Ποιός εἶναι ὁ κύριος λόγος γιὰ τὸν ὁποῖο ἡ πλειονοψηφία ἀγοράζει τὰ Δίπτυχα;

Ποιός εἶναι ὁ κύριος λόγος γιὰ τὸν ὁποῖο ἡ πλειονοψηφία &#

  • οἱ φωτογραφίες καὶ τὰ βιογραφικὰ τῶν ἐπισκόπων

    Votes: 3 3.6%
  • τὸ ἀφιέρωμα κάθε ἔτους

    Votes: 0 0.0%
  • τὰ διοικητικὰ στοιχεῖα τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος

    Votes: 10 12.0%
  • τὰ διοικητικὰ στοιχεῖα τῶν ἄλλων Ἐκκλησιῶν

    Votes: 1 1.2%
  • τὸ τυπικὸ τῶν ἀκολουθιῶν

    Votes: 52 62.7%
  • τὸ ἁγιολόγιο τῆς ἡμέρας

    Votes: 1 1.2%
  • τὸ βάρος τους

    Votes: 3 3.6%
  • κάτι ἄλλο

    Votes: 13 15.7%

  • Total voters
    83

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
α) οἱ φωτογραφίες καὶ τὰ βιογραφικὰ τῶν ἐπισκόπων,
β) τὸ ἀφιέρωμα κάθε ἔτους,
γ) τὰ διοικητικὰ στοιχεῖα τῆς ἐκκλησίας τῆς ῾Ελλάδος,
δ) τὰ διοικητικὰ στοιχεῖα τῶν ἄλλων ἐκκλησιῶν,
ε) τὸ τυπικὸ τῶν ἀκολουθιῶν,
f) τὸ ἁγιολόγιο τῆς ἡμέρας,
ζ) τὸ βάρος τους,
η) κάτι ἄλλο,
 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
α) οἱ φωτογραφίες καὶ τὰ βιογραφικὰ τῶν ἐπισκόπων,
β) τὸ ἀφιέρωμα κάθε ἔτους,
γ) τὰ διοικητικὰ στοιχεῖα τῆς ἐκκλησίας τῆς ῾Ελλάδος,
δ) τὰ διοικητικὰ στοιχεῖα τῶν ἄλλων ἐκκλησιῶν,
ε) τὸ τυπικὸ τῶν ἀκολουθιῶν,
f) τὸ ἁγιολόγιο τῆς ἡμέρας,
ζ) τὸ βάρος τους,
η) κάτι ἄλλο,

η..ω
 

antonios

Αετόπουλος Αντώνιος
Να ψάξουμε τα λάθη ή να επινοήσουμε μερικά,
και να "την πούμε" στον επιμελητή δημόσια στο Ψαλτολόγιο :D


(Δυνατότητα πολλαπλής επιλογής υπάρχει; Πολύ μου αρέσει το ζ΄, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι ο κύριος λόγος. Μάλλον εξ ίσου με το κράξιμο.)
 
Last edited:

Λεωνίδας

Λεωνίδας Γαρουφαλῆς
πάτερ Μάξιμε, ἄν θέλετε, προσθέστε καί ἕτερον λόγον, δηλαδή ἐπισκοπική :)rolleyes:) διαταγή. Συνέβαινε παλαιότερα σέ μητρόπολη δυτικῆς Ἑλλάδος
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Από τότε που τα έσοδα άρχισαν να μειώνονται και τα έξοδα να αυξάνονται, σε συνδυασμό με την ανάρτηση του τμήματος του τυπικού των διπτύχων στο διαδίκτυο με τη μορφή pdf, αλλά και στην ιστοσελίδα της "Συμβολής", έπαψα και να τα αγοράζω. Οι κατά καιρούς συζητήσεις εδώ για θέματα τυπικού, καλύπτουν και όποιες άλλες αναζητήσεις σχετικών θεμάτων. Άλλωστε ο ναός τα αγοράζει και τα συμβουλεύομαι και εν ώρα ακολουθίας, εάν χρειασθεί.
 
Ωραία, αν το πάτε έτσι , ποια βιβλία χρησιμοποιείτε ; (στο αναλόγιο, ή στο σπίτι ..)
Της Αποστολικής Διακονίας ή άλλου εκδοτικού οίκου ;
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Ωραία, αν το πάτε έτσι , ποια βιβλία χρησιμοποιείτε ; (στο αναλόγιο, ή στο σπίτι ..)
Της Αποστολικής Διακονίας ή άλλου εκδοτικού οίκου ;

Μουσικὰ βιβλία τῆς ΑΔ ὅπως οἱ ἐκδόσεις τοῦ Πρίγγου σὲ ἐπιμέλεια Γ. Κωνσταντίνου ΠΟΤΕ:mad::mad::mad::mad: μόνο καὶ μόνο γιὰ τὶς ἐξοργιστικότατες ἐπιστολὲς τῆς ΑΔ πρὸς τὸν Δ. Κουμπαρούλη περὶ copyright. Καὶ μόνο ποὺ θυμᾶμαι τὴν ἐποχὴ καὶ τὰ συμβάντα μοῦ ἀνεβαίνει τὸ αἷμα στὸ κεφάλι ...

Τὸ Ὡρολόγιο ποὺ ἔχω σπίτι, χρησιμοποιῶ τὴν Ἔκδοση ἀπὸ τὸ περιβόλι τῆς Παναγίας, ἄκρως καλαίσθητη καὶ φροντισμένη ἔκδοση. Γιὰ τὰ ὑπόλοιπα Διαδίκτυο.

Ὅσο γιὰ τὰ Δίπτυχα ἰδιωτικῶς ἀποκλείεται ποτὲ νὰ τὰ ἀγοράσω, στὸ σπίτι ἔχω ΤΜΕ καὶ Ρήγα καὶ Σύστημα Τυπικοῦ καὶ ὅ,τι παλαιὸ καὶ ἀρχαῖο Τυπικὸ κυκλοφορεῖ on line. Εἰδικὰ τὸ διοικητικὸ κομμάτι τὸ ἀπεχθάνομαι καὶ μακάρι νὰ ἀπαλειφθεῖ τὸ ταχύτερο δυνατό ...

 
Last edited by a moderator:

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
Έχω στη βιβλιοθήκη μου τα δίπτυχα του 1996. Ο λόγος που τα αγόρασα τότε, αλλά και ο λόγος που κάθε χρόνο ανανεώνονται στο σκληρό μου δίσκο, είναι το τυπικό και η διασταύρωση δεδομένων, εφόσον στην Κρήτη (θεωρητικά του λάχιστον, ο π. Μάξιμος γνωρίζει τι εννοώ) μας αφορά το ΗΟΠ. Λόγω του ότι έχω καθημερινή επαφή με κεντρικό Ναό της πόλεως, στους ιερείς το μέρος που αφορά στην αναλυτική διοικητική διάρθρωση των μητροπόλεων με πληροφορίες, τηλέφωνα κλπ. είναι πολλές φορές χρήσιμο για αποστολές προσκλήσεων και εύρεση άλλων δεδομένων. Ακόμη και στην ακραία υπόθεση ότι ένας ψάλτης θα χρειαστεί κάποτε την φήμη κάποιου επισκέπτη αρχιερέως, αυτό αποτελεί τόσο σπάνια περίπτωση, η οποία και με ένα μικρό χειρόγραφο σημείωμα καλύπτεται. Το λογικό συμπέρασμα λοιπόν κατ' εμέ είναι ότι το μέρος αυτό των διπτύχων, καθώς και του ΗΟΠ είναι παντελώς άχρηστο για τα ιερά αναλόγια και δεν θα έπρεπε να επιφορτίζει το βοήθημα τυπικού που αφορά στους ψάλτες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει σε όλα τα ιερατικά γραφεία των ενοριών.

Και οι δύο Ναοί που υπηρετώ, αναγκάζονται κάθε χρόνο να απευθυνθούν σε τυπογράφο, ο οποίος διαχωρίζει το τυπικό και κάνει ξεχωριστή βιβλιοδεσία. Μάλιστα το 2012 ο ένας Ναός γιαυτό ακριβώς τον λόγο επέλεξε το Μικρόν Τυπικόν, το οποίο όμως μετά από την παντελώς άβολη για τις δικές μας τυπικές συνήθειες διάταξη της 28ης Οκτωβρίου (όπως και ένα Μεσώδιο Κάθισμα - Θεοτοκίον μεταξύ άλλων, το οποίο ούτε υπήρχε στο Μηναίο, ούτε το βοήθημα μας παρέπεμπε κάπου...), καθώς και άλλες διατάξεις που αφορούν σε μη ισχύουσες από το ΤΜΕ, δεν θα επαναλάβει την αγορά του και θα επιστρέψουμε στο ΗΟΠ, το οποίο δεν είναι τέλειο (υπάρχει το τέλειο;) αλλά είναι ακριβές, συγκεκριμένο και με την χρήση του δεν χρειάζεται ποτέ να γίνεται αυτό που ούτε ο Κ.Ο.Κ. προβλέπει, δηλαδή το "να συννενοηθούν οι οδηγοί".
 
Last edited:

Μανώλης Παπαδάκης

Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Εξω Μουλιανών
Στην βιβλιοθήκη μου υπάρχει ένα αντίτυπο των Διπτύχων του 1989. Σίγουρα περιλαμβάνει πολλές πληροφορίες..κανείς δεν αντιλέγει σ' αυτό. Από την άλλη δεν γνωρίζω εάν έχει αλλάξει κάτι στα περιεχόμενα από τότε! Εγώ σήμερα δεν θα το αγόραζα, γιατί θα προτιμήσω να αγοράσω ένα καλό μουσικό βιβλίο που θα μου είναι περισσότερο χρήσιμο.
 
Last edited:

KTsepas

Κωνσταντίνος Ε. Τσέππας
Τα δίπτυχα στο αναλόγιο χρησιμεύουν μόνο για το τυπικό των ακολουθιών, ωστόσο οι πληροφορίες που περιέχουν σχετικά με την δομή των Μητροπόλεων καθώς και τα τηλέφωνα επικοινωνίας κλπ πληροφορίες είναι χρήσιμα....
Αυτό που είναι εντελώς αχρείαστο είναι τα βιογραφικά στοιχεία των κατά τόπους Μητροπολιτών, τα οποία αναφέρονται σε κάθε έτος με τις νέες βέβαια μεταβολές που ισχύουν ως προς την εκλογή νέων Μητροπολιτών, το βιογραφικό τους κλπ.... Ωστόσο θα ήταν προτιμώτερο τα δεδομένα αυτά να υπάρχουν σε κάποιο παράρτημα εξωτερικό, εννοώ άλλο τεύχος των Διπτύχων προκειμένου να υπάρχει οικονομία χώρου...!!!
Επι πλέον με την χρήση του διαδικτύου μπορεί κανείς να έχει μόνο το τυπικό της ημέρας που τον αφορά και τίποτε άλλο...!!!
Τελικά πιστεύω ότι, θα ήταν προτιμώτερο να εκδίδονται 2 τεύχη. Το πρώτο να έχει μόνο το τυπικό των ακολουθιών και τις βασικές τυπικές διατάξεις και το δεύτερο να έχει όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, δλδ Δομή Μητροπόλεων, τηλέφωνα επικοινωνίας, διευθύνσεις και βιογραφικά Μητροπολιτών... αφού θέλουν καθε χρόνο να αναδημοσιεύονται... Ετσι θα ήταν πιο λειτουργικό!!! Συγγνώμη για την πολυλογία μου!!!
 
Τελικά πιστεύω ότι, θα ήταν προτιμώτερο να εκδίδονται 2 τεύχη. Το πρώτο να έχει μόνο το τυπικό των ακολουθιών και τις βασικές τυπικές διατάξεις και το δεύτερο να έχει όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, δλδ Δομή Μητροπόλεων, τηλέφωνα επικοινωνίας, διευθύνσεις και βιογραφικά Μητροπολιτών... αφού θέλουν καθε χρόνο να αναδημοσιεύονται... Ετσι θα ήταν πιο λειτουργικό!!! Συγγνώμη για την πολυλογία μου!!!

"...῞Ενα ἄλλο αἴτημα σχεδὸν ὅλων τῶν ψαλτῶν καὶ τῶν κληρικῶν ποὺ χρησιμοποιοῦν τὰ «Δίπτυχα» εἶναι νὰ ἐκδίδεται τὸ τυπικὸ σὲ χωριστὸ τόμο ἀπὸ τὸ διοικητικὸ μέρος. αὐτὸ εἶχε γίνει τὸ 2002, ἀλλὰ ἀποδείχτηκε ὅτι δὲν συνέφερε οἰκονομικά, καὶ θὰ ἐξηγήσω παρακάτω γιατί.
...Τώρα, γιατί δὲν συνέφερε οἰκονομικὰ ἡ δίτομη ἔκδοσι τοῦ 2002; διότι καὶ οἱ δύο τόμοι ἐκδόθηκαν συγχρόνως, μὲ τὴν συνηθισμένη χρονικὴ καθυστέρησι, καὶ πωλοῦνταν ὑποχρεωτικῶς μαζὶ σὰν ἕνα σέτ. αὐτὸ σημαίνει ὅτι ἔγιναν διπλὲς βιβλιοδεσίες, διπλὰ σκληρὰ ἐξώφυλλα καὶ λοιπά, ποὺ ἀνέβασαν τὸ κοστολόγιο τῆς ἐκδόσεως κατακόρυφα...
...δημιουργήθηκαν λοιπὸν πολλὰ προβλήματα ἀπὸ τὴν δίτομη ἔκδοσι τοῦ 2002, εἶχε δὲ καὶ οἰκονομικὸ κόστος μεγάλο (βιβλιοδετικὰ περίπου διπλάσιο ἀπὸ τὴν μονότομη ἔκδοσι), ὁπότε στὴν ᾿Αποστολικὴ Διακονία δὲν θέλουν οὔτε νὰ ἀκούσουν γιὰ δύο τόμους τῶν «Διπτύχων». παθαίνουν σὸκ καὶ μόνο στὴν ἰδέα, διότι δὲν θέλουν νὰ ἐπαναληφθῇ ὁ ἐφιάλτης τοῦ 2002, καὶ ἔχουν ἀπόλυτο δίκιο σὲ αὐτό."

Από εδώ:
http://www.symbole.gr/typikon/2010-12-16-18-12-06/453----lr------
 

evangeloskarp

Παλαιό Μέλος
Ο κύριος λόγος είναι το τυπικό της ημέρας ,αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί να έχω τα δίπτυχα πχ : τηλέφωνα μητροπόλεων ,ονόματα ιερέων από ναούς και άλλα.
Γενικά είναι χρήσιμο βιβλίο .
 

Λάτρης Β.Μ.

Παράφωνος ερασιτέχνης!
Θέλω να ρωτήσω το εξής: είναι εντολή της εκάστοτε μητρόπολης ή όχι να προμηθεύονται οι ναοί τα δίπτυχα της Α. Δ.; Γιατί έχω δει κάποιους ναούς κυρίως εκτός πόλης να χρησιμοποιούν ή του κ. Παπαχρήστου, ή το μικρό τυπικό (δεν θυμάμαι εκδότη) Κάποιος συνάδελφος κάτι έγραψε παραπάνω.
Εμείς στο ναό έχουμε της Α. Δ., αλλά στο σπίτι, λόγω του κόστους, χρησιμοποιώ του κ. Παπαχρήστου, το οποίο δεν νομίζω ότι υστερεί σε τίποτα από το της Α. Δ., ο συντάκτης του έχει κάνει καλή δουλειά και, εκτός αυτού, είναι και πιο εύχρηστο. Βεβαίως συμβουλεύομαι πολύ συχνά και το φόρουμ μας.
Αυτό που είχε γίνει το 2002, μας εξυπηρέτησε πολύ, γιατί στα ψαλτήρια έμεινε μόνο το μέρος των ακολουθιών, που αυτό είναι που ενδιαφέρει το ψάλτη την ώρα της ακολουθίας. Μακάρι να υπήρχε ένας τρόπος να ξαναγινόταν μια τέτοια κίνηση, και ας μην ήταν το αισθητικό αποτέλεσμα των εκδόσεων το καλύτερο.
Νομίζω ότι οι ναοί το αγοράζουν για πρακτικούς λόγους. Αν και οι περισσότερες μητροπόλεις έχουν τα στοιχεία τους στο διαδίκτυο, υπάρχουν κάποιοι ηλικιωμένοι ιερείς που επειδή δεν έχουν γνώσεις χειρισμού του διαδικτύου, ανατρέχουν στο τυπικό της Α. Δ. για να βρούνε ένα τηλέφωνο, ή κάποιο άλλο στοιχείο σε κάποια άλλη μητρόπολη. Το ίδιο προφανώς να ισχύει και για ηλικιωμένους ψάλτες που δεν μπορούν να ανατρέξουν στο διαδίκτυο για θέματα τυπικού των ακολουθιών. Άρα, το εν λόγο τυπικό καλώς υπάρχει στους ναούς.

Διαβάζοντας την παράγραφο 9 δεν σας κρύβω ότι τρόμαξα!:eek::eek::eek:
 

Λεωνίδας

Λεωνίδας Γαρουφαλῆς
Για ποιον λόγο Λεωνίδα ; (Άστο να πάει , άστο ....)
Τζιζ...μην το ακουμπάς ...
Για να πάρετε ποιανού ;

Ἀναγκάζομαι νά γράψω ὅτι ἡ τελευταῖα φράση καί παραπομπή στό παραπάνω σχόλιο τοῦ Ἀπόστολου Καλπακίδη δέν ἀνταποκρίνεται οὔτε κατ' ἐλάχιστον στήν ἀλήθεια.
 
βασικότατη διευκρίνηση: ἐδῶ

Αγαπητέ και φίλτατε Λεωνίδα . Μάλλον επιχειρηματολογείς υπέρ του δικού μου υπαινιγμού .
Σαφώς και ο Ιεροκήρυκας δεν είχε υπ όψιν τα δίπτυχα (τι λέμε τόση ώρα ) (στα έγραψα και κατ ιδίαν , εσύ ήθελες να τα δημοσιοποιήσεις )
Του χρόνου μια καλή ιδέα είναι όλοι οι επιχώριοι επίσκοποι να εκδώσουν κατά τόπους τυπικό , ούτως ώστε ο καθείς να κάνει ότι του καπνίσει....
Έτσι και κατ αυτό τον τρόπο δημιουργούμε κακό προηγούμενο και ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου.
Πάλι , σε επαρχιακό ναό , θέλησε ο προιστάμενος του ναού , να λεχθεί το εωθινόν ευαγγέλιο του όρθρου , στην παλαιά του θέση , λέγοντας ότι είχε εντολή από τον σεβασμιώτατο .(είχε προηγηθεί η συνοδική απόφαση περί επαναφοράς της θέσεως του ευαγγελίου του όρθρου ....) και πάει λέγοντας..
 

Ἀναγκάζομαι νά γράψω ὅτι ἡ τελευταῖα φράση καί παραπομπή στό παραπάνω σχόλιο τοῦ Ἀπόστολου Καλπακίδη δέν ἀνταποκρίνεται οὔτε κατ' ἐλάχιστον στήν ἀλήθεια.

Μπράβο ! Ούτε κατ ελάχιστο ;
Εγώ έκανα μία σκέψη , μία εικασία και εσύ (άθελα΄;) την επιβεβαίωσες .
Η διευκρίνιση σε καλύπτει ; Πως ; Πνευματικώς; Ηθικώς ;
Πιστεύω πως όσοι ασχολήθηκαν (έστω και λίγο ) και διάβασαν , κατάλαβαν.
 
Top