Πρόταση για ονομασία προστάτη αγίου του Ψαλτολογίου και σχετική λειτουργική σύναξη Ψαλτολογίων

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Από το βοηθό συντονιστή μας Νεκτάριο Μαμαλούγκο (nektar) έλαβα την πιό κάτω ιδέα/πρόταση και την αναρτώ εδώ για σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης. Για την ονομασία αγίου δεν έχω αντίρρηση εάν το θέλουν και άλλοι. Για τις συναντήσεις προσωπικά θα μου άρεσε να γίνει αν κάποιος αναλάβει να οργανώσει λειτουργική σύναξη/πανήγυρη με προετοιμασία (κοινοποίηση κειμένων, ρύθμιση χορών, ανακοινώσεις κτλ). Έχει βέβαια αναφερθεί και άλλοτε τέτοια πρόταση αλλά δεν ευδοκίμησε για διάφορους λόγους.

κατατίθεται πρὸς δημοσίαν διαβούλεσιν πρωτόλειος πρότασις δι᾿ ὀνομασίαν ἁγίου-προστάτου του Ψαλτολογίου μὲ τὰ ἑξῆς σκέλη: [συνολικῶς; / μερικῶς; / ἑλληνόφωνο τμῆμα; / συγκεκριμένη θεματικὴ κατηγορία; ] Μήπως κι ἐδῶ θὰ ἠδύνατο νὰ γίνῃ ἕνα ἀφιέρωμα σὲ κάποια βασικὴ ἐπιλογὴ μενοῦ «ὁ προστάτης μας» μὲ πρόταση θεσπίσεως λειτουργικῆς συνευρέσεως τῶν μελῶν, πιὸ αὐθόρμητη καὶ καλύτερα ὑποστηριζόμενη ἀκόμη κι ἀπὸ τοὺς παραδοσιακοὺς συλλόγους; μὲ Ψαλτολογικὴ χορωδία; μὲ προοπτικὴ συγκαταβάσεως τῶν ἀντικροουμένων σχολῶν καὶ καλλιέργεια κοινῆς παραδόσεως;

Σχετική ενότητα Άγιοι της Ψαλτικής.
 

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
Ωραίες ιδέες! Όσον αφορά στο μἐρος της πρότασης που είναι εφικτό, θα πρότεινα όσο κοινότυπο κι αν ακούγεται δύο ονόματα αγίων ως προστάτες της κοινότητας, τον Ιωάννη τον Δαμασκηνό ή τον Όσιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη, για τον λόγο ότι φυσικά αποτελούν τις δύο πρώτες (χρονικά και ιεραρχικά) πηγές της τέχνης.
 

giorgos052

Γεώργιος Μ. Καλογερόπουλος
Πολύ καλή ιδέα μου ακούγεται να αποκτήσει η ιεροψαλτική κοινότητα μας έναν προστάτη άγιο, και θα συμφωνήσω με τον κ.Τσακίρογκλου οτι πρέπει να είναι άγιοι που ασχοληθήκαν με την ιεροψαλτικη τέχνη και ειναι πολλοί πιστευω.
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Διαφωνῶ μὲ τὴν πρόταση στὸ πρῶτο μέρος της.

Εἶμαστε forum, ὄχι σύλλογος οὕτε συντεχνία, ἀσχέτως ἄν κάποιοι γνωριζόμαστε καὶ μεταξύ μας καὶ ἐπικοινωνοῦμε. Tὸ forum ἐπίσης δὲν εἶναι ἐκκλησιαστικὸ, μολονότι ἀσχολούμαστε καὶ μὲ ἐκκλησιαστικὰ ζητήματα.
Ὁ κάθε ὀρθόδοξος ἔχει τὸν προστάτη ἅγιό του. Ὅπως ἐπίσης ὁ κάθε ἀλλόδοξος μπορεῖ νὰ μὴν ἔχει.

Τώρα, ἄν κάποια μέλη θέλουν νὰ λειτουργηθοῦν ὅλοι μαζί καὶ φυσικὰ νὰ συμψάλλουν, αὐτὸ εἶναι προσωπικὸ θέμα τοῦ κάθε μέλους ἤ τῶν μελῶν.
 

PavlosKouris

Pavlos Papadopaidi
Συμφωνώ με τον Domesticus.
Χορτάσαμε τις Κυριακές με δεήσεις για το τάδε Σωματείο φανοποιών με προστάτη το δείνα Άγιο κ.τ.λ.
Αν θέλουμε να οριστεί μια κοινή ημερομηνία να συμψάλλουμε συμφωνώ με τον Σαλλονικιό.
 
Ο Πανελλήνιος σύνδεσμος Ιεροψαλτών ''Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός'' ο οποίος απο το 1905 αρχικά και το 1955 στην τωρινή μορφή,εκπροσωπεί όλους τους εν Αττική ιεροψάλτες,παλαιότερα όλους τους εν Ελλάδι, εορτάζει την μνήμη όπως και απο την επωνυμία μαρτυρείται,κυρίως του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού του υμνογράφου εκείνου που συνέγραψε τόσα πολλά και σημαντικά εκκλησιαστικά λειτουργικά έργα. Η δε Ομοσπονδία όλων των εν Ελλάδι συλλόγων Ιεροψαλτών, προστάτες έχουν και τιμούν τους Αγίους Πάντες.
Με την ευκαιρία αυτή,να υπενθυμίσουμε και την ερχόμενη εορτή στις 4 Δεκεμβρίου του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού ημέρα Σάββατο. Ο Πανελλήνιος σύνδεσμος Ιεροψαλτών ''Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός'',προεδρέυοντος του πρωτοψάλτου κ.Θεολόγου Ερσωτέλου, θα εορτάσει την μνήμη του προστάτη και εφόρου Αγίου,την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου και ώρα 6.00μ.μ.με την τέλεση Πανηγυρικού Εσπερινού μετ΄αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος,στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Καλλιθέας .Στην πανηγυρική εσπερινή ακολουθία θα συμψάλλει και συμπροσευχηθεί και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος(Ο.Μ.Σ.Ι.Ε.) μέλη των οποίων ανήκουν και στον εν Αθήναις Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιεροψαλτών,όπως ο πρόεδρος αυτής πρωτοψάλτης Γεώργιος Ναούμ,όπως επίσης έχει προσκληθεί να χοροστατήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερώνυμος ο Β' και η περι αυτω Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος
.
 
Last edited:
Αγαπητοί συνάδελφοι, οι ιεροψάλτες της πατρίδας μας έχουν επίσημο προστάτη άγιο, όπως προκύπτει και από τον υπ΄αριθμόν 176/2006 Κανονισμό "Περί των Ιεροψαλτών και της καταστάσεως αυτών", που ψηφίστηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, επί εποχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.
Για την ακρίβεια των λεγομένων, στο άρθρο 10 του Κανονισμού ορίζονται τα εξής:



Άρθρον 10

Ετήσια Εορτή Ιεροψαλτών​

1. Καθιερώνεται η 4η Δεκεμβρίου εκάστου έτους, κατά την οποία η Ορθόδοξος Εκκλησία τιμά την μνήμη του μεγάλου Μελωδού και Υμνογράφου Αυτής Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, ως Πανελλήνια Ημέρα Εορτής της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος και πάντων των κατά τόπους Συλλόγων Ιεροψαλτών.
2. Τα Προεδρεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.) και των Τοπικών Συλλόγων Ιεροψαλτών, σε συνεργασία με την οικεία Μητρόπολη καταρτίζουν κάθε φορά το σχετικό Πρόγραμμα για την έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων.
3. Η Κυριακή μετά την 4ην Δεκεμβρίου κάθε έτους, ορίζεται ως ημέρα τιμής του Ιεροψάλτη.
Την ημέρα αυτή σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος καθιερώνεται να τελείται δοξολογική δέηση και να γίνεται ειδική ομιλία, για να εξαρθεί και τιμηθεί πρεπόντως το έργο του Ιεροψάλτη και να προβληθεί ευρύτερα και κατάλληλα η Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική.




Νομίζω ότι ο Όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός μάς καλύπτει και ως εκ τούτου δεν υφίσταται η ανάγκη να αναζητήσουμε άλλον προστάτη άγιο.
 
Top