Πρόγραμμα χωρισμού κλίμακας Β.Μ.

DiamantopoylosT

Παλαιό Μέλος
Μήπως υπάρχει κάποιο πρόγραμμα με το οποίο να βρίσκουμε εύκολα τα διαστήματα της κάθε κλίμακας της βυζαντινής μουσικής;
Να μπορεί να χωρίζει τον τόνο σε δώδεκα μόρια δηλαδή ώστε έτσι με βάση τα διάφορα θεωρητικά να μπορούμε να δημιουργούμε κλίμακες όλων των ήχων και μετά να τις ηχογραφούμε και να τις ακούμε ώστε να μάθουμε σωστά τα διαστήματα.
Υπάρχει κάτι τέτοιο ;
 

DiamantopoylosT

Παλαιό Μέλος
340 το βασικό πρόγραμμα + 60 ευρώ για τα έξτρα, όπως ίσως αυτό που ζητώ μας κάνει 400 ευρώ.
Να δώσω 400 ευρώ για να έχω τα διαστήματα της κάθε κλίμακας σε ακουστική μορφή; Με τα μισά χρήματα πάω στους καλύτερους δασκάλους να μου τα ηχογραφήσουν.

Μίλησα για ένα πρόγραμμα σε λογική τιμή στη χειρότερη περίπτωση, αν όχι δωρεάν το οποίο θα έχει έναν μετρητή από το μηδέν μέχρι το εβδομήντα δύο με διαχωριστικά για κάθε φθόγγο της κλίμακας (Νη, Πα, κ.ο.κ) και εκεί θα μπορώ να φτιάχνω τα διαστήματα της κάθε κλίμακας αλλά ταυτόχρονα να βλέπω και τις διαφορές με τις απλές, διπλές κ.ο.κ. αλλοιώσεις (διέσεις, υφέσεις).
 

dimitris

Παλαιό Μέλος
Ένας φίλος έχει αρμόνιο συνθεσάιζερ που κάνει αυτή τη δουλειά. Τιμές δεν ξέρω.
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
Ὑπάρχει τό περίφημο συνθεσάϊζερ ZynAddSubFX, πού εἶναι δωρεάν, ἀλλά θέλει ψάξιμο, εἶναι ἐπαγγελματικό ἐργαλεῖο. Μπορεῖς ἀπό τό κουμπί Scales στήν ἀρχική κονσόλα (γιά προχωρημένους), νά βάλῃς σὲ cents τιμές γιά ὅλα τά πλῆκτρα τοῦ VK (Virtual Keybord), πού εἶναι ἕνα πιανάκι πού ἐμφανίζεται στήν ὀθόνη. Προσοχή, πρέπει νά βάζῃς καί τό δεκαδικό ψηφίο γιά νὰ πάρῃς ἦχο.

Μπορεῖς ἀκόμα, νὰ διαλέξῃς ὄργανο πού θά ἀκούγεται καί νά ῥυθμίσῃς ὅλες τίς παραμέτρους, μπορεῖ δηλαδή νὰ χρησιμοποιηθῇ καί γιά τεχνητός ἴσοκράτης (ἀφοῦ τό ISOinst δέν δουλεύει μέ τά Vista, δέν ξέρω γιά τὰ Windows 7).

Χάρης
 
Last edited:

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Το πιο εξειδικευμένο και απλό για τη δουλειά αυτή που έχω βρει εγώ και έχω χρησιμοποιήσει είναι το πρόγραμμα Scala. Λειτουργεί με τον εξής... περίπλοκο τρόπο: σε ένα αρχείο κειμένου (txt) που βρίσκεται στο φάκελο του προγράμματος γράφεις τα διαστήματα που θέλεις σε λόγους κι αυτό σου τα παίζει! Εγώ έχω αλλάξει και όργανο και έχω βάλει τσέλο, που ακούγεται πιο καλά. Βασικά είχα βρει μια τροποποιημένη έκδοσή του με φορτωμένες πολλές κλίμακες, παρμένες κυρίως από το βιβλίο του Chalmers για τα τετράχορδα, που έχει ανέβει στο Ψαλτολόγιο. Επειδή χρειάζεται να γράψεις τους λόγους με συγκεκριμένο τρόπο, εγώ απλώς αντέγραφα ένα έτοιμο αρχείο, τροποποιούσα τους λόγους, το έσωζα με άλλο όνομα και μπορούσα ν' ακούσω τα όσα θεωρητικά σάς γράφω με λόγους εδώ στο Ψαλτολόγιο κατά καιρούς. Όταν δημοσιεύσω την εργασία μου (εννοείται ελεύθερα στο διαδίκτυο), θα τη συνοδεύσω και από το ηχητικό υλικό από το Scala, ώστε ο καθένας να έχει και μια ηχητική αναπαράσταση των διαστημάτων και μάλιστα 100% ακριβή, αφού το πρόγραμμα υπολογίζει λόγους και όχι διαστήματα σε κλίμακα, που είναι συγκερασμένα και επομένως ανακριβή.

Επειδή έχω και αρμόνιο, ξέρω ότι κυκλοφορεί ένα εξωτερικό κουτί που το συνδέεις στο όργανο και κατεβάζει τις νότες όσο θέλεις και αποθηκεύει και τις κλίμακες. Αυτό είναι καλό για παίξιμο, για επιστημονικώς ακριβή αποτελέσματα όμως προτιμώ τους λόγους και το Scala.
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
Το πιο εξειδικευμένο και απλό για τη δουλειά αυτή που έχω βρει εγώ και έχω χρησιμοποιήσει είναι το πρόγραμμα Scala.

Ὡραῖο ἀκούγεται, ἀλλά γιά νά τρέξῃ τό Scala χρειάζεται νά εἶναι ἐγκατεστημένο τό GTK+, τό ὁποῖο ἐγκαθίσταται ...δύσκολα. Δέν ξέρω γιά Linux ἀλλά ἐγώ στά Vista δέν κατάφερα νά τό ἐγκαταστήσω (στήν ἰστοσελίδα πού τό κατεβάζεις, ἔχει ἕνα κάρο ὁδηγίες ἀλλά ...πουθενά ἕνα ἀρχεῖο πού ἁπλᾶ ἐγκαθίσταται καί λειτουργεῖ) καί συνεπῶς τό Scala δέν μοῦ λειτουργεῖ...:(.

Ἄν καταφέρῃ κάποιος (μέ vista) νά ἐγκαταστήσῃ το
GTK+ καί νά τρέξῃ τό Scala, ἄς μᾶς δώσῃ κἀποιες ὁδηγίες! :)

Χάρης
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
Ἄν καταφέρῃ κάποιος (μέ vista) νά ἐγκαταστήσῃ το GTK+ καί νά τρέξῃ τό Scala, ἄς μᾶς δώσῃ κἀποιες ὁδηγίες! :)

Ἄκυρο, βρῆκα τελικά τόν installer τοῦ GTK+, βρίσκεται σέ αὐτή τήν διεύθυνση καί μετά ἀπό ἐπανεγκατάσταση τό Scala τρέχει κανονικά! :)
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Εγώ χρησιμοποιούσα προγράμματα που απαιτούσαν GTK (π.χ Gimp) και αυτό ήταν ούτως ή άλλως εγκατεστημένο και δεν είχα πρόβλημα στην εγκατάσταση. Θα βρω και το τροποποιημένο Scala και θα σας γράψω το link. Κι έχω την εντύπωση ότι το τροποποιημένο δεν χρειαζόταν καν εγκατάσταση, έτρεχε το exe απευθείας.
 

DiamantopoylosT

Παλαιό Μέλος
Παιδιά σας ευχαριστώ. Πολύ καλό το πρόγραμμα.
Μπορούμε να εμπιστευθούμε την εγκυρότητά του φαντάζομε. Αν ναι τότε είναι ένα πολύ απαραίτητο πρόγραμμα για όποιον θέλει να μάθει μουσική με τη βοήθεια ενός καλού θεωρητικού βιβλίου ή συνδυασμό πολλών θεωρητικών βιβλίων χωρίς δάσκαλο, αρκεί να το αγαπάει.
Για να φτιάξουμια κλίμακα με δικά μας διαστήματα μόλις ανοίξουμε το πρόγραμμα, πατάμε επάνω που γράφει edit, μετά στο παράθυρο που ανοίγει πατάμε το Append, κάνουμε διπλό κλικ στον αριθμό (Cents), για να προσθέσουμε τον δικό μας. Το ίδιο συνεχίζουμε και για τους υπόλοιπα διαστήματα μέχρι να ολοκληρωθεί η κλίμακα. Μετά το Apply και το OK.
Εγώ το 200 το έβαλα σαν τόνο με δώδεκα τμήματα δηλαδή. Για να βρω τους ελάχιστους, ημιτόνια κ.τ.λ. έκανα τα εξής: 200:12=16.666
Έτσι ισχύει το: 200.000 = 12 μείζονας, 166.667 = 10 ελλάσονας, 133.334 = 8 ελάχιστος. Με βάση αυτά, δημιούργησα την κλίμακα του πλαγίου τετάρτου και του πρώτου ήχου:
Hxos Plagios Tou Tetartou
000.00000
200.00000
366.66700
500.00100
700.00100
900.00100
1066.66800
1200.66800

Hxos Protos
000.00000
166.66700
300.00100
500.00100
700.00100
866.66700
1000.00100
1200.00100
Είμαι σε καλό δρόμο; αν κάνω λάθος κάπου στους υπολογισμούς ας το πει κάποιος.
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
Είμαι σε καλό δρόμο; αν κάνω λάθος κάπου στους υπολογισμούς ας το πει κάποιος.

Δέν κάνῃς λάθος καὶ εἶσαι σίγουρα σὲ καλὸ δρόμο. Τὰ διαστήματα ποὺ ἀκοῦς εἶναι τά συγκερασμένα τῆς Ἐπιτροπῆς, δηλαδὴ αὐτὰ ποὺ θὰ παρήγαγε τὸ "Ψαλτήριον" τῆς Ἐπιτροπῆς ἤ τὸ "Παναρμόνιον" τοῦ Κ. Ψάχου.

Ἁπλῶς, θὰ πρέπει νὰ δοκιμάσῃς νὰ φτιάξῃς κλίμακες μὲ τὰ κλασματικὰ μεγέθη τόσο τῆς Ἐπιτροπῆς, ὄσο καὶ τοῦ Χρυσάνθου. Ψάξε λίγο τὸ θέμα μὲ τὰ διατονικὰ διαστήματα τοῦ Χρυσάνθου, καθώς κι αὐτό μὲ τὸ διάστημα ΝΗ-ΠΑ καὶ θὰ βρῇς ἐνδιαφέρον ὑλικὸ.

Χάρης
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
Γιά νὰ πάρῃς τὰ διαστήματα τῆς Ἐπιτροπῆς, διπλοπάτησε κάθε φορὰ ὄχι στὰ cents ἀλλὰ στό intervals καὶ βάλε κατ' εὐθείαν τὰ κλασματικὰ μεγέθη:

- Γιὰ διαστήματα τῆς Ἐπιτροπῆς
Μείζονα Τόνο = 9/8, Ἐλάσσονα Τόνο = 800/729 καὶ Ἐλάχιστο Τόνο = 27/25

- Γιὰ διαστήματα τοῦ Χρυσάνθου
Μείζονα Τόνο = 9/8, Ἐλάσσονα Τόνο = 12/11 καὶ Ἐλάχιστο Τόνο = 88/81.

Πάτησε καί τὸ clarinet καὶ κάνε το Cello ἤ Contrabasso (γιὰ ἕνα καλὀ χο) ἤ Choir Aahs (ἄν θέλῃς ἦχο ἰσοκρατήματος).

Βάλε ὅταν ξεκινᾷς στὸ frequency 130.8127 γιά νὰ πάρῃς τὸ ΝΗ (ΝΤΟ) τῆς ἀνδρικῆς φωνῆς ἤ 146.8323 γιὰ νὰ πάρῃς τὸ ΠΑ (ΡΕ).

Καλὴ ἐπιτυχία (καὶ σὲ ὅποιον ἄλλον τὸ προσπαθήσει, πάντως εἶναι εὔκολο ἐργαλεῖο)

Χάρης

 

DiamantopoylosT

Παλαιό Μέλος
Σε ευχαριστώ Χάρη ολογράφως :) μιας και δεν εμφανίζει το thanks για κάποιον άγνωστο λόγο.
Εδώ είναι και τα υπόλοιπα της επιτροπής διαστήματα σε μορφή κλασματος όπως τα έχω γράψει αφού κοίταξα και σε αυτά που μου είπες αλλά και σε αυτό του κ. παπαδημητρίου http://music.analogion.net/Klimakes/ :

Diastimata Epitropis

20 = 243/200

14 = 2500/2187

12 = 9/8,

10 = 800/729

8 = 27/25

6 = 256/243

4 = 25/24
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Εννοείται ρε παιδία, βάζουμε ΜΟΝΟ intervals/λόγους, όχι cents... Ολόκληρο εργαλείο έχουμε για την ακριβή αποτύπωση και θα τη θυσιάσουμε κι αυτήν;; Η ίδια η Επιτροπή σου λέει ότι το διάγραμμα "λανθάνει" και τόσο από το κανονικό, κι εμείς που έχουμε την ευχέρεια δεν θα προτιμήσουμε το κανονικό;; Χρήσιμο βέβαια είναι να υπάρχουν και τα cents πειραματικά, εφόσον δεν έχεις λόγους, δε λέω.
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Θα βρω και το τροποποιημένο Scala και θα σας γράψω το link. Κι έχω την εντύπωση ότι το τροποποιημένο δεν χρειαζόταν καν εγκατάσταση, έτρεχε το exe απευθείας.
Όντως έτσι είναι, εγώ δεν χρησιμοποιούσα το πρωτότυπο Scala, αλλά το Scala Vista, που φαίνεται πολύ πιο απλό απ' ότι άκουγα εδώ. Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.
 

kstel

Νέο μέλος
Μήπως υπάρχει κάποιο πρόγραμμα με το οποίο να βρίσκουμε εύκολα τα διαστήματα της κάθε κλίμακας της βυζαντινής μουσικής;
Να μπορεί να χωρίζει τον τόνο σε δώδεκα μόρια δηλαδή ώστε έτσι με βάση τα διάφορα θεωρητικά να μπορούμε να δημιουργούμε κλίμακες όλων των ήχων και μετά να τις ηχογραφούμε και να τις ακούμε ώστε να μάθουμε σωστά τα διαστήματα.
Υπάρχει κάτι τέτοιο ;

To midirel

http://analogion.com/forum/showthread.php?t=6773
http://analogion.com/forum/showthread.php?t=13324
 

kstel

Νέο μέλος
Ανέβασα άλλο ένα αρχειάκι για το midirel με το οποίο κάθε πλήκτρο-ημιτόνιο ενός midi κλαβιέ πιάνου (88 πλήκτρα) ανεβαίνει 1 μόριο. Οπότε μπορούμε να παίξουμε και να μάθουμε όλα μα όλα τα διαστήματα και κλίμακες! 12 ημιτόνια πιάνου (1οκτάβα)= 12 μόρια (Μείζων τόνος).
Ντο-Ντο 12μ
Ντο-Λα# 10μ
Ντο-Σολ# 8μ
Ντο- Φα# 6μ
....

Εγώ προτιμώ να ξεκινάω απ το Σι

Για 12- 10- 8- 12- 12- 10- -8 έχουμε:
1Σι-2Σι-3Λα-4Φα-5Φα-6Φα-7Ρε#-7Σι
 

Attachments

  • 72MORIA.rar
    274 bytes · Views: 18
Last edited:

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Ευχαριστούμε πολύ! Αυτές τις μέρες θα πάρω ένα midi κλαβιέ για να το έχω μονίμως μπροστά στον υπολογιστή (γιατί μου είναι λίγο άβολο το μεγάλο αρμόνιο) και θα πειραματιστώ με το πρόγραμμα που μας υπέδειξες.
 

kstel

Νέο μέλος
Mπορείς να δουλέψεις προγράματα που αξιοποιούν το πληκτρολόγιο του Pc αντί για midi κλαβιε όπως το tpiano.exe σε συνδιασμό με το MapleVMCv356 . Στο midi κλαβιέ σταμπάρω τα πλήκτρα με χρωματιστούς αυτοκόλλητους σελιδοδείκτες.

http://analogion.com/forum/showthread.php?t=6773
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Κάθε πλήκτρο πάντως του midi clavier να ανεβαίνει ένα μόριο, δε λέει, γιατί έτσι δύσκολα παίζεις κλίμακα και μελωδία. Χώρια που κι αυτό αναφέρεται στη συγκερασμένη κλίμακα των 72 τμημάτων και όχι στα πρωτότυπα διαστήματα, που δίνονται μόνο με λόγους. Αλλά ούτε και το Kontakt, που έγραψε ο κ. Μακρής εδώ και ανεβάζει μόνο κατά 50 cents μας καλύπτει, γιατί 50 cents είναι πολύ μεγάλο διάστημα. Αυτό που θέλουμε είναι να περάσουμε τα πρωτότυπα διαστήματα της βυζαντινής μουσικής που είναι μόνο οι λόγοι. Κι αυτό γιατί δεν μας ενδιαφέρουν τα συγκερασμένα διαστήματα, που λανθάνουν, αλλά τα πρωτότυπα, που πιάνει και η φωνή. Ανεξάρτητα από το αν η διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι πολύ μικρή, εφόσον μπορούμε να έχουμε το πρωτότυπο, γιατί να κυνηγάμε το συγκερασμένο; Το μόνο πρόγραμμα που έχω δει να περνάει λόγους πολύ άνετα είναι το Scala Vista, όπως φαίνεται εδώ. Τα διαστήματα αποτελούνται από ένα αρχείο κειμένου (με κατάληξη .scl), που περιέχει ένα λόγο ανά σειρά. Μπορείς φυσικά να περάσεις και τα συγκερασμένα, γιατί το πρόγραμμα δέχεται και cents, όπως βλέπετε! Τώρα που θα πάρω κι εγώ ένα καλό midi κλαβιέ, με ρόδες, πετάλια, διακόπτες κλπ. για να το έχω μόνιμα στον υπολογιστή, θα προσπαθήσω να βρω κάποια πατέντα για να παίζω τις κλίμακες του ScalaVista με οποιοδήποτε Vst instrument. Λογικά θα υπάρχει κάποιος τρόπος.
 
Top