Ποιος μπορεί να βοηθήσει;

Maria Psy

Νέο μέλος
Αγαπητοί φίλοι και λειτουργοί της ψαλτικής

Γράφτηκα στο φόρουμ γιατί δε γνωρίζω σχεδόν τίποτα από ψαλτική και χρειάζομαι βοήθεια σε πολύ βασικά πράγματα.

Σπουδάζω σε πόλη του εξωτερικού και βοηθάω στο ψαλτήρι στην ελληνική ενορία. Στην ενορία μας έχουμε όλοι μαύρα μεσάνυχτα. (Η απόχρωση του μαύρου διαφέρει ανά περίπτωση, αλλά το χρώμα είναι το ίδιο...:eek:)
Τη λειτουργία τη βγάζουμε στοιχειωδώς. Με στενοχωρεί αυτό, γιατί ξέρω ότι λόγω της αμάθειάς μας γίνονται πολλές παρατυπίες. Για παράδειγμα, στη Θ. Λειτουργία, εκεί που πρέπει να πούμε το απολυτίκιο της ημέρας, εμείς κάθε Κυριακή λέμε το Τη Υπερμάχω...
Πήρα ευλογία από τον ιερέα (ο οποίος δεν είναι Έλληνας και δε μπορεί να μας καθοδηγήσει) να κάνουμε τη Λειτουργία σύμφωνα με το τυπικό.

Το πρόβλημα είναι το εξής: Δεν είμαι σίγουρη τι πρέπει να λέμε κάθε Κυριακή, και πώς να το λέμε.

Μπήκα στη σελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου (http://www.ec-patr.org/gr/typikon/2009/2009-03-29.htm) για να δω τι λέμε αυτή την Κυριακή.

Λοιπόν, το "Εξ' ύψους κατήλθες", το'χουμε.
Το "Ταις των δακρύων σου ροαίς" το βρήκα στη Σύνοψη. Δεν είμαι σίγουρη όμως για τη μελωδία. Μπορεί κάποιος να μου τη δώσει? Επειδή δεν ξέρω Βυζαντινή μουσική, αυτό που κάνω συνήθως είναι να τα μαθαίνω απ'έξω.

Μετά, στα Αντίφωνα τι στίχους λέμε;


Σας ευχαριστώ,

Μαρία
 

ΓΙΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παλαιό Μέλος
Το απολυτίκιο "Ταις των δακρύων σου ροαίς" ψάλλεται όπως το "Εξ ύψους κατήλθες". Ίδιος ήχος. πχ 'Αγιοι Ανάργυροι και θαυματουργοί, - Εν σοί μήτερ ακριβώς, κλπ
Στα Αντίφωνα λέγονται 3 στίχοι (1-2-18) από τα τυπικά Ψαλμός 102 (Ευλόγει η ψυχή μου τον Κύριον) για το Α' αντίφωνο "Ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου κλπ. - Ψαλμός 145 για το Β' αντίφωνο (Αίνει η ψυχή μου τον Κύριον) στίχοι 1-5-10 Σώσον ημάς Υιέ Θεού.
 

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ ΔΑΝΙΗΛ

Παλαιό Μέλος
Απο τον Γεωργιο Χατζηχρονογλου.Μαρια σου ευχομαι απο τωρα καλο Πασχα και καλη δυναμη σ'αυτο που κανεις.
 

Attachments

  • TaisTonDakrion_GH.mp3
    1 MB · Views: 104

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Χαρα στο κουράγιο σου. Απο το τίποτα δεν είναι εύκολο να γίνεις ψάλτης και τυπικάρης. Καλή δύναμη. Όταν τελειώσεις τις σπουδές σου, και μάλλον νωρίτερα θα έχεις μάθει αρκετά.
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Αφού εκφράσω κι εγώ τα συγχαρητήριά μου για το σπουδαίο και δύσκολο έργο που έχει αναλάβει η φίλη μας, να σημειώσω ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώτος που έσπευσε να την βοηθήσει ήταν ένας άνθρωπος όχι τυχαίος στον χώρο (και δεν λέω τίποτε άλλο) κι αυτό δίνει ένα παράδειγμα σε όλους εμάς τους "μικρότερους" να βοηθούμε σε οτιδήποτε χρειαστεί η Μαρία και η όποια Μαρία δυσκολεύεται σε τέτοιες σπουδαίες προσπάθειες.

Και θα πρότεινα στον αγαπητό διαχειριστή να ανοίξει προς τούτο ένα θέμα, όπου νομίζει αυτός, με τίτλο "απορίες αρχαρίων" (ή κάτι σχετικό).
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Ὅλα τὰ λειτουργικὰ κείμενα βρίσκονται ἐδῶ στὸ analogion γιὰ νὰ μὴν πολυψάχνεις στὴ Σύνοψη.

Ἄν χρειαστεῖς τώρα κανένα ἄλλο τροπάριο καὶ δὲν ὑπάρχει ἔτοιμη ἠχογράφηση στὸ forum, στεῖλε μου ΠΜ νὰ στὸ ἐτοιμάσω ἐγώ καὶ νὰ σοῦ τὸ στείλω νὰ κάνεις τὴ δουλειά σου.

Πιθανῶς καὶ κάποιοι ἄλλοι συνάδελφοι νὰ μποροῦν νὰ κάνουν τὸ ἴδιο.

Χρήσιμο βοήθημα θὰ ἦταν τὸ «Ἐγκόλπιον Ἀναγνώστου και Ψάλτου» τῆς Ἀποστολικῆς Διακονίας στὴν τελευταία του ἐπηυξημένη ἔκδοση ἢ τὸ Συλλειτουργικὸν τῆς Ἱ. Μ. Σίμωνος Πέτρας στὸ Ἅγιον Ὄρος.

Καλὸ κουράγιο.
 

Maria Psy

Νέο μέλος
Ευχαριστώ όλους όσους έσπευσαν με υπομονή και κατανόηση να προσφέρουν και υλικό και ψυχολογική υποστήριξη :):):)

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το φιλικό καλωσόρισμα και η απλότητα στις απαντήσεις σας. Φαντάζομαι δεν είναι εύκολο πράγμα για κάποιον που ξέρει, να δώσει κάτι χωρίς να χρησιμοποιήσει ορολογίες ώστε να μπορεί ο άλλος να το καταλάβει και να του χρησιμεύσει.

Πολύ βοηθητικό το αρχείο, κ. Δανιήλ! Πράγματι, η Μ. Βδομάδα και το Πάσχα θα είναι οπωσδήποτε μια ενδιαφέρουσα εμπειρία για το εκκλησίασμα στην ενορία μου:D Αλλά είμαστε τυχεροί γιατί τώρα θα έχουμε βοήθεια από τις Μεγάλες Δυνάμεις, την ομάδα του Ψαλτολογίου!

Φίλε Domesticus, το έχουμε το Εγκόλπιο στο ναό, όπως και τα Μηναία, και το Τριώδιο και ένα σωρό βιβλία. Αλλά για να βρει κανείς αυτό που θέλει σε ένα βιβλίο θα πρέπει να ξέρει πρώτα απ'όλα να ψάχνει...
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
Ευχαριστώ όλους όσους έσπευσαν με υπομονή και κατανόηση να προσφέρουν και υλικό και ψυχολογική υποστήριξη

Αν και ...κατόπιν εορτής, τώρα βρήκα χρόνο να το γράψω από κασέτα και να το ανεβάσω. Είναι από τον Άρχοντα Θρασύβουλο Στανίτσα.

ΧΣ

TaisTon DakryonSouRoais_Stanitsas.mp3

ΥΓ. Θα ετοιμάσω ένα θέμα στον Στανίτσα, με Απολυτίκια και άλλα σύντομα Τροπάρια Τριωδίου, γιατί νομίζω δεν ανέβηκαν (ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος).
 
Last edited:

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
Μαρια
Καλως Ορισες στο φορουμ .
Πολλα συγχαρητηρια για την προσπαθεια . Φροντισε να μην απογοητευθεις αν υπαρξουν (που θα υπαρξουν) καποιες δυσκολιες . Και κατι να παει στραβα , κατι να μην ειπωθει σωστα , Δ.Τ.Τ. (Δεν Τρεχει Τιποτα) . Ολοι ετσι ξεκινησαμε
με τα λαθη μας και τις ''γκαφες'' μας .
Ο επιμενων νικα . ΣΥΝΕΧΙΣΕ .
 

ψαλμός 50ός

Ελένη Ντόβα-Χατζή
Μαρία, να σε καλωσορίσω και εγώ
Και σε συγχαίρω για την πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεις.
Να ξέρεις ότι μπήκες στην πιό σωστή , κατά την γνώμη μου, σελίδα, του ιστοχώρου.
Εδώ, δεν προλαβαίνεις να καταθέσεις τις απορίες, ή να ζητήσεις κάτι, και από όλα τα μέρη της γής, έρχεται πληθώρα βοήθειας, με περισσή αγάπη δοσμένη, που ποτέ δεν φανταζόσουν ότι θα μπορούσες να έχεις.:):)
Και όπως λέει και ο κ. Λιναρδάκης, ο ΕΠΙΜΕΝΩΝ ΝΙΚΑ!!!
Κάτι παραπάνω....ξέρει..:p:p
Καλωσόρισες και καλή συνέχεια στην προσπάθειά σου, που είναι αξιέπαινη!!!
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Φίλε Domesticus, το έχουμε το Εγκόλπιο στο ναό, όπως και τα Μηναία, και το Τριώδιο και ένα σωρό βιβλία. Αλλά για να βρει κανείς αυτό που θέλει σε ένα βιβλίο θα πρέπει να ξέρει πρώτα απ'όλα να ψάχνει...

Στὸ βιβλίο ψάχνεις, στὸν Mozilla βάζεις τὸ find καὶ σὲ πάει μόνο του, τουλάχιστον ὅταν προετοιμάζεσαι στὸ σπίτι ...
 

Maria Psy

Νέο μέλος
Ε, εντάξει βρε παιδιά, μην τα παραλέμε :) Δεν είναι δα και τόσο φοβερή η προσπάθεια που καταβάλλεται. Αφού όλα έτοιμα τα ζητάω. Είναι η νοοτροπία του καταναλωτισμού που μαστίζει τη σημερινή νεολαία :cool:
Μοιάζει πάντως σα να μπήκα σε χώρο όπου βρίσκονται έμπειροι και αναγνωρισμένοι σεφ, πρόθυμοι να μου συστήσουν βιβλία και συνταγές, να με μυήσουν στην τέχνη, κι εγώ απλώς ήρθα για ένα χάμπουργκερ και μια κοκακόλα. Την άλλη βδομάδα θα ζητήσω ένα χάμπουργκερ και μια sprite. :rolleyes:

Μη με παρεξηγήσετε. Σε αυτή τη φάση οι προτεραιότητές μου είναι α) να κάνω τις σπουδές μου, β) να επιβιώσω μέχρι να επιστρέψω στην Ελλάδα, αφού το ταμείον είναι πιο μείον και από τη θερμοκρασία εδωπέρα. :eek:
Όπως καταλαβαίνετε, τα παραπάνω δεν αφήνουν χώρο ή χρόνο για μελέτη της ψαλτικής.

κ. Βαγγέλη, μου άρεσε πολύ η Δ.Τ.Τ. προσέγγισή σας. Λέω να την εφαρμόσω και εκτός ψαλτηρίου.
 

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
κ. Βαγγέλη, μου άρεσε πολύ η Δ.Τ.Τ. προσέγγισή σας. Λέω να την εφαρμόσω και εκτός ψαλτηρίου.

Δ.Τ.Τ. : Στην Ελλαδα το λεμε (ειδικα εσεις οι νεοι) αφασια . Οι γαλλοι το λενε καπως αλλοιως ''.....φου'' . Στην γηραια !!! (πολυ νεωτερη της παμπαλαιας Ελλαδας) Αλβιωνα , πως το λενε ;
Και πουσαι : Χρονου επιτρεπωντος , ''μαθε τεχνη κι' αστηνε κι' αμα πεινασεις πιαστηνε'' . Εννοω οτι μια και το φορουμ σου παραθετει ''λουκουλλεια γευματα'' αντι μονο ''χαμπουργκερ και κοκα κολα'' , αν μπορεις και κυριως αν σε ενδιαφερει , ''βουρ στον πατσα'' .
 

Maria Psy

Νέο μέλος
Για πείτε βρε παιδιά... Τι λέμε στη Μικρή Είσοδο και μέχρι το Άγιος ο Θεός αυτή την Κυριακή?
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Ένα σουβλάκι και μια μπύρα!
Μετά τό Πάσχα!!!
Για πείτε βρε παιδιά... Τι λέμε στη Μικρή Είσοδο και μέχρι το Άγιος ο Θεός αυτή την Κυριακή?
ΕΙΣ ΤΗΝ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΝ
«Τοῦ λίθου σφραγισθέντος...».
Εἴσοδος.​
Εἰσοδικόν: «Δεῦτε προσκυνήσωμεν... ὁ ἀναστάς ἐκ νεκρῶν...».
Μετά τήν Εἴσοδον.​
Ἀπολυτίκια: 1.– Τό Ἀναστάσιμον «Τοῦ λίθου σφραγισθέντος...». 2. – Τῆς Ὁσίας «Ἐν σοί, μῆτερ, ἀκριβῶς...», καί 3. – Τοῦ Ναοῦ.
Κοντάκιον: «Προστασία...».


 

Αντωνης Μιχελουδακης

παλαιόν στρουθίον μονάζον
Για πείτε βρε παιδιά... Τι λέμε στη Μικρή Είσοδο και μέχρι το Άγιος ο Θεός αυτή την Κυριακή?

Να σου πω μπρε κοπελιά γιατί θαρρώ πως είσαι και πατριώτισσα.Μόλις γίνει η είσοδος λέμε το αναστάσιμο απολυτίκιο δηλ.Του λίθου σφραγισθέντος απο τον α ήχο,το απολυτίκιο της Αγίας το -Εν σοί μήτερ- και το απολυτίκιο του αγίου του ναού που ψάλλεις.Τέλος λέμε το κοντάκιο- Προστασία των χριστιανών-.Αυτά είναι και ακολουθεί το Αγιος ο θεός
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής

Πάντως μ᾿ αὐτό τό Psy μπορεῖς νά βοηθήσεις κι ἐσύ... τό φόρουμ...
Ὑπῆρξε ἐνδιαφέρον γιά psyche...

 

Αντωνης Μιχελουδακης

παλαιόν στρουθίον μονάζον
Πάντως Πάτερ εγώ το σουβλάκι το έχασα αφού με προλάβατε εσείς.Σε μένα μπορεί να φανεί χρήσιμο αυτό το περί Ψυχής(δεν ξέρω και εγγλέζικα):)
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Αντωνης Μιχελουδακης;33035 said:
Πάντως Πάτερ εγώ το σουβλάκι το έχασα αφού με προλάβατε εσείς.

Στό χαρίζω!!!
Ἁπλῶς ἐγώ γράφω πιό γρήγορα. Ἐσύ ἔχεις τήν πρωτιά!!!​
 

Maria Psy

Νέο μέλος
Μην ανησυχείτε πάτερ, εδώ που είμαι, μόνο από σουβλάκι δεν κινδυνεύει να χαλάσει η νηστεία μου. Ο πεινασμένος Ελλάδα ονειρεύεται...
Πείτε μου τι ενδιαφέρον υπήρξε, να σας πω τι μπορώ να προσφέρω. :)

Κύριε Αντώνη, πιο πατριώτισσα δε γίνεται! Στο Ρέθυμνο έζησα 5 χρόνια. Κι ο πατέρας μου είναι από το Μυλοπόταμο. χεχε

Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Το "Εν σοι, μήτερ, ακριβώς", δεν ξέρω ακριβώς πώς το λέμε. Μην της τα πω λάθος της αγίας, και είμαστε και συνονόματες. Το έχει κανείς ηχογραφημένο;
 
Top