Ποιοί ήταν / είναι οι δάσκαλοί μας

MTheodorakis

Παλαιό Μέλος


Κατὰ τὰ ἔτη 1985-1987 μὲ δίδαξε ἀφιλοκερδῶς ὁ Δημήτριος Καλλυντέρης ἀπὸ τὴν Κόνιτσα, θεολόγος, ψάλτης τοῦ ναοῦ τοῦ ἁγίου Γερασίμου ἄνω Ἰλισίων, μέλος τῆς χωρωδίας τοῦ Στανίτσα. Συνέχισα μόνος μου μὲ τὰ ἀρχαῖα μαθήματα (χφφ. ΕΒΕ/ΜΠΤ) καὶ τὶς πρῶτες ἐκδόσεις.
 

ATHAN

Αθανάσιος Μπακαλούδης
Δάσκαλός μου ο Αθανάσιος Καλαφάτης, πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονα Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη[/QUOTE
]

Πολύ ωραίο το θέμα αυτό, πραγματικά, μας κάνει να θυμυθούμε παλιούς συναδέλφους, δασκάλους και αγαπητούς πρωτοψάλτες.
Με τον κ. Αθανάσιο Καλαφάτη, εξαίρετο ψάλτη και συνάδελφο, συνέψαλα στον Ι.Ν.Αγίου Γεωργίου, Εργατικών Πουλυκατοικιών Ν.Κρήνης, Θεσσαλονίκης. Ερχόταν πάντα και μας έδιδε ένα βοηθητικό και απαραίτητο χεράκι, στις Αρχιερετικές ακολουθίες. Όπου και αν βρίσκεται να είναι πάντα καλά.
 

ATHAN

Αθανάσιος Μπακαλούδης
Ιορδάνης Κουτσιμανής, Πρωτοψάλτης του Αγ.Αντωνίου, Πολιούχου Βεροίας.

Τον κ. Ιορδάνη Κουτσιμανή τον είχα και εγώ δάσκαλο στη σχολή "Εν χορδαίς", στα πρώτα μου βήματα στο ούτι. Σαν δάσκαλος ήταν μεταδοτικότατος και υπομονετικός, προσόντα απαραίτητα για κάθε διδάσκαλο.
Τον εύχαριστώ για τους κόπους του, και τον χαιρετώ όπου και αν ευρίσκεται.
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
Τα πρώτα μου μουσικά ακούσματα, έχω από τον πατέρα μου Κυριάκο Συμεωνίδη, πρωτοψάλτη στα 18 του στην Αγ. Αικατερίνη Θεσ/νίκης, που εγκατέλειψε πρόωρα τα αναλόγια για 12ετή νοσηλεία από φυματίωση. Μαθητής (ο μοναδικός ίσως) του Δημήτρη Βαφειάδη στον Ι.Ν. Υπαπαντής, θρυλικού Πολίτη πρωτοψάλτη, που από πολλούς παλαιούς θεωρούνταν ανώτερος κι από αυτό τον Πρίγγο.

Σπούδασα Ιατρική, ενώ παράλληλα ασχολήθηκα με την κλασική μουσική (δίπλωμα κιθάρας με τον Κ. Κοτσιώλη, θεωρητικές σπουδές έως φούγκα) και μέχρι τα 24 μου έκανα καριέρα ως κλασικός κιθαρίστας (κονσέρτα, ρεσιτάλ, διαγωνισμοί, διδασκαλία).

Μετά, με τυχαία "επιφοίτηση" :)D:rolleyes::D), άλλαξα ρότα και έπεσα με τα μούτρα στη βυζαντινή μουσική. Σπούδασα δίπλα στον Απόστολο Ιωαννίδη, (ήταν 16 χρόνια λαμπαδάριος του Λυκούργου Πετρίδη, μαθητή και προσωπικού φίλου του Στανίτσα), από τον οποίο πήρα δίπλωμα, ενώ από το 1991 ανέλαβα αναλόγιο. Παράλληλα και ως δ/ντής του Ωδείου Γαλαξίας, παρακολουθούσα και τα μαθήματα διπλωματικών τάξεων του Δ. Σουρλαντζή.

Στην παραδοσιακή μουσική "μυητής" και δάσκαλός μου υπήρξε ο Σόλων Λέκκας, με τον οποίο γνωρίστηκα το 1997 και σημάδεψε τη ζωή μου, ενώ αργότερα έγινε και κουμπάρος μου. Την εποχή εκείνη μαθήτευσα για μια διετία στον ταμπουρά - σάζι δίπλα στον Ρος Ντέιλυ, ενώ ούτι (λίγα μαθήματα μόνο) διδάχθηκα από τους Θωμά Αποστολόπουλο και Μάρκο Σκούλιο.

Ελπίζω να μην ξέχασα κανέναν!

Χαραλάμπης
 
Last edited:

koudounellis

Ευστράτιος Κουδουνέλλης
Πρακτικά με δίδαξε ένας αγγειοπλάστης στο χωριό μου. Ο κ. Ευστράτιος Τζανής. Έψαλλα βέβαια έχοντας ακούσματα από το δάσκαλό μου στο δημοτικό Παναγιώτη Νουλέλλη.
Κατόπιν είχα ακούσματα από τους ψάλτες του χωριού μου του ιερού προσκυνήματος Παναγιας της Αγιάσου Προκόπιο Λυγέλη μαθητή του Καρύκα πρωτοψάλτου του μητροπολιτικού ναού Μυτιλήνης , και Ευστρατίου Βάλεση άρχοντος Υμνωδού σήμερα στην Αγιάσο Λέσβου.
Στη Ριζάρειο σχολή έκανα μαθήματα με τον κ. Ιωάννη Σίμο.
Ως φοιτητής εκκλησιαζόμουν στην Αγία Τριάδα Αμπελοκήπων που έψαλλε ο κ. Φώτης Κετσετζής.
Έψαλλά αριστερά στον Νίκο τον Καρανταλή επί χρόνια πρωτοψάλτη στον Άγιο Γεράσιμο Ιλισίων.
Δίπλωμα πήρα από τον κ. Θεοφάνη Σουλακέλλη καθηγητή στο μουσικό της Παλλήνης.
Παρακολούθησα μαθήματα αλλά και στο αναλόγιο κοντά στον κ. Ιωάννη Αρβανίτη επίσης καθηγητή στο μουσικό της Παλλήνης.

Τους ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας όλους.
 
Last edited:

dimitris

Παλαιό Μέλος
Ελπίζω να μην ξέχασα κανέναν!

Χαραλάμπης
Τι να ξέχασες; δεν άφησες και κανα δάσκαλο ανενόχλητο.:D
Πάντως αν έχεις κασέτες του Σουρλατζή μαθήματα ή ψαλσίματα καλό θα είναι να ανεβούν προς όφελος όλων και ειδικά των νέων.

Ε, τώρα, και για καμιά ηχογράφηση με τον Σόλωνα σε κάποιο τσιμπούσι δεν θα μας χάλαγε κιόλας :wink:
 

Λάτρης Β.Μ.

Παράφωνος ερασιτέχνης!
Δάσκαλός μου ήταν ο πρωτοψάλτης του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Βόλου και καθηγητής μου στη Β.Μ. στο εκκλησιαστικό λύκειο Βόλου, ο Μελέτης Μιχαήλ. Δάσκαλε σε ευχαριστώ για όλα.:):D
 
Last edited:

Firfiris

Κωστόπουλος Ευθύμιος
Αρχικά (λίγο) κάποιοι πατέρες στο Όρος και (περισσότερο) στην Ιερά Μονή Οσίου Αρσενίου Χαλκιδικής.

Αργότερα (και ουσιαστικότερα) Ιωάννης Χασανίδης.

Να είναι καλά γιατί με έβαλε στα βαθιά της μουσική μας. Κάποιοι άλλοι σε βγάζουν, δε σε βάζουν, δυστυχώς...
 
Last edited:

Dimitris Fakinos

Παλαιό Μέλος
1) Κωνσταντίνος Καλλίνικος, καθηγητής ερμηνευτικής της Θεολογικής Σχόλης Χάλκης.

2) Βασίλειος Νόνης, πρωτοψάλτης και μαΐστωρ, από τον οποίο και έλαβα το δίπλωμα του μουσικοδιδασκάλου.

3) Γρηγόριος Στάθης, καθηγητής μουσικολογίας και κατά την γνώμη μου ο κράτιστος των ελλήνων μουσικολόγων.

4) Παναγιώτης Τζανάκος, πρωτοψάλτης. Είχα την ευλογία και την τιμή να διατελέσω λαμπαδάριός του επί δέκα συνταπτά έτη στον Ι.Ν Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Ερυθραίας, και, στον οποίο οφείλω όλη μου την ψαλτική καλλιέργεια επάνω στο αναλόγιο.

5) Νίκος Παγούνης, καθηγητής φωνητικής-ορθοφωνίας, με πολύ μεγάλες περγαμηνές στο είδος του.
 

raphael

Ραφαήλ Ζουμής
Είχα την τιμή να είμαι μαθητής ενός μεγάλου ψάλτου και δασκάλου της Βυζαντινής Μουσικής του κυρίου Παναγιώτου Νεοχωρίτου τον καιρό εκεινο ήταν Πρωτοψάλτης στον μητροπολιτικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης.
Ακόμη αναπολώ εκείνες τις ημέρες. Το αναλόγιο έσφυζε από νέους που διψούσαν για την μουσική. Το μάθημα γινόταν και στο αναλόγιο. Το πρώτο που μάθαμε ήταν ότι αυτό που ψάλλουμε είναι προσευχή και μετά όλα τα άλλα. Ήθος, ύφος και τέχνη σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο του χάρισμα που σε καθήλωνε. Μακάρι να δώσει ο Θεός κάποια στιγμή και να ξαναγίνω δομέστικος του.
 

chanendes

Ιωάννης Π. Αχιλλιάς
Πρώτος μου Δάσκαλος, από την ηλικία των 6 ετών, ο πατέρας μου, Παναγιώτης Αχιλλιάς, μαθητής των Δημητρίου Ντόντου, Δημητρίου Σουρλαντζή και Κωνσταντίνου Τασόπουλου.

(Συνεχίζει ακόμα να με διδάσκει ,κάθε φορά που ο Θεός μας αξιώνει να συμψάλλουμε, με την γνώση του, την πείρα του, την σωστή στάση του και την ιεροπρέπειά του στο Αναλόγιο σε συνδυασμό με την βαθιά του ταπεινοφροσύνη)

Στη συνέχεια, στην ηλικία των 9 και για έναν περίπου χρόνο ήμουν μέλος της Παιδικής Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας του Άρχοντος Πρωτοψάλτου κυρ- Λυκούργου Αγγελόπουλου συμμετέχοντας μάλιστα με αυτήν σε εκδηλώσεις, μυούμενος έτσι από μικρός και στην Χορωδιακή πειθαρχία και πρακτική

Δεύτερός μου Δάσκαλος, από την ηλικία των 10 και μέχρι την λήψη του Διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής ο Βασίλειος Δ. Μπίκος (μαθητής του αειμνήστου Πρωτοψάλτου Κωνσταντίνου Τασόπουλου), ο οποίος και έριξε ακόμα περισσότερο "λάδι" στην φωτιά της αγάπης μου για τη Βυζαντινή Μουσική.

Πολλά επίσης διδάχτηκα θεωρητικά και εφαρμοσμένα [και διδάσκομαι ευκαιρίας δοθείσης] και από τον κ. Φίλιππα Οικονόμου ο οποίος με πολλή αγάπη και μεράκι ψάχνει αφορμές να μεταλαμπαδεύει γνώσεις στους νεώτερους.

Τέλος, ένας ανθρωπος από τον οποίο διαρκώς εκμαιεύω γνώσεις ύφους, Παραδόσεως, και ορθής Λειτουργικής πρακτικής (καθώς και γνώσεις για την ζωή και την Ιεροψαλτική Πρακτική Πρωτοψαλτών με τους οποίους συνεργάστηκε) είναι ο -θείος μου- τέως Πρωτοψάλτης Dr Ηλίας Δ. Μπάκος τον οποίον και από εδώ ευχαριστώ.
 

Chrysaphis

Νέο μέλος
Με λενε Γιωργο. Τα πρωτα μου μουσικα βηματα ηταν με τον Ιερεα του χωριου μου με τον πατερα Ιωαννη με πρακτικα μαθηματα και βυζαντινα στην Κρητη στα Χανια. Αργοτερα ημουν στην Εκκλησιαστικη Σχολη Κρητης οπου εμαθα απο τον Ιακωβο Γιαμαιο. Ειχα αργοτερα τον Τζινευρακη Χαραλαμπο (σημερα Λαμπαδαριος στον Αγιο Δημητριο Θεσσαλονικης) οπου πηρα το Πτυχιο μου και κρατω στενες επαφες μαζι του και μαθαινω.
 

ypsifonix

Ντερέκης Απόστολος
Είχα την τιμή να είμαι από τους πρώτους μαθητές ενός διδασκάλου του οποίου η ταπεινοφροσύνη , η δίψα και το μεράκι για την ψαλτική είναι απαράμμιλη. Πιστός υπηρέτης της μουσικής μας , μεταλαμπαδεύει την άσβεστη φλόγα που ο ίδιος νιώθει στους μαθητές τους. Δεν είναι καθόλου υπερβολή , ένας νεαρός από τα Σελιανίτικα Αιγιού 27 χρονών κατάφερε μέσα από πόλεμο , πόνο σωματικό και ψυχολογικό σε 15 χρόνια να έχει δημιουργήσει μια σχολή πρότυπο για την εκμάθηση της Ψαλτικής η οποία βγάζει άξιους συνεχιστές της ψαλτικής παράδοσης.Βασίλειος Μπίκος ,το όνομά του μαθητής του Κωνσταντίνου Τασσόπουλου και όποιος τον γνωρίζει έστω και λίγο θα συμφωνήσει με τα λεγόμενά μου.
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Αφού γράψατε τόσοι, ας γράψω κι εγώ. Οι πρώτες μουσικές μου παραστάσεις, από τις οποίες ωφελήθηκα τα μέγιστα, ήταν από τον Στέφανο Γκιάλη, χιώτικη βελούδινη φωνή, πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Τραχώνων στο Άνω Καλαμάκι, όπου μεγάλωσα. Κατόπιν άρχισα μαθήματα στο ωδείο με το δάσκαλο Διονύση Ηλιόπουλο. Μ' αυτόν έμαθα τα μουσικά, μ' αυτόν τελείωσα, αυτός ήταν που με παρότρυνε να πιάσω αναλόγιο και τον ευχαριστώ. Τέλος, να πω ότι χρωστάω πολλά και στον Παναγιώτη Κίκιλη, ο οποίος και με πρωτομύησε στο παραδοσιακό ύφος.
 

kostaeri

Μπουσδέκης Κώστας
Αφού γράψατε τόσοι, ας γράψω κι εγώ. Οι πρώτες μουσικές μου παραστάσεις, από τις οποίες ωφελήθηκα τα μέγιστα, ήταν από τον Στέφανο Γκιάλη, χιώτικη βελούδινη φωνή, πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Τραχώνων στο Άνω Καλαμάκι, όπου μεγάλωσα. Κατόπιν άρχισα μαθήματα στο ωδείο με το δάσκαλο Διονύση Ηλιόπουλο. Μ' αυτόν έμαθα τα μουσικά, μ' αυτόν τελείωσα, αυτός ήταν που με παρότρυνε να πιάσω αναλόγιο και τον ευχαριστώ. Τέλος, να πω ότι χρωστάω πολλά και στον Παναγιώτη Κίκιλη, ο οποίος και με πρωτομύησε στο παραδοσιακό ύφος.

και στο Χρύσανθο
 

dimiandr

Aνδρινοπουλου Δημητρα
πρώτος μου δάσκαλος στη σχολη Βυζαντινης Μουσικης της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, στο 1ο και 2ο έτος ο Κωνσταντίνος Καραμάνης, εγγονός του Αθανασίου Καραμάνη. Τωρα ο Αβρααμ, (Μάκης) Αθανασιάδης. Εξαίρετος, νέος μουσικός, προπάντων πιστός άνθρωπος και με πολύ όρεξη και μεράκι για να μεταδώσει τις γνώσεις του ειδικά σε νέους ανθρώπους. Αφανής και ταπεινός και με σπουδαίο έργο όπου έτυχε να διδάξει.
 

despotis.n

Δεσπότης Νικόλαος
Ξεκινήσαμε με το συγχωρεμένο τον κο Γεώργιο Τσατσαρώνη στους Τρεις Ιεράρχες στο κέντρο της Αθήνας ο οποίος αφιλοκερδώς παρέδιδε μαθήματα. Μας αγαπούσε πολύ και μας παρότρυνε να αγαπήσουμε την ψαλτική. Συνεχίσαμε στο ίδιο μέρος με τον κο Φώτιο Κετσετζή. Και από εκείνον εισπράξαμε πολύ αγάπη και μελωδία με τη βελούδινη φωνή του. Αυτά μέχρι και το Γυμνάσιο.
Μετά το Λύκειο με τον Λυκούργο τον Αγγελόπουλο στο Σκαλκώτας και στην Αγία Ειρήνη για τρία τέσσερα χρόνια. Εκεί ανδρώθηκα ψατικά.Τον ευχαριστώ για το ζήλο και τις γνώσεις που μας προσέφερε.
Μετά αναλόγιο και Στανίτσα & Μαϊδανόγλου από κασέτες.
Ο αρχικός πληθυντικός αναφέρεται στα άλλα δύο αδέλφια μου που παρακολουθούσαμε μαζί.
Είμαστε τρεις Δεσπότες-Ψάλτες και η αδελφή μου.
Οι δύο πρώτοι τελειώσαμε στον Αγγελόπουλο οι άλλοι δύο στον Κετσετζή.
 

liakos

Μέλος
1) Πρώτοι με μύησαν στην αγάπη του αναλογίου οι παππούδες μου Ιερέας Χρήστος Παναγιωτίδης και Ιεροψάλτης Κωνσταντινίδης Ηλίας (από την μαρτυρική Σαμψούντα του Πόντου) σε ηλικία 7 ετών .
2) Αργότερα μαθήτευσα στον θείο μου από μητέρα Γεώργιο Παναγιωτίδη Μαθητή και λάτρη του Καραμάνη.
3) Τα πρώτα συστηματικά μαθήματα μου δίδαξε όταν είμουν γυμνασιόπαις, ο Πρωτοψάλτης Κιοσσές Ιωάννης στην Δράμα με δαπάνες του παππού μου ιερέα Χρήστου Παναγιωτίδη από την Τραπεζούντα την ένδοξη του Πόντου .
4) Στη Θεσσαλονίκη μαθήτευσα επί μακρόν στον αγαπητό μου δάσκαλο και άρχοντα μουσικοδιδάσκαλο από το Κορωπί Αττικής, Δημήτριο Σουρλατζή τόσο στην Εκκλησιαστική Ακαδημία όσο και στο Μακεδονικό Ωδείο.
5) Τρία χρόνια μαθήτευσα στη σχολή Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης με δασκάλους Τους Πρωτοψάλτας Νέστορα Παπαλεξίου Και Ζαχαρία Πασχαλίδη.
6) Για μικρό διάστημα έκανα μερικά ιδιαίτερα μαθήματα κοντά στο Άρχοντα Πρωτοψάλτη Χαρίλαο Ταλιαδώρο.
7) Σαν μέλος της Χριστιανικής Καταφυγής των νέων του Αγίου Δημητρίου στον Ναό του επί τρία έτη, απέκτησα ακουστικές εμπειρίες από τις θαυμάσιες εκτελέσεις και το ύφος του άρχοντα και ομογενούς μου Χρύσανθου Θεοδοσόπουλου.
8) Τέλος απεφοίτησα από το Ωδείο Θάμυρις του Σωκράτη Τίρλα με υπεύθυνο δάσκαλο τον καθηγητή Ηλία Περδίκη μαθητή του Γεωργίου Καραμάνη.
9) Πολλές ακουστικές εμπειρίες απέκτησα από μεγάλους μουσικοδιδασκάλους και γνώσεις μετά από προσωπική σκληρή μελέτη και δημιουργία ενός αξιόλογου αρχείου.
Σε όλους τους παραπάνω δασκάλους μου, που με βοήθησαν να διαμορφώσω το δικό μου ιεροψαλτικό ήθος και ύφος, ευγνωμοσύνη και παντονινός σεβασμός. Στους δε κοιμηθέντες Αιωνία τους η Μνήμη.Ας είναι Μακαρία η οδός τους.
 
Last edited:
Χριστός Ανέστη! Πρώτη επαφή μου με την ψαλτική τέχνη (πρακτικά), την περίοδο 1980-85 στην ενορία του χωριού μου(Άγιος Αντώνιος Θεσ/νίκης) και λίγα μουσικά στην Εκκλ. Παιδ. Ακαδημία Θεσ/νίκης με τον αείμνηστο κύριο Σουρλατζή(λίγα, γιατί δεν είχα όρεξη για περισσότερα- στερνή μου γνώση να σ΄είχα πρώτα-). Το 1992 εγγράφομαι στο Α΄έτος της σχολής Βυζαντινής μουσικής της Μητροπόλεως Θεσ/νίκης με διευθυντή τον κ. Ταλιαδώρο. Είχαμε τους εξής δασκάλους: Α' έτος κος Ξουπάς Πασχάλης , Β' έτος κος Ζαχαρίας Πασχαλίδης, Γ' έτος κος Θρασύβουλος Παπανικολάου, Δ' έτος-Ζαχαρίας Πασχαλίδης, Ε' έτος κος Ζαχαρίας Πασχαλιδης(αείμνηστος). Στο δίπλωμα για δύο έτη μας δίδαξε ο κος Ταλιαδώρος και κάποια μαθήματα ο κος Πασχάλης Μάνος.
Μου αρέσει και το Αγιορείτικο ύφος. Δόξα τω Θεώ!
 

giorgos052

Γεώργιος Μ. Καλογερόπουλος
Τα πρώτα μου μαθήματα τα πήρα από τον θείο μου που ειναι Ιερέας πριν γίνει όμως ήταν Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Αργυρούπολης π.Φώτιος Καλογερόπουλος αργότερα συνέχισα τα μαθηματά μου και απο εκεί πήρα και το Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγ. Βαρβάρας Πατρών και Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Γαλάνη Δημήτριο τον οποίο και ευχαριστώ δημόσια για όλα αυτα που μου χάρισε σαν μαθητής του 14 χρόνια που είμουνα ανέλλιπώς δίπλα του στο αναλόγιον!!
 
Top