[Ερώτηση] Πού μπορώ να βρω συγκεντρωμένα όλα τα διαστήματα όλων των ήχων απεικονιζόμενα σε λόγους;

ΒΑΙΟΣ ΝΤΕΛΗΣ

Παλαιό Μέλος
Πού θα μπορούσα να βρω συγκεντρωμένα όλα τα διαστήματα όλων των ήχων απεικονιζόμενα σε λόγους;
Ευχαριστώ. :)
 

pfilippou

Παναγιώτης Φιλίππου
Σου συστήνω ανεπιφύλακτα το θεωρητικό βιβλίο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Δημητρίου Ιωαννίδου "Η Θεωρία της Βυζαντινής Μουσικής στην πράξη". Είναι άψογο και υπερ-αναλυτικό βιβλίο, έχει (εκτός των άλλων) κάθε ήχο ξεχωριστά με πίνακες των διαστημάτων, σύγκριση μεταξύ των διαστημάτων π.χ. διατονικού και χρωματικού κ.ά. Είναι (ίσως) το πιο πλήρες θεωρητικό βιβλίο που κυκλοφορεί. Περιεχόμενα στην κατωτέρω δ/νση: http://www.stamoulis.gr/ViewShopPro...earchStr=%E8%E5%F9%F1%E9%E1%20%F0%F1%E1%EE%E7

Υ.Γ.: Ο Άρχοντας είναι και μέλος του Ψαλτολογίου (Τσακιτζής) και μπορεί να σου πει και λεπτομέρειες. Δες το κανάλι του για λεπτομέρειες.
 

Παναγιώτης

σκολιοὶ γὰρ λογισμοί, χωρίζουσιν ἀπὸ Θεοῦ
«Σε άλλον Ιεροψάλτη ο Θεός έδωσε φωνή χαμηλών συχνοτήτων, σε άλλον υψηλών, και για αυτό ο καθένας πρέπει να επιλέγει μια βάση στην οποία να μπορεί να βγάζει τα μέλη της Ακολουθίας χωρίς να χρειαστεί να "χάσει" την φωνή του ή να ξελαρυγγιαστεί. Παρά ταύτα, επειδή το ευρύ φιλόμουσο κοινό γνωρίζει μάλλον την Ευρωπαϊκή παρά την Βυζαντινή, για αυτό θα κάνουμε "οικονομία", και θα παρουσιάσουμε τα ηχητικά δείγματα των Κλιμάκων έχοντας ως αναφορά την σχέση (1)· για περισσότερα δείγματα σε άλλη συχνότητα αναφοράς παραπέμπεσθε στο [1]»

Κε = Α3(Λα) = 440 Hz. (1)

http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=print&sid=741

http://byzantine-music.gr/Klimakes/007_HxosKlimakwn1881/007_hxhtika_klimakes1881.htm
 

Παναγιώτης

σκολιοὶ γὰρ λογισμοί, χωρίζουσιν ἀπὸ Θεοῦ
και εδώ μπορείτε να βρείτε ένα xls που είχα φτιάξει παλιά για τον αυτόματο υπολογισμό των συχνοτήτων, απλώς καταχωρώντας την συχνότητα του Νη.
 
Top