Προοίμιον των αγρυπνιών (μέλος Χρήστου Ψωμιάδη)

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
[Σημείωμα συντονιστή] Κώστα, για το θέμα της ορθογραφίας ο Δήμήτρης Καλπακίδης έδωσε αρκετές εξηγήσεις για αυτά που είπε. Μίλησε γενικά και δεν κατηγόρησε κανένα συγκεκριμένα και ούτε υποστήριξε οτι αυτός είναι αλάνθαστος. Ας μην το παιδέψουμε άλλο αυτό το ζήτημα εδώ. Εάν έχεις σχόλια για τα Λειτουργικά του Δημήτρη, στείλε τα στην ανάλογη συζήτηση.
 

Hristakis

Παμπάλαιο φθορικό μέλος
όπως κ κάποιες έξω πεταστές τις οποίες γράφεις αναλυτικά.
Έχε υπ όψιν σου ότι το πρωτότυπο που έγραψα ήταν σε πολύ συνοπτική γραφή(θα επανέλθω επ αυτού)αλλά επειδή σήμερα επικρατεί η άποψη ότι η ψαλτική είναι μια ξερή ανεβοκατάβαση-σολφέζ και τίποτα άλλο προτίμησα πριν το ανεβάσω να το γράψω κάπως πιο αναλυτικότερο διότι έτσι θα απέφευγα την τυχόν ξηροφωνική απόδοση από κάποιους.Εξ άλλου και άλλοι διδάσκαλοι γράφαν αναλυτικά(π.χ.Πέτρος ο Εφέσιος)
Κατά τα άλλα σε ευχαριστώ.
 

dkalpakidis

Dimitrios Kalpakidis
Είπα ότι όσοι έχουν σχόλια και παρατηρήσεις για τα λειτουργικά να στείλουν μηνύματα. Νοιώθω πως έχουμε την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ προς την ψαλτική παράδοση να είναι τα κείμενα ορθογραφημένα.
Το να γράφουμε γενικά "υπάρχουν κάποια λάθη σε ένα κείμενο" που προσπαθεί ο γράφων να αποφύγει τα λάθη και να μπαίνει στο ίδιο καζάνι αυτό με ένα ΕΝΤΕΛΩΣ ανορθόγραφο κείμενο (δεν εννοώ τον κ. Λιναρδάκη - εννοώ τα εκδιδόμενα βιβλία περισσότερο - και νομίζω εδώ θα συμφωνεί και ο κ. Λιναρδάκης) δείχνει τουλάχιστον προχειρότητα...
 
Last edited:

kostaeri

Μπουσδέκης Κώστας
το είπα έτσι γιατί συζητούσαμε εδώ το θέμα της ορθογραφίας κ μιλούσαμε για εσας κ τον κ Λιναρδάκη. Θα απαντησω κ στο συγκεκριμενο θεμα
 

kostaeri

Μπουσδέκης Κώστας
ξαναδιαβαστε προσεκτικα αυτο που εγραψε ο Σκρεκας κ θα καταλαβετε. συμφωνω μαζι του... εννοεί οτι καποιοι το παρατραβούν στην εκτέλεση με τις έλξεις με συνέπεια να αλλοιώνουν το κομμάτι
 

dkalpakidis

Dimitrios Kalpakidis
Το θέμα μας είναι τα κείμενα του κ. Χρήστου Ψωμιάδη.
Ανοίξτε άλλο ΘΕΜΑ για την παρασημαντική.
 

dkalpakidis

Dimitrios Kalpakidis
Βρε παιδιά τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Φέρτε κάποιο κείμενο δικό σας να δούμε πως είναι και τα ορθογραφημένα. Σε πολλά έχετε δίκιο. Πρέπει τα βιβλία που κυκλοφορούν να είναι ορθογραφημένο. Τώρα ποιας σχολής ορθογραφία; Φωκαέως Κηλτζανίδη Πρίγγου κλπ δεν πειράζει.
Ο Μέγας Στανίτσας έδωσε το τριώδιό του σε ψάλτη στην Αίγινα και του το ορθογράφησε. Όχι ότι δεν ήξερε ορθογραφία, απλά για να βγάλει κάτι τέλειο και σωστό. Αν ζούσε σήμερα ο αείμνηστος και μας επισύναπτε κάτι καινούργιο στο φόρουμ φυσικά και θα επιπλήττετο για κάποιο ορθογραφικό σφάλμα.
Φυσικά δεν θα έκανε και για δεύτερη φορά το λάθος να ανεβάσει συνθέσεις του.
Αναμένουμε μελοποιήσεις αυτών που γράφουν σε τούτο το τόπικ
Οχι λόγια , συνθέσεις, μουσικά κείμενα δικά σας.

Είπαμε, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν...
Δε μπορώ να αυτο- διαφημίζομαι...
Είπα: ανεβάζω τα λειτουργικά σε άλλο θέμα και το έπραξα. Σ' αυτό ας επικεντρωθούμαι στην σύνθεση του κ. Ψωμιάδη. Δεν είμαι συντονιστής της συζήτησης αλλά νομίζω
Το να γράφουμε άσχετα πράγματα εδώ είναι ασέβεια προς το πρόσωπό του κ. Ψωμιάδη.
Φιλικά
Δημήτριος Καλπακίδης
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
[Σημείωμα συντονιστή] Προσπάθησα να μεταφέρω τα άσχετα μηνύματα σε άλλη συζήτηση αλλά δεν είναι εύκολο γιατί εν μέρει αναφέρονται στη σύνθεση του Χρήστου ή σε άλλα μηνύματα που ανήκουν εδώ. Προτείνω να αλλάξουμε το θέμα αυτής της συζήτησης (thread) και να ανοίξουμε άλλο για το προοίμιο της Αγρυπνίας και να βάλουμε (και) εκεί τη σύνθεση του Χρήστου. Αν δεν διαμαρτυρηθεί κανείς θα το κάνω κάποια στιγμή σύντομα.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member

[Σημείωμα συντονιστή] ΟΚ, το αφήνω όπως είναι. Θα παρακαλέσω (ξανά) για απαντήσεις επί του θέματος και μόνο στο εξής.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
[Σημείωμα συντονιστή] Η περι αναγραφής των έλξεων συζήτηση μεταφέρθηκε εδώ
 

neophokaeus

Μέλος
Μια από τις μελοποιήσεις μου που είχα κάνει το 1999 και αφορά τις αγρυπνίες...

Ἀπόλαυσα μὲ δάκρυα στα μάτια τὴ σύνθεσή σου, ἀδελφέ μου, θυμήθηκα τὰ παλιὰ χρόνια στὸν Ἄθωνα. Γράφεις στὴ συνέχεια τῶν ἁγίων πατέρων συνθετῶν ποὺ ποτέ δὲν ξέφυγαν ἀπὸ τὴν Παράδοση τῆς ἐκκλησιαστικῆς μουσικῆς μας. Ὁ Θεὸς νὰ σὲ εὐλογεῖ πᾶσας τὰς ἡμέρας τὴς ζωῆς σου. π. Ἀμφιλόχιος Πίκιας.
 
Μέχρι σήμερα ψάλλαμε την καταγραφή (ή σύνθεση -δεν γνωρίζω) του π. Γεωργίου Ρήγα. Είναι αρτιότατη η σύνθεσή σου, ορθογραφικά συνεπής και γενικά άψογη. Όταν το έψαλλα νόμιζα ότι έψαλλα μάθημα των παλαιών. Συγχαρητήρια. Αν υπάρχουν κι άλλες συνθέσεις σου θα με ενδιέφεραν άμεσα.

Υ.Γ. Ένας νεώτερος εκκλησιαστικός μουσικός που σέβεται την παράδοση και την προσαρμόζει στο σήμερα (ενν. τις αναλύσεις που καταγράφονται)
 
Top