μήνυμα για μία άλλη περίπτωση παρόμοια με τις προαναφερόμενες αλλά ακόμα πιο απλή και εύχρηστη.
Για όσους χρησιμοποιούν ως πρόγραμμα πλοήγησης το firefox υπάρχει μια επιπλέον εφαρμογή μέσα από την οποία μπορούμε να ελέγξουμε με απόλυτη ακρίβεια την αναζήτηση που βρίσκεται στο πάνω δεξί μέρος του προγράμματος.


Εδώ: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/organize-search-engines/
υπάρχει αυτή η εφαρμογή που θα χρειαστεί να την εγκαταστήσουμε. Αφού έγινε αυτό πηγαίνουμε πάλι στο δεξί μέρος του firefox και πατάμε το βελάκι δίπλα από το εικονίδιο της μηχανής αναζήτησης. Πατώντας το μας ανοίγει μία διαλογή αντικειμένων, διαλέγουμε την τελευταία διαλογή που γράφει: Manage Search Engines…



Από κει και πέρα απλά φτιάχνουμε μια δική μας μηχανή αναζήτησης, φτιάχνοντας μία καινούργια μηχανή αναζήτησης ή επεξεργάζοντας μία είδη υπάρχουσα πατώντας Properties όπως βλέπουμε στην εικόνα.



Εκεί στο Properties ορίζουμαι ως όνομα Ψαλτολόγιον και κάτι σχετικό για το Description και μετά αντιγράφουμε όπως μας δείχνει η εικόνα.



Δηλαδή στο κουτάκι Homepage γράφουμε http://www.google.com/

στο παρακάτω Search URL γράφουμε http://www.google.com/search

μετά στο Encoding γράφουμε UTF-8

και στο Parameter πατάμε το add και γράφουμε: q={searchTerms}+site:analogion.com/forum
Πατάμε ΟΚ και σε αυτό το παράθυρο και στο προηγούμενο ώστε να αποθηκευτούν οι αλλαγές.
Μετά ξανά πηγαίνουμε στην πάνω δεξιά πλευρά του προγράμματος firefox όπως και πριν στο σημείο όπου βρίσκεται ο χώρος αναζήτησης, και πατάμε πάλι όπως και πριν το βελάκι και με τον ίδιο τρόπο διαλέγουμε την καινούργια μας πλέον μηχανή: Ψαλτολόγιον.
Έτσι κάθε φορά που θέλουμε να ψάξουμε κάτι στο Ψαλτολόγιον, χωρίς να χρειαστεί να επισκεφτούμε κάποια άλλη σελίδα μας δίνεται η δυνατότητα μέσα από την επιπλέον εφαρμογή του firefox Organize Search Engines να έχουμε πληθώρα αποτελεσμάτων και έτσι να μπορέσουμε να βρούμε αυτό που ψάχνουμε με τις καλύτερες δυνατές απαντήσεις, αλλά και να μειώσουμε τις πιθανότητες επανάληψης θεμάτων.
Καλή δύναμη σε όλους για τη Μ. Εβδομάδα, την πιο δύσκολη ψαλτική περίοδο όλου του χρόνου και καλή Ανάσταση.
 

despotis.n

Δεσπότης Νικόλαος
Και για chrome.
Πάνω δεξιά Προσαρμογή και έλεγχος Google Chrome
chrome1.png


Ριθμίσεις

chrome21.png


Στην ενότητα Αναζήτηση πατάμε Διαχείριση μηχανών αναζήτησης...

chrome3.png


στο κάτω μέρος του πλαισίου Άλλες μηχανές αναζήτησης
στα δύο πρώτα πλαίσια εισαγωγής πληκτρολογούμε ό,τι όνομα θέλουμε και στο τρίτοπληκτρολογούμε το παρακάτω:
{google:baseURL}search?q=%s+site:analogion.com/forum
Αφού το δημιουργήσουμε δεξί κλικ Ορισμός ως προεπιλογή και αριστερό κλικ
για να ανέβει στις Προεπιλεγμένες ρυθμίσεις αναζήτησης πατάμε κάτω δεξιά το ΟΚ

chrome22.png

και το επιλέγουμε εάν δεν είναι ήδη και ως επιλογή και για το κύριο πλαίσιο.
Καλή επιτυχία!!!
Εάν παίξει χαιρετίσματα:)
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Γίνεται να μην αντικατασταθεί η δυνατότητα αναζήτησης με το Google search, αλλά να συνυπάρχει και να επιλέγεις κάθε φορά τι θα προτιμήσεις;
 

despotis.n

Δεσπότης Νικόλαος


Όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα δεν χάνουμε και τις άλλες μηχανές - επιλογές απλά αλλάζει η σειρά που προτείνει ο chrome.
Σε εμένα π.χ. έχει δύο επιλογές Google και την νέα (Psaltologion).
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Σ' εμένα δείχνει μόνο την εκάστοτε προεπιλογή. Μόνο μία.
Το ίδιο και όταν επιλέγεις μια λέξη/φράση και με δεξί κλικ επιλέγεις μετά αναζήτηση στην ....
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Ἦταν ἁπλό, ὅπως τό ἔχω ὑποδείξει παλαιότερα, μέσω τοῦ
http://analogion.com/index-gr.html
Ἀλλά τώρα δέν λειτουργεῖ.
Λειτουργεῖ καί πάλι μέ τίς σύντονες ἐνέργειες τοῦ Διαχειριστῆ!
Εὐχαριστοῦμε!

(Ἄν καί ἔχω ἐνεργοποιήσει στό Chrome τήν ὑπόδειξη τοῦ despotis.n, τόν ὁποῖον καί ἀπό ἐδῶ εὐχαριστῶ. Ὅμως μέ τή διόρθωση πού ἔγινε, μέσω τοῦ analogion.com βολεύει ὅλους τούς περιηγητές)


 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Αν και έχει απενεργοποιηθεί προσωρινά η αναζήτηση που προσφέρει και η "νέα έκδοση" (XenForo) του Ψαλτολογίου, όπως έγραψε ο Διαχειριστής εδώ κι εδώ, ισχύουν και τα:
Η αναζήτηση μέσω του λογισμικού του φόρουμ είναι υποτυπώδης. Μπορείτε πάντοτε να ψάχνετε το φόρουμ μέσω του Google χρησιμοποιώντας το διευκρινιστικό site:analogion.com στο κουτί αναζήτησης. Ίσως αυτό αποδειχθεί πιό χρήσιμο.
... ἔχω ἐνεργοποιήσει στό Chrome τήν ὑπόδειξη τοῦ despotis.n, τόν ὁποῖον καί ἀπό ἐδῶ εὐχαριστῶ.

Τα αυτά έγραφα κι εδώ.
 
Top