Αν μιλούσε για το ύφος κάποιος τιτάνας όπως ο Πρίγγος ή ο Στανίτσας, θα έλεγε ακριβώς τα ίδια πράγματα.
Ο Στανιτσας δεν εχει καμια σχεση με την τοποθετηση φωνης ή την προφορα του Πριγγου/Ναυπλιωτη. Ο μεν ειναι πολυ καθαρος, δεν αλλοιωνει τιποτα, ψαλλει πολυ φυσικα, ο δε χρησιμοποιει το στυλ που περιγραφει ο Γεροντακης. Πολυ αμφιβαλλω οτι ο Στανιτσας θα συμβουλευε μισοκλειστο στομα ή αλλοιωση φωνηεντων.
Τα πράγματα έχουν πλέον όντως αλλάξει πολύ ως προς την μετουσίωση της παράδοσης σε μια νέα αισθητική αντίληψη. Χρειάζεται όμως βαθιά επίγνωση το δεύτερο. Δεν αρκεί να τοποθετείται διαφορετικά κάποιος, πρέπει να ξέρει γιατί και πώς στέκεται διαφορετικά σε σχέση με την παλαιά ψαλτική. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να τις αρχές της.
Εν προκειμενω ποια ακριβως ειναι η διαφοροποιηση; Οτι η φωνη του ενος ειναι διαφορετικη απο του αλλου; Δηλαδη αν καποιος εχει ψιλη φωνουλα απαγορευεται να ψαλλει επειδη δεν μπορει να βγαλει σπηλαιωδη φωνη; Ή επειδη καποιος ψαλλει καθαρα και γινονται κατανοητες ολες οι λεξεις φερνει "νεα αισθητικη αντιληψη"; Δηλαδη οταν θα ψαλλω σπηλαιωδως καινοφανεις μελοποιησεις οπως "εις το μνημα σε επεζητησεν" του Πριγγου ειμαι παραδοσιακος, ενω οταν πω με λεπτη καθαρη φωνουλα δοξαστικο Ιακωβου ειμαι αλλοιωτης της παραδοσης; Αλλα αυτες οι καινοφανεις συνθεσεις και τα Αξιον εστι πχ Καραμανη πλ β΄ ή τα μινορε-κιουρδι λειτουργικα που δεν εχουν μεσα ουτε μια κλασικη θεση δεν ειναι "φραγκικα γλυκερα τραγουδακια" ;
(όπως είναι ο συγκεκριμένος άρχων πρωτοψάλτης
Λυστε μου, αν θελετε, μια απορια. Γιατι τον αποκαλειτε (και εσεις και στο βιντεο) "Αρχοντα Πρωτοψαλτη"; Ειχα την εντυπωση οτι "Αρχων Πρωτοψαλτης ταδε" ειναι επισημος τιτλος-οφικιο που αποδιδεται απο το Πατριαρχειο ή εστω απο καποια Μητροπολη. Τον προσφωνειτε ετσι διοτι εχει οντως καποιο οφικιο ή απλως τιμητικα ανεπισημα;
[και γλωσσολόγος ερευνητής συν τοις άλλοις])
Εχετε να με παραπεμψετε σε καποιο πονημα, εργασια, ανακοινωση, καποιο γλωσσολογικο γραπτο του;
Να με συμπαθατε, αλλα οταν καποιος φερνει επιχειρηματα του τυπου "ενας Τουρκος μουσικος ειπε στον Σουρλατζη οτι εμεις απο εσας τα πηραμε, αρα ετσι ειναι" ή οτι "η μουσικη ειχε μυστικα που τα ηξεραν μονο οι παλιοι και τωρα χαθηκαν", ή "κανεις δεν ψαλλει 6-12", δεν μπορω να τον παρω και πολυ στα σοβαρα σαν επιστημονα.
είναι πολύτιμες νομίζω. Δεν θα συμφωνήσω με κάποιες απαξιωτικές νύξεις που έγιναν.
Να ξανατονισω εδω ότι οι κρισεις-επικρισεις γινονται αποκλειστικά πανω στις ψαλτικες τοποθετησεις και οχι στο προσωπο του ανθρωπου, ο οποιος ειναι συμπαθεστατος, και σε καμια περιπτωση δεν ειναι απαξιωτικοι οι χαρακτηρισμοι μου. Ειναι οι αποψεις του, ειναι σεβαστες, εκφραζουν μια αλλη φιλοσοφια, απλως δεν συμφωνω μαζι τους, δεν με εκφραζουν, εκφραζω τη διαφωνια μου, δεν βρισκω τιποτε το απαξιωτικο στο να σχολιαζω αρνητικα καποιες θεσεις.
Το να μη θελουμε διαλογο, να ακουγονται διαφορετικες αποψεις, κρισεις, διαφωνιες, αλλα να συμφωνουμε ολοι σε ολα, δεν μου ακουγεται και πολυ υγιες...