[Ερώτηση] Ποιο Δοξαστάριο επιλέγετε;

Καλησπέρα σε όλους ανοιγώ αυτο το θέμα για να δω και τις γνώμες σας πάνω στο παραπάνω θέμα

Προσωπικά εδω και πολλά χρόνια ψέλνω απο το την Μουσική Κυψέλη του Στέφανου Λαμπαδαρίου έχω δέι και το Δοξαστάριο του Πέτρου του Πελλοπονησίου Π.Κηλντζανίδου αλλά προτιμώ το πρώτο.

Περιμένω σχόλια και γνώμες.
 

stzioutzios

Μέλος
Εγώ προτιμώ του Πέτρου Πελοποννησίου 1821, γιατί έχει καλές και απλές γραφές. Ευχαριστώ πάρα πολύ που ανοίγεται αυτό το θέμα γιατί με ενδιαφέρουν οι απόψεις σας.
 
Κατ αρχάς θα ήθελα σε ευχαριστήσω αδελφε μ για το θέμα που σκευτικες ν ανοιξεις διοτι ειχα μια συζητηση με φιλους ψαλτες περι τουτου.
Τελως παντων για ν μην πολυλογώ εγω προσωπικα εχω σαν πρωτη μ επιλογη το Δοξασταριο του Πετρου το Λαμπαδαριου εξηγηση του Γρηγοριου του Πρωτοψαλτου ομως ειμαι της αποψης οτι δεν πρεπει να περιορίζομαι σε μονο ενα δοξασταριο δλδ μπορει να μου αρεσει ενα δοξαστικο απο Καραμάνη θα το ψαλλω ή απο Φιλανθιδη επισεις θα το ψαλλω. Ομως απο τις αμεσες επιλογες μου και αυτα που μου αρεσουν περισσοτερο ειναι οπως προειπα ειναι το δοξασταριο του Πετρου κυριως στις παλιες του εξηγησεις δλδ (απο Γρηγοριο , απο Πετρο Εφεσιο , απο Κηλτζανιδη και κυριως τους πιο παλαιους), η Κυψελη του Στεφάνου , η Αθωνιάς του Φιλανθιδη , και ενω τρελενομαι για τις συνθεσεις του δν εχω ψαλει ποτε σε ακολουθια απο το Δοξασταριο του Ιακωβου του Πρωτοψαλτου. Εγω πρωσοπικα το θεωρο τοπ και κορυφαίο και κριμα που ουτε καν σε πανηγυρεις ψαλεται. Αλλα θα ψαλλω και καποια φορα απο τον Πριγγο και απο τον Καραμάνη αν μου αρεσει καποιο δοξαστικο.
Αυτα ειχα να πω ελπιζω ν ημουνα στο θέμα και να βοηθησα
Αγγελος Παπας :)
 

Λάτρης Β.Μ.

Παράφωνος ερασιτέχνης!
Συνήθως από τη Μουσική Κυψέλη του Στεφάνου Λαμπαδαρίου, αλλά και τα μηνολόγια του Καραμάνη.
 

tb---

τσοπάνης
Βουδούρη, αν και δεν ψέλνω δοξαστικά, μόνο για εξάσκηση ~
 

petrosgrc

Πέτρος Γαλάνης
Ποτέ δεν χώνεψα τον Στέφανο. Μου φαίνονταν πάντα πολύ στριφνές οι γραμμές του. Προτιμώ τον Κηλτζανίδη. Επίσης μου αρέσει και ο Πρίγγος. Για την ακρίβεια, από κηλτζανίδη και Πρίγγο λέω τα δοξαστικά και σπανιότερα από Καραμάνη.
 

Χρήστος Τόλιας

α' ψάλτης ι.ν. Αγίου Γεωργίου Αγρινίου
Πρίγγος και ό,τι λείπει από Πρίγγο, από Πέτρο Λαμπαδάριο ή Καραμάνη. Σπανιότερα Σύρκα ή Στέφανο Λαμπαδάριο.
 

petrosg

Petros Gonatas
Πρίγγος και μετά Μουσική Κυψέλη Στεφάνου Λαμπαδαρίου (πιο πλήρης και για καθημερινές εορτές).
 

Mιχαήλ

Ηράκλειο Κρήτης
Πρίγγος και ότι λείπει απο Καραμάνη. Αν είναι όμως πολύ σύνθετο (του Καραμάνη) το λέω απο Κηλτζανίδη
 

Μανώλης Παπαδάκης

Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Εξω Μουλιανών
Δοξαστάριον Πέτρου Πελοποννήσιου (Κηλτζανίδου), ενίοτε και από Πρίγγο για όλο τον ενιαυτό & Χρυσάνθου Θεοδοσοπούλου για δοξαστικά του Τριωδίου και Πεντηκοσταρίου.

Στο μέλλον έχω κατά νου κι άλλα..!
 

chanendes

Ιωάννης Π. Αχιλλιάς
όπως είχε γράψει κι ο Χάρης ο Συμεωνίδης κάπου: "στηθικάριον το Στανιτσοακουστικόν":D
 
Προτιμώ του Κηλτζανίδη, που είναι μακράν καλύτερο και πολύ πιο κοντά στο αρχέτυπο του Πέτρου.
Περιέχει και τα ιδιόμελα πλην των δοξαστικών , για να μην χρειάζεται να κουβαλάς κι άλλο βιβλίο. (νομίζω για αυτά χρησιμοποιεί ως πηγή την συλλογή ιδιομέλων του Χουρμουζίου.)
Εκτός αυτών , θα πρότεινα στους "ανήσυχους" φιλόμουσους συναδέλφους που είναι λάτρεις των κλασικών και απλών θέσεων , από τις μεταγενέστερες εκδόσεις , την συλλογή εννέα τόμων Μουσικό Μηνολόγιο του π.Κων/νου Παπαγιάννη που είναι υπερπλήρης από όλες τις απόψεις .
Κατ εξαίρεση και για πιο πανηγυρικές καταστάσεις , θα μπορούσαμε να ψάλουμε και κάποιο του Κ.Πρίγγου . Δεν τα περιέχει όλα όμως.
Του Καραμάνη πάλι οι διασκευές , είναι Πρίγγος σε πιο "ξεχειλωμένη" εκδοχή.
Τέλος κάτι , πέρα από τα συνηθισμένα , το τρίτομο Νέον Στιχηράριον του ενιαυτού του μακαριστού Αβραάμ Ευθυμιάδη , που περιέχει πρωτότυπες δικές του συνθέσεις.
 

PavlosKouris

Pavlos Papadopaidi
Δοξαστικά Ενιαυτού, Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος.
Τριώδιο, κυρ Αβραάμ Ευθυμιάδης.
Πεντηκοστάριο, Χαράλαμπος Καρακατσάνης.
 

Λεωνίδας

Λεωνίδας Γαρουφαλῆς
Σίγουρα, κάθε δοξαστάριο ἔχει τό δικό του χρῶμα. Χρησιμοποιῶ ὅσα μαθήματα τοῦ Στανίτσα βρίσκω, καθῶς καί Καραμάνη. Φυσικά, Κηλτζανίδης καί Στέφανος λαμπαδάριος εἶναι σταθερές ἀξίες.
Τελευταῖα, προμηθεύτηκα τόν πρῶτο τόμο ἀπό τά μουσικά μηναῖα τοῦ Χαρ. Καρακατσάνη, πού ἐκδίδει ἡ ἱερά μονή Καλαμίου Ἀργολίδος καί μοῦ ἄρεσαν τά κείμενα, τόσο γιά τήν εὐκολία στήν ψαλμωδία, ὅσο καί γιά τόν καλό τονισμό τῶν φράσεων. Πρόκειται βέβαια γιά τόμους πού περιέχουν ὅλα τά μαθήματα κάθε ἡμέρας τοῦ μηνός, δηλαδή προσόμοια-καθίσματα-ἰδιόμελα-δοξαστικά-ἐξαποστειλάρια-κανόνες-δοξαστικά.
 

Χρύσανθος80

Παλαιό Μέλος
Avatar.....!ότι δεν έχει γράψει ο αείμνηστος συμπληρώνω απο Καραμάνη και εν συνεχεία άααααν υπάρχει κενό , Δοξαστάριον Πελλοπονησίου.
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Πιστεύω πως το καλύτερο δοξαστάριο όλων των εποχών ακούει στη σειρά των Μουσικών Μηναίων του αείμνηστου δασκάλου Σίμωνος Καρά. Κυκλοφόρησαν για ένα μικρό διάστημα, μετά δεν είμαι σίγουρος για την συνέχεια, πάντως λογικά υπάρχουν κάποια σε καλές τιμές όπως βλέπουμε εδώ: http://www.bestprice.gr/item/2153624700/moysikon-mhnaion-ianoyarioy
Το καλό με αυτά τα μουσικά μηναία είναι ότι πρόκειται για αντιγραφή κατά κάποιο τρόπο των κλασσικών βιβλίων, με εύληπτο τρόπο όμως και έτσι δεν ανακύπτει κανένα πρόβλημα δυσκολίας στην ανάγνωση αλλά ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για τις γνωστές κλασσικές θέσεις, από Πέτρο Λαμπαδάριο, Μουσική Κυψέλη και για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή από Ιάκωβο. Όμως επειδή έχουν υψηλό κόστος δε τα έχω, παρά ελάχιστα, έτσι πέρα από αυτά χρησιμοποιώ τη Μουσική Κυψέλη του Στεφάνου Λαμπαδαρίου εκδόσεως πολυχρονάκη και μόνο τους δύο τόμους: http://www.biblioasi.gr/product_info.php?products_id=179497 καθώς για Τριώδιο Μεγάλη Εβδομάδα και Πεντηκοστάριο έχω ήδη προμηθευτεί τα μουσικά βιβλία του Σ. Καρά, τα οποία εντάξει δε συγκρίνονται με οτιδήποτε άλλο έχει κυκλοφορήσει ποτέ. Είναι απλά κορυφή.
Πριν τη Μουσική Κυψέλη προσπάθησα να διαβάσω από του Κηλτζανίδου που αναφέρθηκαν παραπάνω, όμως στην πράξη ανακαλύπτεις πως δεν καλύπτουν τόσο μεγάλο εύρος εορτών όσο της Μουσικής Κυψέλης, οπότε η Μουσική Κυψέλη ή αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, τα Μουσικά Μηναία του Σ. Καρά είναι μονόδρομος για κάποιον που θέλει πραγματικά να έχει όλα τα δοξαστικά όλων μα εντελώς όλων των εορτών και σε σωστή κλασσική γραφή μακριά από επικύνδυνους νεωτερισμούς.
Κάποιες φορές, ιδίως παλιότερα αλλά καμιά φορά και τώρα αν δεν έχω το tablet προσπάθησα να ψάλω από του Καραμάνη τα βιβλία τα οποία συχνά πυκνά βρίσκει κανείς σε ναούς και υποτίθεται πως αποτελούν μια κάποια λύση για όποιον δεν έχει μαζί του δοξαστάριο. Όμως όσες φορές προσπάθησα στάθηκε αδύνατο να ψάλλω από αυτά τα βιβλία. Μπορεί οι χαρακτήρες να είναι οι ίδιοι, αυτοί που ξέρουμε της βυζαντινής μουσικής, όμως η πλοκή των χαρακτήρων και η απίστευτα συχνή τοποθέτηση δίγοργων τρίγοργων καθιστά το βιβλίο άχρηστο για όποιον δεν έχει μάθει να διαβάζει τη μοντέρνα αυτή γραφή της βυζαντινής μουσικής.
Τώρα σχετικά με αυτούς που ψάλλουν λέγοντας συνθέσεις της στιγμής, δηλαδή ότι τους έρχεται εκείνη την ώρα, και όχι έχοντας απομνημονεύσει κάποιες ήδη προϋπάρχουσες συνθέσεις κλασσικών κυρίως μελοποιών δε ξέρω. Πάντως έχω συναντήσει παλαιούς ψάλτες και άλλους που έζησαν σε μοναστήρια που έχουν κοιμηθεί πλέον και μου έλεγαν ότι όλη την εβδομάδα ήδη από το απόγευμα της Κυριακής σκεφτόντουσαν το δογματικό του ερχόμενου Σαββάτου ή κάποιο δοξαστικό εσπερινού ή αίνων μεγάλων εορτών και ήταν κατά κάποιο τρόπο το σημείο αναφοράς. Τώρα βλέπεις δυστυχώς μέχρι και οφικιάλιους άρχοντες πρωτοψάλτες που ψάλλουν συνθέσεις της στιγμής…
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Για να ολοκληρώσω και το παραπάνω μήνυμα να συμπληρώσω κάτι που ξέχασα να πω ότι προσπαθώ τις μεγάλες δεσποτικές και θεομητορικές εορτες να ψάλλω από το δοξαστάριο του συχωρεμένου Πέτρου Φιλανθίδη.
Τώρα έτσι στα γρήγορα ηχογράφησα ένα δοξαστικό που θα ψάλλουμε την Κυριακή των προπατόρων, πρόκειται για μέλος που βρίσκεται στη Μουσική Κυψέλη, εδώ όμως το βλέπουμε σε χειρόγραφο κείμενο του Σ. Καρά.
 
Top