Ποιά η διαφορά μεταξύ "Μητροπολιτικού" και "Καθεδρικού" Ναού;

karastamatis ioannis

Ιωάννης Καρασταμάτης
Είχα μια συζήτηση περί του θέματος σήμερα μ'ενα συνάδελφο θεολόγο, και μου επιβεβαίωσε την άποψη που είχα περί του θέματος.

Λοιπόν Καθεδρικός Ναός είναι ο Ναός όπου βρίσκεται οι έδρα (οικία) του μητροπολίτου. Το λογικό είναι να υπάρχει 1 Καθεδρικός Ναός σε κάθε μητρόπολη όπως 1 κατοικία έχει ο εκάστοτε μητροπολίτης.

Μητροπολιτικός Ναός είναι ο ιερός ναός όπου τελούνται οι επίσημες δοξολογίες και οι μεγαλες εορτές του ενιαυτού ( Χριστούγεννα, ακολουθία της Αναστάσεως κλπ) Μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από έναν όταν μιλαμε για μεγάλες σε έκταση Μητροπόλεις, είτε εάν μια Μητρόπολη έχει στην δικαιοδοσία της 2 ή περισσότερες μεγάλες πόλεις.

Εδώ στην ΙΜ Ιεραπύτνις & Σητείας συμβαίνει αυτο το τελευταίο. Μια Μητρόπολη έχει 2 μεγάλες πόλεις, Ιεράπετρα και Σητεία, άσχετα ό,τι εδώ στην Σητεία επικρατεί (λανθασμένα κατά την άποψη μου) να ονομάζουν τον ΙΝ της Αγίας Αικατερίνας, Καθεδρικό. Μάλλον Μητροπολιτικός θα ήταν το σωστό, αφού η έδρα του Μητροπολίτη είναι στην Ιεράπετρα (Ι.Κ.Ν. Αγίας Φωτεινής)

Η αποψη σας με βρισκει απολυτα συμφωνο!
 
Για την ιστορία στην πόλη του Βόλου μπορεί μεν να είναι Μητροπολιτικος ναός ο Άγ. Νικόλαος αλλά Καθεδρικός με προεδρικό διάταγμα είναι η Ευαγγελιστρια της Ν. Ιωνίας. Επίσης εδώ σε κάθε πόλη, κωμόπολη και χωριο ο κεντρικός ναός λέγεται Μητρόπολη και υπάρχουν και οικίματα με αυτή την ονομασία.
Καλημέρα σας. Μπορείτε παρακαλώ να αναφέρετε σύμφωνα με ποιό προεδρικό διάταγμα ισχύει κάτι τέτοιο;
 
Top