Περιγραφὴ Ἱ. Ν. Ἁγίων Ἀποστόλων ΚΠόλεως ἀπὸ Ν. Μεσαρίτη

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Λαμβάνοντας ἀφορμὴ άπὸ τὸ ὠραῖο μήνυμα τοῦ κ. Μακρὴ ἐδῶ, ἀνεβάζω τὴν πλήρη περιγραφὴ τοῦ ναοῦ τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων στὴν Κωνσταντινούπολη ἀπὸ τὸν λόγιο Νικόλαο Μεσαρίτη (12ος αἰ.). Χτίσθηκε το 536, εγκαινιάσθηκε το 550, ανακαινίσθηκε ριζικά τον 10ο αἰ. και τελικὰ κατεδαφίσθηκε ἀπὸ τὸν Μωάμεθ τὸν Πορθητή μετὰ τὴν Ἅλωση τῆς Πόλης στὰ 1469 γιὰ νὰ κτισθεῖ στὴν θέση του το Fatih τζαμί ἀπὸ τὸν περίφημο ἀρχιτέκτονα Σινάν (πιθανὀτατα ἑλλ. καταγωγῆς ἀπὸ παιδομάζωμα).

Ἐκεῖ ἦταν ἐνταφιασμένοι πολλοὶ αὐτοκράτορες καθώς και πατριάρχες.

Βλέπε ἀκόμα:
http://analogion.com/forum/showthread.php?t=5425&highlight=%26%237949%3B%EB%F9%F3%E7

http://analogion.com/forum/showthread.php?t=5804 Ἐδῶ ἔχει ἀνεβεῖ καὶ ἡ περιγραφὴ τοῦ Κωνσταντίνου Ροδίου (10ος αἰ.) στὸ μήν. 1.

Τὸ συνημμένο μου εἶναι τὸ ἄρθρο τοῦ G. Downey, Nikolaos Mesarites: Description of the Church of the Holy Apostles at Constantinople, Transactions of the American Philosophical Association, N.S., 47 (1957), σ. 855-924. Περιέχει τὸ ἑλληνικὸ κείμενο ἀλλὰ καὶ μετἀφρασή του στὰ ἀγγλικά.
Ἐπίσης, φωτογραφία τοῦ Fatih.
 

Attachments

  • Mesarites Agioi Apostoloi.pdf
    14.1 MB · Views: 46
  • FATIH_CAMII_05-10-2007_-_04.jpg
    234.3 KB · Views: 9
πιθανὀτατα ἑλλ. καταγωγῆς ἀπὸ παιδομάζωμα

Το πιθανότατα να φύγει.Αν και η βικιπαίδεια γράφει ότι ΄μπορεί να είναι ελληνικής, αρμενικής ή καθαρώς τουρκικής καταγωγής, ΄πρόφανώς αγνοεί τα κάτωθι:

Ο Τούρκος ιστορικός Ahmet Refik αναφέρει ότι σε σουλτανικό διάταγμα του έτους 1573 εκλήθησαν κάτοικοι της περιοχής της Καισάρειας να μετοικήσουν στην Κύπρο. Πλην όμως, ο περίφημος αρχιτέκτων Σινάν αντέδρασε, πράγμα που φαίνεται από την εξής επιστολή «Προς τον ιεροδίκην του Ακ Δαγ και προς τον Χουσεϊν Τσαβούς» που απέστειλε ο σουλτάνος.
«Σχετικώς με ένα γράμμα προς την Μεγάλη Αυλή από τον αρχηγό των αρχιτεκτόνων της Αυτοκρατορίας μου, με το οποίο με παρακαλεί όπως οι χριστιανοί συγγενείς του Σαρίογλου Dugenci από το χωριό Kici Burukuz, Νισάνογλου Ελισάβετ από το χωριό Urgup και οι κάτοικοι της γενέτειράς του Agirnas εξαιρεθούν από τη μεταφορά των Ελλήνων ραγιάδων της Καισάρειας στην Κύπρο, η οποία διετάχθη με το προηγούμενό μου φιρμάνι, διατάσσω όπως, αμέσως μετά την παραλαβή του παρόντος, οι πιο πάνω χριστιανοί συγγενείς του προαναφερθέντος εξαιρεθούν, ακόμα κι αν έχουν περιληφθεί στον κατάλογο των απίστων που θα σταλούν στην Κύπρο».
 
Top