Ποιοί ήταν / είναι οι δάσκαλοί μας

Στράτος

Μέλος
Τα πρώτα μου ('81-84) μαθήματα τα έκανα με τον ιερέα του Χωριού μας π. Ανδρέα Δάφνο σε ηλικία 11-14 ετών. Στη συνέχεια μαθήτευσα στη σχολή Β.Μ. "Γεώργιος ο Λέσβιος" του π. Παναγιώτη Ιωακείμ. Από το 2005 περίπου, δάσκαλός μου όποτε μου δίνεται η ευκαιρία είναι ο π. Ιερόθεος.
 
πρώτος μου δάσκαλος ο "Άρχων Μαϊστωρ " Ηλίας Χριστοδούλου ,πρωτοψάλτης Αγ.Στεφάνου Σκύδρας ,αγαπητός μαθητής του Αθ.Καραμάνη .
Δίπλωμα πήρα από τη σχολή της Ι.Μ.Θεσ/κης με τον Χαρ. Ταλιαδώρο
 

Βεροιεύς

Παλαιό Μέλος
Πάρα πολύ ωραίο θέμα,να μη ξεχνάμε αυτούς που γαλούχησαν να μάθουμε να υμνούμε τα Θεία Γράμματα στο Ναό του Θεού.
Από πολύ μικρό παιδί με είχε δίπλα του ο πατέρας μου Βασίλης Ταραμονλής ο οποίος διδάχτηκε από τον μαθητή του Αθ.Καραμάνη Μενέλαο Τρομπούκη.
Γύρω στα δώδεκά μου χρόνια μπήκα στο ιερό επειδή ντρεπόμουν να με βλέπουν(άκουσον άκουσον),αυτό έγινε για 6 χρόνια.
18 χρονών πλέον ο πατέρας μου με πήρε στο πανηγύρι της Κοιμήσεως της Παναγίας στην Νάουσα και γνωρίσαμε τον Ορδουλίδη Γεώργιο.Με αυτόν έκανα τα βασικά μου μαθήματα.Μετά 3 χρόνια έκανα με τον Ιορδάνη Κουτσιμανή που ήταν στη Σχολή μαζί με τον Ορδουλίδη Γ.
 

παναγιωτης1

Galanis.K.Panagiotis
Αδερφοί μου τα γράφω όλα εδώ:......

θα ηθελα με την ευκαιρία να δικαιολογηθώ-απολογηθώ.....για
...το ότι ανάρτησα βιογραφικό...(...και σιγά το βιογραφικό...).. στο χώρο μου στους ''Ιεροψάλτες ''...
δεν το έκανα επειδή είμαι ψώνιο......(...εντάξη...μη φώνάζετε....είμαι ..λίγο..ψώνιο.....οσο πατάει ...ο ..ελέφας...)..
το έκανα όμως και για τις ανάγκες του ιστοχώρου μας...(...ξέρετε...''argolida1052fm....κτλ..) διοτι επιθυμούσα να συνδέονται αυτοί οι δύο ιστοχώροι μέσω εμού....που τους αγαπώ εξίσου......
πάντως ένα έχω να πω.....πως οι δάσκαλοι.... σου φωτίζουν το δρόμο.... (ένα ή περισσότερους )...και δίνουν τα ίδια σ΄όλους τους μαθητέςς τους ...(..εντάξη στους επιμελείς ...τα δίνουν όλα ...)..η προσπάθεια το φιλότιμο όμως και ο μόχθος..... καθώς και το πόσο βαθειά θα ''σκάψει'' για να εκμεταλευτεί τον δάσκαλο ανήκει
αποκλειστικά στον μαθητή
 
Last edited:

Μιχάλης 7

Παλαιό Μέλος
Ψάχνοντας βρήκα και αυτό το θέμα, το θέμα δηλ. :
Ποιούς δασκάλους είχαμε. Θέλω όμως να επισημάνω 2 βασικά στοιχεία , έχοντας υπόψη τον εαυτό μου. 1ον, Δεν σημαίνει πως, αν κάποιος είχε μεγάλους δασκάλους, είναι και ο ίδιος σημαντικός - αξιόλογος ψάλτης, και 2ον Τα ακούσματα, νομιζω δεν θάπρεπε να αναφέρονται εδώ, αλλά αφού συνηθίζεται τα συμπεριλαμβάνω.
Πρώτα μου ακούσματα είχα από τον πατέρα μου ιερέα, Βασίλειο Παπασάββα ο οποίος είχε πολλές γνώσεις Β.Μ. Επίσης οι ψάλτες της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ της Λευκωσίας. Ο αδελφός μου επίσης, Νίκος Παπασάββας, που είχε αρχίσει μαθήματα Β.Μ. και αργότερα μου είχε κάνει και μαθήματα.
Πρώτος μου συστηματικός δάσκαλος υπήρξε ο Θεόδουλος Καλλίνικος, πρωτοψάλτης του Ιερού ναού Αγίου Ιωάννου Λευκωσίας (καθεδρικός)και καθηγητής στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, όπου φοίτησα 3 χρόνια, παίρνοντας το πτυχίο της, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα συμμετείχα στη μικρή χορωδία του δασκάλου μου κάθε Κυριακή. Μετά, φοιτητής στη Θεσσαλονίκη, εκκλησιαζόμουνα ανελλιπώς ακούγοντας κυρίως τον Αθ. Καραμάνη, δευτερευόντως τον Χαρ. Ταλιαδώρο και τον Χρύσανθο. Μετά, άρχισα μαθήματα στον Αθ. Παναγιωτίδη, στον οποίο μαθήτευσα για 2 χρόνια. Έπίσης, παρακολούθησα για 1 χρόνο με δάσκαλο τον Καραμάνη, στη νεοϊδρυθείσα Σχολή Β.Μ. της Αρχιεπ. Θεσσαλονίκης το 1970 (τα μαθήματα εγίνοντο τότε στο Εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονος - στην Αρριανού). Μας δίδασκε Ευρωπαίκή μουσική ο Χρύσανθος. Πριν αρχίσουν τα μαθήματα μας εξέτασαν για να μας κατατάξουν σε τάξεις ανάλογα με τις γνώσεις. Με εξέτασε ο Ταλιαδώρος και με κατέταξε στην τρίτη τάξη (η απόφαση τους ήταν να αρχίσουν τη σχολή με τρεις μόνο τάξεις, για πενταετή τελικά φοίτηση). Ακουστικά πάλι, άκουσα πολύ τον Αστέριο Δεβρελή, στον Άγιο Φανούριο Θεσσαλονίκης και τον Γουλέτη στην Υπαπαντή (αμφότεροι οι τελευταίοι του ύφους του Παναγιωτίδη).
Στη Λάρισα, παρακολούθησα μαθήματα στη Σχολή Β.Μ. της Μητροπόλεως, με δάσκαλο τον εξαιρετικό Κυριαζή Δασκαλούδη, από την οποία πήρα πτυχίο Ιεροψάλτου και Δίπλωμα.
Συμμετείχα σε χορωδίες, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στη Λάρισα.
Ευχαριστώ από ψυχής ΟΛΟΥΣ που έχω αναφέρει, ευχόμενος σε όσους έχουν φύγει από τη ζωή αυτή, ΑΙΩΝΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΝΗΜΗ τους, και στους υπόλοιπους να ΜΑΚΡΟΗΜΕΡΕΥΟΥΝ.
 
Last edited:

kapoios

Μέλος
Να ρωτησω εχει κανενα συμφορουμιτη ο οποιος ειχε δασκαλο τον αειμνηστο Χρυσανθο????
Ευχαριστώ.
 

Papassss

Παλαιό Μέλος
Σπούδαζω δίπλα στον Απόστολο Ιωαννίδη, (ήταν 16 χρόνια λαμπαδάριος του Λυκούργου Πετρίδη, μαθητή και προσωπικού φίλου του Στανίτσα),
 
Last edited:

Θεόδωρος Αιτωλός

Παλαιό Μέλος
Πρώτος μου δάσκαλος ο αιδεσιμολογιώτατος πατερας Κων. Αθανασόπουλος(μαθητής του αειμνήστου άρχοντος Δ.Σουρλαντζή) και ο κ.Δημήτριος Δρόσος(μαθητής του περίφημου πρωτοψάλτου Σεραφείμ Γεροθεοδώρου).{και οι δυο ανωτέρω δασκαλοί μου, καταγόμενοι απο το Θέρμο Αιτ/νιας)}.Στη σχολή της Βυζαντινής μουσικής δάσκαλός μου ήταν ο Κων. Λανάρας(εξ Αγρινίου).

Φίλε, ποια η αλληλουχία ακούσματος Γεροθόδωρου και Λανάρα ;
 

Μανώλης Παπαδάκης

Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Εξω Μουλιανών
Ας αναφέρω κι εγώ λίγα τιμής ένεκεν για τον δάσκαλο μου! Κατ'αρχάς στην Σητεία όπου και μεγάλωσα υπεύθυνος για την μουσική μας παιδεία είναι ο παπά Νικόλας Αλεξάκης, ο οποίος ξεκίνησε με την ευλογεία του μακαριστού Δεσπότη Φιλόθεου Β' μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής το 1987 σε χώρο που βρισκόταν στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Αικατερίνης. Ξεκίνησε τότε με λίγους μαθητές 3-4, μέσα στους οποίους ήταν κι ο πατέρας μου.
Την ίδια χρονιά ή την επόμενη 1988 δημιουργήθηκε το πρώτο τμήμα για μικρά παιδιά μέσα στα οποία ήμουν κι εγώ κι έτσι ξεκίνησα τα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής δίπλα στον παπά Νικόλα. Έκτοτε παρακολούθησα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής με πολλές διακοπές λόγω σπουδών και καριέρας. Έχω επίσης παρακολουθήσει για λίγους μήνες μαθήματα δίπλα στον πρωτοψάλτη ΙΝ Παναγίτσας Μασταμπά Ηρακλείου κ. Αντώνιο Πλαϊτη (2008).
Στο αναλόγιο έχω ακούσματα από μικρό παιδί από τον πατέρα μου, από τον παπά Νικόλα, τον κ. Πλαϊτη και τον κ. Δημοσθένη Παϊκόπουλο (2009).
Επίσης έχω ακούσει από κοντά τους μεγάλους ιεροψάλτες τον νυν πρωτοψάλτη Μητροπολιτικού ναού Χανίων κ. Στεφανάκη , τον κ. Καστελιώτη (στην Σητεία και στην Αθήνα) ο οποίος είναι μαθητής του Φ. Κετσετζή και τέλος τον πρωτοψάλτη Πανελλήνιου προσκυνήματος Ι.Ν. Ευαγγελισμού Τήνου κ. Κοντακιώτη. Το Ιούνη του 2011 έλαβα με άριστα το πτυχίο της Βυζαντινής Μουσικής.

Επιθυμία μου που μέχρι στιγμής έχει μείνει ανεκπλήρωτη είναι να μ' αξιώσει ο Θεός να ακούσω από κοντά τον κ.Νεραντζή. Είναι κατά την ταπεινή γνώμη μου απ' τους μεγαλύτερους ψάλτες στην Ελλάδα.

Λίγα λόγια για τον δάσκαλο μου
Ο παπά Νικόλας, αν και ξέρω ό,τι προτιμάει την ανωνυμία, είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Θεσσαλονίκης. Εκεί παρακολούθησε μαθήματα με όλους τους μεγάλους δασκάλους(Καραμάνης, Χρύσανθος κ.λπ). Αν δεν κάνω λάθος ο κύριος δάσκαλος του είναι ο Αθ. Καραμάνης. Έχει επίσης μαθητεύσει για ένα διάστημα δίπλα στον Δημήτριο Νεραντζή. Διακρίνεται για την ταπεινότητα του και για την διατήρηση του γνήσιου ύφους της ΒΜ έτσι όπως το πήρε απ' τους μεγάλους δασκάλους του. Όλοι όσοι έχουν επανδρώσει τα αναλόγια της Σητείας είναι μαθητές του και συνεχίζει σήμερα να παραδίδει χωρίς πληρωμή μαθήματα στον ΙΝ Αγίου Γεωργίου. Κατά καιρούς η χωροδία της Βυζαντινής Μουσικής που έχει συστήσει έχει λάβει μέρος είτε σε μουσικά φεστιβάλ (φεστιβάλ Άνδρου) είτε σε πανηγυρεις (στον ναό των Αγ. Δέκα στο ομώνυμο χωριό του Ηρακλείου, στον ΙΝ του Αγ. Χριστοφόρου στα Χανιά, στον Καθεδρικό Ναό πόλεως Ιεράπετρας στα ονομαστήρια του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη μας κ.λπ.). Τέλος έχει βραβευτεί με το 1ο πανελλήνιο βραβείο σε συμμετοχή της μαθητικής χορωδίας που διύθυνε ο ίδιος του Γενικού Λυκείου Σητείας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικών Χορωδιών .
 

Doukellis

Ιωάννης Δουκέλλης
Ο πρώτος μου δάσκαλος υπήρξε ο παππούς μου Δημήτριος Ευμορφούτσικος Πρωτοψάλτης στον Ι.Ν. Οσίας Ματρώνης Μυτιληνιών Σάμου, μπροστά στον οποίο στεκόμουν, τεντωνόμουν να φτάσω το αναλόγιο και έτρωγα και καμιά αν ξέφευγα από το ίσο. Μετά τον θάνατο του παππού μου, συνέχισα με τον ιερέα της ανωτέρω εκκλησίας πατέρα Λουκά Γιαννιό μουσικότατο και καλίφωνο ιερέα μαθητή του Ιωάννου Κουκούλη Σάμιου Πρωτοψάλτου & Μουσικοδιδασκάλου,ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούσα και το αριστερό αναλόγιο της ενορίας μέχρι και το 1994 όπου και έφυγα λόγω σπουδών από τη Σάμο, εγκατέλειψα τη Βυζαντινή Μουσική ψάλλοντας μόνο όταν επέστρεφα στη Σάμο για διακοπές τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι (πάντα στον ίδιο Ι. Ναό). Από το 2006 που επέστρεψα μόνιμα στο νησί επέστρεψα και στο αριστερό αναλόγιο της Οσίας Ματρώνης έχοντας τη καθοδήγηση του Πρωτοψάλτη Κυριάκου Γιαννιού ενός ιεροψάλτη με πολύ πλούσιο φωνητικό τάλαντο και πάρα πολλές γνώσεις Βυζαντινής Μουσικής ενώ παράλληλα από το 2008 έχω την τύχη να μου κάνει μαθήματα εως και σήμερα ο κ. Γεώργιος Αγγελινάρας. Από το 2011 ανέλαβα το δεξιό αναλόγιο του Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Πυθαγορείου Σάμου. Όλους τους παραπάνω ευχαριστώ θερμά για όλα όσα μου προσέφεραν και συνεχίζουν να μου προσφέρουν.
 
Δάσκαλός μου ήταν και εξακολουθεί να είναι (αισθάνομαι πάντα μαθητής του) ο κ. Νέστορας Παπαλεξίου από τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, τέως Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Παναγίας Δεξιάς, αθόρυβος εργάτης της μουσικής μας με ευρύ διδασκαλικό και μουσικό έργο. Υπήρξε μαθητής των κ. Παναγιωτίδη και Καραμάνη και διετέλεσε για πολλά χρόνια μουσικοδιδάσκαλος στη Σχολή της Μητρόπολης.
 
Last edited:

PavlosKouris

Pavlos Papadopaidi
Αξέχαστη η ρήση του Μ. Αλεξάνδρου, ο οποίος είπε:
"Εις τον μεν πατέρα οφείλω το ζην, εις τον δε διδάσκαλο
(τον Αριστοτέλη) το ευ ζην."

Οπότε είναι χρέος επιβεβλημένο που έλκεται από την
καταγωγή μου την Ελληνική να απαριθμήσω τους
διδασκάλους στα χνάρια της Βυζαντινής Μουσικής.

-Ιερέας Χαράλαμπος Κουρής φυσικός πατέρας μου
κ πρώτος δάσκαλός μου.
-Αρχιμανδρίτης (τότε δεν ήταν) Σπ.Σκορδίλης
Ιερά Μονή Πλατυτέρας στην γενέτειρά μου Κέρκυρα.
-Άγγελος Κούνας-Γεώργιος Παπαγεωργίου
μαθητές Χ.Ταλιαδώρου κ οι δύο
-Ιερεάς Γεώργιος Αναγνώστοπουλος
(κάτι σαν τον Συμεωνίδη σε πτυχία κ γνώσεις
πολλών οργάνων)
κ τέλος ο μέγιστος, ο κράτιστος των μουσικοδιδασκάλων
της τελευταίας 20ετίας
- Άρχοντας Λυκούργος Αγγελόπουλος

Όλοι μα όλοι οι δάσκαλοί μου δεν πήραν ΠΟΤΕ
χρήματα.


Τιμή σε όλους τους δασκάλους μου κ τονίζω:
Το ότι μαθητεύει κάποιος σε δάσκαλο "τρανό" δεν
σημαίνει ότι κ αυτός θα είναι καλός. Η αναφορά
γίνεται για να ευχαριστήσουμε αυτούς που τόσο κοπίασαν
για εμάς. Νιώθω ακόμα μαθητής κ εύχομαι να γίνω καλύτερος.
 

Μιχαήλ Τσαβαρής

Ιερός Καθεδρικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
Πρώτος μου δάσκαλος ο Πατέρας μου. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικ. Θρόνου Βασίλειος Τσαβαρής. Αργότερα και για 5 έτη ήμουν κοντά στον καθηγητή βυζαντινής μουσικής Παντελή Αναστασόπουλο από τον οποίο πήρα και το δίπλωμα. Μεγάλος δάσκαλος και μεγάλη καρδιά! Πολεμήθηκε από διάφορους τοπικούς ιεροψάλτες αλλά το έργο που άφησε(έβγαλε τουλάχιστον 20 διπλωματούχους ,20 νέα παιδιά,20 νέοι ψάλτες για τα αναλόγια της Ρόδου που διψάν) είναι ανεκτίμητο!! Μετέπειτα δάσκαλος μου είναι το.. αυτί μου...
 

agrovas

Βασίλης Αγροκώστας
Ο Δάσκαλός μου στην ψαλτική είναι ο Μιχάλης Μελέτης Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Νικολάου Βόλου. Ας είναι πάντα καλά!
 

vaiacum

Ποιος είπε ότι ο Δημήτρης Μητροπάνος δεν ζει πια;;
κ τέλος ο μέγιστος, ο κράτιστος των μουσικοδιδασκάλων της τελευταίας 20ετίας - Άρχοντας Λυκούργος Αγγελόπουλος

Όλοι μα όλοι οι δάσκαλοί μου δεν πήραν ΠΟΤΕ χρήματα.

1. Ο ... ενθουσιασμός, ώρες ώρες, μάς κάνει να υπερβάλουμε: Ο μέγιστος των μουσικοδιδασκάλων, δεν ξέρω αν είναι ο Λ. Αγγελόπουλος, αλλά θα προκύψει μόνον από ένα άμεσο συγκριτικό όλων των μουσικοδιδασκάλων του πλανήτη. Ποιος προλαβαίνει να κάνει ένα test drive, βρε παιδιά, να μας λυθεί η απορία???
Τέτοιες απόψεις μού θυμίζουν:"ο Μητσάρας στις Κουκουβάουνες έχει το καλύτερο σουβλάκι της Ελλάδας". "Και πού το ξέρεις ρε μεγάλε", είναι η απάντηση, "έχεις φάει σουβλάκι από όλα τα μαγαζιά της Ελλάδας;;;"

2. Δάσκαλος που δεν πληρώνεται;;;;; Τι σόι δάσκαλος είν΄τούτος;;;

Δημ. Καταραχιάς
 

farlekas 1980

Παλαιό Μέλος
Αξέχαστη η ρήση του Μ. Αλεξάνδρου, ο οποίος είπε:
"Εις τον μεν πατέρα οφείλω το ζην, εις τον δε διδάσκαλο
(τον Αριστοτέλη) το ευ ζην."

Οπότε είναι χρέος επιβεβλημένο που έλκεται από την
καταγωγή μου την Ελληνική να απαριθμήσω τους
διδασκάλους στα χνάρια της Βυζαντινής Μουσικής.

-Ιερέας Χαράλαμπος Κουρής φυσικός πατέρας μου
κ πρώτος δάσκαλός μου.
-Αρχιμανδρίτης (τότε δεν ήταν) Σπ.Σκορδίλης
Ιερά Μονή Πλατυτέρας στην γενέτειρά μου Κέρκυρα.
-Άγγελος Κούνας-Γεώργιος Παπαγεωργίου
μαθητές Χ.Ταλιαδώρου κ οι δύο
-Ιερεάς Γεώργιος Αναγνώστοπουλος
(κάτι σαν τον Συμεωνίδη σε πτυχία κ γνώσεις
πολλών οργάνων)
κ τέλος
ο μέγιστος, ο κράτιστος των μουσικοδιδασκάλων
της τελευταίας 20ετίας
- Άρχοντας Λυκούργος Αγγελόπουλος
Όλοι μα όλοι οι δάσκαλοί μου δεν πήραν ΠΟΤΕ
χρήματα.


Τιμή σε όλους τους δασκάλους μου κ τονίζω:
Το ότι μαθητεύει κάποιος σε δάσκαλο "τρανό" δεν
σημαίνει ότι κ αυτός θα είναι καλός. Η αναφορά
γίνεται για να ευχαριστήσουμε αυτούς που τόσο κοπίασαν
για εμάς. Νιώθω ακόμα μαθητής κ εύχομαι να γίνω καλύτερος.

Αν ελεγες :
......20ετιας , στο εξ'αποκαλυψεως συστημα Καρα , Αρχοντας......,
τοτε και μονο τοτε , θα ειχαμε μια αληθη προταση .
 

Θεόδωρος Αιτωλός

Παλαιό Μέλος
1. Ο ... ενθουσιασμός, ώρες ώρες, μάς κάνει να υπερβάλουμε: ;"

2. Δάσκαλος που δεν πληρώνεται;;;;; Τι σόι δάσκαλος είν΄τούτος;;;

Δημ. Καταραχιάς

φίλε, αν θέλεις κάνε πιο συγκεκριμένα τα ερωτήματα.
 
Top