Προσοχή στη χρήση tablets

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
[Σημ. συντ. (π.Μ.)] Μεταφορά μηνύματος από εδώ.

Σας ευχαριστούμε για αυτά τα έτοιμα εγχειρίδια. Είναι αρκετά βοηθητικά, ιδίως σε περιπτώσεις όπως ήταν σήμερα η δική μου. Ήμουν άρρωστος εδώ και αρκετές ημέρες, είχα υψηλό πυρετό, δεν υπήρχε και ουσιαστική βοήθεια στο αναλόγιο, οπότε σκέφτηκα πως το καλύτερο θα ήταν να κατεβάσω το pdf και να τα πω όλα από το tablet όπως και έκανα.
Όμως συνέβη και ένα απρόσμενο γεγονός εξαιτίας της δική μου κατάστασης. Κάποια στιγμή στη Θεία Λειτουργία, είχε έρθει και κάποιος που βοηθάει λίγο, και του είχα μεγεθύνει τα απολυτίκια για να φαίνονται πιο καθαρά. Μετά ακολούθησε το κοντάκιο το τρισάγιον και ήρθε η στιγμή να πω τον Απόστολο.
Χωρίς να δώσω ιδιαίτερη σημασία, έτσι όπως ήταν η οθόνη άρχισα να διαβάζω το...αποστολικό ανάγνωσμα... Όμως πολύ σύντομα κατάλαβα ότι αντί για τον Απόστολο έλεγα το... Ευαγγέλιο! :eek: !
Ήταν πραγματικά απίστευτο το πως μπερδεύτηκα έτσι. Η εικόνα στο συνημμένο εξηγεί το γιατί.
Αμέσως δύο πράγματα μου ήρθαν στο μυαλό που είχα διαβάσει εδώ στο Ψαλτολόγιον σε πρόσφατο θέμα. Το ένα ήταν το μήνυμα του κ. Καλπαδίδη πως χρειάζεται εξοικείωση μεγάλη εξοικείωση σε υπερθετικό βαθμό για να χρησιμοποιείς τα tablet στο αναλόγιο, και το άλλο το μήνυμα του κ. Γιαννόπουλου πως το επτά ιντσών tablet είναι μικρό και χρειάζεται οπωσδήποτε δεκάρι.

Άλλη μια φορά πάλι του αγίου Φανουρίου είχα παραλείψει κάποιες λέξεις απο το απολυτίκιό του, γιατί μπερδεύτηκα πάλι με το tablet. Πατώντας να εξαφανιστούν τα κενά δεξιά και αριστερά, εξαφάνισε και μία σειρά από το κείμενο, δε γνώριζα πως γίνεται και αυτό, με αποτέλεσμα εκείνη τη στιγμή που ήταν και πανηγύρι και πολύς κόσμος να πιαστώ απροετοίμαστος και να την παραλείψω όπως μας δείχνει και η εικόνα του συνημμένου. Ευτυχώς βέβαια το επανέλαβα μετά κανονικά ολόκληρο. Όμως είναι από τις περιπτώσεις που πρέπει να προσέχουμε και να γνωρίζουμε πως η χρήση tablet επιφέρει σίγουρα αρκετή εξυπηρέτηση, αλλά και κάποιες... εκπλήξεις.
 

Attachments

  • Screenshot_2013-12-29-09-08-51.png
    Screenshot_2013-12-29-09-08-51.png
    178.9 KB · Views: 63
  • Screenshot_2013-12-29-09-09-14.png
    Screenshot_2013-12-29-09-09-14.png
    291.6 KB · Views: 61
  • Screenshot_2013-12-29-14-10-42.png
    Screenshot_2013-12-29-14-10-42.png
    248 KB · Views: 64
  • Screenshot_2013-12-29-14-10-54.png
    Screenshot_2013-12-29-14-10-54.png
    234.3 KB · Views: 27
Last edited by a moderator:

ΠΑΛΗΚΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Παλαιό Μέλος
Δίχως να φανώ κακός αλλά το λέω με όλη την καλή διάθεση Απόστολο απο tablet δεν σου φαίνεται λίγο άσχημο?
όπως και αυτό που παρατηρήτε τελευταία να διαβάζουν ορισμένοι μέσα απο τα φυλλάδια pdf κειμένων δεν ξέρω εάν είναι σωστό.Αλλά έτσι ιδίως οι νέοι δεν πρόκειτε να μάθουν ποτέ τυπικόν με αποτέλεσμα όταν δεν υπάρχουν τα φυλλάδια μένουν.κάτι πρέπει να γίνει πάντως γιατί τα βιβλία της Αποστολικής Διακονίας στο Συναξάριον έχουν 10 Άγιοι(παράδειγμα)και οι φυλλάδες 30.Ποιό είναι σωστό?
 

ΒΑΙΟΣ ΝΤΕΛΗΣ

Παλαιό Μέλος
Καλησπέρα!!
Καταρχάς, θέλει όντως τρομερή εξοικείωση το τάμπλετ!!! και άντε εσύ εξοικειώνεσαι...
τι γίνεται με τον εκάστοτε βοηθό;; κι αν είναι και παππούς και δεν βλέπει;; άντε τα μεγεθύνεις, αλλά αν χρειαστεί να κατέβεις;; ή να αλλάξει πχ σελίδα;; ή να θέλει ντε και καλά να πάρει το τάμπλετ στα χέρια;; κι άλλα τέτοια προβλήματα...
με τα φυλλάδια ίσως είναι πιο εύκολα τα πράγματα, γιατί το θέμα είναι να βγει σωστά η κάθε ακολουθία. Αν είναι να έχουμε τέτοια προβλήματα, χίλιες φορές τα φυλλάδια.
Τώρα, όσον αφορά την σύγκριση μεταξύ φυλλαδίων και βιβλίων ΑΠ:
καλύτερα τα φυλλάδια, αλλά επειδή άνθρωποι τα φτιάχνουν κι αυτά, μπορεί μία στις τόσες να γίνεται και κανένα λάθος, οπότε ρίχνουμε και καμιά ματιά στο τυπικό και στα μηναία, την οκτώηχο κτλ βιβλία.
Όσον αφορά τους αγίους: τα βιβλία της ΑΠ είναι γνωστό ότι είναι παλιά. Έτσι, δεν αναφέρουν τους καινοφανείς αγίους. Ένας όμως που ανακηρύχθηκε άγιος (και μπορεί να μην ήταν καν Έλληνας!!! υπάρχουν καν και καν τέτοιων αγίων!! άλλος απ'την Γαλλία, άλλος απ'την Νορβηγία κτλ), δεν αξίζει να μνημονευθεί;;;
Όσον αφορά το τυπικό: το σπίτι τι το έχουμε; για να κοιμόμαστε;; καθόμαστε την προηγούμενη μέρα και διαβάζουμε τι λέει το τυπικό, κοιτάμε όλα τα βιβλία που εμπλέκονται (μηναία, οκτώηχος, εγκόλπιον αναγνώστου κ.α.) για να δούμε σε ποιο σημείο θα βρούμε το καθετί και είτε φτιάχνουμε στο word φυλλάδιο (αν δεν υπάρχει) (δόξα τω Θεώ, υπάρχουν ηλεκτρονικά όλα τα παραπάνω βιβλία και το μόνο που κάνουμε είναι αντιγραφή-επικόλληση)
είτε, αν θέλουμε, κυρίως στην αρχή, μέχρι να του πάρουμε τον αέρα, σημειώνουμε σε ένα χαρτί κάποια βασικά πράγματα που ίσως δεν θυμόμαστε και στην εκκλησία, εν ώρα της ακολουθίας, χρησιμοποιούμε τα πραγματικά βιβλία, έχοντας ως σύμβουλο το προαναφερθέν χαρτί.
Εγώ μιλάω εκ πείρας πλέον, γιατί τον τελευταίο 1-1,5 μήνα, πήγαινα συχνά στην εκκλησία καθημερινές, εργάσιμες μέρες (ειδικά με τα σαρανταλείτουργα που τελούσαμε) και έμαθα πάρα πολλά πράγματα μ'αυτόν τον τρόπο.
Εν κατακλείδι, το φυλλάδιο δεν υποκαθιστά την γνώση του τυπικού. Απλώς είναι μια διευκόλυνση, γιατί προκύπτουν και προβλήματα παρόμοια μ'αυτά της περίπτωσης "τάμπλετ" (μπέρδεμα δηλαδή...) και όποιος θέλει, κάθεται και μορφώνεται.
Αυτά.
Ευχαριστώ! :)
Καλή χρονιά!!
 

Βασίλης Κιαμηλίδης

Βασίλης Κιαμηλίδης
Σας μεταφέρω την από την Κυριακή του Θωμά 2013 εμπειρία μου στη χρήση του τάμπλετ.
Γνωρίζω και μελετώ το τυπικό και ο συνάδελφος (που είμαστε δίπλα και όχι απέναντι ) το γνωρίζει και καλύτερα από μένα, και στις παραλείψεις που σημειώθηκαν στην αρχή χρησιμοποιούσαμε αμέσως τα βιβλία τα οποία είναι έτοιμα δια πάν ενδεχόμενον.
Το πως θα χρησιμοποιήσουμε την κάθε εφαρμογή του ταμπλετ είναι θέμα ανάπτυξης της απαιτούμενης δεξιοτεχνίας του κάθε ψάλτη, όπως η οδήγηση του αυτοκινήτου και η χρήση του υπολογιστή κ.α.
Στην εκκλησία χρησιμοποιούμε εφαρμογές με τις οποίες έχουμε την απαραίτητη δεξιοτεχνία και εξοικείωση. Έχουμε ανοιχτές ταυτόχρονα 7 εφαρμογές, και σε δευτερόλεπτα τις εναλλάσσουμε ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής, ενώ έχει και ο συνάδελφος τάμπλετ μικρής αξίας το οποίο όμως χρησιμοποιούμε άνετα.
Όσον αφορά την αλλαγή του μεγέθους της σελίδας, όσες εφαρμογές δεν έχουν σταθερό το μέγεθος της σελίδας, ορίζουμε το επιθυμητό και το κλειδώνουμε.
Χρησιμοποιούμε επίσης και την αυτόματη αλλαγή της σελίδας με κίνηση την ταχύτητα της οποίας εμείς την ορίζουμε και την μεταβάλλουμε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Όλες οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε είναι δωρεάν, ενώ υπάρχουν και οι pro τις οποίες μπορούμε να αγοράσουμε έναντι 4-5 Ευρώ.
Οι αλλαγές των σελίδων γίνονται ''αστραπιαία'' με ένα άγγιγμα.
Όλα τα προβλήματα είναι θέμα προσωπικό του καθενός ο οποίος θα πρέπει να βρει κάποιον που γνωρίζει τη χρήση των εφαρμογών να του δείξει, όπως συμβαίνει με όσα πράγματα δεν γνωρίζουμε και όμως τα μαθαίνουμε.
Φυσικά το Αποστολικό Ανάγνωσμα από το βιβλίο και όχι από ταμλετ, το οποίο δεν καταργεί τίποτε απλά βοηθάει.
Όσοι είδαν την χρήση του στο αναλόγιο επειδή δεν βλέπανε την αλλαγή των σελίδων εκφράσθηκαν με τα καλύτερα λόγια, ενώ ένας ''μουσαφίρης'' Πόντιος από την Νέα Σάντα με ιδιαίτερη αγάπη για την εκκλησιαστική μας μουσική μας συνεχάρη θερμά, και μας είπε πως θα συστήσει τη χρήση του και στους Ιεροψάλτες της ενορίας του.
 

dimitris

Παλαιό Μέλος
Νέες τεχνολογίες εἶναι καί ὁ ἐκτυπωτής καί το φωτοτυπικό καί τό ἴντερνετ.
Οἱ παλαιοί ἔκαναν μιά προετοιμασία πρίν τό ψάλσιμο, τί θά ψάλλουν καί ἔφερναν παραμάσχαλα τά σχετικά βιβλία.
Σήμερα μπορεῖ κανείς νά τυπώνει σέ μεγένθυνση Α4 τά κείμενα πού βρίσκει στό ἴντερνετ ἤ γράφει μόνος του με προγράμματα πού παρέχονται δωρεάν καί μέ χρώματα καί μεγάλα γράμματα ἄν ἔχει χορωδία στό ἀναλόγιο.
Δηλ. ἄν τυπώνουμε αὐτά πού δείχνει σέ 7 ἤ 10 ἴντζες τό τάμπλετ θά εἴχαμε Α4 γιά νά βλέπει ὅλος ὁ χορός.
 

ψαλμός 50ός

Ελένη Ντόβα-Χατζή
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά εύχομαι σε όλους!!!!

Να καταθέσω και την δική μου 3χρονη εμπειρία, με το ipad.
1) Δεν αντικαθιστώ τα βιβλία με το ipad. Τα βιβλία είναι....βιβλία!!!! (Το ipad είναι οι φωτοτυπίες που θα ήμουν αναγκασμένη να βγάλω).
2) Πολύ καλή ετοιμασία από την προηγούμενη (με σελιδοδείκτες), και τοποθέτηση των βιβλίων ή αρχείων που θα χρησιμοποιηθούν, σε ένα μέρος(φάκελος), ούτως ώστε να ειναι μηδενικός ο χρόνος εναλλαγής τους.
3) Πολύ καλή γνώση των βιβλίων μου, έτσι ώστε να ξέρω που θα βρω οτιδήποτε αμέσως.
4) Τέλος, μεγάλη ευχέρεια χειρισμού του ipad.(να το κυβερνώ εγώ και όχι αυτό εμένα).
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Ούτε και εμείς λέμε τον Απόστολο από την οθονίτσα, απλά όπως ήδη αναφέρθηκε, ήταν μια ειδική περίπτωση καθώς λόγω ασθένειας είχε εξαντληθεί ο οργανισμός, ο πυρετός και γενικότερα η γριπώδης κατάσταση μαζί με κάποια φάρμακα φέρνουν προφανώς και μια ζαλάδα, πονοκέφαλο εκτός από σωματική εξάντληση, συν το γεγονός ότι δεν υπήρχε κάποια ουσιαστική ψαλτική βοήθεια, αποφάσισα να τα πω όλα μέσα από το tablet, ώστε να ξοδεύω όσο γίνεται λιγότερες δυνάμεις. Είχα γύρει και στο στασίδι, έβαλα και το μικρόφωνο μπροστά και πραγματικά βοηθήθηκα αρκετά.

Όμως πρόκειται για εξαίρεση. Αλλιώς όχι μόνο τον Απόστολο αλλά και όλα τα υπόλοιπα, ποτέ δε τα λέμε από έτοιμες φυλλάδες. Είναι βοηθητικές εάν δεν υπάρχουν βιβλία, ή εάν δεν έχουμε δυνάμεις να ανοιγοκλείνουμε και να ανεβοκατεβάζουμε βιβλία ή για άλλες περιπτώσεις. Όμως στο ναό που ψάλλω επειδή έχουμε άλλωστε όλα τα απαραίτητα βιβλία λειτουργικά και μουσικά, το tablet χρησιμοποιείται ελάχιστα και σχεδόν μόνο σαν ισοκράτης, στο δοξαστικό, στο δύναμις, στο χερουβικό, στο άξιον εστί και στο κοινωνικό όπως έχουμε ξαναγράψει.

Να όμως που έστω και για αυτές τις σπάνιες φορές, μπορεί να συμβεί ακόμα και αυτό το απίστευτο, να πει ο ψάλτης το Ευαγγέλιο αντί για τον Απόστολο! Είναι κάτι που δεν το έχω ξανακούσει… δυστυχώς. Πιστεύω πως εάν έχουμε υπόψη μας αυτές τις πιθανότητες, τότε μπορούμε να αντιδράσουμε πιο εύκολα σε μια στιγμή που θα πέσουμε σε ένα αντίστοιχο λάθος γι αυτό το λόγο και αναφέρονται εδώ για βοήθεια όλων μας και καλό είναι να προσθέτει και ο καθένας τις ανάλογες εμπειρίες του με τη χρήση tablets.

Η δεύτερη περίπτωση που αναφέρθηκε όπου το auto crop εκτός από τα κενά δεξιά αριστερά κόβει και μέρος από το κείμενο δεν είναι μοναδική. To έχω συναντήσει άλλες τουλάχιστον δύο φορές, Έτσι αν βλέπουμε πως κάτι δεν πάει καλά, ή αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι, ας το αφήσουμε καλύτερα το auto crop εκτός και έχουμε δει από πριν πως δεν επηρεάζει το κείμενο. Η συγκεκριμένη ακολουθία του αγίου Φανουρίου βρίσκεται εδώ ανηρτημένη http://analogion.com/forum/showpost.php?p=46233&postcount=7 και νομίζω πως μπορείτε να δείτε και μόνοι σας τι συμβαίνει με το auto crop στο σημείο που είναι το απολυτίκιο χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα ebookdroid.
 

Emmanouil Giannopoulos

Emmanouil Giannopoulos
Θα ήταν καλό να υπάρχουν εδώ γραμμένες κάποιες οδηγίες χρήσης, προγράμματα-εφαρμογές που βολεύουν, κλπ. ώστε να βοηθηθούν και όσοι δεν ξέρουν ακριβώς πώς να αρχίσουν, ή και όσοι ήδη το χρησιμοποιούν αλλά δεν είναι τόσο "ψαγμένοι". Κάποιες εφαρμογές κλείνουν μαζί με την ταμπλέτα μετά από λίγη ώρα μη ύπαρξης δραστηριότητας από τον χρήστη, ενώ κάποιες βολεύουν επειδή δεν κλείνουν όση ώρα το αρχείο είναι ανοιχτό. Ποιες εφαρμογές θα βόλευε να είναι ταυτόχρονα ανοιχτές, ποια αρχεία δεν φορτώνουν εύκολα, αν θα ήθελε κάποιος να σκανάρει εις κοινόν όφελος ένα βιβλίο πώς να το κάνει ώστε να είναι όντως λετουργικό για ταμπλέτα, κ.λπ.
Επίσης, πέρα από τα βιβλία με σελιδοδείκτες προς τα οποία ήδη υπάρχει σύνδεσμος, υπάρχουν άλλα τα οποία να βολεύουν στην χρήση; Επί παραδείγματι, εάν δεν υπάρχουν σελιδοδείκτες σε αρχεία pdf είσαι υποχρεωμένος να θυμάσαι την σελίδα στην οποία βρίσκεται το μέλος που θέλεις να ψάλλεις και να την πληκτρολογείς στην οθόνη της εφαρμογής, ή υπάρχει και άλλη λύση (εκτός βέβαια από το εναγώνιο ψάξιμο σελίδα-σελίδα το οποίο δεν πρέπει να γίνεται εν ώρα λατρείας);
 

παντ

Νέο μέλος
Νέες τεχνολογίες εἶναι καί ὁ ἐκτυπωτής καί το φωτοτυπικό καί τό ἴντερνετ.
Οἱ παλαιοί ἔκαναν μιά προετοιμασία πρίν τό ψάλσιμο, τί θά ψάλλουν καί ἔφερναν παραμάσχαλα τά σχετικά βιβλία.
Σήμερα μπορεῖ κανείς νά τυπώνει σέ μεγένθυνση Α4 τά κείμενα πού βρίσκει στό ἴντερνετ ἤ γράφει μόνος του με προγράμματα πού παρέχονται δωρεάν καί μέ χρώματα καί μεγάλα γράμματα ἄν ἔχει χορωδία στό ἀναλόγιο.
Δηλ. ἄν τυπώνουμε αὐτά πού δείχνει σέ 7 ἤ 10 ἴντζες τό τάμπλετ θά εἴχαμε Α4 γιά νά βλέπει ὅλος ὁ χορός.

Χρόνια καλά και ευλογημένα.
Ήθελα να προσθέσω επίσης, ότι νέες τεχνολογίες είναι και το ηλεκτρικό ρεύμα, οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις και τέλος τα βιβλία που παρήχθησαν μέσα από την μεγαλύτερη τεχνολογική επανάσταση, την τυπογραφία. Αρα μεγάλη σημασία δεν έχει το μέσον αλλά ο τρόπος χρήσης του.
 

dimitris

Παλαιό Μέλος
Χρόνια καλά και ευλογημένα.
Ήθελα να προσθέσω επίσης, ότι νέες τεχνολογίες είναι και το ηλεκτρικό ρεύμα, οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις και τέλος τα βιβλία που παρήχθησαν μέσα από την μεγαλύτερη τεχνολογική επανάσταση, την τυπογραφία. Αρα μεγάλη σημασία δεν έχει το μέσον αλλά ο τρόπος χρήσης του.
Δέν ἀντιλέγω, ὅλα εἶναι χρήσιμα. :)
 

ψαλμός 50ός

Ελένη Ντόβα-Χατζή
Θα ήταν καλό να υπάρχουν εδώ γραμμένες κάποιες οδηγίες χρήσης, προγράμματα-εφαρμογές που βολεύουν, κλπ. ώστε να βοηθηθούν και όσοι δεν ξέρουν ακριβώς πώς να αρχίσουν, ή και όσοι ήδη το χρησιμοποιούν αλλά δεν είναι τόσο "ψαγμένοι". Κάποιες εφαρμογές κλείνουν μαζί με την ταμπλέτα μετά από λίγη ώρα μη ύπαρξης δραστηριότητας από τον χρήστη, ενώ κάποιες βολεύουν επειδή δεν κλείνουν όση ώρα το αρχείο είναι ανοιχτό. Ποιες εφαρμογές θα βόλευε να είναι ταυτόχρονα ανοιχτές, ποια αρχεία δεν φορτώνουν εύκολα, αν θα ήθελε κάποιος να σκανάρει εις κοινόν όφελος ένα βιβλίο πώς να το κάνει ώστε να είναι όντως λετουργικό για ταμπλέτα, κ.λπ.
Επίσης, πέρα από τα βιβλία με σελιδοδείκτες προς τα οποία ήδη υπάρχει σύνδεσμος, υπάρχουν άλλα τα οποία να βολεύουν στην χρήση; Επί παραδείγματι, εάν δεν υπάρχουν σελιδοδείκτες σε αρχεία pdf είσαι υποχρεωμένος να θυμάσαι την σελίδα στην οποία βρίσκεται το μέλος που θέλεις να ψάλλεις και να την πληκτρολογείς στην οθόνη της εφαρμογής, ή υπάρχει και άλλη λύση (εκτός βέβαια από το εναγώνιο ψάξιμο σελίδα-σελίδα το οποίο δεν πρέπει να γίνεται εν ώρα λατρείας);
Όσον αφορά το ipad:

Πολύ ωραία εφαρμογή, δωρεάν και λειτουργική, είναι η iBooks.
Φορτώνει κανεις στο iTunes του υπολγιστή του όποια αρχεία θέλει ανεξαρτήτου μεγέθους και αριθμού σελίδων. (Ακόμη και ολόκληρα βιβλία των 800σελ)
Μετά με συγχρονισμό μεταξύ ipad και iTunes, μεταφέρονται τα αρχεία στό ipad στην εφαρμογή iBooks. Βέβαια τα αρχεία πρέπει να είναι σε μορφή pdf.
Στο iBooks τώρα, δημιουργούμε φακέλλους(εάν θέλουμε), όπου αρχειοθετούμε τα αρχεία-βιβλία.
Το μόνο μειονέκτημα που βρίσκω στην εφαρμογή, είναι ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε υποφακέλλους.
Μπορούμε επιπλέον με αναζήτηση να βρίσκουμε διάφορα αρχεία κι ας μην βρίσκονται στον ίδιο φάκελλο.
Επίσης μπορούμε να κατεβάζουμε αρχεία pdf, από τό internet, και μετά τα αρχειοθετούμε μέσα στο iBooks.
Μπορούμε να βάλουμε σελιδοδείκτες στις σελίδες που μας ενδιαφέρουν, του εκάστοτε αρχείου.
Το κάθε αρχείο, ανοίγει στην σελίδα στην οποία βρισκόταν την στιγμή που το κλείσαμε. Αυτο σημαίνει ότι μπορούμε να εναλλάσουμε τα αρχεια μεταξύ τους και να ανοίγουν στην σελίδα που τα αφήσαμε.
Αν μπορουμε να επεξεργαστούμε τα περιεχόμενα ενός αρχείου pdf, να είναι δηλ. ενεργά, τότε το iBooks, μπορει να τα διαβάζει και με αυτόν τον τρόπο δεν είναι απαταίτητοι οι σελιδοδείκτες.
Ελπίζω να βοήθησα σε ένα βαθμό.
Στη διάθεσή σας για όποιες άλλες απορίες.
 

Emmanouil Giannopoulos

Emmanouil Giannopoulos
Πέρα από το εύθυμο του πράγματος -το βίντεο αναρτήθηκε και κοιτάχτηκε πολλές φορές, και εγώ θυμάμαι να το είχα δει- πρόκειται για τις γνωστές εξυπνάδες του διαδικτύου, και μάλιστα ισπανικές, του τύπου "ρεζίλεψες την οικογένεια διότι βρήκες εργασία" και άλλα παρόμοια. Αυτοί που τα φτιάχνουν, τα αναρτούν και -φυσικά- μετά βρίσκουν ή προσπαθούν να βρουν εργασία, τα αναρτούν και -φυσικά- μετά αγοράζουν ή προσπαθούν να αγοράσουν τάμπλετ.
Σήμερα βρέθηκα σε ένα ωραίο χιονισμένο βουνό, τέρμα κορυφή στα 2052 μέτρα. Απόλαυση να κάθεσαι εκεί στον ήλιο γερά ντυμένος και να έχεις και αυτά που θέλεις να διαβάσεις, να ψιλοδιορθώσεις, να σιγοψάλλεις, κ.λπ. Ως παράδειγμα βέβαια, πέρα από όλα τα άλλα.
 

ΠΑΛΗΚΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Παλαιό Μέλος
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε Όλους!!!Διάβασα κάπου ότι ένας ιερέας ο οποίος έψαλε μέσα απο tablet την στιγμή του Ιερού Ευαγγελίου αντί για το Ευαγγέλιο πήρε το tablet βγαίνει στην Ωραία Πύλη και Αρχίζει να διαβάζει.Τελειώνοντας το Ευαγγέλιο που λέτε το σηκώνει ψηλά και σταυρώνει(ευλογεί) τον κόσμο.
Ο κόσμος όμως που δεν ήξερε τί κλαπατσίγκανο είναι αυτό που λέει και ο Δάσκαλος μου άρχισε να αναρωτιέται καλά:Καλά ξεκούτιασε ο παππάς τι ήταν αυτό που είχε στα χέρια του?
Αρα λοιπόν είναι σωστό πως πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο που πρέπει να σταματάει η τεχνολογία στην εκκλησία.
 

ΒΑΙΟΣ ΝΤΕΛΗΣ

Παλαιό Μέλος
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε Όλους!!!Διάβασα κάπου ότι ένας ιερέας ο οποίος έψαλε μέσα απο tablet την στιγμή του Ιερού Ευαγγελίου αντί για το Ευαγγέλιο πήρε το tablet βγαίνει στην Ωραία Πύλη και Αρχίζει να διαβάζει.Τελειώνοντας το Ευαγγέλιο που λέτε το σηκώνει ψηλά και σταυρώνει(ευλογεί) τον κόσμο.
Ο κόσμος όμως που δεν ήξερε τί κλαπατσίγκανο είναι αυτό που λέει και ο Δάσκαλος μου άρχισε να αναρωτιέται καλά:Καλά ξεκούτιασε ο παππάς τι ήταν αυτό που είχε στα χέρια του?
Αρα λοιπόν είναι σωστό πως πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο που πρέπει να σταματάει η τεχνολογία στην εκκλησία.
τι είναι αυτό που έχει σημασία; το βιβλίο ως εξώφυλλο, σελίδες κτλ ή τα κείμενα που περιέχονται σ'αυτό;
Ευχαριστώ! :)
 

KTsepas

Κωνσταντίνος Ε. Τσέππας
Καλησπέρα και Καλή και ευλογημένη χρονιά να έχουμε!!!
Μάλλον όλα έχουν την σημασία τους και τον ρόλο τους...!!!
Για φανταστείτε να διαβάσει ο ιερέας το εωθινό ευαγγέλιο από το Tablet και να βγεί στην Ωραία Πύλη για την προσκύνηση του Ευαγγελίου και να προτάσει το tablet προς προσκύνηση...!!! Θα πάτε να υποκλιθείτε και να προσκυνήσετε στο tablet??? Αναρωτιέμαι!!!
Εγώ δεν θα το κάνω.

ΥΓ Φαντάζομαι όμως ότι στο συγκεκριμμένο νήμα αναφερόμαστε στην χρήση του tablet στο ΑΝΑΛΟΓΙΟ και όχι στο Ιερό!!!!
 
Last edited:

ΒΑΙΟΣ ΝΤΕΛΗΣ

Παλαιό Μέλος
Καλησπέρα και Καλή και ευλογημένη χρονιά να έχουμε!!!
Μάλλον όλα έχουν την σημασία τους και τον ρόλο τους...!!!
Για φανταστείτε να διαβάσει ο ιερέας το εωθινό ευαγγέλιο από το Tablet και να βγεί στην Ωραία Πύλη για την προσκύνηση του Ευαγγελίου και να προτάσει το tablet προς προσκύνηση...!!! Θα πάτε να υποκλιθείτε και να προσκυνήσετε στο tablet??? Αναρωτιέμαι!!!
Εγώ δεν θα το κάνω.

ΥΓ Φαντάζομαι όμως ότι στο συγκεκριμμένο νήμα αναφερόμαστε στην χρήση του tablet στο ΑΝΑΛΟΓΙΟ και όχι στο Ιερό!!!!
προσκυνάμε το βιβλίο ή τα κείμενα που αναγράφονται σ'αυτό; δεν αμφιβάλω ότι όλα έχουν την σημασία και τον ρόλο τους, αλλά ποια είναι η σημασία και ο ρόλος του βιβλίου;
Ευχαριστώ! :)

Υ.Γ.1: ο τίτλος του θέματος είναι "προσοχή στην χρήση tablets". Δεν λέει τίποτα για αναλόγιο :D
Υ.Γ.2: άντε στο Ευαγγέλιο να προσκυνήσουμε. Στον Ν ψαλμό, τι θα ασπαστούμε;;; το tablet;;; :D
βέβαια, αν ο ασπασμός του Ευαγγελίου δεν γίνεται για κάποιον σοβαρόν λόγο ή αν ο ασπασμός στοχεύει το κείμενο, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά αυτό είναι αλλουνού παπά.....tablet :D
 
Last edited:

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Ὅταν ασπαζόμαστε τὸ Εὐαγγέλιο, τὸ ἀσπαζόμαστε ὡς ἀντικείμενο περιέχον το λόγο τοῦ Θεοῦ ἀλλὰ καὶ τὴν ΕΙΚΟΝΑ ποὺ ὑπάρχει στὴν στάχωση (κάλυμμα) τοῦ βιβλίου, λ.χ. ἡ Εἰς Ἄδου Κάθοδος, ἡ Σταύρωση ἀλλὰ καὶ ἄλλες παραστάσεις. Ἐπίσης, συχνὰ ἀπεικονίζονται οἱ Εὐαγγελιστές.

Ἄν τὸ tablet τοποθετηθεῖ ΕΝΤΟΣ παρόμοιας στάχωσης δὲν ἔχω κανένα πρόβλημα νὰ ἀσπαστῶ τὴν εἰκόνα ΕΠΙ τῆς στάχωσης.
 
Top