[Ερώτηση] Ποιότητα φωνής και θάλασσα

ioannoun

Μέλος
Σε μια πρόσφατη συζήτηση που είχα φίλο ψάλτη καταλήξαμε στο ότι γενικά οι ανθρώποι οι οποίοι διαμένουν κοντά στη θάλασσα έχουν καλύτερες φωνές σε σχέση με αυτούς που διαμένουν σε μια π.χ. πόλη γεμάτη με καυσαέρια. Ίσως σε αυτό να συμβάλλει η ποιότητα του άερα που αναπνέουν. Ο φίλος αυτός του οποίου να σημειώσω οτι η φωνή είναι καμπάνα κάθε πρωί χειμώνα καλοκάρι βρίσκεται στην παραλία για κολύμπι κάνοντας παράλληλα και πολλές ασκήσεις αναπνοής. Το βρήκα απολύτως λογικό πώς άλλο είναι να κάνεις τις ασκήσεις αναπνοής στην παραλία ή στο βουνό ή έξω στην φύση τελοςπάντων και άλλο μέσα σε 4 τσιμεντένιους τοίχους χωρίς ανακύκλωση αέρα, με aircondition και κάμποσα καυσαέρια απέξω. Θα ήθελα να ακούσω και τις δικές απόψεις σας περί τούτου.
 

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
Eιπα μια φορα σ'ενα συναδελφο Αθηναιο-εκει καυσαεριο φουλ!! :D- να κανει ασκησεις αναπνοης,βγαινοντας στο μπαλκονι...
Κι αυτος μου απαντησε:
''Τι μου λες ρε Ηλια! Αν τις κανω εξω στο μπαλκονι τις ασκησεις και παω να εισπνευσω,στην πρωτη εισπνοη,θα δω τ'αστρα μακαρονια απο τον βηχα και καταληξω στο νοσοκομειο με αναπνευστικα προβληματα!....''

Οποτε εξοχη και παλι εξοχη!!....

Προσοχη μονο στις...μελισσες...

Μπορει να μας μπει καμια στη...μυτη!!...:D

Οσο για τη θαλασσα,εχω να πω το εξης.
Σε εμενα,εχουν συμβει 2 πραγματα.
1ον. Nα κλεισει ο λαιμος μου -Ισως βεβαια να ηταν και απο υγρασια-και
2ον. Να ανοιξει ο λαιμος και ολα καλα και ωραια!:cool:
 

Doukellis

Ιωάννης Δουκέλλης
Δυστυχώς εμένα η υγρασία της θάλασσας με επηρεάζει πάρα πολύ :(:(!!
Αποτέλεσμα είναι πολλές μέρες (χωρίς να είμαι κρυωμένος), λόγω υγρασίας για να ψάλλω πρέπει να χρησιμοποιήσω αποσυμφορητικό σπρέι στη μύτη.
Απ' την άλλη, πιστεύω ότι ο καθαρός αέρας και το ιώδιο της θάλασσας προφανώς κάνουν καλό στους πνεύμονες και στις καλύτερες αναπνοές.
 

Μανώλης Παπαδάκης

Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Εξω Μουλιανών
Έχω την γνώμη ο,τι μόνο θετικά επηρρεάζει την φωνή (όπως και γενικά την υγεία) ενός ανθρώπου. Πως και γιατί, ίσως μπορούν να απαντήσουν ποιο εξειδικευμένοι π.χ ωριλα κ.λπ.

Γνωρίζω ό,τι μεγάλοι Πρωτοψάλτες κάνουν γαργάρα με θαλασσινό νερό..άρα κάτι θα ξέρουν και αυτοί.
 

SINGEORGE

Παλαιό Μέλος
Όσοι κάνετε ασκήσεις αναπνοής στην θάλασσα ,,,για πείτε τι ακριβώς κάνετε ...δηλ τι ασκήσεις κ πως γίνονται .....
 

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
Σε καποια υποενοτητα,στο θεμα ''Φωνητικη'',δε θυμαμαι ομως σε πια,θα βρεις μερικες ασκησεις,που μας τις περιγραφει ο κος Ιωαννιδης.
Γενικα οι ασκησεις,πρεπει να γινονται στον καθαρο αερα,ας μην ειναι στη θαλασσα.
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Εγώ μόνο θετικά επηρεάζομαι από τη θάλασσα. Πολλές φορές μου άνοιξε μισόκλειστη φωνή, ιδίως όταν πριν χρόνια έκανα ομαδάρχης σε παραθαλάσσια κατασκήνωση και από την υγρασία του αέρα σηκωνόμουν με φωνή θολότατη και την καταπονούσα περαιτέρω με φωνές σε σημείο να μην μπορώ να μιλήσω (ήμουν άπειρος και είχα αρκετά απείθαρχη ομάδα...). Και τώρα ακόμη, μόνο ευεργετικά μου επιδρά, χώρια ότι με βοηθάει το τακτικό μπάνιο και σε σωστότερη τοποθέτηση (δεν έχω κάνει φωνητική αλλά καταλαβαίνω πότε ψάλλω άνετα και πότε καταπονούμαι για να βγάλω φωνή). Όταν είμαι στη θάλασσα κάνω πάντα γαργάρα αλλά και προσπαθώ να εισπνεύσω λίγο νερό από τη μύτη για να καθαρίσω και την περιοχή εκεί. Αποτέλεσμα είναι ότι ψάλλω με πολλή πιο ανοιχτή και γεμάτη φωνή και πολύ δύσκολα κουράζομαι.
 
Επειδή εκτός από την θάλασσα στο 1ο μνμ αναφέρθηκε και το βουνό, μου ήρθαν κατά νου οι βοσκοί που εχουν φωνάρες. Πιστεύω ότι ο καθαρός αέρας και η χαμηλή σχετική υγρασία κάνουν καλό στο αναπνευστικό συστημα, δλδ στη βασική παράμετρο μιας υγιούς φωνής. Από την άλλη πάλι υπάρχει και το αντιπαλο δέος. Νυχτερινά κέντρα, καπνός, τσιγάρο κλπ ή και κάτι παραπάνω:rolleyes:. Πχ Διονυσίου, Καζαντζίδης κα...
 
Last edited:
Top