Περπινιάς Ν. Μιχαήλ

Αγαπητέ Δημήτρη, συνέχισε όσο μπορείς, το αξολογότατο θεωρητικό.Μου είχε μιλήσει πολλές φορές ο μακαρίτης ο Βουτσής. Στη διάθεσή σου είμαστε και εμείς και όποιος άλλος αρμόδιος μπορεί να βοηθήσει.
 

Μανώλης Παπαδάκης

Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Εξω Μουλιανών
Πρωταρχικός μας σήμερα στόχος είναι, κατ’ αρχάς, η έκδοσή του, γνωρίζοντας όμως τις δυσκολίες πάσης φύσεως που υπάρχουν (διευθέτηση υλικού, επιμέλεια, διορθώσεις, κόστος κ.α.). Εάν δεν ευοδωθεί σε σχετικά σύντομο χρόνο η προσπάθεια μας αυτή, θα επιδιώξουμε τη δημοσίευση του υλικού, χρησιμοποιώντας μεθόδους και μέσα που σήμερα η τεχνολογία προσφέρει.

Έχουμε κάτι νεότερο για την πρωτοβουλία που πήρατε να υλοποιήσετε;

Ευχαριστώ,

Μ.Π
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
... Βρήκα και περισσότερα βιογραφικά στοιχεία και φωτογραφία εδώ ...

Επισυνάπτω ολόκληρο το σχετικό άρθρο.
 

Attachments

  • Perpinias.pdf
    159.2 KB · Views: 56

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Περπινιάς Μιχαήλ

perpiniasmixail.jpg


Ονομαστός καλλίφωνος ψαλμωδός με ωραιότατη μελωδική φωνή, δόκιμος μελοποιός και μουσικοδιδάσκαλος.

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το έτος 1903, αλλά ένεκα διαφόρων γεγονότων και του επαγγέλματος του (γιατρός δερματολόγος), έζησε σε άλλες περιοχές και κυρίως στο Αίγιο και στη Χίο όπου και παρουσίασε τις σημαντικότερες ψαλτικές του δραστηριότητες.

Το 1922, στο μεγάλο διωγμό, διωκόμενος από τους Τούρκους, κατάφερε να βρεθεί οικογενειακώς από τη Σμύρνη στη Χίο όπου και εγκαταστάθηκε. Γι' αυτό το λόγο από πολλούς θεωρείται Χίος κατά τη καταγωγή.

Η παρουσία του Μιχ. Περπινιά στο Αίγιο είχε μεγάλη επίδραση στα ψαλτικά πράγματα της περιοχής της Αιγιάλειας.
Τόσο στην καλλιέργεια και προβολή της ψαλτικής στην περιοχή όσο και στην ανάδειξη νέων ψαλτών και ζηλωτών της μουσικής αυτής τέχνης. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιο χρονικό διάστημα έψαλε στο Αίγιο. Πάντως, όπως αναγράφεται στο ΛΕΥΚΩΜΑ του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγίου, το οποίο εξέδωσε ο Σύλλογος το 2003, από το 1938 αναφέρεται ως πρωτοψάλτης στον Ι. Ναό των Παμμ. Ταξιαρχών και πρόεδρος του Συλλόγου, με αντιπρόεδρο το Σπύρο Περιστέρη, που υπηρετούσε τότε στο Γυμνάσιο Θηλέων Αιγίου ως Καθηγητής και ήταν πρωτοψάλτης στον LN. του Αγίου Ανδρέου, και Γενικό Γραμματέα τον πρωτοψάλτη του LN. της Φανερωμένης, Σεραφείμ Γεροθεοδώρου, ο οποίος ήταν δικηγόρος.

Στο Αίγιο, ο Μιχ. Περπινιάς είχε ιδρύσει επίσης Σχολή στην οποία φοίτησαν δωρεάν, και διδάχτηκαν την ψαλτική τέχνη από το μεγάλο πρωτοψάλτη, πολλοί ψάλτες της περιοχής όπως ο Ανδρέας Αναστασίου, ο Θεόδωρος Αργυριάδης, ο Διονύσιος Τσούλης, ο Ηρακλής Κυριακόπουλος, ο Ευστάθιος Κατσιβάλης κά.

«Η Βυζ. Μουσική - όπως δηλώνει ο μαθητής του από τη Χίο Χρήστος Γιατράκος - ήταν η δεύτερη φύση του». Ήταν συνεχιστής της μεγάλης Μουσικής Σχολής της Σμύρνης γι' αυτό κατά βάση δίδασκε μαθήματα του μεγάλου πρωτοψάλτη Σμύρνης Νικολάου. Μελοποίησε πολλά μαθήματα τα οποία διακρίνονταν για τη νοηματική απόδοση του κειμένου και το σωστό τονισμό.
Η μόνιμη εντολή προς τους μαθητές του ήταν το «Δωρεάν ελάβετε δωρεάν δότε» γι’ αυτό πάντοτε δίδασκε την ψαλτική δωρεάν. Συνέγραψε και «Θεωρητικό» της Βυζ. Μουσικής το οποίο όμως δεν ευτύχησε να εκδώσει, όπως εξ’ άλλου και τις πάμπολλες μουσικές του μελοποιήσεις.
Υπήρξε σπουδαίος ψάλτης αλλά και σπουδαίος άνθρωπος.


(από εδώ)
 

hermal

Νέο μέλος
Ανοίγω σήμερα στην παρούσα υποεννότητα νέο θέμα για τον εκ Σμύρνης σημαντικότατο μουσικοδιδάσκαλο και ιεροψάλτη Μιχαήλ Ν. Περπινιά (1903-1975), δάσκαλο πολλών σύγχρονων ψαλτών και μουσικολόγων.
Ο γιός του Νίκος με τη σύζυγό του, μου εμπιστεύθηκαν πρόσφατα το αρχείο του για μελέτη και έρευνα. Εκεί βρέθηκαν, πέραν των βιβλίων, μουσικών χειρογράφων κ.α. και ηχητικά ντοκουμέντα. Ευγενικά, συμφώνησαν για τη δημοσιοποίηση αυτού του σημαντικού υλικού, το οποίο απαιτεί αρκετό χρόνο για έρευνα και μελέτη. Σταδικά και στο forum θα παρέχονται τεκμήρια από αυτό το αρχείο, με τη βεβαιότητα, ότι πέραν από τη συναισθηματική αξία για πολλούς συναδέλφους, αποτελούν και υλικό που αφενός θα συνδράμει στη μελέτη της μουσικής μας και θα είναι χρήσιμο για τους σύγχρονους ερευνητές της, αφ' ετέρου θα δώσει αφορμή για γόνιμη συζήτηση και απόψεις.
Θα παρακαλούσα τον Δημήτρη, αν είναι δυνατόν στην ενότητα ηχογραφήσεις να ανοιχθεί υποενότητα με τον τίτλο "Σμυρναίοι" στην οποία μπορεί να ενταχθεί ο Μ. Περπινιάς.Σήμερα, δίνομε ένα σύντομο βιογραφικό του σημείωμα και επισυνάπτουμε ηχητικό υλικό που επεξεργαστήκαμε από μαγνητικό μέσο καταγραφής φωνής(πομπίνα) της δεκαετίας του 1960.
Ευχαριστώ
Δ.Δημητρακόπουλος
Μιχαήλ Ν. Περπινιάς (1903-1975)
(Βιογραφικό σημείωμα)
Ο Μιχαήλ Νικολάου Περπινιάς, ιατρός, μουσικοδιδάσκαλος, μελοποιός και καλλίφωνος ψαλμωδός, γεννήθηκε στη Σμύρνη το έτος 1903. Από έγκυρες πληροφορίες, φαίνεται, ότι σπούδασε στην παλαίφατη Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης. Το 1922, στην καταστροφή της Σμύρνης, μετά από περιπετειώδη καταδίωξη των Τούρκων, κατόρθωσε τελικά να φθάσει και να εγκατασταθεί στη Χίο. Πέραν της εμβριθούς κλασικής του παιδείας, εξαιρετική ήταν η μουσική του παιδεία και κατάρτιση, η γνώση του τυπικού της Εκκλησίας. Γνωρίζοντας σε βάθος Βυζαντινή αλλά και Ευρωπαϊκή μουσική, από τα μελοποιήματά του, διαπιστώνει κανείς τον επηρεασμό του από τις μουσικές συνθέσεις των Πρωτοψαλτών Σμύρνης, Νικολάου Γεωργίου και Μισαήλ Μισαηλίδη.
Παρέμεινε στη Χίο και στη συνέχεια, αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, ενεγράφη στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του με την ειδικότητα του δερματολόγου. Κατά τις χρονικές αυτές περιόδους έψαλε σε διάφορους ναούς αλλά και δίδασκε την ψαλτική τέχνη σε πολλούς νέους στο Αίγιο και στην Αθήνα
Στη συνέχεια επανέρχεται στη Χίο και εγκαθίσταται εκεί οριστικά. Ασκεί την ιατρική του ειδικότητα, ψάλλει σε διάφορους ναούς και επί πολλά χρόνια στον Ι.Ναό Παναγίας Λετσαίνης. Παράλληλα ιδρύει άτυπη σχολή, στην οποία με περισσή αγάπη, διδάσκει δωρεάν βυζαντινή μουσική. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, εγκαθίσταται, για οικογενειακούς λόγους, στην Αθήνα. Ο θάνατός του ήλθε την 5η Μαίου 1975.
Ο Μιχαήλ Περπινιάς, ήταν, αυτό που λέγεται, « γεννημένος ψάλτης». Γνώριζε σε βάθος τη θεωρία της μουσικής και εκτελούσε με ακρίβεια και πιστότητα τις κλασσικές συνθέσεις των εκκλησιαστικών ύμνων. Διατηρώντας την ψαλτική παράδοση της Σμύρνης, μελοποίησε σε νέες συνθέσεις πολλούς ύμνους.
Επί πέντε δεκαετίες συνέγραφε θεωρητικό της μουσικής με τίτλο «νεώτατον πλήρες θεωρητικόν της καθ’ ημάς Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής , το οποίο, δυστυχώς, δεν πρόφθασε να εκδόσει.
Δίδαξε πλήθος μαθητών. Πολλοί απ’ αυτούς έγιναν ψάλτες ικανοί, που τιμούν τα ιερά αναλόγια των Εκκλησιών μας, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Άλλοι, επηρεασμένοι από τη διδασκαλία του, αναδείχθηκαν σπουδαίοι μουσικοδιδάσκαλοι, συνεχίζοντας το έργο του. Όλοι, οι μαθητές του, οι ψάλτες που τον γνώρισαν, τον θυμούνται με αγάπη, τον ευγνωμονούν, σέβονται και τιμούν τη μνήμη του.
κ.Δημήτρη μου είχατε πεί να σας πάρω τηλ για να βρεθούμε γι αυτό το θέμα του θεωρητικού και το αμέλησα εγώ.Θά ήθελα πολύ να συνδράμω.Να άς πάρω τηλ να κανονίσουμε να βρεθούμε???Ηρακλής....
 
Ενδεχομένως να γινόμαστε λίγο κουραστικοί, μα έχουμε κάποιο στοιχείο για την τύχη αυτού του θεωρητικού;
Ευχαριστώ.
 

duodim

Δημήτρης Δημητρακόπουλος
Ενδεχομένως να γινόμαστε λίγο κουραστικοί, μα έχουμε κάποιο στοιχείο για την τύχη αυτού του θεωρητικού;
Ευχαριστώ.

Πολύ σύντομα θα αναρτηθεί σε ψηφιακή μορφή, μετά από σάρωση στην πρωτότυπη μορφή του (χειρόγραφο) και σε αρχείο pdf.
Οι πρώτες σελίδες:
 

Attachments

  • Perpinias Theoritiko part 01 pages I-VII [2,7mb].pdf
    2.6 MB · Views: 55
Top