Προτάσεις για συμπλήρωση του κανονισμού

Status
Not open for further replies.

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής

Ἀγαπητοί,
Νά μιλήσω ἀληθινά.
Ὑπάρχουν Ναοί καί Μονές πού τελοῦν τήν λατρεία τῆς κατ᾿ Ἀνατολάς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, χρησιμοποιοῦν τά ἴδια λειτουργικά βιβλία καί τυπικά, ἀλλά δέν ἔχουν κοινωνία μέ τήν Ὀρθόδοξη Ἀνατολική Ἐκκλησία ὑπό τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον ΚΠόλεως, δέν ἀνήκουν δηλαδή σέ Πατριαρχεῖα καί Αὐτοκέφαλες Ἐκκλησίες πού συνδέονται μέ Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον ΚΠόλεως.
Μιά τέτοια περίπτωση εἶναι ἐδῶ στήν Ἑλλάδα (θά μιλήσω γιά τόν ἑλλαδικό χῶρο) οἱ Οὐνίτικοι Ναοί καί Μονές. Στήν Ἀθήνα ἔχουμε Ναό καί ὑπάρχει καί στά Γιαννιτσά. Ἡ ἱστοσελίδα τους ἐδῶ. Ὑπάρχει καί ἡ Μονή τῆς Παμμακαρίστου μέ τό Νοσοκομεῖο Παμμακάριστος, πού εἶναι κοντά μας. Ὁ ἐφημέριος εἶναι Κωνσταντινουπολίτης, μεγάλος στήν ἠλικία, ἔχει μεγάλη ἀγάπη γιά τήν Βυζαντινή Μουσική, ἔχει ἐμπειρίες Κων/πολίτικες, ἀκούσματα, ἠχογραφήσεις καί παλαιά βιβλία. Μᾶς πλησιάζει συζητώντας μας γιά τήν Βυζαντινή Μουσική. Μιλᾶμε; Μᾶς δίνει παλιά βιβλία μουσικά ἤ φωτοτυπίες ἤ χειρόγραφα; Τά παίρνουμε;
Συνέβη δέ τό ἑξῆς: Ἱερεύς τῆς ἐπαρχίας τῆς ἐπισήμου Ἐκκλησίας μέ πολλές γνώσεις μουσικές καί ἰκανότητες ψαλτικές προσεταιρίστηκε ἀπό τόν ἐν λόγω οὐνίτη κληρικό, ἀντάλλαξαν πολλά ὅπως καταλαβαίνετε. Ὁ δικός μας ἀνίδεος περί τοῦ ποῦ ἀνῆκε ὁ τά ἴδια φορῶν κληρικός, ἀπεδέχθη πρόσκληση καί ἔψαλλε στό Ναό του, χωρίς νά ξέρει τίποτε γιά Οὐνῖτες καί Ναούς στήν Ἀθήνα. Οὔτε τούς δρόμους τῆς Ἀθήνας δέν ἤξερε. Μετά τό ἔμαθε...

Αὐτός ὁ οὐνίτης κληρικός ἤ ὁ ψάλτης του ἤ οἱ ψάλτες τους μποροῦν ἄνετα νά ἐγγραφοῦν μέλη (ἄν δέν τό ἔχουν κάνει) τοῦ Ψαλτολογίου, μέ ψευδώνυμο ἤ ὄχι. Ποῦ ξέρουμε ὀνοματεπώνυμα; Μᾶς παρέχει γνώσεις, ἀκούσματα, βιβλία καί ὅσα ἐνδιαφέρουν τό φόρουμ καί ξετρελλαινόμαστε. Κάποια στιγμή ἀρχίζει νά μᾶς «πετάει» ἀπόψεις περί ἑνώσεως, περί τῆς ὀρθότητος τῆς Συνόδου Φεράρας -Φλωρεντίας, πού τήν δέχονται, καί ἄλλα ὅσα πρεσβεύουν.
Τί κάνουμε τότε;
Πρέπει νά τά δεχθοῦμε;

Ἄν συμφωνεῖτε ὅτι εἶναι ἐλεύθερος ἐκτός ἀπό τίς ψαλτικές γνώσεις του καί ἀποκτήματα του περί τήν ψαλτικήν νά ἐκφράζει τίς ἀπόψεις του καί νά μᾶς κάνει «κήρυγμα», τότε αὐτό ἄς τό κρίνουν οἱ συντονιστές καί τά μέλη ἄν θέλετε.

Νομίζω ὅμως ὅτι ὁ Διαχειριστής ἀπάντησε.


 

petrosgrc

Πέτρος Γαλάνης
Άλλα λόγια ν'αγαπιώμαστε... Εγώ μιλώ με στοιχεία και επιχειρήματα και παίρνω απαντήσεις περί ανέμων και υδάτων... Κάτι ανάλογο με το θέμα του Περιστέρη. Δε θα συνεχίσω βέβαια γιατί εκτός των άλλων δεν αξίζει τον κόπο. Συμφωνώ κι εγώ να μη γίνεται τέτοια συζήτηση στο φόρουμ. Δεν ωφελεί τελικά. Υπενθυμίζω όμως ότι όταν γίνεται συζήτηση για θέματα Πίστεως, κάποιος έχει δίκιο και κάποιος έχει άδικο... Το ποιός έχει τί, θα φανεί...
 
Last edited:

kostaeri

Μπουσδέκης Κώστας
Εδώ δε μιλάμε όμως περί ουνιτών ή παλαιοημερολογιτών.

Αγαπητοί φίλοι, είναι αναπόφευκτο μέσα στις ψαλτικές συζητήσεις κάπου κάπου να σχολιάζονται τέτοια θέματα που προκύπτουν απ τη ροή της συζήτησης. Δε λέω να φτιάξουμε ξεχωριστό θέμα που να τα "χώνουμε" αλλά δε νομίζω ότι πρέπει να σβήνονται τέτοιου είδους μηνύματα και μάλιστα επιλεκτικά. Πολλές φορές έχουν σχολιαστεί και ο μακ Χριστόδουλος και άλλοι είτε αρνητικά είτε θετικά.
Μέχρι τώρα ποτέ δεν είχα γράψει σε παρόμοιο θέμα. Αυτό που έχω καταλάβει ως τώρα σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι ότι σβήνεται ό,τι έχει σχέση με Πατριάρχη, Πάπα κτλ κτλ.
Δε λέω ναι ή όχι, απλά αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι ή θα τα αφήνουμε όλα ή θα τα σβήνουμε όλα. Όχι ό,τι μας συμφέρει.
 
αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι ή θα τα αφήνουμε όλα ή θα τα σβήνουμε όλα. Όχι ό,τι μας συμφέρει.

Να ένας χριστιανός που κατάλαβε τί λέμε.
Σεβαστέ πατέρα Μάξιμε ο παραλληλισμός ουνιτών-παλαιοημερολογιτών είναι άτοπος, καθώς υπάρχουν οι δογματικές διαφορές στη μέση.
Αλλά και πάλι εγώ πιστεύω ότι και ο ουνίτης πρέπει να ακούγεται και ο ορθόδοξος. Η ελευθερία της έκφρασης είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα.
Αν φοβάστε μήπως παρασυρθεί κάποιος από τα γραφόμενα, μάλλον προσβάλλεται τη νοητική ικανότητά του. Ο καθένας έχει μυαλό ικανό για να σκέφτεται μόνος του άξια και να κρίνει, οι απαγορεύσεις και οι διαγραφές δεν είναι ίδιον δημοκρατών και δη ορθοδόξων.
Αγαπητέ domesticus παρεξήγησες. Κανείς δεν σε έστησε στον τοίχο, ούτε απέρριψε, πόσο μάλλον, να διέγραψε και τις απόψεις σου. Θέλουμε να υπάρχουν, γιατί όπως ξαναείπα ο διάλογος, χωρίς υβριστικά μηνύματα, είναι θεμιτός. Και όσο και να διαφωνώ μαζί σου, σέβομαι τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεις τις απόψεις σου.
Φίλτατε Γιώργο, αν δεν το δεις επιφανιακά, οι προτάσεις σου αποτέλεσαν αφορμή για εκτεταμένη συζήτηση πάνω σε αυτές, οπότε μην θεωρείς ότι πήγαν χαμένες.
Επανερχόμαστε λοιπόν:
αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι ή θα τα αφήνουμε όλα ή θα τα σβήνουμε όλα. Όχι ό,τι μας συμφέρει.
 

Κων/νος Βαγενάς

Κωνσταντίνος
Aς πω και γω την άποψή μου.

Κατά τη γνώμη μου, ένα ψαλτικό φόρουμ πρέπει να έχει ως θέμα του συζητήσεις γύρω απ' την θεωρία και πράξη της Ψαλτικής, την Υμνολογία-Υμνογραφία, ζητήματα Τυπικού και ανταλλαγή υλικού.

Αν ξεκινήσουμε απ' αυτήν τη βάση, δεν μπορώ να καταλάβω πώς μια συζήτηση μπορεί να φτάσει να ασχολείται με τον παπισμό, τους παλιοημερολογίτες κ.τ.λ. κ.τ.λ. Κι αυτά τα θέματα, όσο ενδιαφέρντα κι αν είναι και όσο και να μας απασχολούν, δεν έχουν σχέση με την ψαλτική αυτή καθαυτή, νομίζω ότι αυτό φαίνεται.

Έχουν σχέση με την πίστη μας, με την οποία έχει σχέση και η ψαλτική. Αλλά και χίλια άλλα δυο πράγματα έχουν σχέση με την πίστη μας με την οποία έχει σχέση και η ψαλτική. Θα μπορούσαμε τότε να συζητάμε για θέματα πνευματικά και θεολογικά, πράγματα που είναι ίσως πιο σημαντικά απ' την ψαλτική, αλλά αυτό το φόρουμ λέγεται "Ψαλτολόγιο". Να ανοίξω κι εγώ ένα θέμα για τον θρησκευτικό, τον πολιτικό γάμο ή το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, ένας άλλος για το χωρισμό κράτους - εκκλησίας (βάζω ιδέες, ε;) κ.λπ., ε, όλα αυτά αφορούν την εκκλησία αλλά όχι ένα "Ψαλτολόγιο". Υπάρχουν ένα σωρό σελίδες και blogs αξιολογότατα και εποικοδομητικότατα (μπορεί να τα βρει κανείς και στο αντίστοιχο θέμα του Ψαλτολογίου) τα οποία δημιουργήθηκαν γι' αυτόν το σκοπό.

Και παρακαλώ: όχι άλλους καβγάδες, είναι κουραστικό σε τελευταία ανάλυση! Τσακωνόμαστε για τα ψαλτικά θέματα, πράγματα τα οποία μόνο εμείς καταλαβαίνουμε και μόνο εμείς πορωνόμαστε να τσακωνόμαστε - όπως μου 'χε πει κι η νεωκόρος μας, "α, εγώ νόμιζα ότι λέτε όλοι πάντα τα ίδια", σιγά μην κάτσει ν' ασχοληθεί με το αν ένα διάστημα είναι 6 ή 8 μόρια ή αν χρειάζεται να αναγράφουμε τις έλξεις ή αν η πεταστή είναι δυο φωνές πάνω! Δε λέω να μην τα ερευνήσουμε αλλά όπως έλεγε κι ο Τσαγανέας "Άνθρωποι, άνθρωποι, αιμοσταγείς αιμοδιψείς και αιμοβόροι, προς τί το μίσος κι ο αλληλοσπαραγμός;"

Ευχαριστώ για την υπομονή.
 
Ούτε καν οι λέξεις δεν έχουν την ίδια ακριβώς σημασία, τότε και τώρα... για να βρούμε τις πιο ταιριαστές πέτρες να πετάξουμε στους αδελφούς μας.

Στα θέματα της πίστης "Ἰησοῦς Χριστὸς χθὲς καὶ σήμερον ὁ αὐτὸς καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας".
Εμείς δεν πετάμε πέτρες. Αν διαβάσεις καλύτερα, εμείς σηκώνουμε τις ασπίδες για να μην φάμε πέτρες.
 

kostaeri

Μπουσδέκης Κώστας
Νικόλαε συμφωνώ μαζί σου για τα διαγραφέντα κτλ αλλά είπαμε, που και που, πάνω στην κουβέντα. Μην το κάνουμε τώρα εκκλησιαστικό ζήτημα γιατί δε θα βρούμε άκρη.
 

simos

Η μεγαλύτερη φωνή της σύγχρονης Βυζαντινής Μουσική
Εντάξει καλέ μου άνθρωπε, ο λόγος το λέει, σε εισαγωγικά το έβαλα, τί άλλο θες;

:eek:

Κώστα είναι και των ψαλτών το θέμα ή όχι όταν στην εκκλησία μας παραβρίσκονται και αιρετικοί? Αυτή δεν είναι ερώτηση που πρέπει να την απευθύνουμε σε ψάλτες? Ποιά θα είναι η στάση μας εάν αυτό συμβεί?
 

simos

Η μεγαλύτερη φωνή της σύγχρονης Βυζαντινής Μουσική
Μπορεί κάποιος να μας πει τι σημαίνει Οικουμενιστής? και να δώσει και κάποια παραδείγματα, γιατί μπορεί να υπάρχουν και άνθρωποι που να μην γνωρίζουν ακριβώς τί σημαίνει ο όρος αυτός? Ας ξεκινήσουμε από εκεί την συζήτηση εάν είναι!!
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
[Σημείωμα συντονιστή] Το θέμα αυτό ξεκίνησε περί μιάς πρότασης περί της θεματολογίας του φόρουμ και φτάσαμε να συζητείται στο ίδιο θέμα ο ορισμός του οικουμενιστή, η παρουσία ορθοδόξων σε εβραϊκές συναγωγές, οι εκκλησιαστικοί κανόνες περί καθαιρέσεως και αφορισμού κληρικών και λαϊκών και τα ορθόδοξα ή μή φρονήματα ανθρώπων εντός ή εκτός του φόρουμ! Τέτοιου είδους συζητήσεις προσπαθούμε να αποφύγουμε.

Θέματα αμιγώς θεολογικά, δογμάτων, αιρέσεων, ημερολογίων, κριτική περί της ορθοδοξίας ή μη των θρησκευτικών φρονημάτων ή πράξεων προσώπων εντός και εκτός του φόρουμ, εκκλησιαστική πολιτική και παρασκήνια κτλ. που δεν έχουν άμεση σχέση με την ψαλτική είναι εκτός της θεματολογίας του Ψαλτολογίου.

Αγαπητοί, το διαδίκτυο είναι ελεύθερο και οποιοσδήποτε μπορεί να δημοσιεύσει τις απόψεις του και να εκφραστεί ελεύθερα σε κατάλληλο χώρο. Από εκεί και πέρα, η κάθε ιστοσελίδα διαμορφώνει τη θεματική της και εστιάζει σε κάποια θέματα και κάποια άλλα όχι κατά την κρίση των συντονιστών της.

Προτρέπω όσους ενδιαφέρονται να συζητήσουν για αυτά τα ζητήματα να εκφράσουν τις συγκεκριμένες απόψεις τους σε άλλο χώρο στο διαδίκτυο ή αλλού. Εάν θέλετε να διαμαρτυρηθείτε για υπάρχοντα θέματα ή μηνύματα που κατά τη γνώμη σας πρέπει να αποσυρθούν για κάποιο δικό σας λόγο μπορείτε να τα υποβάλλετε ανά πάσα στιγμή στην κρίση των συντονιστών με ΠΜ.

Κλείνω αυτό το θέμα στο εξής καθότι παρεκτράπηκε ως μη ώφελε.
 
Status
Not open for further replies.
Top